Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2020 z dne 10. 8. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2020 z dne 10. 8. 2020

Kazalo

2108. Sklep o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta Grbčev dovc, stran 4686.

  
Na podlagi 119. člena v povezavi s 110. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) ter na podlagi 30. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 91/15 – UPB2) je župan Občine Občina Ivančna Gorica dne 5. 8. 2020 sprejel
S K L E P 
o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta Grbčev dovc 
1. člen 
(predmet sklepa) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za izgradnjo vrtca in ureditev poligona za izvajanje gasilskih vaj v Šentvidu pri Stični (v nadaljevanju: OPPN) in se potrdijo Izhodišča za pripravo OPPN (Acer Novo mesto, d.o.o., julij 2020), ki se objavijo na spletni strani Občine Ivančna Gorica.
(2) Pobudnik in naročnik izdelave OPPN je Občina Ivančna Gorica, izdelovalec pa podjetje Acer Novo mesto, d.o.o. (v nadaljevanju: izdelovalec).
2. člen 
(predmet načrtovanja in območje) 
(1) Predmet občinskega podrobnega prostorskega načrta je določitev podrobnejših prostorskih izvedbenih pogojev za izgradnjo vrtca in ureditev poligona za izvajanje gasilskih vaj v Šentvidu pri Stični.
(2) Načrtovane ureditve so skladne z določili Občinskega prostorskega načrta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 36/17 – UPB, v nadaljevanju: OPN), v katerem je na obravnavanem območju opredeljena enota urejanja prostora ŠES-OPPNe in urejanje z občinskim podrobnim prostorskim načrtom. Predmet OPPN so ureditve na območju UE-1; na tem območju sta opredeljeni namenska raba CU (osrednje območje centralnih dejavnosti – jedro naselja) ter SSs (urbana prostostoječa stanovanjska pozidava), ki omogočata izgradnjo vrtca in ureditev gasilskega poligona.
(3) Območje predvidenega OPPN leži na robu naselja Šentvid pri Stični, južno od starega jedra, tik ob lokalni cesti in meji na območje gasilskega doma. Obsega zemljišča oziroma dele zemljišč s parcelnimi številkami: 430/34, 430/35, 430/36, 430/38, 432/2, 432/3, 433/1, 434/2, 931/1, 931/2, 931/4, vse v k. o. 1809 – Šentvid. Obseg območja OPPN znaša približno 1,14 ha.
(4) Ker se postopek priprave izvedbenega prostorskega načrta nanaša na del vzhodnega dela EUP in ne na celotno območje enote urejanja prostora, se v skladu s 132. členom OPN pripravi delni OPPN.
(5) Podrobnejša namenska raba območja je območje CU in SSs, vendar se na podlagi 282. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP-2, Uradni list RS, št. 61/17) lahko s pripravo OPPN spremeni podrobnejša namenska raba iz območja stanovanj v območja centralnih dejavnosti, posebna območja in območja zelenih površin, brez poprejšnje spremembe OPN.
(6) Na podlagi petega in šestega odstavka 117. člena je priprava OPPN:
– Skladna z Regionalnim razvojnim programom Ljubljanske urbane regije za obdobje 2014–2020 (https://www.medvode.si/files/other/news/85/102132Regionalni%20razvojni%20program%20Ljubljanske%20regije%202014-2020.pdf), ki na področju Razvojne prioritete regije, programi in ukrepi v okviru posamičnega programa, Prioriteta 3: Ljudem prijazna regija, Program: Družbeno povezovanje in enake možnosti, Ukrep: kakovostne vzgojno-varstvene ustanove, določa usmerjen razvoj in izboljšanje prostorov, v katerih se vzgaja in izobražuje mlajše prebivalce Ljubljanske urbane regije.
– Skladna s strateškim delom OPN Občine Ivančna Gorica glede koncepta razvoja naselja Šentvid pri Stični (45. člen), ki med drugim navaja, da se naselje razvija kot lokalno središče. Prostorski razvoj je usmerjen v urejanje in razbremenjevanja jedra naselja, v krepitev stanovanjskih površin in družbenih dejavnosti ter prometne ureditve. Spodbuja se razvoj mestotvornih centralnih dejavnosti, predvsem oskrbnih, storitvenih in družbenih. Nove površine za centralne dejavnosti se zagotavljajo ob novi glavni vpadnici v naselje, južno od starega jedra, ki je tudi območje obdelave predmetnega OPPN. Priprava OPPN je skladna tudi s Strategijo razvoja predšolske in osnovnošolske vzgoje in izobraževanja v Občini Ivančna Gorica (http://www.ivancnagorica.si/data/aktualno/seje_svetov_odborov/mandat_2014_2018/27_seja_OS/javna_obravnava/ Predlog_strategije_razvoja_predsolske_in_osnovnosolske_vzgoje_in_izobrazevanja_v_obcini.pdf), ki določa enega od osnovnih ciljev Vrtca Ivančna Gorica tudi zagotavljanje zadostnih prostorskih zmogljivosti, eden od ukrepov za dosego ciljev vlaganja v prostor za področje Šentvida pri Stični, pa je ustrezna lokacijo za novogradnjo vrtca.
– Skladna s pravnimi režimi, obravnavano območje mora biti do predloga OPPN predhodno arheološko raziskano, ker se na obravnavanem območju nahajata enoti kulturne dediščine, in sicer Arheološko najdišče Grbčev dovc in naselbinska dediščina Šentvid pri Stični – vas, EŠD 15724 (izhodišča Ministrstvo za kulturo, julij 2020).
– Sprememba podrobnejše namenske rabe iz območja bolj v območja manj intenzivne namenske rabe prostora, kar sprememba iz območja stanovanj v območja zelenih površin tudi je, prav tako 282. člen dopušča spremembo iz območja stanovanj v območja centralnih dejavnosti (manjši del območja SSs, kot možnost širitve vrtca za 4 oddelke (2. faza).
(7) Območje urejanja se lahko v postopku priprave OPPN tudi spremeni oziroma razširi na sosednje površine z namenom, da se zagotovijo celovite funkcionalne in prometne ureditve obravnavanega območja ter ostale ureditve gospodarske javne infrastrukture.
3. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev, seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti glede njihovega zagotavljanja) 
(1) Urbanistično urejanje obravnavanega območja izhaja iz rešitve, predvidene v Strokovni podlagi za širitev stanovanjske pozidave na južnem delu Šentvida pri Stični (Acer Novo mesto d.o.o., april 2020), v kateri sta vrtec in gasilski poligon obravnavana kot del prihodnje ureditve južnega dela Šentvida, kjer želi Občina Ivančna Gorica razširiti obseg površin za stanovanjsko pozidavo.
(2) Poleg teh strokovnih podlag in veljavnega Občinskega prostorskega načrta Občine Ivančna Gorica se pri pripravi OPPN upoštevajo tudi podatki iz javno dostopnih evidenc ter usmeritve in mnenja nosilcev urejanja prostora.
(3) Geodetski načrt zagotovi pobudnik. Če bo v postopku priprave OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje (v nadaljevanju: CPVO), se v času priprave osnutka OPPN pripravi tudi okoljsko poročilo, ki ga financira pobudnik.
(4) Skladno s 65. členom Zakona o urejanju prostora se izdela elaborat ekonomike.
(5) V postopku priprave OPPN se lahko določi izdelava tudi morebitnih dodatnih strokovnih podlag glede na zahteve nosilcev urejanja prostora, ki jih zagotovi pobudnik.
4. člen 
(vrsta postopka) 
OPPN se pripravi po rednem postopku priprave OPPN v skladu s 118. in 119. členom Zakona o urejanju prostora.
5. člen 
(roki za pripravo OPPN in faze postopka priprave) 
(1) OPPN se izdeluje ter postopek priprave vodi v naslednjih fazah in rokih:
– posredovanje sklepa o pripravi OPPN in Izhodišč za pripravo OPPN nosilcem urejanja prostora (v nadaljevanju: NUP), ki sodelujejo pri postopkih CPVO s pozivom, da v 30 dneh podajo mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje in konkretne smernice;
– poziv ministrstvu, pristojnemu za okolje, da v 21 dneh odloči o potrebnosti izvedbe CPVO na podlagi pridobljenih mnenj NUP, ki sodelujejo pri postopkih CPVO;
– izdelava osnutka OPPN (30 dni po pridobitvi odločbe o potrebnosti CPVO);
– pridobitev prvih mnenj NUP (30 dni);
– izdelava dopolnjenega osnutka OPPN za javno razgrnitev (15 dni po roku za posredovanje prvih mnenj);
– izvedba javne razgrnitve, javne obravnave in predstavitve na občinskem svetu (30 dni);
– izdelava predloga stališč do pripomb in predlogov z javne razgrnitve in javne obravnave (15 dni po zaključku javne razgrnitve);
– zavzetje stališč do pripomb in predlogov;
– izdelava predloga OPPN (20 dni po zavzetju stališč);
– pridobitev drugih mnenj NUP (30 dni);
– izdelava usklajenega predloga OPPN (10 dni po pridobljenih drugih mnenjih);
– druga obravnava usklajenega predloga OPPN na občinskem svetu in sprejem;
– objava odloka v uradnem glasilu;
– izdelava sprejetega OPPN (10 dni po objavi odloka v javnem glasilu).
(2) V primeru izvedbe postopka CPVO se aktivnosti s tega področja smiselno vključijo v faze izdelave OPPN, posledično pa se podaljšajo roki izdelave in sprejema OPPN.
6. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
(1) Nosilci urejanja prostora, ki podajo mnenja k načrtovanim prostorskim ureditvam s svojega delovnega področja, so:
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za trajnostno mobilnost in prometno politiko, Langusova ul. 4, 1535 Ljubljana;
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Tržaška 4, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana;
– Občina Ivančna Gorica, Oddelek za upravljanje infrastrukture, Sokolska ul. 8, 1295 Ivančna Gorica;
– JKP Grosuplje d.o.o., Cesta na Krko 7, 1290 Grosuplje;
– Elektro Ljubljana d.d., Podrečje 48, 1230 Domžale;
– Telekom Slovenije d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana.
(2) Poziv za pripravo mnenja o verjetnosti pomembnejših vplivih OPPN na okolje se posreduje:
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
– Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana;
– Zavod za gozdove Slovenije, Večna pot 2, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za zdravje, Direktorat za javno zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ul. 28 c, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
(3) Če se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se jih v postopek vključi naknadno.
7. člen 
(načrt vključevanja javnosti) 
(1) Javnost je bila v pripravo vključena že med pripravo izhodišč za pripravo OPPN. Predlog izhodišč je bil javno razgrnjen na oglasni deski Občine Ivančna Gorica, Sokolska ulica 8, 1295 Ivančna Gorica in objavljen na spletni strani občine Ivančna Gorica od 23. 6. 2020 do vključno 8. 7. 2020. V tem času je bilo možno podati pripombe in predloge. Pri pripravi izhodišč je sodeloval tudi Vrtec Ivančna Gorica in PGD Šentvid pri Stični.
(2) V postopku priprave OPPN bo javnost seznanjena z dopolnjenim osnutkom OPPN v času javne razgrnitve, ki bo trajala 30 dni, organizirana bo tudi javna obravnava. Javna razgrnitev gradiva bo potekala v prostorih Občine Ivančna Gorica, Sokolska ul. 8, Ivančna Gorica, na spletni strani Občine Ivančna Gorica ter v prostorih Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični. Na enak način bo objavljeno tudi javno naznanilo o času javne razgrnitve in javne obravnave. V času javne razgrnitve in javne obravnave bo zainteresirana javnost lahko podala pripombe in predloge na načrtovane ureditve, ti bodo proučeni, do njih se bo zavzelo stališča, ki bodo javno objavljena.
8. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN) 
Izdelavo OPPN financira Občina Ivančna Gorica.
9. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi. Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Ivančna Gorica.
Št. 3505-0006/2019-18
Ivančna Gorica, dne 5. avgusta 2020
Župan 
Občine Ivančna Gorica 
Dušan Strnad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti