Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2020 z dne 14. 4. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2020 z dne 14. 4. 2020

Kazalo

784. Pravilnik o sofinanciranju obnove kulturnih spomenikov v Občini Kozje, stran 2136.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), 2. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11, 30/11 – odl. US, 90/12, 111/13, 32/16, 21/18 – ZNOrg), 66. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 96/02, 123/06 – ZFO-1, 7/07 – odl. US, 53/07, 65/07 – odl. US, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11 – odl. US, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18 – ZNOrg) in 16. člena Statuta Občine Kozje (Uradni list RS, št. 62/17) je Občinski svet Občine Kozje na 1. dopisni seji sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove kulturnih spomenikov v Občini Kozje 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, postopek, pogoji ter merila in kriteriji za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov na območju Občine Kozje.
Občina Kozje z ukrepi, opredeljenimi v tem pravilniku, spodbuja obnovo, vzdrževanje in ohranjanje kulturne dediščine.
2. člen 
Predmet sofinanciranja po tem pravilniku so obnove kulturnih spomenikov, ki so z odloki razglašeni za kulturne spomenike lokalnega pomena na območju Občine Kozje in ki ohranjajo osnovno značilnost kulturnega spomenika.
3. člen 
Upravičenci do sredstev so predlagatelji, ki imajo v lasti ali upravljanju kulturni spomenik, ki leži na območju Občine Kozje.
Prijavitelji, ki kandidirajo za proračunska sredstva na razpisu za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov, ne smejo kandidirati z istimi projekti na drugih razpisih Občine Kozje.
4. člen 
Sredstva za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino za posamezno leto določi občinski svet z odlokom o proračunu. Na podlagi določene višine sredstev se objavi javni razpis, ki natančno določa pogoje za dodelitev proračunskih sredstev.
5. člen 
Sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi na občinski spletni strani ter v lokalnem časopisu. V javnem razpisu se določi najmanj:
1. Naziv in sedež naročnika
2. Pravno podlago za izvedbo razpisa
3. Predmet javnega razpisa
4. Upravičence za dodelitev sredstev
5. Osnovne pogoje za kandidiranje na razpisu
6. Merila za dodeljevanje v razpisu zagotovljenih sredstev
7. Okvirno višino razpisanih sredstev
8. Rok in naslov vložitve vlog
9. Postopek obravnave vlog.
V javnem razpisu se vsako leto določi, za katero vrsto kulturnih spomenikov se bo sofinancirala obnova.
6. člen 
Komisijo za odpiranje ponudb in vrednotenje vlog za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov s sklepom imenuje in razrešuje župan in je sestavljena iz treh članov.
Za vsako vlogo komisija ugotovi, ali je pravočasna, ali jo je podala upravičena oseba in ali je popolna glede na besedilo javnega razpisa. Vlogo, ki ni pravočasna ali je ni vložila upravičena oseba, občinska uprava zavrže s sklepom.
Če je vloga formalno nepopolna, se prijavitelja pozove, da jo dopolni in se določi rok za dopolnitev. Če vloga v zahtevanem roku ni dopolnjena, jo občinska uprava zavrže s sklepom.
Komisija vodi postopek javnega razpisa, opravi strokovni pregled popolnih vlog, jih oceni na podlagi meril in kriterijev ter pripravi predlog prejemnikov sredstev, ki ga predloži občinski upravi.
Komisija o svojem delu sproti vodi zapisnike, ki jih podpišejo vsi člani komisije.
7. člen 
Na podlagi predloga komisije o dodelitvi proračunskih sredstev se izda sklep. Zoper sklep je mogoča pritožba pri županu občine. Odločitev župana je dokončna.
Po pravnomočnosti sklepa župan z vsemi izbranimi izvajalci sklene pogodbe za tekoče proračunsko leto.
Če izbrani izvajalec ne podpiše pogodbe v roku petnajst dni od prejema pogodbe v podpis, se šteje, da od svoje vloge odstopa.
Kolikor izvajalci ne izpolnjujejo obveznosti, določenih s pogodbo, se jim za neizpolnjeni del obveznosti finančna sredstva ne izplačajo.
8. člen 
Pogoji za sodelovanje na javnem razpisu so:
– objekt je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Občine Kozje,
– pridobljeno ustrezno uradno dokazilo o lastništvu ali upravljanju kulturnega spomenika in/ali njemu pripadajočega funkcionalno in prostorsko povezanega objekta,
– pridobljena ustrezna dokumentacija s strani pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (kulturnovarstveni pogoji, kulturnovarstveno soglasje, kulturnovarstveno mnenje),
– prijavljena dela morajo biti izvedena v skladu z veljavnimi predpisi o graditvi objektov, urejanju prostora, varstvu okolja ter varstvu kulturne dediščine,
– zagotovljena finančna konstrukcija (viri financiranja) za izvedbo,
– pridobljena predračunska vrednost predvidene investicije s popisom del, pripravljena s strani gospodarskega subjekta, registriranega za opravljanje tovrstnih dejavnosti,
– izpolnjevanje drugih pogojev, določenih z vsakoletnim razpisom.
9. člen 
Upravičeni stroški po tem pravilniku so investicijski posegi pri vzdrževanju in obnovi stavb:
– stroški projektne dokumentacije, konservatorskega načrta,
– gradbena, obrtniška in inštalacijska dela,
– konservatorsko-restavratorski posegi,
– davek na dodano vrednost, če ni povračljiv.
10. člen 
Znesek sofinanciranja posamezne obnove kulturnega spomenika se določi tako, da se število točk, ki jih posamezni prijavitelj prejme ob vrednotenju, pomnoži z vrednostjo točke.
Vrednost točke se izračuna tako, da se skupni znesek, ki je namenjen za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov, deli s številom točk vseh obnov, izbranih za sofinanciranje.
Na osnovi določitve zneska sofinanciranja posamezne obnove strokovna komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev ter razdelitve razpisanih sredstev, ki ga skupaj z zapisnikom predloži občinski upravi.
11. člen 
Merila za dodeljevanje v razpisu zagotovljenih sredstev:
– stanje objekta,
– pomen objekta v javnem dogajanju in njegovi javni dostopnosti,
– obeležitev pomembnih kulturnozgodovinskih dogodkov,
– višina zagotovljenih lastnih sredstev.
Merila se podrobno in natančno opredelijo v javnem razpisu.
Prednost pri sofinanciranju bodo imeli prijavitelji, katerih nameravani posegi so namenjeni preprečevanju nastajanja ali povečevanja škode na objektu ter posegi na objektih javnega pomena.
Višina sofinanciranja je odvisna od ocene prijavljenega projekta v skladu z merili, pri čemer občina sofinancira do največ 50 % vrednosti investicije za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika lokalnega pomena.
V primeru, da je investicija izvedena v nižji vrednosti, kot je znašala predračunska vrednost, se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zniža.
12. člen 
Sredstva, dodeljena na podlagi tega pravilnika, so namenska in se lahko porabijo samo za namene, določene s tem pravilnikom in pogodbo.
Namensko porabo sredstev in izvajanje pogodb preverja občinska uprava.
Občina Kozje lahko od vlagatelja zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ocenjevanje investicije ali preverjanje namenske porabe sredstev.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva nakazila do dneva vračila sredstev, v primeru, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena,
– da je upravičenec za namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri porabi sredstev.
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-4/2018-1DOP/7
Kozje, dne 30. marca 2020
Županja 
Občine Kozje 
Milenca Krajnc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti