Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2020 z dne 14. 2. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2020 z dne 14. 2. 2020

Kazalo

259. Odlok o urejanju in oddaji zemljišč Mestne občine Ljubljana za potrebe vrtičkarstva, stran 842.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) in 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 24/16 – uradno prečiščeno besedilo) je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 11. seji dne 3. 2. 2020 sprejel
O D L O K 
o urejanju in oddaji zemljišč Mestne občine Ljubljana za potrebe vrtičkarstva 
I. SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
S tem odlokom se določijo pogoji za urejanje in oddajo zemljišč v lasti Mestne občine Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOL) v zakup za potrebe vrtičkarstva.
Zemljišča, ki jih MOL oddaja v zakup za vrtičke na podlagi tega odloka, so:
– zemljišča, ki so s prostorskimi akti MOL trajno namenjena za vrtičkarstvo,
– zemljišča, na katerih so s prostorskimi akti MOL začasno dovoljeni vrtički,
– kmetijska zemljišča.
II. UREJANJE OBMOČIJ VRTIČKOV 
2. člen 
Območja in velikost vrtičkov, vrsta, velikost, zmogljivost in oblikovanje objektov za shranjevanje orodja, ki jih je dopustno postaviti na zemljiščih, namenjenih za vrtičkarstvo, ter drugi prostorski izvedbeni pogoji so opredeljeni v prostorskih aktih MOL.
Pri urejanju in izvajanju vrtičkarstva na kmetijskih zemljiščih je potrebno upoštevati pogoje, ki so opredeljeni v prostorskih aktih MOL in zakonodaji s področja kmetijskih zemljišč.
3. člen 
Območje vrtičkov je pred oddajo vrtičkov v zakup praviloma urejeno. Ureditev posameznega območja vrtičkov se izvede skladno s pogoji, določenimi v prostorskih aktih MOL. MOL lahko del posameznega območja vrtičkov uredi za osebe z oviranostmi.
III. UPRAVLJAVEC OBMOČIJ 
4. člen
Upravljavec območij vrtičkov, na katerih MOL odda v zakup posamezne vrtičke, je organ Mestne uprave MOL, pristojen za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ). Dela za potrebe razdeljevanja obratovalnih stroškov in stroškov manjših vzdrževalnih del se lahko oddajo zunanjemu izvajalcu (upravniku).
IV. ODDAJA VRTIČKOV 
5. člen
MOL odda posamezen vrtiček z neposredno pogodbo ali javnim zbiranjem ponudb v skladu s tem odlokom, ob uporabi predpisov, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem občin, pri oddaji vrtička na kmetijskem zemljišču pa tudi ob uporabi predpisov, ki urejajo oddajo kmetijskih zemljišč.
Zakupnik posameznega vrtička je lahko le fizična oseba s prebivališčem na območju MOL, ki na območju MOL ni lastnik zemljišča, primernega za pridelavo vrtnin.
Z neposredno pogodbo se odda posamezen vrtiček znotraj območja, za katerega preneha zakupno razmerje, in sicer prvemu čakajočemu kandidatu na seznamu ponudnikov za sklenitev zakupne pogodbe za posamezno območje, ki ga vodi pristojni organ na podlagi prejetih ponudb. Za dele vrtičkov, ki se uredijo za osebe z oviranostmi se vodi ločen seznam ponudnikov.
Z javnim zbiranjem ponudb se odda posamezen vrtiček, kadar MOL oddaja na novo urejeno območje. MOL na svoji spletni strani objavi razpis o javnem zbiranju ponudb za oddajo vrtičkov v zakup.
Merili za oddajo vrtičkov v zakup z javnim zbiranjem ponudb sta:
– prebivališče v MOL:
do 5 let
10 točk
nad 5 do 10 let
20 točk
nad 10 do 15 let
30 točk
nad 15 do 20 let
40 točk
nad 20 let
50 točk
– oddaljenost prebivališča ponudnika od vrtička:
nad 2000 m
10 točk
nad 1500 do 2000 m
20 točk
nad 1000 do 1500 m 
30 točk
nad 500 do 1000 m 
40 točk
do 500 m
50 točk
MOL lahko odkloni oddajo v zakup vrtička v primeru, če je ponudnik že imel vrtiček v zakupu, pa mu je MOL odpovedala pogodbo.
Posameznega vrtička iz tretjega in četrtega odstavka tega člena ni dovoljeno oddati v podzakup.
Medsebojne obveznosti med MOL in zakupnikom vrtička se uredijo s pogodbo. Šteje se, da je ponudnik odstopil od svoje ponudbe, če v 15 dneh od prejema obvestila o sklenitvi pogodbe ne podpiše pogodbe pri pristojnem organu. MOL lahko začeti postopek oddaje vrtička ustavi kadarkoli do sklenitve pravnega posla brez obrazložitve in brez odškodninske odgovornosti.
6. člen 
Zakupnik za zakup vrtička plačuje letno zakupnino za tekoče leto. Letna zakupnina se plačuje enkrat letno. V primeru, da zakupnik sklene pogodbo od 1. junija tekočega leta dalje, se mu zakupnina sorazmerno zmanjša.
Poleg zakupnine je zakupnik dolžan, glede na velikost in opremljenost vrtičkarskega območja, plačevati tudi sorazmeren del obratovalnih stroškov in stroškov manjših vzdrževalnih del ter stroške razdeljevanja stroškov.
V. RABA IN VZDRŽEVANJE VRTIČKOV 
7. člen
Zakupnik mora obdelovati vrtiček kot dober gospodar in ves čas skrbeti za njegov urejen videz.
8. člen 
Na vrtičkih je dovoljena pridelava enoletnih in dvoletnih zeljnatih kmetijskih rastlin (zelenjadnic, poljščin, krmnih in okrasnih rastlin) ter zelišč. Na vrtičkih se smejo uporabljati le sredstva za varstvo in gnojenje rastlin, ki jih predpisi dovoljujejo za ekološko pridelavo.
Zakupnik je dolžan ob vsakem času dopustiti vzorčenje tal in rastlin zaradi nadzora uporabe sredstev za varstvo in gnojenje rastlin.
9. člen 
Odpadke, ki jih ni možno kompostirati ali drugače uporabiti na vrtičku, je zakupnik dolžan odstraniti s svojega vrtička takoj po nastanku.
Na vrtičkih se ne sme kuriti rastlinskih ostankov in drugih odpadkov.
VI. IZVAJANJE OZAVEŠČANJA IN IZOBRAŽEVANJA 
10. člen
MOL lahko na vrtičkarskih območjih izvaja ali zagotavlja izvajanje aktivnosti ozaveščanja in izobraževanja prebivalcev MOL o pridelavi kmetijskih rastlin, samooskrbi, biodiverziteti ipd. Del vrtičkarskega območja se lahko uredi za izvajanje navedenih aktivnosti.
VII. NADZOR 
11. člen
Nadzor nad ravnanji zakupnikov na vrtičkih na podlagi zakupnih pogodb opravlja pristojni organ.
VIII. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
12. člen
Na območjih, kjer so že obstoječi vrtički in MOL ne načrtuje prenove območja, se z dosedanjimi uporabniki sklene neposredna zakupna pogodba.
13. člen 
Z uveljavitvijo tega odloka prenehata veljati Odlok o urejanju in oddaji vrtičkov v zakup (Uradni list RS, št. 103/13 in 84/15) in Pravilnik za urejanje območij vrtičkov v Mestni občini Ljubljana (Uradni list RS, št. 19/16).
14. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 4780-1246/2019-5
Ljubljana, dne 3. februarja 2020
Župan 
Mestne občine Ljubljana 
Zoran Janković 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti