Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2019 z dne 11. 1. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2019 z dne 11. 1. 2019

Kazalo

64. Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, stran 128.

  
Na podlagi 6. člena Zakona o stavki (ZSTk, Uradni list 23/91, RS 22/91 – Uradni list SFRJ, št. 23/91, 17/91-I – ZUDE, 13/93 – ZP-G, 66/93 – ZP-H)
sklenejo Vlada Republike Slovenije, ki jo zastopa Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, Policijski sindikat Slovenije, ki ga zastopa predsednik Radivoj Uroševič in Sindikat Policistov Slovenije, ki ga zastopa predsednik Kristjan Mlekuš
S P O R A Z U M 
o razreševanju stavkovnih zahtev 
I. 
Upoštevaje višjo uvrstitev delovnih mest v plačni podskupini C3 na podlagi Aneksa št. 2 h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 51/16) in Aneksa št. 4 h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 80/18), se Vlada RS zavezuje, da bo dala soglasje k spremembi splošnega akta, s katerim bodo v plačne razrede uvrščena delovna mesta iz plačne podskupine C3, ki niso uvrščena v plačne razrede s kolektivno pogodbo (TD, LPE, NPU) in s spremembo ustrezno višje uvrsti tudi ta delovna mesta. Ministrstvo za notranje zadeve bo najkasneje v roku 30 dni po podpisu sporazuma sprejelo akt iz prejšnjega odstavka te točke in izdalo individualne delovno pravne akte.
II. 
Vlada RS se zavezuje, da se v roku 60 dni po podpisu sporazuma, pri neodvisni strokovni inštituciji, naroči izvedbo primerjalne analize vrednotenj delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici). Neodvisna strokovna analiza ustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili, se pripravi na podlagi najnižje uvrščenih delovnih mest v vseh tarifnih razredih, skladno s prilogo 1 tega sporazuma, in sicer na osnovi strokovnih kriterijev in meril, kot jih določa Kolektivna pogodba o skupni metodologiji za uvrščanje orientacijskih delovnih mest in nazivov v plačne razrede (KPSM).
Analiza bo upoštevala:
– Opis in zahtevnost delovnih nalog oziroma pogojev za pridobitev naziva,
– zahtevano strokovno izobrazbo,
– zahtevana dodatna znanja,
– zahtevane delovne izkušnje,
– odgovornost za rezultate lastnega dela,
– odgovornost za vodenje,
– napor (umski, psihični in fizični),
– vplive okolja in
– specifične (zakonske) dolžnosti, omejitve, prepovedi / ustavne prepovedi in pooblastila.
Rezultat analize mora biti Poročilo, ki obsega predstavitev virov in metod dela, pregled in ovrednotenje delovnih mest po elementih zahtevnosti, sintetični pregled in ovrednotenje delovnih mest.
Rok za izvedbo analize ne sme biti daljši od šestih mesecev. Vlada RS soglaša, da bodo rezultati analize zanjo zavezujoči in bo v primeru, da bo to izhajalo iz analize, v roku 45 dni pripravila in reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predložila predlog Aneksa h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, s katerim se izvedejo spremembe uvrstitev delovnih mest in nazivov v plačni podskupini C3 v plačne razrede na način, da bodo upoštevane karierne poti in hierarhična struktura policije in da se takrat veljavne uvrstitve delovnih mest iz Kolektivne pogodbe za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti s 1. 11. 2019 povišajo za en plačni razred in s 1. 9. 2020 za drugi plačni razred.
Ministrstvo za notranje zadeve bo najkasneje v roku 60 dni po uveljavitvi Aneksa h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti (KPDU) iz prejšnjega odstavka, sprejelo akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest in izdalo individualne delovno pravne akte. Upoštevaje višjo uvrstitev delovnih mest v plačni podskupini C3 na podlagi Aneksa h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti Vlada RS soglaša s spremembo splošnih aktov, s katerimi so v plačne razrede uvrščena delovna mesta iz plačne podskupine C3, ki niso uvrščena v plačne razrede s kolektivno pogodbo (TD, LPE, NPU) in s spremembo ustrezno višje uvrsti tudi s temi akti določena delovna mesta.
Če Aneks h Kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti ne bo uveljavljen v roku, ki omogoča izplačilo višje plače za november 2019, pripada javnim uslužbencem na delovnih mestih iz te točke, poračun plače za obdobje od 1. 11. 2019 dalje. Enaka ureditev velja tudi za delovna mesta, ki v plačne razrede niso uvrščena s kolektivno pogodbo (TD, LPE, NPU), ampak s splošnim aktom delodajalca.
III. 
Vlada RS se zaveže, da bo v roku 30 dni od podpisa tega sporazuma sprejela posebni vladni projekt z naslovom »Varovanje Schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij« na podlagi drugega odstavka 22.d člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Vlada RS se zaveže, da bo Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji za izvedbo projekta zagotavljala dodatna sredstva za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela na podlagi drugega odstavka 22.d člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju v višini 15 mio evrov letno.
Izplačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela se pričnejo izplačevati upravičenim javnim uslužbencem od izplačila plače za januar 2019 dalje.
Podrobnejše kriterije in merila za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela pri izvajanju projekta uskladijo Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije s posebnim dogovorom v 30 dneh od podpisa tega sporazuma. Podpisniki lahko ta akt po potrebi soglasno spreminjajo in dopolnjujejo.
Obveznost iz te točke preneha z izpolnitvijo zavez iz točke II.
IV. 
Vlada RS se zavezuje, da bo v roku 60 dni po podpisu tega sporazuma v zakonodajni postopek vložila spremembe in dopolnitve Zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki bo vseboval novo določbo 81. člena, ki se nanaša na dodatno pokojninsko zavarovanje, in sicer:
81. člen 
(dodatno pokojninsko zavarovanje) 
(1) Policiste, ki opravljajo naloge, ki so povezane z večjo nevarnostjo za varnost, zdravje ali življenje ali ki jih zaradi posebnih obremenitev ni mogoče opravljati po določeni starosti, policija obvezno dodatno pokojninsko zavaruje v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
(2) Policisti, ki opravljajo naloge iz prejšnjega odstavka, se obvezno dodatno pokojninsko zavarujejo, in sicer:
– policisti, ki so pripadniki specialne enote, piloti, letalci-tehniki, letalci-kontrolorji, inštruktorji in učitelji letenja, pomočniki za varnost letenja in usposabljanja, bombni tehniki, policisti sektorja za posebne naloge ter policisti na določenih delovnih mestih operativnih skupin boja proti organiziranem kriminalu, kjer se opravlja delo v posebnih pogojih in obremenitvah, se vključijo v V. skupino;
– ostali policisti, ki opravljajo naloge iz prvega odstavka tega člena se vključijo v III. skupino.
(3) Delovna mesta iz prejšnjega odstavka in skupino dodatnega pokojninskega zavarovanja iz prejšnjega odstavka za posamezna delovna mesta določi minister v aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest.
V. 
Vlada RS se zavezuje, da bo najkasneje do 31. 1. 2019 sprejela spremembe Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih (Uradni list RS, št. 58/03, 81/03, 109/03, 43/04, 58/04 – popr., 138/04, 35/05, 60/05, 72/05, 112/05, 49/06, 140/06, 9/07, 33/08, 66/08, 88/08, 8/09, 63/09, 73/09, 11/10, 42/10, 82/10, 17/11, 14/12, 17/12, 23/12, 98/12, 16/13, 18/13, 36/13, 51/13, 59/13, 14/14, 28/14, 43/14, 76/14, 91/14, 36/15, 57/15, 4/16, 44/16, 58/16, 84/16, 8/17, 40/17 in 41/17) tako, da se bodo lahko naloge na vseh uradniških delovnih mestih policistov opravljale brez omejitev, kot jih za delovna mesta policistov trenutno določata tretji in deveti odstavek 55. člena uredbe.
Vlada soglaša, da se za realizacijo te točke v roku 30 dni od sklenitve tega sporazuma v skladu s 6. členom Kolektivne pogodbe za policiste (Uradni list RS, št. 41/12, 97/12, 41/14 in 22/16) in 8. odstavkom 22. člena Zakona o javnih uslužbencih, pričnejo pogajanja o predlogu za spremembe in dopolnitve 22.č člena Kolektivne pogodbe za policiste, ki ga bosta sindikata posredovala Vladi RS najkasneje v 15 dneh po podpisu tega sporazuma. Podpisniki se pogajajo z namenom, da se pogajanja zaključijo do 31. 3. 2019.
Vlada RS se zavezuje, da bo za karierna delovna mesta v Policiji omogočila sistemiziranje teh delovnih mest na način, da bo omogočeno izvajanje kariernega sistema in vodenje kariernih poti v policiji skladno s priporočili, ki jih bo v sodelovanju s sindikatoma na podlagi 22.č člena Kolektivne pogodbe za policiste najkasneje do 30. 6. 2019 določil generalni direktor policije.
Ministrstvo za notranje zadeve bo najkasneje v roku 90 dni po uveljavitvi kariernega sistema oziroma v roku določenem s Kolektivno pogodbo za policiste, sprejelo akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest in izdalo individualne delovno pravne akte.
VI. 
Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije se s posebnim dogovorom uskladijo glede presistemizacije konkretno določenih delovnih mest v plačni skupini J. Dogovor se sklene ob podpisu tega sporazuma.
VII. 
Ministrstvo za notranje zadeve in Policijski sindikat Slovenije s posebnim dogovorom uskladita »Usmeritve in kriterije za drugačno določitev premakljivega začetka in konca delovnega časa v Ministrstvu za notranje zadeve in Inšpektoratu RS za notranje zadeve«. Podpisnika lahko usmeritve in kriterije po potrebi soglasno spreminjata in dopolnjujeta. Dogovor se sklene ob podpisu tega sporazuma in se objavi na intranetu ministrstva.
VIII. 
Stranke tega sporazuma so soglasne, da so z realizacijo zavez iz tega sporazuma razrešene vse stavkovne zahteve, ter da ne obstajajo več obveznosti iz IV. in VIII. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 88/16), ki se nanašajo na anomalije, razen postopkov, ki že tečejo pred sodišči.
Podpisniki so soglasni, da bodo v primeru, da se v sporu, ki ga vodi PSS proti Republiki Sloveniji zaradi neveljavnosti Aneksa št. 3 h KPDU, pravnomočno ugotovi, da se delovna mesta v plačni podskupini C3 ne sme uvrščati nižje od orientacijskega delovnega mesta oziroma da je Aneks št. 3 h KPDU neveljaven, začeli pogajanja o uvrstitvah delovnih mest v plačne razrede v plačni podskupini C3 in sicer sorazmerno glede na uvrstitev orientacijskega delovnega mesta z Aneksom št. 10 h KPJS.
Morebitne višje uvrstitve, ki bi bile rezultat pogajanj na podlagi sodbe iz prejšnjega odstavka, ter morebitne višje uvrstitve na podlagi analize iz II. točke tega sporazuma se izključujejo.
IX. 
Pogodbene stranke so sporazumne, da se ta sporazum v roku 15 dni po podpisu objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
X. 
Vlada RS se zaveže, da ne bo enostransko, brez pridobljenega soglasja socialnih partnerjev, podpisnikov tega sporazuma, posegala v pravice, dogovorjene s tem sporazumom.
XI. 
Stranke tega dogovora so soglasne, da skladno z določbami 6. člena Zakona o stavki (ZSTk, Uradni list 23/91, RS 22/91 – Uradni list SFRJ, št. 23/91, 17/91-I – ZUDE, 13/93 – ZP-G, 66/93 – ZP-H), s podpisom tega sporazuma stavka zaposlenih v Policiji, MNZ in IRSNZ neha.
V primeru kršitve oziroma neizpolnitve določb iz tega sporazuma s strani Vlade RS, MNZ ali Policije se lahko napove nova stavka, ki je plačana za vse stavkajoče.
Št. 1010-1/2018
Ljubljana, dne 27. decembra 2018
EVA 2019-1711-0009
Vlada RS 
 
Boštjan Poklukar l.r.
minister 
za notranje zadeve
PSO 
 
Radivoj Uroševič l.r.
Policijski sindikat Slovenije 
 
Kristjan Mlekuš l.r.
Sindikat policistov Slovenije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti