Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2018 z dne 23. 11. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2018 z dne 23. 11. 2018

Kazalo

3614. Sklep o razpisu ponovnih volitev, stran 11424.

  
Na podlagi 99. člena v zvezi z 98. členom Zakona o lokalnih volitvah – v nadaljevanju ZLV (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB, 45/08, 83/12 in 68/17) je občinska volilna komisija dne 20. 11. 2018 sprejela
S K L E P 
1. Ugovoru kandidata za občinski svet na listi N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Edvardu Urbanclu, se delno ugodi in se ugotovi, da so bile pri delu volilnega odbora na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana in volišču številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, storjene takšne nepravilnosti, ki so ali bi lahko vplivale na izid volitev.
Na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana in volišču številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, se razveljavi glasovanje za volitve v občinski svet ter se
o d r e d i j o 
ponovne volitve v občinski svet na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana in volišču številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana.
2. V ostalem se ugovor kandidata N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Edvarda Urbancla in v celoti ugovor kandidatke Slovenske demokratske stranke – SDS, za Občinski svet Občine Kungota, Majde Trampuš, ki se nanašata na razveljavitev volitev na volišču številka 1, VS Sp. Kungota, Rošpoh del 144 b, zavrneta.
3. Ponovne volitve se razpišejo v nedeljo dne 2. 12. 2018.
O b r a z l o ž i t e v 
Občinska volilna komisija najprej ugotavlja, da sta ugovora Edvarda Urbancla in Majde Trampuš pravočasna. Po 98. členu ZLV se ugovor lahko vloži najpozneje naslednji dan po dnevu glasovanja. Lokalne volitve so potekale v nedeljo 18. 11. 2018. Ugovora pa sta vložena 19. 11. 2018 in sicer oba po elektronski pošti, pri čemer je ugovor Majde Trampuš vložen ob 22.52 uri in ugovor Edvarda Urbancla ob 23.03. uri.
Iz 99. člena ZLV izhaja, da če občinska volilna komisija ugotovi takšne nepravilnosti pri glasovanju na volišču oziroma pri delu volilnega odbora, ki so ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, razveljavi glasovanje na volišču ter odredi ponovne volitve v obsegu, v katerem je bilo glasovanje razveljavljeno.
K točki 1. izreka
Občinska volilna komisija je pri ugotavljanju izidov glasovanja na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, ugotovila, da je na volišču glasovalo 370 volivcev, oddanih pa je bilo 371 glasovnic za volitve v občinski svet.
Volilni odbor je dne 17. 11. 2018 prevzel 620 glasovnic za volitve v občinski svet, 50 glasovnic za občinski svet, je bilo dne 18. 11. 2018 iz tega volišča preneseno na volišče številka 1, VS Sp. Kungota, Rošpoh del 144 b, tako da je volilni odbor imel 570 glasovnic za občinski svet, oddanih glasovnic je bilo 371, neuporabljenih glasovnic pa je ostalo 198. Preprosti izračun pokaže (570 vseh glasovnic za volitve v občinski svet minus 371 oddanih), da bi moralo ostati neuporabljenih glasovnic 199. Navedeno nedvomno pokaže, da je tekom volitev volilni odbor enemu volivcu izročil dve glasovnici za volitve v občinski svet. Gre za kršitev, ki je ni mogoče več odpraviti (možnost popravka odpade), zato se je treba vprašati ali je napaka vplivala na volilni izid, ali bi bil torej volilni izid brez ugotovljene napake drugačen.
Občinska volilna komisija je ugotovila izid glasovanja za občinski svet kot sledi:
Mesto
Ime liste/predlagatelja
Št.  glasov
Odstotek glasov
Št. 
mandatov
1.
NEODVISNA LISTA TAMARE ŠNOFL
667
28,77 %
4
2.
SDS – SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA
606
26,14 %
4
3.
N.SI – NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI
269
11,60 %
2
4.
ZA KUNGOTO S SRCEM
268
11,56 %
1
5.
SD – SOCIALNI DEMOKRATI
194
8,37 %
1
6.
SLS – SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA
161
6,95 %
1
7.
DESUS – DESUS – DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV SLOVENIJE
153
6,60 %
1
Iz gornje tabele izhaja en glas razlike med N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in Neodvisne liste »Za Kungoto s srcem«, pri čemer sta pripadala stranki N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati dva mandata, Neodvisni listi »Za Kungoto s srcem«, pa eden mandat. Po izvedenem postopku izračunavanja, ki ga določa 14. člen ZLV, je občinska volilna komisija ugotovila, da bi v primeru pravilnega ravnanja volilnega odbora (ob predpostavki, da bi N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati dobila glas manj) bilo potrebno opraviti žreb za mandat med N.Si, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in Neodvisno listo »Za Kungoto s srcem«. Tako se pokaže, da je napaka pri delu volilnega odbora vplivala na volilni izid, volilni izid bi torej bil brez ugotovljene napake lahko drugačen. Ker občinska volilna komisija ne more ugotoviti ali kršitev je ali ni vplivala na izid volitev in obstaja verjetnost, da bi kršitev lahko vplivala na volilni izid, je odločila, da se na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, razveljavi glasovanje za volitve v občinski svet in občinska volilna komisija odreja ponovne volitve v občinski svet.
Občinska volilna komisija nadalje po uradni dolžnosti ugotavlja na podlagi zapisnikov volilnih odborov iz volišča 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana in volišča številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana (volišči se nahajata v isti dvorani), da je eden volilec iz volišča številka 2,VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana oddal glasovnico za občinski svet v glasovalno skrinjico volišča številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, iz česar izhaja, da bi pri ponovnih volitvah ta isti volilec lahko volil na volišču številka 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana in ponovno oddal svoj glas ter bi pri ugotavljanju izidov glasovanja za občinski svet imel eden volilec dva oddana glasova (enega na rednih volitvah in enega na ponovnih volitvah), kar bi lahko (glede na tesne rezulate) bistveno vplivalo na izid volitev. Zaradi navedenega je potrebno razveljaviti tudi glasovanje za volitve v občinski svet na volišču številka 6, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana.
K točki 2 izreka
Občinska volilna komisija je tekom volitev 18. 11. 2018 bila obveščena, da je na volišču številka 1 Spodnja Kungota bilo odtujenih 500 glasovnic za volitve v občinski svet. Volišče se je zaprlo za 15 minut, o odtujitvi je bila obveščena PP Šentilj, ki primer raziskuje, zapisnik pa posredovan državni volilni komisij. Občinska volilna komisija je zaradi nemotenega poteka volitev, na volišče številka 1, Sp. Kungota, Rošpoh del 144, b, dostavila 250 glasovnic iz drugih volišč (50 glasovnic iz volišča številka 2, 100 glasovnic iz volišča številka 6, 50 glasovnic iz volišča številka 4 ter 50 glasovnic iz volišča številka 3). Po zaprtju volišč, ko je bilo glasovanje končano je volilni odbor brez prekinitve začel na volišču številka 1, Sp. Kungota, Rošpoh del 144 b, ugotavljati izide glasovanja. O ugotavljanju izida glasovanja je bil sestavljen zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo oddanih glasovnic za občinski svet 806 (od tega neveljavnih 22, veljavnih pa 784), iz volilnega imenika pa izhaja, da je bilo volilcev na volišču številka 1, Sp. Kungota 806, kar nedvomno pomeni, da odtujenih 500 glasovnic za občinski svet ni bilo uporabljenih. Občinska volilna komisija po izvedenem postopku ugotavlja, da odtujitev glasovnic ni vplivala na volilni izid, zato je ugovor vlagatelja Edvarda Urbancla in ugovor vlagateljice Majde Trampuš v delu, kjer predlagata razveljavitev volitev v občinski svet na volišču številka 1 Sp. Kungota, Rošpoh del 144 b, zavrnjen.
Glede ugovora vlagateljice Majde Trampuš v zvezi z več volivcev na volišču kot je volilnih mest in neprimernega vedenja zaupnikov, občinska volilna komisija ugotavlja, da niti iz zapisnikov volilnih odborov ne izhaja nobena nepravilnost niti občinska volilna komisija ni bila o kakšnih nepravilnostih dela zaupnikov obveščena. Ker so navedbe v ugovoru posplošene in ker vlagateljica ugovora ni niti zatrjevala niti izkazala, da bi eventualno (nepravilno) delo zaupnikov in zatrjevanih več volivcev na volišču lahko vplivalo na izid glasovanja, je njen ugovor tudi v tem delu zavrnjen.
K točki 3 izreka
Občinska volilna komisija je razpisala ponovne volitve v nedeljo, dne 2. 12. 2018, saj bo tega dne tudi drugi krog glasovanja za župana Občine Kungota.
Pravni pouk 
Zoper odločbo je dovoljena pritožba, ki jo je potrebno vložiti na sodišče, pristojno za upravne spore, v 48-ih urah po prejemu oziroma objavi odločbe. Upravno sodišče bo o pritožbi odločilo najpozneje v 48-ih urah po prejemu pritožbe.
Št. 041-01/2018
Kungota, dne 20. novembra 2018
Občinska volilna komisija Občine Kungota 
Predsednica 
Alenka Zgubič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti