Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2018 z dne 30. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2018 z dne 30. 10. 2018

Kazalo

3429. Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Medvode, stran 10651.

  
Na podlagi 153. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) in 18. člena Statuta Občine Medvode (Uradni list RS, št. 51/14 – uradno prečiščeno besedilo, 55/14 – popr., 17/18) je Občinski svet Občine Medvode na 30. seji dne 17. oktobra 2018 sprejel
O D L O K 
o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Medvode 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(uvod) 
(1) S tem odlokom se sprejme Program opremljanja stavbnih zemljišč na območju Občine Medvode (v nadaljevanju: Program opremljanja), izdelan septembra 2018 pod zaporedno številko projekta 1666, ki je na vpogled na sedežu Občine Medvode ter merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Medvode.
(2) Program opremljanja določa podlage za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Medvode: obračunska območja obstoječe komunalne opreme, skupne in obračunske stroške obstoječe komunalne opreme, preračun obračunskih stroškov na enoto mere in podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.
2. člen 
(vsebina odloka) 
Odlok sestavljajo naslednja poglavja:
I. Splošne določbe
II. Podlage za odmero komunalnega prispevka
III. Podrobnejša merila
IV. Izračun komunalnega prispevka
V. Odmera in plačilo komunalnega prispevka
VI. Oprostitve in olajšave
VII. Prehodne in končne določbe
3. člen 
(predmet komunalnega prispevka) 
Predmet obračuna komunalnega prispevka so predvideni in obstoječi objekti, ki so zgrajeni oziroma se načrtujejo v skladu z občinskim prostorskim aktom in se bodo prvič opremljali s cestno prometnim omrežjem, kanalizacijskim omrežjem, vodovodnim omrežjem, javnimi površinami ali objekti ravnanja z odpadki, bodo povečevali neto tlorisno površino objekta ali spreminjali njegovo namembnost.
4. člen 
(pojmi) 
(1) Kratice in pojmi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
komunalna oprema
– objekti in omrežja infrastrukture za izvajanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb varstva okolja po predpisih, ki urejajo varstvo okolja (kanalizacijsko omrežje, vodovodno omrežje, ravnanje z odpadki), 
– objekti grajenega javnega dobra, in sicer: občinske ceste, javna parkirišča in druge javne površine,
parcela
je zemljišče, sestavljeno iz ene ali več zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerem stoji oziroma na katerem je predviden objekt in na katerem so urejene površine, ki služijo takšnemu objektu oziroma je predvidena ureditev površin, ki bodo služile takšnemu objektu; za parcelo se šteje tudi gradbena parcela iz veljavnih prostorskih aktov,
NTP
neto tlorisna površina objekta, izračunana po SIST ISO 9836:2000,
Aparcela
površina parcele,
Atlorisna
neto tlorisna površina objekta,
Kdejavnost
faktor dejavnosti, določen za različne vrste objektov,
Dp
delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka,
Dt
delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka,
Cpi
obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra parcele za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cti
obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cpi1
indeksirani obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra parcele za posamezno vrsto komunalne opreme,
Cti1
indeksirani obračunski strošek opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za posamezno vrsto komunalne opreme,
I
faktor indeksacije, ki se ob odmeri komunalnega prispevka indeksira od dneva uveljavitve odloka,
S
skupni stroški obstoječe komunalne opreme,
OS
obračunski stroški obstoječe komunalne opreme,
KPi
komunalni prispevek za določeno vrsto komunalne opreme na posameznem obračunskem območju,
KP
celotni izračunani komunalni prispevek.
(2) Drugi izrazi uporabljeni v tem odloku imajo enak pomen, kot ga določajo predpisi s področja graditve objektov, prostorskega načrtovanja, komunalnega prispevka in opremljanja stavbnih zemljišč.
II. PODLAGE ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA 
5. člen 
(obračunsko območje) 
(1) Območja, opremljena s posamezno vrsto komunalne opreme, so prikazana v kartografskem delu programa opremljanja na naslednjih kartah:
– obračunsko območje cestno prometnega omrežja je prikazano na karti 2: Cestno prometno omrežje – Pregledna karta obračunskih območij,
– obračunsko območje kanalizacijskega omrežja je prikazano na karti 3: Kanalizacijsko omrežje – Pregledna karta obračunskih območij,
– obračunsko območje vodovodnega omrežja je prikazano na karti 4: Vodovodno omrežje – Pregledna karta obračunskih območij,
– obračunsko območje javnih površin je prikazano na karti 5: Javne površine – Pregledna karta obračunskih območij,
– obračunsko območje objektov ravnanja z odpadki je prikazano na karti 6: Objekti ravnanja z odpadki – Pregledna karta obračunskih območij.
(2) Obračunska območja celotne komunalne opreme so podrobneje prikazana na kartah, v merilu 1:5.000.
(3) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena, se komunalni prispevek odmeri od dejanske opremljenosti objekta s posamezno vrsto komunalne opreme, tako kot določa program opremljanja.
(4) Za objekte, ki se ne nahajajo v obračunskih območij, prikazanih v kartografskem delu programa opremljanja iz prvega odstavka tega člena, se v primeru, da se lahko priključijo na posamezno vrsto komunalne opreme, upošteva, da se nahajajo v tistih obračunskih območjih posamezne vrste komunalne opreme, na katero se lahko priključijo.
6. člen 
(skupni in obračunski stroški) 
Skupne stroške [S] in obračunske stroške [OS] posamezne vrste obstoječe komunalne opreme prikazuje naslednja preglednica:
komunalna oprema
obračunsko območje
[€]
OS 
[€]
cestno prometno omrežje
CES
66.731.995,48
60.058.795,93
kanalizacijsko omrežje
KAN
31.453.363,00
21.845.275,16
vodovodno omrežje
VOD
27.624.007,00
16.098.285,13
javne površine
JP
3.249.344,00
3.249.344,00
objekti ravnanja z odpadki
KOM
3.483.056,86
1.915.681,27
SKUPAJ
132.541.766,34
103.167.381,49
7. člen 
(obračunski stroški opremljanja m2 parcele [Cpi] in neto tlorisne površine objekta [Cti] s posamezno vrsto komunalne opreme)
Obračunski stroški opremljanja m2 parcele in m2 neto tlorisne površine (NTP) objekta se obračunajo z upoštevanjem naslednje preglednice, pri čemer se za določitev območja opremljanja s posamezno vrsto komunalne opreme upoštevajo določila 5. člena odloka.
komunalna oprema
obračunsko območje
Cpi 
[€/m2]
Cti 
[€/m2]
cestno prometno omrežje
CES
10,85
31,31
kanalizacijsko omrežje
KAN
8,06
24,14
vodovodno omrežje
VOD
3,22
9,17
javne površine
JP
0,86
2,37
objekti ravnanja z odpadki
KOM
0,35
1,00
III. PODROBNEJŠA MERILA 
8. člen 
(razmerje med deležem parcele in deležem neto tlorisne površine objekta) 
Razmerje med deležem parcele [Dp] in deležem neto tlorisne površine objekta [Dt] je na celotnem območju opremljanja enako in znaša Dp = 0,3 ter Dt = 0,7.
9. člen 
(faktor dejavnosti) 
Faktor dejavnosti se skladno s pravilnikom o merilih za odmero komunalnega prispevka določi za vso komunalno opremo, katero predstavlja predmetni odlok, in se določi po naslednjih kriterijih:
šifra po enotni klasifikaciji vrst objektov CC-SI
opis vrste objekta
faktor dejavnosti
112
Večstanovanjske stavbe
1,3
12111
Hotelske in podobne stavbe za kratkotrajno nastanitev
0,7
12112
Gostilne, restavracije in točilnice
1,3
12120
Druge gostinske stavbe za kratkotrajno nastanitev
0,7
123
Trgovske stavbe in stavbe za storitvene dejavnosti
1,3
1271
Nestanovanjske kmetijske stavbe
0,7
Ostale vrste stavb
1,0
IV. IZRAČUN KOMUNALNEGA PRISPEVKA 
10. člen 
(izračun komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek za posamezno vrsto komunalne opreme se izračuna na naslednji način:
KPi = (Aparcela • Cpi1 • Dp) + (Kdejavnost • Atlorisna • Cti1 • Dt) KP = Σ KPi
(2) Površina parcele in neto tlorisna površina objekta ter vrsta komunalne opreme, na katero se objekt priključuje, se pridobijo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja ter določb odloka.
(3) Če podatka o površini parcele ni mogoče pridobiti na način iz prejšnjega odstavka, se površina parcele za odmero komunalnega prispevka pridobi iz določil prostorskega akta ter določb odloka.
(4) Če parcela ni določena, se upošteva stavbišče x 1,5.
(5) Če podatka o neto tlorisni površini objekta ni mogoče pridobiti na način iz drugega odstavka tega člena, se pridobi iz uradnih evidenc ter določb odloka.
(6) Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisne površine objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
11. člen 
(posebni primeri obračuna komunalnega prispevka) 
(1) V primeru spremembe neto tlorisne površine objekta oziroma spremembe namembnosti objekta, se komunalni prispevek odmeri na način, da se izračuna višina komunalnega prispevka po in pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta. Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko med komunalnim prispevkom po spremembi in komunalnim prispevkom pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta. Če je razlika negativna, se komunalni prispevek ne plača.
(2) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka lahko pri odmeri komunalnega prispevka uveljavlja v preteklosti plačan komunalni prispevek za objekte, ki se odstranijo in se nahajajo znotraj parcele, na kateri se gradi objekt, za katerega se odmerja komunalni prispevek, pri čemer morajo imeti objekti, ki se odstranijo, enako klasifikacijo vrste objekta (CC-SI) kot objekti, za katere se odmerja komunalni prispevek. Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko med komunalnim prispevkom za novi in odstranjeni objekt. Če je razlika negativna, se komunalni prispevek ne plača.
(3) Komunalni prispevek se bo na območju, ki se bo komunalno opremljalo po uveljavitvi tega odloka in bo zanj sprejet posebni program opremljanja, odmeril na podlagi za to investicijo sprejetega programa opremljanja, ki bo prikazala in obračunala predvidene stroške izgradnje komunalne opreme. Preostali del komunalnega prispevka za obstoječo, že zgrajeno komunalno opremo na obravnavanem območju, se bo obračunal na podlagi četrtega odstavka enajstega člena tega odloka ob upoštevanju petega in desetega člena tega odloka.
To pomeni:
Cpi skupni
=
Cpi obstoječi + Cpi investicija
Cti skupni
=
Cti obstoječi + Cti investicija
kjer je:
Cpi skupni
Cpi, ki se odmeri na posameznem območju investicije;
Cti skupni
Cti, ki se odmeri na posameznem območju investicije;
Cpi obstoječi
Cpi, ki je predmet obstoječih obračunskih stroškov;
Cti obstoječi
Cti, ki je predmet obstoječih obračunskih stroškov;
Cpi investicija
Cpi, ki je predmet investicije;
Cti investicija
Cti, ki je predmet investicije.
(4) Obračunski stroški opremljanja m2 parcele in m2 neto tlorisne površine objekta za obstoječo komunalno opremo se obračunajo z upoštevanjem naslednje preglednice.
komunalna oprema
obračunsko območje
Cp 
[€/m2]
Ct 
[€/m2]
cestno prometno omrežje – obstoječe
CES_o
4,34
12,52
kanalizacijsko omrežje – obstoječe
KAN_o
3,22
9,66
vodovodno omrežje – obstoječe
VOD_o
1,29
3,67
javne površine
JP
0,86
2,37
objekti ravnanja z odpadki
KOM
0,35
1,00
12. člen 
(indeksiranje stroškov opremljanja) 
(1) Obračunski stroški opremljanja kvadratnega metra parcele z določeno vrsto komunalne opreme na posameznem obračunskem območju [Cpi] in stroški opremljanja kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta z določeno vrsto komunalne opreme na posameznem obračunskem območju [Cti] se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo z uporabo povprečnega letnega indeksa cen za posamezno leto, katerega objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, pod oznako "Gradbena dela – ostala nizka gradnja", na naslednji način:
Cpi1
=
Cpi • I
Cti1
=
Cti • I
(2) Kot izhodiščni datum za indeksiranje se uporablja datum uveljavitve tega odloka.
V. ODMERA IN PLAČILO KOMUNALNEGA PRISPEVKA 
13. člen 
(zavezanec za plačilo komunalnega prispevka) 
(1) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za novo komunalno opremo je lastnik zemljišča, ki je na novo opremljeno s komunalno opremo iz programa opremljanja ali investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo iz programa opremljanja.
(2) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na obstoječo komunalno opremo, ali ki povečuje zmogljivost objekta ali spreminja njegovo namembnost.
(3) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo je tudi:
– zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za novo komunalno opremo iz programa opremljanja v kolikor se komunalna oprema iz programa opremljanja neposredno ali posredno priključuje na obstoječo komunalno opremo oziroma bremeni že zgrajeno komunalno opremo,
– investitor, ki z občino sklene pogodbo o opremljanju za gradnjo komunalne opreme, za katero ni izdelan program opremljanja, pa se nova komunalna oprema, ki je predmet pogodbe o opremljanju posredno ali neposredno priključuje na obstoječo komunalno opremo oziroma bremeni že zgrajeno komunalno opremo.
14. člen 
(odmera komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek se odmeri:
– na zahtevo zavezanca,
– po uradni dolžnosti.
(2) Zahtevi zavezanca ali obvestilu o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja mora biti priložen tisti del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je potreben za odmero komunalnega prispevka.
(3) Rok za izdajo odločbe je 15 dni od popolne vloge.
(4) Zoper odmerno odločbo je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan. Rok za odločitev o pritožbi je 15 dni.
15. člen 
(plačilo komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek zavezanec plača v enkratnem znesku.
(2) Odločba o odmeri komunalnega prispevka, izdana na zahtevo zavezanca, je veljavna eno leto po njeni pravnomočnosti.
(3) Odmerjeni komunalni prispevek je potrebno plačati pred izdajo gradbenega dovoljenja. Če se komunalni prispevek odmerja za objekt, za katerega v skladu s predpisi s področja graditve objektov ni potrebna izdaja gradbenega dovoljenja oziroma plačilo komunalnega prispevka ni pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, ali se komunalni prispevek odmerja zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča s posamezno vrsto komunalne opreme oziroma nove priključitve obstoječega objekta na posamezno vrsto komunalne opreme, je treba komunalni prispevek plačati v roku 30 dni od pravnomočnosti odločbe.
16. člen 
(obročno odplačilo komunalnega prispevka) 
Komunalni prispevek, ki se odmeri za kanalizacijsko omrežje po uradni dolžnosti, se na podlagi vloge o obročnem odplačilu zavezanca lahko plača v 24 obrokih, ki morajo biti plačani v roku 24 mesecev.
17. člen 
(pogodbena razmerja med investitorjem in občino) 
(1) Če se Občina in investitor dogovorita, da bo investitor sam, na lastne stroške, delno ali v celoti zgradil komunalno opremo na neopremljenem ali delno opremljenem zemljišču, se tak dogovor sklene, na podlagi sprejetega programa opremljanja, s pogodbo o opremljanju, v kateri se natančno opredelijo pogodbene obveznosti obeh strank.
(2) V primeru sklenitve pogodbe o opremljanju, mora investitor poravnati še preostali del komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, na katero se bo priključeval.
(3) Ob plačilu komunalnega prispevka ima zavezanec iz 13. člena tega odloka pravico od občine zahtevati sklenitev pogodbe o medsebojnih obveznostih v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
(4) S pogodbo iz prejšnjega odstavka se določi rok za priključitev objekta na komunalno opremo in druga vprašanja v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
18. člen 
(stroški priključevanja) 
(1) Šteje se, da so s plačilom komunalnega prispevka, poravnani vsi stroški priključevanja objekta na komunalno opremo, razen gradnje tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti.
(2) Stroški izgradnje zasebnega priključka so dodatni stroški zavezanca in ne vplivajo na višino odmerjenega komunalnega prispevka.
VI. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE 
19. člen 
(zakonske oprostitve) 
Komunalni prispevek se ne plača za gradnjo:
– komunalni prispevek za novo in obstoječo komunalno opremo se ne plača za gradnjo gospodarske javne infrastrukture, ki za svoje delovanje ne potrebuje komunalne opreme oziroma, ki nima samostojnih priključkov na komunalno opremo;
– komunalni prispevek za novo in obstoječo komunalno opremo se ne plača za gradnjo enostavnih objektov;
– komunalni prispevek za novo in obstoječo komunalno opremo se ne plača za gradnjo nezahtevnih objektov, ki nimajo samostojnih priključkov na komunalno opremo in se gradijo kot pomožni objekti ter tako dopolnjujejo funkcijo osnovnega objekta;
– komunalni prispevek za obstoječo komunalno opremo se ne plača v primeru nadomestitve objektov zaradi naravne nesreče, v obsegu nadomeščenega objekta, pri čemer je lahko lokacija nadomeščenega objekta v primeru, ko nadomestitev na obstoječem stavbnem zemljišču oziroma gradbeni parceli ni možna, tudi na drugi, nadomestni lokaciji.
20. člen 
(občinske oprostitve) 
(1) Komunalni prispevek se ne plača za gradnjo:
– neprofitnih stanovanj in gradnjo posameznih vrst stavb, ki so v javnem interesu in katerih investitor je Občina Medvode ali država in so namenjene za izobraževanje, znanstveno-raziskovalno delo in zdravstvo, muzeje, knjižnice, gasilske domove, opravljanje obredov in šport po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije objektov.
(2) Plačila komunalnega prispevka se oprosti investitorja za gradnjo:
– nestanovanjskih kmetijskih stavb – CC-SI: 1271 v višini 30 %,
– industrijskih in skladiščnih stavb – CC-SI: 125 v višini 10 %.
(3) Vsem obstoječim stavbam, ki prenehajo z uporabo lastnih individualnih sistemov za odvajanje in čiščenje odpadne vode in se priključijo na javno kanalizacijsko omrežje, se prizna minula vlaganja v lastne individualne sisteme v višini 50 % komunalnega prispevka za kanalizacijsko omrežje.
(4) Ob oprostitvah iz tega člena, mora občina oproščena sredstva v enaki višini nadomestiti iz nenamenskih prihodkov občinskega proračuna.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
21. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Medvode (Uradni list RS, št. 45/09, 31/16, 64/16, 32/18).
22. člen 
(dokončanje postopkov) 
Postopki za odmero komunalnega prispevka, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega odloka, se končajo po predpisih, ki so veljali pred njegovo uveljavitvijo.
23. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2018-2
Medvode, dne 17. oktobra 2018
Župan 
Občine Medvode 
Nejc Smole l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti