Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2017 z dne 21. 4. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2017 z dne 21. 4. 2017

Kazalo

1039. Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov izvajalcev, ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna Občine Ivančna Gorica, stran 3107.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – odl. US), 54. člena v povezavi s 106.i členom Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP in 96/15 – ZIPRS1617), 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 91/16 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 20. seji dne 5. 4. 2017 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju programov in projektov izvajalcev, ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna Občine Ivančna Gorica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina in področje) 
S tem pravilnikom se določajo predmet, pogoji, postopki in merila za sofinanciranje izobraževanja odraslih ter programov in projektov izvajalcev, ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna Občine Ivančna Gorica.
2. člen 
(predmet) 
Predmet sofinanciranja so:
1. Letni programi (dejavnosti) in projekti (največ dva na izvajalca), med katere sodijo organizacije večjih prireditev, proslav, dogodkov, izdaje knjig, brošur, zvočnih zapisov ipd., ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna Občine Ivančna Gorica (v nadaljevanju Občina) ter pomenijo prispevek k vsebinski učinkovitosti in javni koristi občanov ter prepoznavnosti občine.
2. Izobraževanje odraslih.
3. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci do finančnih sredstev za programe in projekte, ki niso predmet drugih javnih razpisov Občine, so fizične in pravne osebe, ki imajo stalno prebivališče oziroma sedež na območju Občine. Druge fizične in pravne osebe so lahko upravičenci le, če se programi in projekti pretežno nanašajo ali se odvijajo na območju Občine.
(2) Upravičenci do sofinanciranja programov in projektov izobraževanja odraslih so lahko organizacije, registrirane za opravljanje dejavnosti izobraževanja odraslih s sedežem in delovanjem na območju Občine.
4. člen 
(pogoji za dodelitev sredstev) 
Upravičenci iz prejšnjega člena morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
1. da so registrirani in delujejo najmanj eno leto;
2. izvajajo programe in projekte, ki so predmet razpisa;
3. programi in projekti vključujejo člane oziroma uporabnike iz Občine;
4. imajo jasno konstrukcijo prihodkov in odhodkov, ter zagotovljene druge (neproračunske) vire financiranja;
5. imajo izkušnje in reference z izvajanjem programov in projektov na področju za katerega se prijavljajo;
6. opravljajo dejavnost na neprofitni osnovi;
7. imajo poravnane obveznosti do Občine;
8. vsako leto občinski upravi redno dostavijo poročilo o realizaciji programov, projektov, ki so bili sofinancirani iz proračuna Občine;
9. vodijo evidenco o članstvu (društva) in ostalo dokumentacijo skladno z zakonom, ki ureja društva oziroma drugim zakonom, ki ureja pravni status prijavitelja;
10. za isti program niso sofinancirani iz drugih virov proračuna občine;
11. izpolnjujejo pogoje in merila iz tega pravilnika, ki so osnova za vrednotenje programov in aktivnosti.
II. POSTOPEK PRIDOBIVANJA SREDSTEV 
5. člen 
(način delitve sredstev) 
(1) Finančna sredstva se izvajalcem dodelijo v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi na podlagi javnega razpisa, ki se objavi na spletni strani Občine in v drugih sredstvih javnega obveščanja.
(2) Merila so po posameznih kriterijih izražena v točkah. Vrednost točke se izračuna na podlagi razpoložljivih proračunskih sredstev in skupnega števila točk.
(3) Proračunska sredstva lahko izvajalci pridobijo le na osnovi pravočasne in popolne kandidature na javnem razpisu. Prijava na razpis mora biti oddana na obrazcih iz razpisne dokumentacije.
6. člen 
(postopek javnega razpisa) 
(1) Občina v skladu z zakonodajo in tem pravilnikom izvede letni javni razpis za sofinanciranje predmeta iz prvega člena.
(2) Postopek javnega razpisa in dodeljevanje finančnih sredstev izvajalcem poteka po naslednjem zaporedju:
1. priprava in objava javnega razpisa,
2. odpiranje vlog in poziv k dopolnitvi,
3. strokovno ocenjevanje prispelih vlog,
4. priprava poročila o prejemnikih sredstev in višine sofinanciranja prijavljenih programov na podlagi meril ter predložitev le-tega županu občine,
5. obveščanje izvajalcev o izbiri,
6. reševanje morebitnih pritožb izvajalcev,
7. sklepanje pogodb z izbranim izvajalci,
8. spremljanje in nadzor izvajanja pogodb ter izvajanja programov,
9. priprava morebitnih predlogov ukrepov in sankcij v skladu z določili tega pravilnika in pogodb z izvajalci programov,
10. druge naloge po potrebi.
7. člen 
(objava javnega razpisa) 
Objava javnega razpisa mora vsebovati zlasti:
1. ime oziroma naziv in sedež neposrednega uporabnika, ki dodeljuje sredstva;
2. pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
3. predmet javnega razpisa;
4. izvajalce, ki se lahko prijavijo na javni razpis;
5. pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci ter njihovi programi in projekti;
6. navedba dokumentov, ki jih mora vlagatelj priložiti kot dokazilo za izpolnjevanje pogojev;
7. okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa;
8. merila in kriterije za vrednotenje programov in projektov;
9. določitev obdobja v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva;
10. kraj, čas in osebo pri kateri lahko zainteresirani dobijo informacije in dvignejo razpisno dokumentacijo ter se na njihovo željo seznanijo s pravilnikom;
11. rok do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev;
12. način dostave vlog;
13. datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev oziroma datumi odpiranja vlog, če je v javnem razpisu predvideno zaporedno odpiranje le-teh;
14. način določanja deleža, ki ga prejme posamezni prejemnik;
15. rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa;
16. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko zainteresirani dobijo informacije in dvignejo razpisno dokumentacijo;
17. rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu razpisa.
8. člen 
(zbiranje vlog) 
(1) Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejetja občinskega proračuna.
(2) Obrazce za prijavo na razpis pripravi strokovna služba občinske uprave in so v času razpisa na voljo v prostorih in na spletni strani Občine. Vlagatelji morajo oddati vlogo na predpisanih obrazcih in ji predložiti dokazila oziroma priloge, ki so zahtevane z javnim razpisom oziroma na predpisanih obrazcih.
(3) Vloga mora biti dostavljena v zaprti kuverti v roku, ki je določen v objavi javnega, z navedbo »Za sofinanciranje programov in projektov, ki niso predmet drugih javnih razpisov – ne odpiraj« na naslov Občine. Rok za oddajo vlog ne sme biti krajši od 30 dni.
9. člen 
(imenovanje komisije) 
(1) Postopek javnega razpisa vodi in predlog dodelitve finančnih sredstev opravi tričlanska komisija (v nadaljevanju komisija), ki jo imenuje župan za tekoče proračunsko leto.
(2) Administrativna dela izvaja strokovni delavec občinske uprave (v nadaljevanju uslužbenec).
10. člen 
(potek postopka) 
(1) Odpiranje prejetih vlog za dodelitev sredstev vodi komisija in se izvede v roku, ki je predviden v javnem razpisu.
(2) Odpirajo se samo ovojnice, dostavljene pravočasno, pravilno izpolnjene in označene, ki vsebujejo vloge, in sicer v vrstnem redu, v katerem so bile predložene.
(3) O odpiranju komisija vodi zapisnik, ki vsebuje predvsem:
1. naslov, kraj in čas odpiranja dospelih vlog,
2. predmet javnega razpisa,
3. imena navzočih članov komisije,
4. ugotovitve o popolnosti vlog,
5. seznam vlog, ki ustrezajo pogojem razpisa,
6. seznam vlog, katerih predlagatelji bodo pozvani k dopolnitvi vloge.
(4) Na odpiranju ugotavlja komisija popolnost vlog glede na to, če so bili predloženi vsi zahtevani dokumenti (formalna popolnost).
11. člen 
(poziv k dopolnitvi) 
(1) Po odpiranju vlog iz prejšnjega člena pristojni uslužbenec prijavitelje pozove k dopolnitvi vloge. Poziv za dopolnitev mora vsebovati rok za dopolnitev vloge, ki ne sme biti krajši od petih dni.
(2) Na podlagi ugotovitev zapisnika o odpiranju vlog občinska uprava izda sklep o zavrženju vlog, ki so bile prepozne, niso bile dopolnjene v roku ali so jih vložile neupravičene osebe.
(3) Zoper sklep o zavrženju lahko prijavitelj v roku 8 dni po prejemu sklepa vloži pritožbo, o kateri odloča župan. Zoper odločbo župana ni pritožbe, mogoč pa je upravni spor pred pristojnim sodiščem.
12. člen 
(ocenjevanje vlog) 
(1) Ocenjevanje vseh pravočasnih in popolnih vlog upravičenih oseb izvede komisija, ki ovrednoti (točkuje) programe in projekte na podlagi pogojev in meril, ki so bili navedeni v javnem razpisu oziroma razpisni dokumentaciji. O tem pripravi poročilo (zapisnik) in predlog sofinanciranja.
(2) Vrednost točke določi župan v skladu s predvidenimi proračunskimi sredstvi za razpisano leto. Višina sofinanciranja posameznega programa in projekta je odvisna od skupnega števila zbranih točk in vrednosti točke.
(3) Če komisija ugotovi v prijavi na javni razpis kršitve pri napačno in neresnično navedenih podatkih, jo s sklepom zavrže.
13. člen 
(poročilo in predlog sofinanciranja) 
Poročilo in predlog sofinanciranja vključuje:
– obrazložitev vsebinskih razlogov za predlagano odobritev ali zavrnitev posameznega projekta ali programa,
– dosežene točke, obrazložitev vsebinskih predlogov za dodeljene točke pri vsakem od meril za ocenjevanje in predlog komisije o višini sofinanciranja programa ali projekta.
14. člen 
(Izdaja odločbe) 
(1) Direktor občinske uprave izda v roku, ki ga določa javni razpis in najpozneje v dveh mesecih od datuma odpiranja vlog odločbo o sofinanciranju programov in projektov, s katero obvesti izvajalce o višini in namenu odobrenih finančnih sredstev.
(2) Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka se lahko vloži pritožbo, o kateri odloča župan. Zoper odločbo župana ni pritožbe, je pa mogoč upravni spor pred pristojnim sodiščem.
15. člen 
(vsebina pogodbe) 
(1) Pogodba mora vsebovati naslednje sestavine:
1. naziv, naslov financerja in prejemnika sredstev;
2. predmet pogodbe, ki opredeljuje naziv in vsebino programa, obseg, celotno vrednost in višino sofinanciranja programa ali projekta;
3. rok porabe sredstev (čas realizacije programov in projektov);
4. višina dodeljenih sredstev, namen in način financiranja;
5. način in okvirni rok izplačila sredstev;
6. trajanje pogodbe;
7. način nadzora nad namensko porabo sredstev;
8. način in roki za poročanje;
9. določilo o sankcijah, če izvajalec nenamensko porabi dodeljena sredstva ali ne izpolni predmeta pogodbe;
10. navedbo skrbnikov pogodbe za vsako stranko;
11. obveznost navajanja občine kot financerja;
12. datum podpisa in podpis.
(2) Pogodba lahko vsebuje tudi dodatne sestavine, pomembne za izvedbo sofinanciranja predmeta pogodbe.
16. člen 
(sklenitev pogodbe) 
(1) Občina pošlje prijavitelju pogodbo in ga pozove k podpisu.
(2) Občina sklene z izbranim prijaviteljem (v nadaljevanju: izvajalcem) pogodbo, s katero se uredijo vsa medsebojna razmerja v zvezi z zagotavljanjem sredstev za sofinanciranje predmeta pogodbe in njegovo izvedbo.
(3) Izvajalec vrne podpisano pogodbo v roku, določenem v pozivu k podpisu pogodbe, sicer se šteje, da je odstopil od zahteve za sofinanciranje. Rok za podpis pogodbe se lahko podaljša, če izvajalec pisno sporoči objektivne razloge za podaljšanje roka.
17. člen 
(izvajanje pogodbe) 
(1) Dodeljena sredstva mora izvajalec porabiti za izvajanje programov in projektov, prijavljenih na razpis in opredeljenih v pogodbi.
(2) Občina lahko od izvajalcev programov zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ovrednotenje izvajanja dogovorjenih programov.
(3) Dodeljena sredstva so strogo namenska in jih sme izvajalec uporabljati izključno za namen, določen s pogodbo. Če izvajalec sredstev ne porabi namensko, občina lahko prekine pogodbo in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
(4) Če komisija ugotovi, da izvajalec ni upravičen do števila točk, ki mu jih je v odločbi na podlagi meril odmerila komisija, se mu število točk zniža sorazmerno z doseženim obsegom dejavnosti.
(5) Za spremljanje izpolnjevanja pogodbenih obveznosti izvajalcev so odgovorni skrbniki pogodb.
III. MERILA IN KRITERIJI ZA SOFINANCIRANJE 
18. člen 
(merila in kriteriji) 
Pri ocenjevanju prispelih prijav se upoštevajo naslednja merila in kriteriji:
1. Programi in projekti, ki niso predmet drugih javnih razpisov Občine Ivančna Gorica
a) Preglednost – cilji ter nameni programov in projektov so jasno opredeljeni – 0 do 5 točk;
b) Sedež – izvajalec ima stalno prebivališče oziroma sedež v občini – 5 točk;
c) Število vključenih članov izvajalca programa s stalnim prebivališčem v Občini Ivančna Gorica:
– 1–5 aktivnih članov – 2 točki,
– 6–10 aktivnih članov – 3 točke,
– 11–15 aktivnih članov – 4 točke,
– 16–20 aktivnih članov – 5 točk,
– nad 20 aktivnih članov – 7 točk;
d) Promocija – programi in projekti prispevajo k prepoznavnosti občine – 0 do 10 točk;
e) Realizacija – programi in projekti so v celoti izvedljivi v tekočem letu – 0 do 5 točk;
f) Inovativnost in nadgradnja obstoječih programov/projektov – 0 do 10 točk;
g) Sodelovanje – izvajalci redno sodelujejo pri aktivnostih, katerih organizator je Občina Ivančna Gorica – 0 do 5 točk;
h) Reference – redno in kvalitetno delovanje skozi daljše časovno obdobje – 0 do 5 točk;
i) Delež lastnih sredstev – za izvedbo programov in projektov imajo izvajalci:
– 60–80 % lastnih sredstev – 1 točka,
– 81–90 % lastnih sredstev – 2 točki,
– več kot 90 % lastnih sredstev – 5 točk.
2. Izobraževanje odraslih
a) Dejavnost se izvaja v okviru programov mreže univerz za tretje življenjsko obdobje – 10 točk;
b) Obseg posameznega programa je 25 ur ali več – 5 točk;
c) V posamezen program je vključenih vsaj 5 udeležencev – 5 točk;
d) Zagotovljeno je kontinuirano izvajanje programov in njegova nadgradnja – 0 do 5 točk;
e) Vključene so različne oblike učenja:
– Študijski krožki in delavnice – 5 točk,
– Strokovna predavanja – 5 točk,
– Strokovne ekskurzije – 5 točk,
f) Predstavljanje dosežkov in sodelovanje s sorodnimi organizacijami – 0 do 5 točk.
IV. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV 
19. člen 
(nadzor) 
(1) O izvedbi sofinanciranih programov in projektov morajo izvajalci v pogodbenem roku Občini predložiti:
– poročilo o izvedbi;
– dokazila o namenski porabi sredstev pridobljenih na podlagi javnega razpisa;
– zaključno finančno poročilo.
(2) Občinska uprava ali po njej pooblaščeni organ lahko kadarkoli preveri namensko porabo sredstev.
(3) Če se ugotovi, da izvajalec ne izpolnjuje oziroma ni izpolnil pogodbenih določil, mu občina lahko zadrži izplačilo še neizplačanih sredstev ali zahteva vrnitev v ta namen že dodeljenih sredstev, skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila do dneva vračila.
(4) Če izvajalec ni oddal poročila ali če je bila na podlagi nadzora ugotovljena nenamenska poraba sredstev, ne more pridobiti sredstev na podlagi tega pravilnika v naslednjem letu.
(5) V primeru dvoma lahko skrbnik pogodbe zahteva dodatna pojasnila oziroma dokazila, ki so povezana s predmetom pogodbe.
V. KONČNI DOLOČBI 
20. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov izvajalcev, ki niso bili predmet drugih javnih razpisov, iz proračuna Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 112/05).
21. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0006/2017-3
Ivančna Gorica, dne 5. aprila 2017
Župan 
Občine Ivančna Gorica 
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti