Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2016 z dne 22. 4. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2016 z dne 22. 4. 2016

Kazalo

Št. 4102-5/2016/2 Ob-1983/16, Stran 912
Na podlagi 219. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011 in 3/13) in 24. člena Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (Uradni list RS, št. 94/10 in 50/14) Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, s sedežem Kotnikova ulica 28, Ljubljana, objavlja
javni razpis 
za sofinanciranje programov za izvajanje storitev osebne asistence za invalide za obdobje od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2018
I. Predmet in cilji javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranje programov za izvajanje storitev osebne asistence za invalidke in invalide (v nadaljnjem besedilu: uporabniki), z izvajanjem katerega se izenačuje možnosti uporabnikov in omogoča njihovo samostojno oziroma samostojnejše življenje.
Cilj javnega razpisa je pomoč uporabnikom pri zagotavljanju njihove večje vključenosti na vseh področjih življenja s programi, ki jih izvajajo osebni asistenti, ki omogočajo samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov.
Ciljna skupina oseb, katerim so programi namenjeni, so uporabniki, ki potrebujejo storitve osebne asistence pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih ne morejo izvajati sami zaradi vrste in stopnje invalidnosti, jih pa vsakodnevno potrebujejo doma in izven doma, da lahko živijo samostojno in so vključeni v skupnost.
Sofinanciran bo naslednji program:
Program osebne asistence
Storitve, ki jih izvajajo osebni asistenti, so predvsem:
– pomoč pri osebni negi in drugo podobno osebno pomoč;
– pomoč v gospodinjstvu, ki ne presega pomoči uporabniku;
– pomoč pri spremstvu na delovnem mestu, v izobraževalnem procesu in pri vključevanju v okolje.
Sklop A:
Program je namenjen širitvi obsega programa osebne asistence, ki se izvaja na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018 (Uradni list RS, št. 81/14 in 82/14), Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu: MDDSZ).
Sklop B:
Program je namenjen možnosti uskladitve sofinanciranja programa osebne asistence, ki se že izvaja na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018, glede dodatkov za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu.
II. Pogoji za kandidranje na javnem razpisu
A. Splošni pogoji
1. Vlogo lahko odda vlagatelj, ki je invalidska ali humanitarna organizacija ali društvo, ki je na dan objave tega javnega razpisa izvajal dejavnost osebne asistence ali navedeni vlagatelj, ki ima opredeljen program osebne asistence ali izvaja program za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov.
2. Vlagatelj ni v postopku prenehanja, izbrisa iz registra društev ali postopku izbrisa iz registra invalidskih ali humanitarnih organizacij.
3. Vlagatelj ni v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali likvidacije oziroma niso prenehale poslovati na podlagi sodne ali druge prisilne odločbe.
4. Prijavljeni program spada v eno izmed naštetih vsebin iz I. poglavja tega javnega razpisa.
5. Vlagatelj vodi evidenco in dokumentacijo o delu z uporabniki in obsegu dela ter jo hrani skladno s predpisi o hrambi in varovanju osebnih podatkov.
6. Vlagatelj mora imeti poravnane vse davke, prispevke in druge obvezne dajatve v Republiki Sloveniji zapadle do vključno zadnjega dne v mesecu pred oddajo vloge na ta javni razpis.
7. Vlagatelj mora imeti poravnane tudi vse pogodbene obveznosti iz preteklih razpisov ministrstva v zadnjih dveh letih pred dnem objave tega javnega razpisa ali mora imeti z ministrstvom sklenjen dogovor o vračilu sredstev.
B. Posebni pogoji
Sklop A:
Vlagatelj na dan objave tega javnega razpisa, že dejansko aktivno izvaja program osebne asistence skladno z Javnim razpisom za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018,
ali
izvaja program osebne asistence, ki ni subvencioniran iz javnih sredstev pod zgornjo točko,
ali
ima opredeljen in potrjen program izvajanja osebne asistence in ga želi začeti izvajati.
Sklop B:
Vlagatelj na dan objave tega javnega razpisa, že dejansko aktivno izvaja program osebne asistence skladno z Javnim razpisom za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018 in osebno asistenco od 1. 1. 2016 dalje izvaja tudi ponoči, v nedeljah, praznikih in ob dela prostih dnevih po zakonu.
III. Merila za izbor
Sklop A:
Programi bodo za posamezno merilo prejeli 0 ali več točk. Maksimalno število točk za program je 100 točk. Zavrnjene bodo vloge, ki od možnih 100 točk ne bodo zbrale vsaj 50 točk.
V primerih, da bodo po merilih iz tega razpisa odmerjena sredstva za programe, ki izpolnjujejo vse splošne in posebne pogoje ter so dosegli zadostno število točk, presegla razpisano višino razpoložljivih sredstev, bo MDDSZ sofinanciral programe, ki po spodaj navedenih merilih dosežejo višje skupno število točk.
Uporabniki, ki do sedaj ne izvajajo osebne asistence na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018, lahko prijavijo največ 2 osebna asistenta, ki nista oziroma ne bosta sofinancirana iz drugih javnih sredstev.
Merila za ocenjevanje programa – sofinanciranje programa osebne asistence Sklop A so:
Merila Sklop A:
Št. točk:
1.
opis programa osebne asistence
program ima postavljene jasne cilje, ki so v skladu z razpisano vsebino tega javnega razpisa
5
program nima postavljene jasne cilje, ki so v skladu z razpisano vsebino tega javnega razpisa
0
2.
vlagatelj izvaja osebno asistenco na posameznega uporabnika povprečno:
30 ali več ur tedensko
50
od 20 do 29 ur na teden
37,5
od 15 do 19 ur na teden
25
od 5 do 14 ur na teden:
12,5
vlagatelj izvaja OA za uporabnike v starostni skupini od 18 do 65 let (odstotek uporabnikov te starostni skupini glede na vse uporabnike)
90 % do 100 %
30
od 70 % do 89 %
10
manj kot 69 %
0
3.
vlagatelj ima sprejet interni akt na podlagi katerega izvaja osebno asistenco in v katerem je predviden postopek za reševanje sporov med uporabnikom osebne asistence in osebnim asistentom
vlagatelj ima sprejet interni akt:
10
vlagatelj nima sprejetega internega akta:
0
4.
območje na katerem vlagatelj izvaja osebno asistenco
vlagatelj izvaja osebno asistenco tudi izven kraja svojega sedeža:
5
vlagatelj izvaja osebno asistenco samo v kraju svojega sedeža:
0
IV. Okvirna višina sredstev javnega razpisa
Okvirna višina sredstev javnega razpisa v letu 2016 je 250.000,00 EUR za oba sklopa skupaj.
Sredstva za sofinanciranje programov se bodo zagotovila na proračunski postavki 7677 – Izvajanje Zakona o izenačevanju možnosti invalidov.
Za obdobje od leta 2017 do 2018 bo za izbrane programe zagotovljeno sofinanciranje s sklenitvijo pogodbe za posamezno leto po določilih iz tega javnega razpisa, pri čemer bodo upoštevane proračunske možnosti v posameznem letu. V primeru, da se bodo zmanjšala sredstva, bo predstojnik ministrstva izdal posebni sklep.
Ministrstvo ni dolžno skleniti pogodb za posamezno leto, če se spremeni izvajanje programa, razen v primeru, ko ministrstvo izda soglasje k spremembam.
Sredstva, dodeljena s tem razpisom, morajo biti porabljena v skladu z letnimi pogodbami o sofinanciranju.
Sklop A:
Za leto 2016 bo višina sredstev za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2016 določena s sklepom o izbiri.
Vlagatelji, ki bodo zbrali:
– od 85 do 100 točk bodo upravičeni do sofinanciranja največ 8 osebnih asistentov,
– od 75 do 84 točk bodo upravičeni do sofinanciranja največ 6 osebnih asistentov,
– od 65 do 74 točk bodo upravičeni do sofinanciranja največ 4 osebnih asistentov in
– od 50 do 64 točk bodo upravičeni do sofinanciranja največ 1 osebnega asistenta.
V primeru, da se ne dodeli vseh razpoložljivih sredstev za sofinanciranje iz sklopa A in B, se opravi pri sklopu A drugi krog, v katerem se lahko odobri sofinanciranje dodatnega osebnega asistenta tistemu vlagatelju, ki je zbral najvišje število točk, naslednjega vlagatelju, ki je zbral drugo najvišje število točk itd.
Izvajalci, ki že izvajajo osebno asistenco na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018 in bodo izbrani s tem razpisom Sklop A, bodo sklenili aneks k že veljavni pogodbi o sofinanciranju programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za leto 2016.
Izvajalci, ki še ne izvajajo osebne asistence na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018 in bodo izbrani s tem razpisom Sklop A, bodo sklenili letno pogodbo sofinanciranju programa za izvajanje storitev osebne asistence za invalide za leto 2016.
Sklop B:
Izvajalci bodo za sofinanciranje dodatkov za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu, sklenili aneks k letni pogodbi o sofinanciranju programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za leto 2016.
V. Vrsta in višina stroškov
Proračunska sredstva so strogo namenska in se porabljajo za sofinanciranje stroškov dela zaposlenih osebnih asistentov, ki omogočajo samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov.
Vlagatelji lahko zagotovijo dodatna sredstva za sofinanciranje programov iz tega javnega razpisa tudi iz drugih javnih sredstev (na primer: sredstva lokalnih skupnosti, drugi javni razpisi ipd), vendar dodatna javna sredstva, ki se sofinancirajo, ne smejo presegati dejanskih stroškov, ki jih ima vlagatelj z izvajanjem navedenih programov osebne asistence, ki omogočajo samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov.
Ministrstvo bo po podpisu letnih pogodb o sofinanciranju programa oziroma aneksov in prejetem zahtevku, izbranim izvajalcem za sofinanciranje programov po tem javnem razpisu upoštevalo tretjo točko prvega odstavka 33. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2016 in 2017 (Uradni list RS, št. 56/15) oziroma v naslednjih letih ustrezno podobno določilo zakonov, ki bodo urejali izvrševanje proračunov Republike Slovenije.
Sklop A:
Ministrstvo bo predvidoma sofinanciralo stroške dela 30 zaposlenih osebnih asistentov (40 urna zaposlitev na teden). Za 40 urno zaposlitev osebnega asistenta na teden bo ministrstvo mesečno priznalo največ 760 EUR, za manj kot 40 urno zaposlitev na teden pa sorazmeren del od 760 EUR.
Ministrstvo bo sofinanciralo tudi dodatke za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu v primerih, ko bodo osebni asistenti dejansko delali ponoči, v nedeljah ali ob praznikih in dela prostih dnevih po zakonu in sicer tistih osebnih asistentov, ki bodo sofinancirani s strani MDDSZ na podlagi tega javnega razpisa.
Sklop B:
Ministrstvo bo sofinanciralo dodatke za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu v primerih, ko bodo osebni asistenti dejansko delali ponoči, v nedeljah ali ob praznikih in dela prostih dnevih po zakonu in sicer tistih osebnih asistentov, ki so sofinancirani s strani MDDSZ na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018.
VI. Obdobje za porabo dodeljenih sredstev: sredstva, dodeljena s tem razpisom, morajo biti porabljena v skladu z letnimi pogodbami o sofinanciranju ali z aneksi k letnim pogodbam o sofinanciranju programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za leto 2016.
VII. Obvezna oblika, vsebina vloge in dokazila o izpolnjevanju pogojev
1. Vloga mora biti obvezno predložena na obrazcu razpisne dokumentacije. Če vlagatelj posluje z žigom, je le-ta obvezen povsod, kjer je to predvideno. Če z njim ne posluje, na mesta, določena za žig, vpiše: »Ne poslujemo z žigom.« in k prijavi priloži posebno izjavo, da ne posluje z žigom. Prav tako je obvezen podpis odgovornih oseb povsod, kjer je to predvideno.
2. Vlagatelj mora kot priloge k razpisni dokumentaciji dodatno priložiti:
Sklop A:
– Dokazilo o tem, da ima status humanitarne organizacije oziroma društva;
– Dokazilo o izvajanju programov osebne asistence:
– fotokopija e-računa za mesec april 2016 o izplačilu sredstev za sofinanciranje programa osebne asistence preko Javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018 ali,
– drugo dokazilo, da program osebne asistence že izvaja ali da ima program osebne asistence opredeljen; 
– Izjava o številu osebnih asistentov, ki jih vlagatelj namerava zaposliti;
– Izjavo, koliko ur povprečno tedensko je v letu 2015 vlagatelj izvajal osebno asistenco na posameznega uporabnika;
– Izjavo o odstotku števila uporabnikov v starostni skupini od 18 do 65 let, za katere vlagatelj izvaja osebno asistenco, glede na število vseh uporabnikov, za katere vlagatelj izvaja osebno asistenco v letu 2015;
– Poimenski seznam uporabnikov, za katere je vlagatelj v letu 2015 izvajal program osebne asistence na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018, z navedbo števila ur osebne asistence, ki jih tedensko izvaja za posameznega uporabnika in starost posameznega uporabnika;
– Izjavo, koliko ur dodatkov za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu, bo vlagatelj predvidoma izplačal od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2016 in v kakšni skupni višini (višina predvidenih sredstev za izplačilo),
– Vlagatelji, ki še ne izvajajo osebne asistence morajo poleg navedenega namesto izjav pod četrto, peto in šesto alinejo predložiti naslednji izjavi:
– Izjavo, koliko ur povprečno tedensko namera vlagatelj izvajati osebno asistenco na posameznega uporabnika in 
– Izjavo, o predvidenem odstotku števila uporabnikov v starostni skupini od 18 do 65 let, za katere vlagatelj namerava izvajati osebno asistenco, glede na število vseh uporabnikov, za katere vlagatelj namerava izvajati osebno asistenco.
Sklop B:
– Dokazilo o izvajanju programov osebne asistence:
– fotokopija e-računa za mesec april 2016 o izplačilu sredstev za sofinanciranje programa osebne asistence preko Javnega razpisa za sofinanciranje programov za samostojno oziroma samostojnejše življenje invalidov za obdobje od 2015 do vključno 2018;
– Izjavo, koliko ur dodatkov za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu, je vlagatelj izplačal od 1. 1. 2016 do 1. 4. 2016 ter skupno višino sredstev, ki jih je izplačal v ta namen in število osebnih asistentov, ki je tako delo opravljalo;
– Izjavo, koliko ur dodatkov za nočno delo, delo v nedeljo in delo za praznike in dela proste dneve po zakonu, bo vlagatelj predvidoma izplačal od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2016 in v kakšni skupni višini (višina predvidenih sredstev za izplačilo).
Kolikor bo odstopanje med že izplačanimi sredstvi in sredstvi, ki jih vlagatelj namerava izplačati do 31. 12. 2015 višje od 20 %, mora vlagatelj dodatno obrazložiti razliko v višini nameravano izplačanih sredstev.
3. Vlagatelj se prijavi z eno vlogo. Kolikor bo vlagatelj vložil dve ali več vlog, se bodo vse vloge izločile iz nadaljnjega ocenjevanja in bodo neodprte vrnjene vlagatelju.
4. Vlagatelj lahko vlogo dopolnjuje oziroma spreminja do poteka roka za oddajo prijave iz VIII. poglavja tega javnega razpisa. Vse spremembe in dopolnitve vloge morajo biti predložene na način iz 5. točke tega poglavja z dodatno oznako »Dopolnitev prijave – Ne odpiraj! Javni razpis za izvajanje storitev osebne asistence za invalide za obdobje od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2018«. Na hrbtni strani ovitka mora biti napisan naziv in naslov vlagatelja.
5. Vlagatelj predloži svoje vloge v zapečatenem ovitku na naslov: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kotnikova ulica 28, 1000 Ljubljana.
Ovitek mora biti zgoraj v levem zgornjem kotu na sprednji strani ovitka označen z: »Vloga – Ne odpiraj! Javni razpis za sofinanciranje programov razpis za izvajanje storitev osebne asistence za invalide za obdobje od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2018 – prijava na program Sklop A/prijava na program Sklop B«.
Na hrbtni strani ovitka mora biti napisan naziv in naslov vlagatelja.
VIII. Rok za oddajo vloge
Rok za oddajo vlog je petek, 6. 5. 2016. Vlagatelji morajo svojo vlogo na javni razpis predložiti osebno ali priporočeno po pošti. Šteje se, da je vloga pravočasna, če bo prispela ali bo vročena na naslovu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kotnikova ulica 28, 1000 Ljubljana 6. 5. 2016 do 12. ure.
Vloge in dopolnitve vlog, ki bodo prispele ali bodo vročene po tem roku, bodo izločene iz nadaljnjega postopka ter vlagateljem vrnjene neodprte.
Nepravočasne ali nepravilno označene vloge in dopolnitve vlog bodo vrnjene vlagateljem neodprte, zato mora biti na hrbtni strani vsake ovojnice označen pošiljatelj. Iz nadaljnjega postopka bodo izločene tudi vse vloge, ki ne bodo oddane na predpisanem obrazcu (razpisni dokumentaciji).
IX. Odpiranje
Komisijsko odpiranje vlog bo dne 9. 5. 2016 ob 10. uri, v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, Kotnikova ulica 28, 1000 Ljubljana. Odpiranje vlog ne bo javno.
Komisija bo v roku največ 3 dni od zaključka odpiranja vlog pisno pozvala tiste vlagatelje, katerih vloge ne bodo popolne, da vloge dopolnijo. Rok za dopolnitev vlog bo 3 dni od prejema poziva. Poziv za dopolnitev vlog bo vlagateljem posredovan s priporočeno pošto, na naslov vlagatelja, ki bo naveden na hrbtni strani ovitka, s katero je prispela vloga. Vloge, ki jih vlagatelji ne bodo dopolnili v skladu s pozivom za dopolnitev, bodo zavržene.
Sklop A:
Izbrane bodo vloge, ki bodo pravočasne, formalno popolne in bodo izpolnjevale vse splošne in posebne pogoje tega javnega razpisa, ter bodo po merilih za ocenjevanje vlog prejele višje število točk. V primeru, da bodo vloge glede na merila ocenjene z enakim številom točk, bodo izmed teh imele prednost pri izboru vloge, ki bodo glede na dan in čas (ura, minuta) prispele prej.
Sklop B:
Izbrane bodo vloge, ki bodo pravočasne, formalno popolne in bodo izpolnjevale vse splošne in posebne pogoje tega javnega razpisa.
X. Rok za izdajo sklepa
Vlagateljem, katerih vloga bo zavrnjena ali zavržena, bo ministrstvo izdalo sklepe.
Predstojnica ministrstva bo izdal sklep o izboru programov za izvajanje storitev osebne asistence za invalide za obdobje od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2018 in obvestila izbrane vlagatelje najkasneje do 31. 5. 2016.
Zoper navedene sklepe je dovoljena pritožba, ki jo je potrebno vložiti na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kotnikova ulica 28, 1000 Ljubljana, v roku 8 dni od prejema sklepa. O pritožbi zoper sklep o izbranem vlagatelju bo odločilo ministrstvo.
Pritožnik mora v pritožbi natančno opredeliti razloge, zaradi katerih je pritožba vložena. Predmet pritožbe ne morejo biti merila za ocenjevanje vlog. Ministrstvo bo o pritožbi odločilo s sklepom v roku 15 dni. Pritožba ne zadrži podpisa pogodb z izbranimi izvajalci.
XI. Razpisna dokumentacija in dodatne informacije
Vlagatelji lahko dobijo razpisno dokumentacijo na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti http://www.mddsz.gov.si/ (O ministrstvu / Javne objave / Javni razpisi in javna naročila).
Dodatne informacije o javnem razpisu je mogoče dobiti v času od objave javnega razpisa do vključno 2016 vsak delovnik od ponedeljka do vključno četrtka po telefonu, od 9.30 do 12. ure pri Tanji Dular, na številki 01/369-75-38 (tajništvo Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja). Informacije o javnem razpisu je mogoče dobiti tudi po elektronski pošti na naslovu: tanja.dular@gov.si, ki se sprejemajo do vključno 5. 5. 2016, do 11. ure.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti