Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2016 z dne 17. 6. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2016 z dne 17. 6. 2016

Kazalo

1860. Pravilnik o dodeljevanju enkratne občinske denarne socialne pomoči v Občini Kanal ob Soči, stran 6359.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – Odl. US, 76/08, 79/09, 100/08 – Odl. US, 79/09, 14/10 – Odl. US, 51/10, 84/10 – Odl. US, 40/12 – ZUJF), Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/10, 40/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 3/13 – ZŠolPre-1, 14/13, 56/13 – ZŠtip-1, 99/13, 14/2015 – ZUUJFO), Zakona o socialno varstvenih prejemkih (Uradni list RS, št. 61/10, 40/11, 110/11 – ZDIU12, 40/12 – ZUJF, 8/13, 14/13, 63/13, 99/13, 99/13 – ZUPJS-C in 55/14) in 18. člena Statuta občine (Uradne objave Primorskih novic, št. 41/03 in 17/06 ter Uradni list RS, št. 70/07, 51/08, 93/15) je Občinski svet Občine Kanal ob Soči na 11. redni seji dne 2. 6. 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju enkratne občinske denarne socialne pomoči v Občini Kanal ob Soči 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen
S tem pravilnikom se določijo upravičenci, vrste, pogoji za dodelitev, višina in način izplačila občinske denarne socialne pomoči iz sredstev občinskega proračuna Občine Kanal ob Soči (v nadaljevanju: denarna pomoč) ter postopek uveljavljanja pravice do občinske denarne socialne pomoči.
2. člen 
(1) Sredstva ter višino sredstev za denarne pomoči zagotavlja občina z vsakoletnim proračunom v proračunski postavki Socialno varstvo materialno ogroženih.
(2) Denarne pomoči se dodeljujejo po zaporedju vloženih popolnih vlog v tekočem letu do porabe predvidenih proračunskih sredstev.
3. člen 
Denarna pomoč po tem pravilniku je enkratna denarna pomoč, ki se upravičencem dodeli praviloma enkrat letno kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske prosilca.
II. UPRAVIČENCI 
4. člen
Upravičenci do prejema občinske denarne pomoči po tem pravilniku so tisti občani, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Kanal ob Soči in tam tudi dejansko stalno prebivajo vsaj 1 leto, tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v RS, imajo na območju Občine Kanal ob Soči stalno prebivališče in na njem tudi dejansko prebivajo vsaj 1 leto ter izpolnjujejo enega od naslednjih kriterijev:
– nimajo zadostnih sredstev za preživljanje, potem, ko so izčrpali vse možnosti za pridobitev sredstev za preživljanje z delom, s pravicami iz dela ali zavarovanja, z dohodki od premoženja, in drugih virov, denarnih nadomestil, denarnih pomoči in dajatev po predpisih s področja socialnega varstva, zdravstvenega varstva in jih nihče ni dolžan preživljati, in so se ne po lastni krivdi zaradi spleta neugodnih okoliščin (dolgotrajna bolezen, invalidnost, smrt v družini, naravne nesreče, nenadna sprememba socialnega stanja ipd.) znašli v takšnem položaju, da ne morejo zagotavljati eksistenčnega minimuma;
– so uveljavili pravico do denarne pomoči po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke;
– so trenutno ostali brez vsakega dohodka in čakajo na uveljavitev denarne socialne pomoči ali druge oblike socialne pomoči;
– drugi, če se ugotovi utemeljenost.
III. MERILA, VIŠINA, NAMEN, OBLIKA IN IZJEME ENKRATNE OBČINSKE DENARNE POMOČI 
5. člen
(1) Osnova za določitev višine denarne pomoči je minimalni dohodek posameznika ali družinskih članov, ugotovljen z upoštevanjem osnovnega zneska minimalnega dohodka, skladno z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih.
(2) Pri ugotavljanju upravičenosti do denarne pomoči, se dohodek upošteva na način in glede na obdobje, določeno z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih. Kot dohodek štejejo vsi dohodki in prejemki ter občasni in priložnostni dohodki, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
(3) Vlagatelj je upravičen do denarne pomoči, če njegov dohodek ne presega za več kot 50 % minimalnega dohodka samske osebe oziroma dohodka njegove družine, zakonske ali zunajzakonske skupnosti.
(4) V primeru, da dohodki upravičenca presegajo minimalni dohodek naveden v prejšnjem členu, se enkratna denarna pomoč odobri le izjemoma, in sicer v primeru težjih bolezni, starosti, nesposobnosti za pridobitno delo, nesreče, drugo.
(5) V primerih, ko se prosilec znajde v denarnih težavah zaradi elementarne nesreče, smrti, bolezni oziroma drugih nepredvidljivih situacijah in bi denarno pomoč potreboval takoj, lahko župan sam na podlagi pravilnika izda sklep o dodelitvi enkratne denarne pomoči.
6. člen 
Izjemoma se lahko v posameznem primeru pri odločanju o upravičenosti do enkratne denarne pomoči oziroma o višini doplačila upoštevajo tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj upravičenca ali zavezanca in se enkratna denarna pomoč:
– ne dodeli, če je kdo od družinskih članov, ki prebivajo na istem naslovu oziroma v istem gospodinjstvu, v tekočem letu že pridobil denarno pomoč;
– ne dodeli, če se ugotovijo kakršni koli utemeljeni razlogi za neupravičenost do denarne pomoči.
7. člen 
Višina denarne pomoči se določi po prostem preudarku ob upoštevanju materialnega, socialnega in zdravstvenega stanja upravičenca in njegovih družinskih članov. Denarna pomoč znaša največ 400 eur. Izjemoma se lahko dodeli denarno pomoč tudi v višjem znesku, če se ugotovi hudo materialno ogroženost.
8. člen 
Občinska denarna pomoč je namenjena za:
– nakup šolskih potrebščin
– subvencioniranje šole v naravi, letovanja/zimovanja osnovnošolcev
– pomoč pri nakupu osnovnih življenjskih potrebščin, ozimnice, kurjave
– regresirana prehrana (plačila, doplačila prehrane učencev in dijakov v času rednega šolanja)
– pomoč pri doplačilu zdravil, ortopedskih in tehničnih pripomočkov za potrebe rehabilitacije, ter zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, stroškov zanje pa Zavod za zdravstveno zavarovanje RS ne krije
– plačilu položnic, namenjenih za zagotavljanje osnovnih in nujnih življenjskih potreb (električna energija, komunalne storitve, ogrevanje, zdravstveno zavarovanje, stroški upravljavca stanovanj)
– kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti, z upoštevanjem socialnih razmer upravičenca.
9. člen 
(1) Vlagatelj, ki uveljavlja pravice za denarno pomoč iz četrte alineje prejšnjega člena, mora najprej uveljavljati subvencije v te namene. Vlagatelj mora v teh primerih dostaviti podatke o višini subvencije oziroma o neupravičenosti do subvencije.
(2) Za uveljavljanje enkratne denarne socialne pomoči, opredeljene v prvi in drugi alineji prejšnjega člena, se mora vlagatelj najprej obrniti na pristojno šolo ter vlogo s prilogami ter mnenjem šolske svetovalne službe posredovati Občini Kanal ob Soči najkasneje v roku enega tedna pred pričetkom letovanja ali šole v naravi.
10. člen 
(1) Občinska denarna pomoč v Občini Kanal ob Soči je enkratna denarna pomoč, ki se vlagatelju izplača v funkcionalni obliki (plačilo položnic …), izjemoma neposredno, ko vlagatelj ne more zagotoviti namenske porabe.
(2) V funkcionalni obliki se denarna pomoč izvede tudi s plačilom neplačanih terjatev do Občine Kanal ob Soči oziroma pravnih oseb, katerih ustanoviteljica je Občina Kanal ob Soči.
IV. POSTOPEK UVELJAVLJANJA PRAVICE DO OBČINSKE DENARNE SOCIALNE POMOČI 
11. člen
Postopek za uveljavljanje denarne pomoči se uvede na zahtevo upravičenca ali na predlog zdravstvene službe, šolske svetovalne službe ali druge pravne osebe.
12. člen 
(1) Občani vlagajo zahtevke za dodelitev občinske denarne pomoči na obrazcu ''Vloga za dodelitev občinske socialne denarne pomoči v Občini Kanal ob Soči''. Obrazec vlagatelj dvigne na sedežu občine ali ga pridobi na spletni strani Občine Kanal ob Soči.
(2) Podatki o vlagatelju in njegovih družinskih članih se zbirajo neposredno od vlagatelja. Vlogi mora vlagatelj priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev za dodelitev občinske denarne pomoči:
– Dohodki družine
– Bančni izpisek za zadnje tri mesece pred oddajo vloge
– Potrdilo o prijavi na Zavodu RS za zaposlovanje, kar pomeni, da je aktivni iskalec zaposlitve in se tudi sam trudi rešiti svojo in družinsko materialno stisko
– Odločba Centra za socialno delo o (ne)upravičenosti do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnovarstvenih prejemkih, odločbo ali potrdilo o (ne)upravičenosti do subvencije za namene subvencije šolske prehrane
– Mnenje šolske svetovalne službe za uveljavljanje denarne pomoči za kritje stroškov šole v naravi.
(3) Postopke ugotavljanja upravičenosti do občinske denarne pomoči vodi in v njih odloča Komisija za dodeljevanje enkratnih denarnih socialnih pomoč Občine Kanal ob Soči v skladu s tem pravilnikom.
(4) Strokovno in administrativno delo vodi občinska uprava Občine Kanal ob Soči. Postopek se izvaja v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku.
(5) Komisija lahko pri odločanju do občinske socialne pomoči posamezniku in družini, po preverjanju vseh podatkov in dokazil, uporabi prosto presojo za dodelitev sredstev. Komisiji lahko kot pomoč pri odločanju služijo mnenja CSD-ja, šol, humanitarnih organizacij in drugo.
13. člen 
(1) Postopek na zahtevo stranke se začne z dnem, ko stranka vloži pri organu popolno vlogo, kar pomeni, da so ob tem izpolnjeni vsi predpisani procesni pogoji za uvedbo in vodenje upravnega postopka.
(2) Če vloga ni popolna, komisija oziroma pristojna oseba komisije pisno opozori vlagatelja o pomanjkljivostih in določi rok, v katerem mora vlagatelj pomanjkljivosti odpraviti. Če stranka v danem roku pomanjkljivosti ne odpravi oziroma vloge ne dopolni, organ takšno vlogo s sklepom zavrže.
14. člen 
O upravičenosti in višini pomoči odloči pristojna komisija v roku 60 dni od prejema popolne vloge z odločbo, zoper katero je dovoljena pritožba. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe. O pritožbi zoper odločbo odloča župan Občine Kanal ob Soči.
15. člen 
Prejemnik pomoči mora v primeru, da je prejel denarna sredstva neposredno, v roku 30 dni po njenem prejemu predložiti dokazila o namenski porabi sredstev. Če upravičenec tega ne stori, v naslednjem koledarskem letu ni upravičen do pomoči.
16. člen 
V primeru lažnega prikazovanja in zamolčanja podatkov je upravičenec dolžan vrniti neupravičeno pomoč.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen
Pri odločanju o dodelitvi občinske denarne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tiste zakonske določbe, ki urejajo področje socialnega varstva in se nanašajo na občinsko denarno pomoč.
18. člen 
Vloge za dodelitev občinske denarne pomoči, oddane do uveljavitve tega pravilnika, se rešujejo po določbah Pravilnika o dodeljevanju socialne pomoči v Občini Kanal ob Soči (Uradni list RS, št. 45/04).
19. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju socialne pomoči v Občini Kanal ob soči (Uradni list RS, št. 45/04).
20. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 9000-0004/2016-6
Kanal ob Soči, dne 2. junija 2016
Župan 
Občine Kanal 
Andrej Maffi l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti