Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016

Kazalo

621. Sklep o določitvi stroškov živil, o odsotnostih in o posebnostih obračunavanja cen programov v VVE Občine Gorenja vas - Poljane, stran 2182.

  
Na podlagi Zakona o vrtcih – ZVrt (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO), 17. in 18. člena Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo (Uradni list RS, št. 97/03, 77/05, 120/05) in 17. člena Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 85/13, 48/15) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 9. redni seji dne 25. februarja 2016 sprejel
S K L E P 
o določitvi stroškov živil, o odsotnostih in o posebnostih obračunavanja cen programov v VVE Občine Gorenja vas - Poljane 
1. člen
(1) Dnevni strošek živil za otroke v VVE v Občini Gorenja vas - Poljane, upoštevan v cenah programov predšolske vzgoje, znaša 1,63 EUR na dan.
(2) Za čas, ko je otrok opravičeno odsoten in ne obiskuje vrtca, se cena programa zniža za strošek neporabljenih živil. Tako znižana cena je podlaga za plačilo staršev in plačilo razlike med ceno programa in plačilom staršev, ki ga krije občina zavezanka.
(3) Otrok je opravičeno odsoten, če starši do 7.30 obvestijo vrtec o otrokovi odsotnosti, in sicer z dnem prejema sporočila. Vrtec zniža ceno programa za stroške neporabljenih živil z dnem prejema sporočila.
(4) Staršem, ki po otroka v vrtec ne pridejo pravočasno, se k ceni programa prišteje dodatno plačilo v višini 10 EUR za vsako začeto uro izven obratovalnega časa vrtca.
2. člen 
Pri obračunavanje znižanj oskrbnin se delež dnevnega plačila otroka izračuna tako, da se upošteva dejansko število dni v mesecu.
3. člen 
(1) Uveljavljanje rezervacije in izredne rezervacije je možno samo, če občina, ki je zavezanec za plačilo razlike cene programa vrtca, to omogoča. V takem primeru, se za rezervacijo in izredno rezervacijo uporabijo predpisi in pravila tiste občine.
(2) Naslednja določila veljajo samo za otroke, za katere je zavezanec za plačilo razlike cene programa vrtca Občina Gorenja vas - Poljane.
4. člen 
(rezervacija) 
(1) Starši otrok lahko uveljavijo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka enkrat letno v obdobju od 1. junija do 30. septembra. Rezervacijo lahko starši uveljavijo za neprekinjeno odsotnost otroka najmanj en in največ dva meseca.
(2) Starši so rezervacijo dolžni vrtcu napovedati praviloma na pripravljenem obrazcu, najpozneje en teden pred prvim dnem odsotnosti otroka iz vrtca.
(3) Za čas koriščenja rezervacije starši otroka plačajo 60 % zneska, ki jim je določen z odločbo o višini plačila, in sicer za program, v katerega je otrok vključen.
5. člen 
(izredna rezervacija) 
(1) Starši lahko uveljavljajo izredno rezervacijo zaradi poškodbe ali dolgotrajne bolezni na strani otroka, na podlagi podpisane izjave staršev in zdravniškega potrdila, iz katerega je razvidno, da bo otrok zaradi teh razlogov odsoten iz vrtca najmanj 30 zaporednih dni.
(2) Starši, v roku 8 dni od zaključka odsotnosti otroka, vrtcu predložijo podpisano izjavo ter zdravniško potrdilo otroka.
(3) Za čas koriščenja izredne rezervacije zaradi poškodbe ali dolgotrajne bolezni na strani otroka starši plačajo 50 % zneska, ki jim je določen z odločbo o višini plačila, in sicer za program, v katerega je otrok vključen.
6. člen 
(1) Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključenega več kot enega otroka, lahko uveljavljajo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka in izredno rezervacijo zaradi poškodbe ali dolgotrajne bolezni na strani otroka le za otroka, za katerega se ne sofinancira oziroma financira plačilo staršev za otroka iz državnega proračuna.
(2) Razliko do cene programa za čas rezervacij in izrednih rezervacij vrtcu povrne Občina Gorenja vas - Poljane.
7. člen 
(1) Če otrok potrebuje dietno prehrano, morajo starši otroka vrtcu predložiti ustrezno zdravniško potrdilo otrokovega pediatra ali Dietne posvetovalnice na Pediatrični kliniki KC, z navedbo dietne prehrane.
(2) Starši so dolžni pisno javljati spremembe v izvajanju diete vzgojitelju ali vodji prehrane.
(3) V primeru prenehanja izvajanja diete, morajo starši vrtcu dostaviti zdravniško potrdilo ali izjavo starša o prenehanju le-te.
8. člen 
Starši otrok iz drugih občin, za katere Občina Gorenja vas - Poljane po veljavni zakonodaji ni dolžna kriti dela cene programa, lahko uveljavljajo rezervacijo in izredno rezervacijo, če občina, ki jim je po predpisih dolžna kriti razliko do cene programa, pisno soglaša, da bo v tem primeru pokrila razliko med plačilom rezervacije oziroma izredne rezervacije in ceno programa. Pisno soglasje pridobi uprava vrtca.
9. člen 
(1) Staršem, ki ne poravnajo obveznosti do naslednjega obračuna akontacije oskrbnine, pošlje vrtec pisni opomin, v katerem dolžnika obvesti o višini glavnice, obrestih in stroških opomina ter določi naknadni 8-dnevni rok za plačilo.
(2) Vrtec lahko v primeru neporavnanih dvomesečnih obveznosti, zoper starše otroka dolžnika, vloži predlog za izvršbo na pristojno sodišče, in sicer na dolgovani znesek oskrbnine skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi ter izvršilnimi stroški.
(3) V primeru neplačevanja obveznosti tri mesece zaporedoma, lahko vrtec pošlje staršem opomin pred izključitvijo iz vrtca. Če starši kljub opominu v roku, navedenem v opominu, ne poravnajo svojih obveznosti, vrtec lahko izključi otroka. Izključitev začne učinkovati tretji dan po izteku roka za izpolnitev obveznosti.
10. člen 
Z uveljavitvijo tega sklepa prenehata veljati Sklep o določitvi stroškov živil, o odsotnostih in o posebnostih obračunavanja cen programov v VVE Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 24/09).
11. člen 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. aprila 2016.
Št. 605-002/2016-001
Gorenja vas, dne 25. februarja 2016
Župan 
Občine Gorenja vas - Poljane 
Milan Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti