Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016

Kazalo

619. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec, stran 2174.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih – ZVrt (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO) in 17. člena Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 85/13, 48/15) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 9. redni seji dne 25. februarja 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v vrtec 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
Ta pravilnik določa postopek sprejemanja otrok v vrtec, sestavo in način dela komisije za sprejem otrok v vrtec ter kriterije za sprejem otrok v vrtce v Občini Gorenja vas - Poljane.
II. VPIS OTROKA V VRTEC 
2. člen 
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, vrtcu na njegovo zahtevo pristojni center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen 
(1) Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto. Starši oziroma skrbniki otrok vpišejo otroka v vrtec tako, da oddajo vlogo na predpisanem obrazcu.
(2) Vlogo za sprejem otroka v vrtec vložijo starši oziroma skrbniki otroka na sedežu vrtca neposredno ali pa jo na sedež vrtca pošljejo po pošti. Vlogo za sprejem dobijo starši na sedežu vrtca, na spletnih straneh vrtca ter na spletni strani občine.
(3) Vrtec starše obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec in o drugih pogojih za sprejem otroka v vrtec (sklenitev medsebojne pogodbe, predložitev potrdila pediatra o zdravstvenem stanju otroka, predložitev odločbe o usmeritvi za otroke s posebnimi potrebami …).
(4) Vrtec o vpisu in vključitvi otroka v vrtec obvesti tudi občino zavezanko za plačilo.
(5) Če starši ne podpišejo pogodbe z vrtcem v roku, ki jim ga določi vrtec, se šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec.
4. člen 
(1) Vrtec najmanj enkrat letno, praviloma v mesecu marcu, objavi javni razpis za vpis otrok v vrtec za naslednje šolsko leto in ga uskladi z občino ustanoviteljico.
(2) Javni razpis objavi vrtec na svoji spletni strani in na oglasnih deskah vrtca, občina pa razpis objavi v lokalnem glasilu ter na spletni strani občine.
(3) Javni razpis mora vsebovati najmanj podatke o:
– obveznih sestavinah prijave na razpis,
– načinu prijavljanja,
– obveznih prilogah k prijavi,
– roku za sprejem prijav,
– roku, v katerem bodo kandidati obveščeni o možnosti vključitve otroka v vrtec.
5. člen 
(1) Starši vpišejo otroka v vrtec tako, da oddajo vlogo za sprejem otroka v vrtec na predpisanem obrazcu, h kateri morajo biti predloženi zahtevani dokazi.
(2) Vlogo za sprejem otroka v vrtec vložijo starši oziroma skrbniki otroka na sedežu vrtca neposredno ali pa jo na sedež vrtca pošljejo po pošti. Vlogo za sprejem dobijo starši na sedežu vrtca, na spletnih straneh vrtca ter na spletni strani občine.
(3) Vlogo odda eden od staršev oziroma otrokov skrbnik.
6. člen 
(1) Vlagatelj lahko odda le eno vlogo za posameznega otroka.
(2) Vlagatelj v vlogi navede enoto vrtca, v katerega želi vključiti otroka (vrtec prve izbire).
(3) Vlagatelj lahko v vlogi navede tudi drugo enoto vrtca, v katerega želi vključiti otroka, če otrok ne bo sprejet v vrtec prve izbire (vrtec druge izbire).
(4) Vlagatelj lahko v vlogi navede tudi, da želi vključiti otroka v katerokoli enoto vrtca, če otrok ne bo sprejet v vrtec prve izbire niti v vrtec druge izbire. Komisija za sprejem otrok v vrtec lahko tako otroka razporedi v drugo enoto vrtca v občini, kjer so še prosta mesta.
(5) Vrtec vlagatelja obvesti o prejemu vloge in šifri, pod katero se vodi otrok v evidenci vpisanih otrok.
7. člen 
(1) Če je v vrtcu dovolj prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj zavoda ali od njega pooblaščena oseba.
(2) Vrtec starše pisno obvesti o roku za sklenitev pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši, o datumu vključitve otroka v vrtec in o obveznostih staršev, da ob vključitvi otroka v vrtec predložijo potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka.
8. člen 
Kadar je v vrtec vpisanih več otrok, kot je v vrtcu prostih mest glede na prostorske zmožnosti ob upoštevanju normativov in standardov za oblikovanje oddelkov predšolske vzgoje, odloča o sprejemu otrok komisija za sprejem otrok v vrtec.
III. SESTAVA IN NALOGE KOMISIJE ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
9. člen 
(1) Sestavo Komisije za sprejem otrok v vrtec določi občina ustanoviteljica na predlog sveta vrtca in je pristojna za sprejem otrok v vrtce na območju Občine Gorenja vas - Poljane.
(2) Komisijo sestavljajo:
– pomočnik ravnatelja posameznega vrtca oziroma vodja vrtca pri posamezni OŠ,
– predstavnik sveta staršev posamezne VVE,
– predstavnik ustanovitelja,
– predstavnik šolske svetovalne službe posameznega zavoda.
(3) Člane komisije se imenuje za dobo štirih let in so lahko ponovno imenovani.
(4) Mandat predstavnika sveta staršev je vezan na vključenost otroka v vrtec.
10. člen 
(1) Prvo sejo skliče predstavnik ustanovitelja.
(2) Delo komisije vodi predsednik, ki ga člani komisije izvolijo izmed sebe na svoji prvi seji.
(3) Komisija obravnava vloge na svoji seji, ki ni javna, v skladu z določbami Zakona o vrtcih.
(4) Na seji komisije so lahko prisotni samo člani komisije, oseba, ki vodi postopek in zapisnikar.
(5) Komisija je sklepčna, če je na seji navzoča večina članov.
(6) Komisija odloča s sklepi, ki jih sprejme z večino glasov vseh članov.
11. člen 
(1) Komisija obravnava vse vloge na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, določi število točk po posameznih kriterijih in določi prednostni vrstni red otrok.
(2) Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodijo v skladu z zakonom. Če komisija ugotovi nepravilnost podatkov, navedenih v vlogi, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov.
(3) Komisija odloča po določbah skrajšanega ugotovitvenega postopka, določenem v zakonu, ki ureja splošni upravni postopek.
12. člen 
(1) Komisija o svojem delu vodi zapisnik, ki mora vsebovati vsaj naslednje podatke:
– podatke o kraju, datumu, uri zasedanja komisije,
– imena prisotnih članov komisije,
– navedba pravilnika oziroma dokumentacije, ki je podlaga za odločanje,
– kratek potek dela komisije,
– sprejetih sklepih komisije, katerih obvezni del je prednostni vrstni red, kjer se podatki o otrocih objavijo pod šifro otroka.
(2) Zapisnik podpiše predsednik komisije.
IV. KRITERIJI ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
13. člen 
(1) Komisija izmed vpisanih otrok najprej obravnava otroke s posebnimi potrebami, za katere so vlagatelji predložili odločbe pristojnega organa, in otroke, za katere so vlagatelji predložili mnenje centra za socialno delo o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine. Mnenje o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oziroma položaj družine, obravnavana kot socialno ogrožena družina s strani centra za socialno delo, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo.
(2) Otroke iz prvega odstavka tega člena vrtec prednostno sprejme.
14. člen 
(1) Za preostale vpisane otroke, ki izpolnjujejo pogoje iz 2. člena tega pravilnika, komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila. Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku.
(2) Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam po kriteriju starosti.
(3) Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in spletnih straneh vrtca.
(4) Podatki o otrocih se objavijo pod šifro, pod katero se vodi otroka v evidenci vpisanih otrok in je vlagatelj z njo seznanjen.
(5) Seznam sprejetih otrok vsebuje vsaj naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– datum vključitve otroka v vrtec,
– sporočilo staršem, da bodo po končanem vpisnem postopku pozvani k sklenitvi pogodbe z vrtcem.
(6) Čakalni seznam vsebuje vsaj naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– sporočilo staršem, da lahko zaradi zavrnitve sprejema otroka v vrtec, v 15 dneh po vročitvi obvestila v skladu z zakonom, vložijo v vrtec ugovor,
– rok veljavnosti čakalnega seznama.
15. člen 
(1) Otroke, ki jih starši naknadno vpisujejo v vrtec, se uvrsti na čakalno listo po kronološkem vrstnem redu vpisa.
(2) Otrok s posebnimi potrebami oziroma otrok, za katerega je CSD izdal potrdilo o njegovi ogroženosti zaradi socialnega položaja družine ima skladno z Zakonom o vrtcih prednost pri sprejemu.
16. člen 
Komisija odloča o sprejemu otrok v vrtec na podlagi naslednjih kriterijev:
Zap. št.
KRITERIJI
Št. točk
1.
Prebivališče (upošteva se ena izmed variant)
1.a
Otrok in starši imajo stalno prebivališče na območju Občine Gorenja vas - Poljane ali spadajo v šolski okoliš posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane ali spadajo v uveljavljeno gravitacijsko območje posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane 
60
1.b
Otrok v enostarševski družini ima skupaj s staršem stalno prebivališče v Občini Gorenja vas - Poljane ali spadajo v šolski okoliš posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane ali spadajo v uveljavljeno gravitacijsko območje posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane
60
1.c
Otrok in eden od staršev, s katerim otrok živi, imata stalno prebivališče v Občini Gorenja vas - Poljane ali spadajo v šolski okoliš posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane ali spadajo v uveljavljeno gravitacijsko območje posamezne šole v Občini Gorenja vas - Poljane
45
2.
Zaposlenost (upošteva se ena izmed variant) 
2.a
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) obeh staršev oziroma enega od staršev, če gre za enostarševsko družino 
60
2.b
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) samo enega od staršev
30
2.c
Nezaposlenost starša v enoroditeljski družini, ki je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje
30
3.
Otrok je bil uvrščen na čakalni seznam in mu ni bilo odobreno prosto mesto v vrtcu (upošteva se ena izmed variant) 
2.a
V preteklem letu
12
3.b
Dve leti zapored
24
3.c
Tri leta zapored
36
4.
Starši v razpisanem šolskem letu hkrati vpisujejo v vrtec na območju Občine Gorenja vas - Poljane dvojčke, trojčke … oziroma dva otroka iz iste družine, ki ju vpisujejo v oddelke prvega starostnega obdobja. Ta kriterij velja tudi, ko je v vrtec že vključen otrok iz iste družine, razen v primeru, ko ta otrok v tekočem koledarskem letu dopolni starost šestih let 
3
5.
Otrok, ki bo z naslednjim šolskim letom vpisan v šolo
24
6.
Vključevanje mlajših otrok – otrok, ki 1.9. tekočega koledarskega leta ne bo dopolnil starosti 11 mesecev (upošteva se ena izmed variant)
6.a
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 10. tekočega koledarskega leta 
6
6.b
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 11. tekočega koledarskega leta 
5
6.c
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 12. tekočega koledarskega leta 
4
6.d
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 1. prihodnjega leta 
3
6.e
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 2. prihodnjega leta 
2
6.f
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 3. prihodnjega leta 
1
7.
Družina z več vzdrževanimi otroki (upošteva se ena izmed variant)
7.a
Dva otroka
1
7.b
Trije otroci
2
7.c
Štirje ali več otrok 
3
17. člen 
(1) Za enostarševsko družino po tem odloku se šteje skupnost enega od staršev z otroki:
– kadar je drugi od staršev umrl ali je drugi od staršev neznan ali je pogrešan, ali
– kadar otrok živi z enim od staršev na podlagi pravnomočne sodne odločbe, s katero je odločeno o varstvu in vzgoji otrok ali kadar pred pristojnim sodiščem teče postopek za odločitev o varstvu in vzgoji otrok.
(2) Vloge se točkuje tako, da se pri vsakem kriteriju, ki je izpolnjen, dodeli pripadajoče število točk.
(3) Če več otrok doseže enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatni kriterij starost otroka. Prednost ima starejši otrok.
(4) V primeru, ko ima več otrok, rojenih na isti dan, enako število točk, se upošteva še dodatni kriterij in sicer zadnje tri številke EMŠO otroka, pri čemer ima prednost otrok z manjšo vrednostjo teh treh številk.
V. ODLOČITVE KOMISIJE 
18. člen 
(1) Komisija najkasneje v 8 dneh po seji vsem staršem izda obvestilo o sprejemu oziroma zavrnitvi sprejema otroka v vrtec.
(2) Za otroke, ki so bili sprejeti v vrtec, obvestilo določa datum vključitve otroka v vrtec in rok za sklenitev medsebojne pogodbe med vrtcem in starši.
(3) Za otroke, ki niso bili sprejeti v vrtec, mora obvestilo vsebovati natančno obrazložitev.
(4) Zoper obvestilo lahko starši v 15 dneh po vročitvi vložijo ugovor na svet zavoda, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora, ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek z odločbo, ki se vroči staršem. Zoper odločitev sveta vrtca lahko starši sprožijo upravni spor.
(5) Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
VI. VPIS IN IZPIS IZ VRTCA 
19. člen 
Otroci, sprejeti v vrtec, so vključeni v vrtec praviloma do vstopa v osnovno šolo.
20. člen 
V primeru, ko o sprejemu otrok odloča komisija, morajo starši vključiti otroka v vrtec s 1. septembrom tekočega leta ali z dnem oblikovanja novega oddelka med šolskim letom oziroma naslednji dan, ko otrok dopolni starostni pogoj za vključitev v vrtec oziroma naslednji dan po poteku starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Otroka s posebnimi potrebami pa morajo starši vključiti v vrtec z dnem, ki je določen v odločbi o usmeritvi otroka v vrtec.
21. člen 
(1) Otroka se trajno izpiše iz vrtca ob vstopu v osnovno šolo.
(2) Starši lahko otroka kadarkoli trajno izpišejo iz vrtca s 15-dnevnim odpovednim rokom, ki začne teči z dnem prejema izpisnega obrazca na sedežu zavoda oziroma po elektronski pošti.
(3) Izpisani otrok nima prednosti pri ponovnem sprejemu v vrtec oziroma pri ponovnem vpisu, ki ga obravnava komisija za sprejem otrok v vrtec.
(4) Na mesto izpisanega otroka se sprejme drugega otroka, ki izmed otrok na čakalnem seznamu, ki izpolnjujejo starostni pogoj, doseže najvišje število točk, pri čemer se kot obdobje za preverjanje starostnega pogoja upošteva najmanj en mesec.
(5) Vrtec starše o izpraznjenem mestu pisno ali ustno obvesti.
22. člen 
(1) Starši oziroma skrbniki novosprejetih otrok morajo pred podpisom pogodbe o vpisu otroka v vrtec, plačati vpisnino, ki jo s sklepom določi svet zavoda in je enaka v vseh vrtcih v občini.
(2) Pri obračunu oskrbnine za vrtec, se vplačani znesek staršem poračuna. V primeru ne vključitve otroka v vrtec, pa se vplačani znesek preknjiži na šolski sklad vrtca. V primeru izrednih razmer o vračilu vpisnine, odloča tričlanska komisija, ki jo imenuje predsednik sveta zavoda.
23. člen 
(1) Če starši sprejem odklonijo, oziroma ga želijo prestaviti za določen čas, se šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec.
(2) V primeru, ko se sprostijo mesta in zanje ni več kandidatov na čakalnem seznamu, se lahko sprejmejo otroci, za katere so starši vložili prijavo za sprejem med letom.
24. člen 
Otroka med trajanjem šolskega leta (od 1. 9. do 31. 8. naslednjega leta) ni mogoče začasno izpisati iz zavoda.
VII. INFORMIRANJE 
25. člen 
Vrtec na svojih spletnih straneh objavlja informacije o prostih mestih.
VIII. POTUJOČI VRTEC 
26. člen 
(1) Potujoči vrtec je program v obsegu 80 šolskih ur letno.
(2) Namenjen je otrokom iz Občine Gorenja vas - Poljane pred vstopom v 1. razred osnovne šole, ki niso vključeni v dnevno varstvo.
(3) Zavod objavi razpis za vpis otrok v potujoči vrtec vsako leto, praviloma v mesecu marcu.
27. člen 
(1) Skupina potujočega vrtca se oblikuje, če je vpisanih najmanj 9 otrok, starih nad 4 leta.
(2) Če je vpis v posameznem kraju manjši, lahko ustanovitelj odobri manjšo skupino.
28. člen 
Starši otrok v potujočem vrtcu plačajo prispevek za materialne stroške, ustanovitelj pa pokrije stroške dela zaposlenih.
IX. DRUGO 
29. člen 
(1) Vrtec je lahko zaprt v času kolektivnega dopusta in med prazniki, največ do 5 delovnih dni skupaj. Na območju občine mora v tem času delovati vsaj en vrtec. Dežurstva si izmenjavata Vrtec Agata in Vrtec Zala.
(2) Dežurstva se vpišejo v letni delovni načrt posameznega vrtca.
(3) V času šolskih počitnic in praznikov se enote vrtca združujejo.
(4) Starši morajo otroka vpisati do predvidenega roka.
(5) Da je posamezna enota vrtca med prazniki, v času šolskih počitnic in kolektivnega dopusta odprta, mora biti prijavljenih najmanj 8 otrok.
X. KONČNI DOLOČBI 
30. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec (Uradni list RS, št. 24/09, 26/10, 23/11).
31. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 605-001/2016-001
Gorenja vas, dne 25. februarja 2016
Župan 
Občine Gorenja vas - Poljane 
Milan Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti