Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016

Kazalo

612. Sklep o podrobnejših pravilih glede skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice, stran 2166.

  
Na podlagi sedmega odstavka 239. člena in druge točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o podrobnejših pravilih glede skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen
(vsebina sklepa) 
Ta sklep določa:
1. podrobnejša pravila glede skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: notranji sklad zavarovalnice),
2. podrobnejša pravila glede ločitve premoženja notranjega sklada zavarovalnice,
3. podrobnejša pravila glede vrste poslov, katerih upravljavec notranjega sklada zavarovalnice ne sme sklepati za račun notranjega sklada zavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: prepovedani posli z določenimi osebami),
4. način izračuna čiste vrednosti sredstev notranjega sklada in vrednosti enote notranjega sklada zavarovalnice, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, ter
5. način in roke za objavo čiste vrednosti sredstev notranjega sklada zavarovalnice oziroma vrednosti enote notranjega sklada zavarovalnice, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote.
2. člen 
(pravni okvir) 
(1) Pri smiselni uporabi določil Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list RS, št. 31/15 in 81/15; v nadaljnjem besedilu: ZISDU-3) se za namene tega sklepa:
– namesto pojma »družba za upravljanje« uporablja pojem »zavarovalnica«,
– namesto pojma »investicijski sklad« oziroma »vzajemni sklad« uporablja pojem »notranji sklad zavarovalnice«,
– namesto pojma »imetnik enote« uporablja pojem »zavarovalnica« in
– namesto pojma »pravila upravljanja oziroma statut investicijskega sklada« uporablja pojem »pravila upravljanja, določena z zavarovalno pogodbo in drugimi pravili, ki na podlagi določil zavarovalne pogodbe veljajo za zavarovalno razmerje (v nadaljnjem besedilu: zavarovalna pogodba)«.
(2) Nobena oseba ne more delovati kot upravljavec notranjega sklada zavarovalnice in hkrati biti njegov skrbnik.
II. PODROBNEJŠA PRAVILA GLEDE SKRBNIŠKIH STORITEV ZA NOTRANJI SKLAD ZAVAROVALNICE 
3. člen
(smiselna uporaba določb ZISDU-3 o skrbniških storitvah v zvezi z upravljanjem vzajemnih skladov)
(1) Če ni s tem sklepom drugače določeno, se za opravljanje skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice smiselno uporabljajo določila ZISDU-3 o skrbniških storitvah v zvezi z upravljanjem vzajemnih skladov, razen določil 7. točke prvega odstavka 165. člena, drugega do šestega odstavka 169. člena, četrtega odstavka 174. člena, 175. člena in 176. člena ZISDU-3.
(2) Skrbnik Agenciji za zavarovalni nadzor na njeno zahtevo posreduje poročila in informacije o vseh zadevah, pomembnih za opravljanje nadzora nad opravljanjem skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice.
(3) Če skrbnik pri opravljanju skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice ugotovi nepravilnost, ki je posledica aktivnosti zavarovalnice, ki upravlja notranji sklad zavarovalnice, oziroma druge osebe, ki upravlja premoženje notranjega sklada zavarovalnice, in bi lahko pomenila kršitev določil zavarovalne pogodbe oziroma določil Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1) in na njegovi podlagi izdanih predpisov, o tem obvesti Agencijo za zavarovalni nadzor.
(4) Za poročanje skrbnika Agenciji za zavarovalni nadzor o zadevah iz drugega in tretjega odstavka tega člena se smiselno uporabljajo določila podzakonskega predpisa, sprejetega na podlagi petega odstavka 167. člena ZISDU-3, ki ureja poročanje skrbnika Agenciji za trg vrednostnih papirjev.
4. člen 
(obveščanje o sklenjeni pogodbi o opravljanju skrbniških storitev) 
Zavarovalnica v osmih dneh obvesti Agencijo za zavarovalni nadzor o sklenitvi oziroma o vsaki spremembi pogodbe o opravljanju skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice iz 7. člena tega sklepa.
5. člen 
(prenos opravljanja posameznih skrbniških storitev na drugo osebo) 
Za namen tega sklepa opravljanje storitev poravnalnih sistemov finančnih instrumentov, kot je določeno v 20. členu Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 108/10 – ZTFI UPB3, 78/11, 55/12, 105/12, 63/13; v nadaljnjem besedilu: ZTFI), ali opravljanje podobnih storitev s poravnalnimi sistemi finančnih instrumentov tretjih držav, ne šteje za prenos funkcij skrbništva.
6. člen 
(skrbniške storitve) 
(1) Pri opredelitvi obsega skrbniških storitev za notranji sklad zavarovalnice se smiselno upoštevajo določila ZISDU-3, ki opredeljujejo obseg skrbniških storitev za vzajemni sklad.
(2) Dodatno k skrbniškim storitvam iz prvega odstavka tega člena, skrbnik na podlagi pogodbe o opravljanju skrbniških storitev zavarovalnici redno zagotavlja tudi podroben popis vseh sredstev notranjega sklada zavarovalnice.
(3) Za potrebe izvajanja aktivnosti iz tega sklepa mora zavarovalnica zagotoviti vsa ustrezna pooblastila in soglasja, na podlagi katerih ima skrbnik dostop oziroma možnost vpogleda v evidence premoženja notranjega sklada zavarovalnice, ki se zaradi objektivnih razlogov nahaja pri tretjih osebah.
(4) Za namen tega sklepa skrbnik v zvezi s hrambo sredstev notranjega sklada zavarovalnice iz 2. točke prvega odstavka 165. člena ZISDU-3:
1. glede finančnih instrumentov:
– ima v skrbništvu vse finančne instrumente, ki jih je mogoče registrirati v centralnem depoju in poddepoju, oziroma na računu finančnih instrumentov, odprtem v poslovnih knjigah skrbnika, ter vse finančne instrumente, ki so lahko skrbniku fizično izročeni;
– zagotovi, da so vsi finančni instrumenti, ki jih je mogoče registrirati v centralnem depoju in poddepoju oziroma na računu finančnih instrumentov, odprtem v poslovnih knjigah skrbnika v skladu z ZTFI, registrirani v poslovnih knjigah skrbnika na ločenih računih, odprtih v korist notranjega sklada zavarovalnice ali na ime zavarovalnice, ki deluje za račun notranjega sklada zavarovalnice, zato da se lahko v vsakem trenutku v skladu z veljavnimi predpisi jasno ugotovi, da pripadajo notranjemu skladu zavarovalnice;
2. glede drugih sredstev:
– preveri, da so takšna sredstva evidentirana v korist notranjega sklada zavarovalnice ali so v lasti zavarovalnice, ki deluje v korist notranjega sklada zavarovalnice, in sicer tako, da na podlagi informacij ali dokumentov, ki jih zagotovi zavarovalnica, ter na podlagi zunanjih dokazov, če so na voljo, oceni, ali so v korist notranjega sklada zavarovalnice ali v lasti zavarovalnice, ki deluje za račun notranjega sklada zavarovalnice;
– vodi evidenco navedenih sredstev, za katere je prepričan, da so v lasti notranjega sklada zavarovalnice ali zavarovalnice, ki deluje za račun notranjega sklada zavarovalnice, in to evidenco posodablja.
7. člen 
(pogodba o opravljanju skrbniških storitev) 
(1) Zavarovalnica za račun notranjega sklada zavarovalnice sklene s skrbnikom pogodbo o opravljanju skrbniških storitev.
(2) S pogodbo o opravljanju skrbniških storitev se uredi tudi pretok informacij, ki se štejejo za potrebne, da lahko skrbnik opravlja funkcije za notranji sklad zavarovalnice, za katerega je bil imenovan kot skrbnik.
(3) Za pogodbo o opravljanju skrbniških storitev notranjega sklada zavarovalnice se smiselno uporabljajo določila podzakonskega predpisa, izdanega na podlagi 176. člena ZISDU-3, ki ureja pogodbo o opravljanju skrbniških storitev, katere pogodbena stranka je družba za upravljanje države članice.
8. člen 
(ponovna uporaba sredstev notranjega sklada zavarovalnice) 
(1) Skrbnik ali tretja oseba, na katero je bila prenesena funkcija skrbništva v skladu z določili tega sklepa, sredstev notranjega sklada zavarovalnice, ki jih ima v skrbništvu, ne sme ponovno uporabiti za lasten račun. Ponovna uporaba zajema vse posle s sredstvi notranjega sklada zavarovalnice v skrbništvu, tudi in ne samo prenos, zastavitev, prodajo in posojanje.
(2) Sredstva notranjega sklada zavarovalnice, ki so v skrbništvu pri skrbniku, se lahko ponovno uporabijo le, kadar:
1. je ponovna uporaba opravljena za račun notranjega sklada zavarovalnice,
2. skrbnik izpolnjuje navodila zavarovalnice v imenu notranjega sklada zavarovalnice,
3. je ponovna uporaba v korist notranjega sklada zavarovalnice in v interesu zavarovalcev, ter
4. je posel krit z visokokakovostnim in likvidnim zavarovanjem, ki ga notranji sklad zavarovalnice prejme v okviru ureditve prenosa lastninskih pravic.
(3) Tržna vrednost zavarovanja iz 4. točke prejšnjega odstavka je vseskozi najmanj tolikšna, kot je tržna vrednost ponovno uporabljenih sredstev, povečana za ustrezno premijo.
9. člen 
(odškodninska odgovornost skrbnika) 
(1) Skrbnik odgovarja zavarovalnici za škodo oziroma izgubo, ki jo je povzročil premoženju notranjega sklada z ravnanjem, ki je v nasprotju z določili prvega odstavka 169. člena ZISDU-3.
(2) Skrbnik odgovarja zavarovalnici za škodo iz prvega odstavka tega člena tudi, kadar jo je povzročila tretja oseba, na katero je bilo preneseno opravljanje posameznih skrbniških storitev.
(3) Odškodninske odgovornosti skrbnika iz prvega in drugega odstavka tega člena ni mogoče niti izključiti niti omejiti.
III. PODROBNEJŠA PRAVILA GLEDE LOČITVE PREMOŽENJA NOTRANJEGA SKLADA ZAVAROVALNICE 
10. člen
(smiselna uporaba določb ZISDU-3 o ločitvi premoženja vzajemnega sklada od premoženja družbe za upravljanje in od premoženja skrbnika)
(1) Zavarovalnica zagotovi ločitev premoženja notranjega sklada zavarovalnice od premoženja zavarovalnice in drugega premoženja, ki ga zavarovalnica upravlja, kakor tudi od premoženja upravljavca notranjega sklada zavarovalnice in od drugega premoženja, ki ga upravljavec notranjega sklada zavarovalnice upravlja, kadar zavarovalnica upravljanje premoženja notranjega sklada zavarovalnice prenese na drugo osebo, ter od premoženja skrbnika.
(2) Če ni s tem sklepom drugače določeno, se za zagotavljanje ločitve premoženja notranjega sklada zavarovalnice od premoženja zavarovalnice oziroma od premoženja upravljavca notranjega sklada zavarovalnice, ter od premoženja skrbnika notranjega sklada zavarovalnice, smiselno uporabljajo določila ZISDU-3 o ločitvi premoženja vzajemnega sklada od premoženja družbe za upravljanje in od premoženja skrbnika, razen določil drugega odstavka 179. člena in tretjega odstavka 182. člena ZISDU-3.
11. člen 
(posebni denarni račun) 
(1) Na poseben denarni račun notranjega sklada zavarovalnice iz prvega odstavka 182. člena ZISDU-3 se sprejemajo tudi vplačila zavarovalnih premij v notranji sklad zavarovalnice, s tega računa pa se opravljajo tudi izplačila odkupnih vrednosti.
(2) Skrbnik ne sme izvršiti naloga zavarovalnice za izplačilo v breme posebnega denarnega računa, če bi bilo tako izplačilo v nasprotju s tem sklepom oziroma zavarovalno pogodbo.
12. člen 
(ločitev naložb v nepremičnine) 
Za naložbe notranjega sklada zavarovalnice v nepremičnine zavarovalnica zagotovi, da se lastninska pravica v zemljiški knjigi vknjiži v korist notranjega sklada zavarovalnice.
IV. PODROBNEJŠA PRAVILA GLEDE PREPOVEDANIH POSLOV Z DOLOČENIMI OSEBAMI 
13. člen
(smiselna uporaba določb ZISDU-3)
(1) Če ni s tem sklepom drugače določeno, se za prepovedane posle z določenimi osebami smiselno uporabljajo določila ZISDU-3, ki urejajo vrste poslov, ki niso dopustne pri upravljanju vzajemnega sklada.
(2) Ne glede na določilo sedmega odstavka 162. člena ZISDU-3, o naložbah oziroma poslih iz navedenega člena ZISDU-3 skrbnik notranjega sklada zavarovalnice polletno poroča Agenciji za zavarovalni nadzor.
14. člen 
(obveščanje o povezanih osebah) 
Zavarovalnica ob sklenitvi pogodbe o opravljanju skrbniških storitev obvesti skrbnika o osebah, ki so povezane z njo, in ga tekoče obvešča o spremembah teh povezav.
V. NAČIN IZRAČUNA ČISTE VREDNOSTI SREDSTEV NOTRANJEGA SKLADA ZAVAROVALNICE IN VREDNOSTI ENOTE NOTRANJEGA SKLADA ZAVAROVALNICE, KADAR JE NOTRANJI SKLAD ZAVAROVALNICE RAZDELJEN NA ENOTE 
15. člen
(smiselna uporaba določb ZISDU-3)
Če ni s tem sklepom drugače določeno, se za način izračuna čiste vrednosti sredstev notranjega sklada zavarovalnice in vrednosti enote notranjega sklada (v nadaljnjem besedilu: vrednost enote premoženja notranjega sklada) zavarovalnice, kadar je notranji sklad razdeljen na enote, smiselno uporabljajo določila ZISDU-3, ki urejajo izračun čiste vrednosti vzajemnega sklada in vrednosti enote vzajemnega sklada.
16. člen 
(obračunsko obdobje za izračun čiste vrednosti sredstev) 
(1) Ne glede na določila 225. člena ZISDU-3, mora biti obračunsko obdobje za izračun čiste vrednosti sredstev notranjega sklada zavarovalnice usklajeno z zavarovalno pogodbo, in traja največ en mesec.
(2) Obračunsko obdobje traja od prvega dne po obračunskem dnevu predhodnega obračunskega obdobja in se konča na obračunski dan.
17. člen 
(čista vrednost sredstev in vrednost enote premoženja) 
(1) Zavarovalnica po stanju na obračunski dan izračuna čisto vrednost sredstev notranjega sklada zavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: ČVS) in vrednost enote premoženja notranjega sklada zavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: VEP) na način, določen v tem sklepu.
(2) ČVS se izračuna tako, da se od vrednosti sredstev notranjega sklada zavarovalnice odštejejo finančne in poslovne obveznosti notranjega sklada zavarovalnice.
(3) VEP po stanju na obračunski dan (t) se izračuna po naslednji enačbi:
VEP(t) =
ČVS(t) 
E(t-1)
pri čemer navedene oznake pomenijo:
t: obračunski dan,
t-1: predhodni dan,
E: število enot premoženja notranjega sklada zavarovalnice, izkazanimi v evidencah enot premoženja notranjega sklada zavarovalnice.
VEP se izračuna na štiri decimalna mesta natančno.
(4) Obračunsko obdobje za izračun ČVS in VEP je obdobje med dvema zaporednima obračunskima dnevoma.
18. člen 
(evidence enot premoženja notranjega sklada) 
Zavarovalnica za vsak notranji sklad zavarovalnice, ki je razdeljen na enote, vodi evidenco enot premoženja notranjega sklada zavarovalnice.
19. člen 
(računovodski postopki) 
(1) Zavarovalnica sprejme, izvaja in vzdržuje računovodske politike in postopke za pravilno in natančno pripoznavanje, merjenje, vrednotenje in poročanje o sredstvih in obveznostih notranjega sklada zavarovalnice, v skladu z mednarodnimi standardi računovodskega poročanja, določenimi z Uredbo (ES) št. 1606/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. julija 2002 o uporabi mednarodni računovodskih standardov (UL L št. 243 z dne 11. septembra 2002, str. 609) in Uredbo Komisije (ES) št. 1126/2008 z dne 3. novembra 2008 o sprejetju nekaterih mednarodnih računovodskih standardov v skladu z Uredbo (ES) št. 1606/2002 Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 320 z dne 29. novembra 2008, str. 1), s spremembami (v nadaljnjem besedilu: MSRP), določili ZZavar-1, tem sklepom in z drugimi predpisi, izdanimi na podlagi ZZavar-1.
(2) Zavarovalnica vodi računovodstvo in poslovne knjige za vsak notranji sklad zavarovalnice ločeno, in sicer tako, da je mogoče za vsak notranji sklad zavarovalnice ob vsakem času neposredno ugotoviti njegova sredstva in obveznosti do virov sredstev.
(3) Sredstva notranjega sklada zavarovalnice sestavljajo vsa sredstva, izkazana v bilanci stanja notranjega sklada zavarovalnice, kot je predpisana v sklepu, ki ureja letno poročilo in trimesečne računovodske izkaze zavarovalnic.
(4) ČVS iz drugega odstavka 17. člena se izračuna v skladu s shemami računovodskih izkazov notranjega sklada zavarovalnice, in drugimi pravili računovodskega poročanja notranjega sklada zavarovalnice, predpisanimi v sklepu, ki ureja letno poročilo in trimesečne računovodske izkaze zavarovalnic.
20. člen 
(postopki pri izračunu ČVS in VEP) 
(1) Zavarovalnica zagotovi, da se ČVS in VEP vsakega notranjega sklada zavarovalnice izračunata na podlagi računovodskih politik in postopkov iz 19. člena tega sklepa, ter da se vsa vplačila in izplačila obračunajo po pravilni ČVS oziroma VEP.
(2) Zavarovalnica vzpostavi in uresničuje takšen sistem upravljanja, ki omogoča čimprejšnjo ugotovitev napak pri vrednotenju sredstev in obveznosti notranjega sklada zavarovalnice, izračunu ČVS in VEP ter odpravo nepravilnosti, ki so nastale zaradi ugotovljenih napak pri vrednotenju.
VI. NAČIN IN ROKI ZA OBJAVO ČISTE VREDNOSTI SREDSTEV NOTRANJEGA SKLADA ZAVAROVALNICE OZIROMA VREDNOSTI ENOTE NOTRANJEGA SKLADA, KADAR JE NOTRANJI SKLAD ZAVAROVALNICE RAZDELJEN NA ENOTE 
21. člen
(smiselna uporaba določb ZISDU-3)
(1) Če ni s tem sklepom drugače določeno, se za način in roke za objavo ČVS notranjega sklada zavarovalnice in VEP notranjega sklada zavarovalnice, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, smiselno uporabljajo določila ZISDU-3, ki urejajo način in roke za objavo čiste vrednosti vzajemnega sklada oziroma vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada.
(2) Način in roki za objavo ČVS in VEP, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, obsegajo tudi ravnanje v primeru napake pri izračunu ČVS in VEP notranjega sklada zavarovalnice.
(3) Pri odpravljanju nepravilnosti, ki so nastale zaradi ugotovljenih napak pri vrednotenju, se smiselno uporabljajo določila podzakonskega predpisa, izdanega na podlagi 224. člena ZISDU-3, ki urejajo ravnanje v primeru napake pri izračunu ČVS oziroma VEP vzajemnega sklada.
22. člen 
(način in rok objave podatkov o ČVS in podatkov o VEP) 
(1) Zavarovalnica v zvezi s poslovanjem notranjega sklada zagotovi, da se za vsak notranji sklad zavarovalnice redno objavlja podatek o ČVS in, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, tudi podatek o VEP.
(2) Zavarovalnica podatke iz prvega odstavka tega člena objavi na svoji javni spletni strani v petnajstih dneh po obračunskem dnevu.
(3) Zavarovalnica zagotovi, da skrbnik notranjega sklada zavarovalnice pred objavo podatkov o ČVS in podatkov o VEP preveri pravilnost izračuna podatkov o ČVS oziroma VEP. Zavarovalnica o preveritvi iz prejšnjega stavka smiselno uporablja določila ZISDU-3.
(4) Ne glede na tretji odstavek tega člena zavarovalnica zagotovi, da sta pred objavo na javni spletni strani zavarovalnice, podatek o ČVS na zadnji dan vsakega koledarskega leta in podatek o VEP na zadnji dan vsakega koledarskega leta revidirana v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje.
Ne glede na drugi odstavek tega člena zavarovalnica zagotovi objavo revidiranega podatka o ČVS na zadnji dan koledarskega leta in revidiranega podatka o VEP na zadnji dan koledarskega leta na svoji javni spletni strani najkasneje v šestih mesecih po preteku koledarskega leta.
(5) Če je podatek o ČVS oziroma VEP revidiran v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje, zavarovalnica v objavi podatka o ČVS oziroma VEP to izrecno navede.
(6) Zavarovalnica skupaj z objavo ČVS oziroma VEP na svojih spletnih straneh objavi tudi revizorjevo poročilo, če je podatek o ČVS oziroma VEP revidiran v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje.
23. člen 
(uskladitev s sklepom) 
Zavarovalnica za obstoječe notranje sklade sklene pogodbo o opravljanju skrbniških storitev v skladu s tem sklepom v roku 3 mesecev od uveljavitve tega sklepa.
24. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-19/2015-10
Ljubljana, dne 18. februarja 2016
EVA 2015-1611-0179
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti