Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2016 z dne 4. 3. 2016

Kazalo

611. Sklep o omejitvah glede sredstev in referenčnih vrednosti pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem, stran 2164.

  
Na podlagi prvega odstavka 157. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o omejitvah glede sredstev in referenčnih vrednosti pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen
(vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa omejitve glede sredstev in referenčnih vrednosti (v nadaljnjem besedilu: referenčne vrednosti), na katere so lahko vezana upravičenja iz zavarovalnih pogodb, pri katerih zavarovalec prevzema naložbeno tveganje, kadar je zavarovalec lahko fizična oseba (v nadaljnjem besedilu: zavarovanja z naložbenim tveganjem).
(2) Omejitve glede referenčnih vrednosti, na katere so lahko vezana upravičenja iz zavarovalnih pogodb iz predhodnega odstavka, se nanašajo na:
1. vrste dopustnih povezav,
2. omejitve v zvezi s sredstvi notranjega sklada zavarovalnice in
3. druga pravila.
II. VRSTE DOPUSTNIH POVEZAV 
2. člen
(splošna pravila in načela) 
(1) Upravičenja pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem so lahko vezana na naslednje referenčne vrednosti ali njihove kombinacije, in to le neposredno:
1. vrednost, prihodke od, ali gibanje vrednosti enot premoženja enega ali več kolektivnih naložbenih podjemov za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (v nadaljnjem besedilu: KNPVP), ki so dopustni po določilih 3. člena tega sklepa, ali
2. vrednost, prihodke od, ali gibanje vrednosti enega ali več prenosljivih vrednostnih papirjev, ki so dopustni po določilih 4. člena tega sklepa, ali
3. vrednost sredstev v notranjem skladu zavarovalnice, oblikovanem v zvezi z zavarovanji z naložbenim tveganjem, oziroma vrednost enote notranjega sklada zavarovalnice, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, ali
4. indeks, ki je dopusten po določilih 5. člena tega sklepa
(v nadaljnjem besedilu: dopustne povezave).
(2) Zavarovalnica zagotavlja, da so referenčne vrednosti v zavarovalni pogodbi določene pregledno, nedvoumno in razumljivo.
(3) Zavarovalnica zagotavlja, da so vrednosti dopustnih povezav vselej določene pošteno in pravilno.
(4) Pričakuje se, da zavarovalnica pri presoji primernosti referenčne vrednosti uporablja načelo preudarne osebe, kot je opredeljeno v oddelku 5 Smernic o sistemu upravljanja (EIOPA-BoS-14/253 SL).
3. člen 
(dopustni KNPVP) 
KNPVP, na katerih vrednost, prihodke iz njihovega naslova ali njihovo gibanje so lahko neposredno vezana upravičenja pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem, so KNPVP, katerih poslovanje je usklajeno z Zakonom o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list RS, št. 31/15 in 81/15; v nadaljnjem besedilu: ZISDU-3) oziroma katerih poslovanje je usklajeno s predpisi držav članic Evropske unije ali držav podpisnic Sporazuma o ustanovitvi Evropskega gospodarskega prostora (UL L št. 1 z dne 3. januarja 1994; v nadaljnjem besedilu: države članice), sprejetimi zaradi prenosa Direktive 2009/65/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o usklajevanju zakonov in drugih predpisov o kolektivnih naložbenih podjemih za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (KNPVP) (UL L št. 302 z dne 17. novembra 2009).
4. člen 
(dopustni prenosljivi vrednostni papirji) 
(1) Dopustni prenosljivi vrednostni papirji, na katerih vrednost, prihodke iz njihovega naslova ali gibanje vrednosti so lahko neposredno vezana upravičenja pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem, so prenosljivi vrednostni papirji, v zvezi s katerimi sta izpolnjena oba navedena pogoja:
1. uvrščeni so v trgovanje ali se z njimi trguje na organiziranem trgu v državi članici s seznama iz 1. točke prvega odstavka 237. člena ZISDU-3, in
2. zanje obstaja likviden trg, kot ga določa ena od spodaj navedenih alineji:
– s predpisi, ki urejajo trg finančnih instrumentov v Republiki Sloveniji,
– s 17. točko prvega odstavka 2. člena Uredbe (EU) št. 600/2014 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. maja 2014 o trgih finančnih instrumentov in spremembi Uredbe (EU) št. 648/2012 (UL L št. 173 z dne 12. 6. 2014),
– s 25. točko drugega odstavka 4. člena Direktive 2014/65/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. maja 2014 o trgih finančnih instrumentov ter spremembi Direktive 2002/92/ES in Direktive 2011/61/EU (UL L št. 173 z dne 12. 6. 2014), in predpisi, izdanimi na njeni podlagi.
(2) Organiziran trg iz prvega odstavka tega člena je vsak organiziran trg, uvrščen na Seznam reguliranih trgov, ki ga skladno s 47. členom Direktive 2004/39/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 21. aprila 2004 o trgih finančnih instrumentov in o spremembah direktiv Sveta 85/611/EGS, 93/6/EGS in Direktive 2000/12/ES Evropskega parlamenta in Sveta ter o razveljavitvi Direktive Sveta 93/22/EGS (UL L št. 145 z dne 30. 4. 2004) javno objavlja Evropska Komisija oziroma Evropski nadzorni organ za vrednostne papirje in trge (ESMA).
(3) Kadar je prenosljivi vrednostni papir namenjen zgolj profesionalnim vlagateljem, se šteje, da je pogoj iz prvega odstavka tega člena izpolnjen, če je uvrščen v trgovanje na trgu iz 1. ali 2. točke prvega odstavka 237. člena ZISDU-3 in če izdajatelj jamči za njegovo likvidnost. Zavarovalnica na svoji spletni strani redno objavlja tržne vrednosti teh vrednostnih papirjev.
5. člen 
(dopustni indeksi) 
Indeksi, na katere so lahko neposredno vezana upravičenja pri zavarovanjih z naložbenim tveganjem, so indeksi, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih v zvezi z zadostno razpršenostjo, reprezentativnostjo in primernostjo objave, predpisuje ZISDU-3 in splošen akt o naložbah investicijskih skladov, izdan na njegovi podlagi.
III. OMEJITVE V ZVEZI S SREDSTVI NOTRANJEGA SKLADA ZAVAROVALNICE 
6. člen
(področje uporabe omejitev v zvezi s sredstvi) 
Omejitve, določene v III. poglavju tega sklepa, veljajo za sredstva v notranjem skladu zavarovalnice, kadar so upravičenja iz naslova zavarovalnih pogodb neposredno povezana z vrednostjo sredstev notranjega sklada zavarovalnice oziroma, kadar je notranji sklad zavarovalnice razdeljen na enote, z vrednostjo enote notranjega sklada zavarovalnice (v nadaljnjem besedilu: sredstva notranjega sklada zavarovalnice).
7. člen 
(vrste dopustnih sredstev notranjega sklada) 
Sredstva notranjega sklada zavarovalnice so lahko le tiste vrste sredstev, ki so po določilih ZISDU-3 dopustne vrste naložb in drugih sredstev KNPVP.
8. člen 
(dopustna izpostavljenost do posamezne osebe) 
Pri sredstvih notranjega sklada zavarovalnice se upoštevajo pravila o dopustni izpostavljenosti do posamezne osebe, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3.
9. člen 
(dopustna izpostavljenost do oseb, vključenih v skupino) 
Pri sredstvih notranjega sklada zavarovalnice se upoštevajo pravila o dopustni izpostavljenosti do oseb, vključenih v skupino, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3, pri čemer izpostavljenosti iz drugega odstavka 239. člena ZISDU-3 niso dopustne.
10. člen 
(izpostavljenost v zvezi z izvedenimi finančnimi instrumenti) 
Pri pridobivanju in uporabi izvedenih finančnih instrumentov se pri sredstvih notranjega sklada zavarovalnice, upoštevajo pravila o izpostavljenosti v zvezi z izvedenimi finančnimi instrumenti, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3, pri čemer izpostavljenosti iz petega odstavka 243. člena ZISDU-3 niso dopustne.
11. člen 
(izpostavljenost v zvezi z enotami ciljnih skladov) 
(1) Pri sredstvih notranjega sklada zavarovalnice se upoštevajo pravila o izpostavljenosti v zvezi z enotami ciljnih skladov, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3.
(2) Ne glede na določila prvega odstavka tega člena, pravila o izpostavljenosti v zvezi z enotami ciljnih skladov ne veljajo za notranji sklad zavarovalnice, ki v skladu z zavarovalno pogodbo vlaga sredstva le v KNPVP.
IV. DRUGA PRAVILA 
12. člen
(zadolževanje, poroštva, zastava premoženja in nekrita prodaja finančnih instrumentov) 
(1) Pri zadolževanju za račun notranjega sklada zavarovalnice se upoštevajo pravila o zadolževanju, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3.
(2) Za račun notranjega sklada zavarovalnice ni dovoljeno dajati poroštev oziroma na drugačen način jamčiti tretjim osebam, niti dati drugih posojil, ki niso dopustna za KNPVP po določilih ZISDU-3.
(3) Sredstev notranjega sklada zavarovalnice ni dovoljeno zastaviti niti jih kako drugače obremeniti, razen, kadar je to dopustno po pravilih o zastavi oziroma drugih obremenitvah premoženja, ki veljajo za KNPVP po določilih ZISDU-3.
(4) Za račun notranjega sklada zavarovalnice ni dovoljeno skleniti pogodbe o prodaji oziroma prodati prenosljivih vrednostnih papirjev, instrumentov denarnega trga ali drugih finančnih instrumentov, ki so med sredstvi notranjega sklada, če notranji sklad zavarovalnice ob sklenitvi pogodbe oziroma prodajnega posla ni njihov imetnik in zanje nima zadostnega kritja na računu finančnih instrumentov.
13. člen 
(uskladitev s sklepom) 
Ta sklep se ne uporablja za zavarovalne pogodbe, ki začnejo veljati pred uveljavitvijo tega sklepa.
14. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati 1. junija 2016.
Št. 00701-1/2015-12
Ljubljana, dne 18. februarja 2016
EVA 2015-1611-0095
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti