Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016

Kazalo

355. Sklep o uporabi modula tveganja življenjskih zavarovanj, stran 1181.

  
Na podlagi 11. točke prvega odstavka 157. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o uporabi modula tveganja življenjskih zavarovanj 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
Ta sklep določa podrobnejša pravila o uporabi modula tveganja iz pogodb življenjskega zavarovanja iz členov 136 do 143 Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/35 z dne 10. oktobra 2014 o dopolnitvi Direktive 2009/138/ES Evropskega parlamenta in Sveta o začetku opravljanja in opravljanju dejavnosti zavarovanja in pozavarovanja (Solventnost II) (UL L št. 12 z dne 17. januarja 2015, v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba).
2. člen 
(splošna določba) 
Pojem zavarovalnica se v besedilu sklepa uporablja za zavarovalnice in pozavarovalnice iz prvega oziroma drugega odstavka 8. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1).
2. PODMODUL TVEGANJA UMRLJIVOSTI 
3. člen 
(povečanje stopenj umrljivosti) 
(1) Zavarovalnica upošteva povečanje verjetnosti, izražene s stopnjo umrljivosti iz 137. člena Delegirane uredbe, ne glede na časovno enoto stopnje umrljivosti (letna, mesečna itd.), če in kadar povečanje stopenj umrljivosti privede do povečanja zavarovalno-tehničnih rezervacij brez marže za tveganje (dodatka za tveganje iz 180. člena ZZavar-1).
(2) Stopnje umrljivosti iz predhodnega odstavka po povečanju ne smejo preseči vrednosti ena.
3. PODMODUL TVEGANJA DOLGOŽIVOSTI 
4. člen 
(zmanjšanje stopenj umrljivosti) 
Zavarovalnica upošteva zmanjšanje verjetnosti, izražene s stopnjo umrljivosti iz 138. člena Delegirane uredbe, ne glede na časovno enoto stopnje umrljivosti (letna, mesečna itd.), če in kadar zmanjšanje stopenj umrljivosti privede do povečanja zavarovalno-tehničnih rezervacij brez marže za tveganje (dodatka za tveganje iz 180. člena ZZavar-1).
4. PODMODUL TVEGANJA INVALIDNOSTI IN OBOLEVNOSTI 
5. člen 
(povečanje stopenj invalidnosti in obolevnosti) 
(1) Zavarovalnica upošteva povečanje verjetnosti, izražene s stopnjo invalidnosti in obolevnosti iz točk (a) in (b) 139. člena Delegirane uredbe, ne glede na časovno enoto stopnje invalidnosti in obolevnosti (letna, mesečna itd.).
(2) Stopnje invalidnosti in obolevnosti iz predhodnega odstavka po povečanju ne smejo preseči vrednosti ena.
6. člen 
(zmanjšanje stopenj izboljšanja invalidnosti in obolevnosti) 
(1) Zavarovalnica upošteva zmanjšanje verjetnosti, izražene s stopnjo izboljšanja invalidnosti in obolevnosti iz točke (c) 139. člena Delegirane uredbe ne glede na časovno enoto stopnje invalidnosti in obolevnosti (letna, mesečna itd.).
(2) Ne glede na predhodni odstavek, zavarovalnica ne sme upoštevati zmanjšanja stopenj izboljšanja invalidnosti in obolevnosti z vrednostjo ena, ki je zgolj posledica dejstva, da izplačila upravičenj po pogodbeno določenem obdobju prenehajo.
7. člen 
(pogodbe, ki predvidevajo prehode med različnimi zdravstvenimi stanji) 
(1) Kadar se pri izračunu zavarovalno-tehničnih rezervacij uporabijo verjetnosti, izražene s stopnjami prehodov med različnimi zdravstvenimi stanji, zavarovalnica pri izračunu kapitalske zahteve za tveganje invalidnosti in obolevnosti iz 139. člena Delegirane uredbe, ne glede na trenutno stanje zavarovanca, za katerega se računajo zavarovalno-tehnične rezervacije, upošteva naslednje:
– za vse stopnje prehoda na slabše zdravstveno stanje se upošteva predpostavka, kot da gre za povečanje verjetnosti, izražene s stopnjo invalidnosti in obolevnosti,
– za vse stopnje prehoda na blažje zdravstveno stanje, vključno z osnovnim stanjem, se upošteva predpostavka, kot da gre za zmanjšanje verjetnosti, izražene s stopnjo izboljšanja invalidnosti in obolevnosti.
(2) Za zagotovitev, da je po upoštevanju takojšnjih trajnih sprememb, določenih v točkah (a) do (c) 139. člena Delegirane uredbe, vsota stopenj prehodov in stopenj, ki določajo, da zavarovanec ostane na istem zdravstvenem stanju, enaka ena, se prilagodi le stopnje, ki določajo, da zavarovanec ostane na istem zdravstvenem stanju.
5. PODMODUL TVEGANJA PREDČASNE PREKINITVE 
8. člen 
(povečanje stopenj predčasnih prekinitev) 
Zavarovalnica upošteva povečanje verjetnosti, izražene s stopnjo predčasnih prekinitev iz točke (a) prvega odstavka 142. člena Delegirane uredbe, ne glede na časovno enoto stopenj predčasnih prekinitev (letna, mesečna itd.), tako kot to določa drugi odstavek 142. člena Delegirane uredbe.
9. člen 
(zmanjšanje stopenj predčasnih prekinitev) 
Zavarovalnica upošteva zmanjšanje verjetnosti, izražene s stopnjo predčasnih prekinitev iz točke (b) prvega odstavka 142. člena Delegirane uredbe, ne glede na časovno enoto stopenj predčasnih prekinitev (letna, mesečna itd.), tako kot to določa tretji odstavek 142. člena Delegirane uredbe.
6. KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-15/2015-5
Ljubljana, dne 1. februarja 2016
EVA 2015-1611-0158
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti