Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016

Kazalo

352. Sklep o zavarovalno-statističnih podatkih, stran 1139.

  
Na podlagi 284. člena, četrtega odstavka 536. člena, petega odstavka 578. člena, drugega odstavka 597. člena v zvezi s 4. in 8. točko prvega odstavka 596. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o zavarovalno-statističnih podatkih 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa vrste, obseg, roke in način pošiljanja statističnih podatkov, ki jih morajo zavarovalnice, pozavarovalnice, Slovensko zavarovalno združenje v delu, ki se nanaša na poslovanje škodnega sklada in odškodninskega urada (v nadaljnjem besedilu: Slovensko zavarovalno združenje), in zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli v skladu z 284. členom, četrtim odstavkom 536. člena in petim odstavkom 578. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljevanju ZZavar-1) zbirati in pošiljati Agenciji za zavarovalni nadzor.
(2) Določila tega sklepa v delu, ki se nanaša na pokojninske sklade, veljajo na podlagi drugega odstavka 597. člena v zvezi s 4. in 8. točko prvega odstavka 596. člena ZZavar-1 tudi za pokojninske družbe.
2. člen 
(premije in zavarovalnine) 
(1) Zavarovalnice, Slovensko zavarovalno združenje in zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli zbirajo statistične podatke o številu zavarovanj, obračunanih zavarovalnih premijah, številu škod in obračunanih zavarovalninah, po zavarovalnih vrstah in posameznih zavarovanjih iz zavarovalne vrste.
(2) Statistične podatke iz prvega odstavka tega člena zavarovalnice, Slovensko zavarovalno združenje, in zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazci S-1 do S-21, ki so priloga in sestavni del tega sklepa.
(3) Pozavarovalnice in zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli zbirajo statistične podatke o obračunanih pozavarovalnih premijah in obračunanih zavarovalninah po zavarovalnih vrstah.
(4) Statistične podatke iz tretjega odstavka tega člena pozavarovalnice in zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazcema S-30 in S-31, ki sta priloga in sestavni del tega sklepa.
(5) Podatki o zavarovalnih oziroma pozavarovalnih premijah, prikazani na obrazcih od S-1 do S21, S-30 in S-31, ne vsebujejo davka od zavarovalnih poslov.
(6) V obrazcih od S-1 do S-19 se postavke število polic (število zavarovancev, število zavarovanj) nanašajo na v obdobju sklenjeno število polic (število zavarovancev, število zavarovanj).
3. člen 
(stroški) 
(1) Zavarovalnice zbirajo statistične podatke o obratovalnih stroških, stroških pridobivanja zavarovanj, sklepalnih provizijah, stroških reševanja škod ter stroških preventivne dejavnosti po zavarovalnih vrstah.
(2) Statistične podatke iz prvega odstavka tega člena zavarovalnice poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazcem S-22, ki je priloga in sestavni del tega sklepa.
4. člen 
(kreditna zavarovanja) 
(1) Zavarovalnice za kreditna zavarovanja zbirajo statistične podatke o zavarovalnih vsotah ob sklenitvi, glede na trajanje zavarovanja, podatke o zavarovalnih vsotah za preostala jamstva in podatke o plačilih regresnih zavezancev.
(2) Statistične podatke iz prvega odstavka tega člena zavarovalnice poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazci S-23 do S-25, ki so priloga in sestavni del tega sklepa.
(3) V obrazcih S-23 do S-25 se vrednosti postavk, ki se nanašajo na obdobja do vključno 31. 12. 2006, preračunajo v eure po tečaju 239,64 SIT za 1 €.
(4) V obrazcu St-24 se vrednosti preostalih zavarovalnih vsot za kreditna zavarovanja, ki so bila sklenjena v obdobjih do vključno dne 31. 12. 2006, preračunajo v eure na osnovi obstoječih obveznosti iz naslova kreditnih pogodb.
5. člen 
(člani pokojninskih skladov) 
(1) Zavarovalnice in pokojninske družbe za posamezne pokojninske sklade zbirajo statistične podatke o številu članov in višini zavarovalno-tehničnih rezervacij na zadnji dan obdobja ter statistične podatke o vplačanih premijah, o rednih in izrednih prekinitvah zavarovanj ter izplačilih odkupnih vrednosti oziroma prenosih denarnih sredstev na drugega upravljavca pokojninskih skladov in prenosih odkupnih vrednosti na izplačevalca pokojninskih rent.
(2) Zavarovalnice in pokojninske družbe za posamezne pokojninske načrte, ki se izvajajo preko pokojninskega sklada, zbirajo statistične podatke o številu in višini matematičnih rezervacij članov, ki so v mirovanju oziroma, ki so zadržali pravice, podatke o številu delodajalcev, ki so vključeni v pokojninski načrt in podatke o številu delodajalcev, ki ne plačujejo premij, na zadnji dan vsakega obdobja.
(3) Statistične podatke iz prvega in drugega odstavka tega člena zavarovalnice in pokojninske družbe poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazci S-26, S-27 in S-28, ki so priloga in sestavni del tega sklepa.
6. člen 
(obvezna zavarovanja) 
Zavarovalnice za obvezna zavarovanja izračunavajo izkaz izida in o njem poročajo v obliki in vsebini, predpisani z obrazcem S-29, ki je priloga in sestavni del tega sklepa.
7. člen 
(zbiranje podatkov in rok poročanja) 
(1) Osebe, ki so zavezane za zbiranje podatkov po predhodnih členih tega sklepa, zbirajo podatke, predpisane v 2., 3. in 5. členu tega sklepa za obdobja:
– od 1. januarja do 31. marca,
– od 1. januarja do 30. junija,
– od 1. januarja do 30. septembra in
– od 1. januarja do 31. decembra.
(2) Zavarovalnice, pozavarovalnice, pokojninske družbe, Slovensko zavarovalno združenje, zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli za obdobja od 1. januarja do 31. marca, od 1. januarja do 30. junija in od 1. januarja do 30. septembra Agenciji za zavarovalni nadzor izpolnjene obrazce dostavijo v roku enega meseca po izteku posameznega obdobja.
(3) Zavarovalnice, pozavarovalnice, pokojninske družbe, Slovensko zavarovalno združenje, zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli za obdobje od 1. januarja do 31. decembra Agenciji za zavarovalni nadzor izpolnjene obrazce dostavijo v roku dveh mesecev po izteku posameznega obdobja.
(4) Zavarovalnice zbirajo podatke, predpisane v 4. in 6. členu tega sklepa na letnem nivoju ter Agenciji za zavarovalni nadzor izpolnjene obrazce dostavijo v roku dveh mesecev po izteku posameznega obdobja.
8. člen 
(način poročanja) 
Zavarovalnice, pozavarovalnice, pokojninske družbe, Slovensko zavarovalno združenje ter zavarovalni oziroma pozavarovalni pooli poročajo Agenciji za zavarovalni nadzor statistične podatke v elektronski obliki na obrazcih, ki so priloga in sestavni del tega sklepa.
9. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-13/2016-1
Ljubljana, dne 1. februarja 2016
EVA 2015-1611-0097
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti