Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2016 z dne 12. 2. 2016

Kazalo

348. Sklep o poročanju oseb, ki opravljajo storitve zavarovalnega posredovanja, stran 1128.

  
Na podlagi 3. točke 564. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o poročanju oseb, ki opravljajo storitve zavarovalnega posredovanja 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa podrobnejšo vsebino poročil iz 571. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljevanju: ZZavar-1), zavezance, način in roke poročanja.
(2) Zavezanci za poročanje po tem sklepu so:
– zavarovalno posredniška družba,
– samostojni podjetnik posameznik, ki kot gospodarsko dejavnost opravlja storitve zavarovalnega posredovanja pri sklepanju zavarovalnih pogodb (v nadaljnjem besedilu: podjetnik) in
– banka, ki je za opravljanje storitev zavarovalnega posredovanja pridobila dovoljenje Banke Slovenije (v nadaljnjem besedilu: banka).
2. člen 
(vsebina poročanja) 
(1) Zavarovalno posredniška družba poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o:
1. spremembah podatkov, ki se vpisujejo v sodni register,
2. strukturi in obsegu posredniških poslov po zavarovalnicah, ki jih je v posameznem poslovnem letu opravila za te zavarovalnice,
3. pravnih in ekonomskih povezavah iz drugega odstavka 553. člena ZZavar-1 s posamezno zavarovalnico, in
4. izpolnjevanju obveznosti iz 568. člena ZZavar-1 glede zavarovanja poklicne odgovornosti.
(2) Podjetnik poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o spremembah podatkov, ki se vpisujejo v Poslovni register Slovenije, in podatke iz 2. do 4. točke prejšnjega odstavka.
(3) Banka poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o podatkih iz 2. in 4. točke prvega odstavka tega člena.
3. člen 
(poročanje o spremembah podatkov, ki se vpisujejo v register) 
(1) Zavarovalno posredniška družba poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o spremembah podatkov, vpisanih v sodnem registru, na način, da ji posreduje kopijo listine o spremembi podatka, ki je vpisan v sodnem registru. Rok za poročanje Agenciji za zavarovalni nadzor je osem dni od prejema listine iz prejšnjega stavka.
(2) Podjetnik poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o spremembah podatkov, vpisanih v Poslovnem registru Slovenije, na način, da ji posreduje kopijo listine o spremembi podatka, ki je vpisan v Poslovnem registru Slovenije. Rok za poročanje Agenciji za zavarovalni nadzor je osem dni od prejema listine iz prejšnjega stavka.
4. člen 
(poročanje o posredniških poslih) 
Zavarovalno posredniška družba, podjetnik in banka poročajo Agenciji za zavarovalni nadzor o strukturi in obsegu posredniških poslov po zavarovalnicah, ki so jih v posameznem poslovnem letu opravili za te zavarovalnice, na elektronski način, na obrazcih POSRED-1 in POSRED-2, ki sta priloga in sestavni del tega sklepa, najkasneje do zadnjega dne februarja za preteklo poslovno leto.
5. člen 
(poročanje o povezavah z zavarovalnicami) 
Zavarovalno posredniška družba oziroma podjetnik poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o sklenitvi ali spremembi pogodbe o posredovanju z zavarovalnico, na podlagi katere je zavezan posredovati izključno pri sklepanju zavarovanj s to zavarovalnico ali je upravičen do posebne provizije (provizije za uspeh) oziroma do višje provizije za posredovanje pri določenih vrstah zavarovanj, na način, da jo obvesti o sklenitvi ali spremembi pogodbe s pisnim obvestilom, h kateremu priloži kopijo sklenjene ali spremenjene pogodbe. Rok za poročanje je petnajst dni od sklenitve ali spremembe pogodbe.
6. člen 
(poročanje o zavarovanju poklicne odgovornosti) 
Zavarovalno posredniška družba, podjetnik oziroma banka poroča Agenciji za zavarovalni nadzor o sklenitvi, spremembi ali podaljšanju zavarovanja poklicne odgovornosti iz 568. člena ZZavar-1 na način, da ji pošlje kopijo sklenjene, spremenjene ali podaljšane zavarovalne pogodbe ali police. Rok za poročanje je osem dni od izteka prejšnjega zavarovanja poklicne odgovornosti oziroma od sklenitve, spremembe ali podaljšanja zavarovalne pogodbe ali police.
7. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-14/2016-1
Ljubljana, dne 1. februarja 2016
EVA 2014-1611-0117
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti