Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016

Kazalo

4. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki, stran 8.

  
Na podlagi drugega odstavka 12. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS, št. 35/08 in 19/15) izdaja ministrica za notranje zadeve
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki 
1. člen
V Pravilniku o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki (Uradni list RS, št. 110/08) se v prvem odstavku 4. člena v šesti alineji za besedo »izdelki« doda besedilo »ali za izvajanje ognjemetov ali za izvajanje specialnih pirotehničnih učinkov«.
2. člen 
Drugi odstavek 10. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Kandidatu, ki je opravil preizkus za minerje, se prizna strokovna usposobljenost tudi za trgovca in skladiščnika.«.
3. člen 
V 11. členu se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Vsebina programov iz prejšnjega odstavka velja tudi za odgovorno osebo za izvajanje ognjemetov in odgovorno osebo za izvajanje specialnih pirotehničnih učinkov.«.
Dosedanji drugi odstavek, ki postane tretji odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Kandidatu, ki je opravil preizkus za izvajalca ognjemetov, se prizna strokovna usposobljenost tudi za trgovca in skladiščnika.«.
4. člen 
V prvem odstavku 13. člena se beseda »zakona« nadomesti z besedo »pravilnika«.
V drugem odstavku se črta besedilo »in zanj pridobiti soglasje ministrstva in Inšpektorata Republike Slovenije za delo«.
V petem odstavku se črta besedilo »po programu usposabljanja, za katerega dobi soglasje ministrstva«.
5. člen 
16. člen se spremeni tako, da se glasi:
»16. člen 
(kadrovski pogoji) 
Predavatelji za posamezne strokovne teme morajo imeti izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe najmanj prve stopnje oziroma raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi najmanj prve stopnje. Šteje se, da je ta pogoj izpolnjen tudi, če je predavatelj sodni izvedenec s področja strokovne teme. Predavatelji morajo imeti tudi vsaj pet let delovnih izkušenj s področja, ki ga bodo predavali, predavatelj za področje varnosti in zdravja pri delu pa še opravljen strokovni izpit iz varnosti in zdravja pri delu.«.
6. člen 
17. člen se spremeni tako, da se glasi:
»17. člen 
(pogoji za izvajanje praktičnega dela usposabljanja) 
(1) Usposabljanje za minerje lahko izvaja oseba, ki ima potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu za tehničnega vodjo po predpisih, ki urejajo rudarstvo.
(2) Usposabljanje za izvajalce ognjemetov lahko izvaja odgovorna oseba izvajalca ognjemetov.
(3) Usposabljanje za izvajalce uničevanja eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov lahko izvaja odgovorna oseba izvajalca uničevanja eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov.
(4) Osebe iz prejšnjih odstavkov morajo imeti tudi veljaven certifikat, izdan v skladu s tem pravilnikom.
(5) O praktičnem delu usposabljanja morajo osebe iz tega člena, ki izvajajo usposabljanje, za vsakega kandidata sestaviti poročilo na obrazcu iz Priloge 5, ki je sestavni del tega pravilnika.«.
7. člen 
19. člen se spremeni tako, da se glasi:
»19. člen 
(komisija) 
(1) Preizkuse strokovne usposobljenosti za dela iz 9., 10., 11. in 12. člena tega pravilnika izvaja strokovna komisija ministrstva (v nadaljnjem besedilu: komisija). Predsednika in člane komisije imenuje minister, pristojen za notranje zadeve.
(2) Predsednik in člani komisije morajo imeti izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe najmanj prve stopnje oziroma raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi najmanj prve stopnje, ter vsaj pet let delovnih izkušenj na področju eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov.
(3) Za preizkus specialistične usposobljenosti za izvajanje specialnih minerskih del ali za izvajanje specialnih pirotehničnih učinkov se komisija lahko dopolni s članom, ki je strokovnjak s področja, za katerega se preizkus opravlja.
(4) Za pravilen potek preizkusa usposobljenosti je odgovoren predsednik.«.
8. člen 
20. člen se spremeni tako, da se glasi:
»20. člen 
(obseg preizkusa strokovne usposobljenosti) 
(1) Preizkus usposobljenosti je sestavljen iz splošnega in posebnega dela. Splošni del zajema poznavanje predpisov s področja eksplozivov in pirotehničnih izdelkov ter varnosti in zdravja pri delu. Posebni del preizkusa zajema poznavanje vsebin glede na prijavljeno vrsto strokovne usposobljenosti.
(2) Kandidati opravljajo splošni del preizkusa z reševanjem pisnega testa, sestavljenega iz 22 vprašanj, od katerih sta dve opisni. Pravilen odgovor na vsako vprašanje je ustrezno točkovan, in sicer sta odgovora na opisni vprašanji točkovana z vrednostjo po 5 točk, deset odgovorov je točkovanih z vrednostjo 1 točke in deset odgovorov z vrednostjo 2 točk. Skupno število možnih točk v pisnem testu je 40. Čas reševanja pisnega testa je 25 minut. Splošni del preizkusa uspešno opravi kandidat, ki zbere najmanj 28 točk. Če kandidat splošnega dela preizkusa ne opravi, ne more pristopiti k posebnemu delu preizkusa.
(3) Kandidat opravlja posebni del preizkusa usposobljenosti ustno, z odgovori na najmanj pet vprašanj, ki se ocenjujejo z ocenami od 1 do 5. Kandidat si sam izbere listek z vprašanji. Posebni del preizkusa traja 15 minut. Kandidat uspešno opravi posebni del preizkusa, če doseže najmanj oceno 3, ki predstavlja povprečno oceno odgovorov na vsa vprašanja. Če kandidat posebnega dela preizkusa ni opravil uspešno, mora ponovno opravljati splošni in posebni del preizkusa.
(4) Kandidat, ki opravlja posebni del preizkusa usposobljenosti za specialna minerska dela, za specialne pirotehnične učinke in uničevanje eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov, mora odgovarjati na dodatnih pet vprašanj, ki se ocenjujejo z ocenami od 1 do 5. Kandidat si sam izbere listek z vprašanji. Posebni del preizkusa traja 15 minut. Kandidat uspešno opravi posebni del preizkusa, če doseže najmanj oceno 4, ki predstavlja povprečno oceno odgovorov na vsa vprašanja. Če kandidat posebnega dela preizkusa ni opravil uspešno, mora ponovno opravljati splošni in posebni del preizkusa.«.
9. člen 
Za 20. členom se doda nov 20.a člen, ki se glasi:
»20.a člen 
(način dela komisije) 
(1) Komisija pripravi informativen nabor vprašanj za splošni in posebni del preizkusa za posamezno vrsto usposobljenosti. Nabor vprašanj komisija po potrebi dopolnjuje in spreminja. Informativni nabor vprašanj se objavi na spletni strani ministrstva.
(2) Listke s številkami in vsebino najmanj petih vprašanj iz tretjega in četrtega odstavka prejšnjega člena pripravi komisija. Število listkov za posamezno vrsto preizkusa mora biti najmanj za 30 odstotkov večje od števila prijavljenih kandidatov.
(3) Z rezultati splošnega dela preizkusa usposobljenosti kandidate seznani predsednik komisije. Kandidati, ki splošnega dela preizkusa niso opravili, imajo pravico vpogleda v ocenjene teste.
(4) Oceno odgovorov pri posebnem delu preizkusa usposobljenosti sporočajo predsednik komisije in člani, in sicer v razponu od 1 do 5. V zapisnik se vpiše povprečna ocena posameznega odgovora ter povprečna ocena odgovorov na vsa vprašanja. Če je po ocenjevanju posameznega odgovora ali povprečne ocene vseh odgovorov rezultat med dvema ocenama, odloča ocena predsednika komisije.
(5) Kandidate, ki so opravili posebni del preizkusa usposobljenosti, predsednik komisije seznani z rezultatom celotnega preizkusa.«.
10. člen 
21. člen se spremeni tako, da se glasi:
»21. člen 
(prijava kandidatov) 
(1) Kandidat se k preizkusu usposobljenosti za dela iz 9., 10., 11. in 12. člena tega pravilnika prijavi sam ali ga prijavi pravna oseba ali podjetnik, pri katerem je zaposlen, na obrazcu iz Priloge 6, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Na obrazcu iz prejšnjega odstavka se prijavijo tudi kandidati za preizkus strokovne usposobljenosti za polnjenje streliva za lastno uporabo ali streljanje z možnarji. Če kandidat potrebuje preizkus znanja za streljanje z možnarji v društvu, ga lahko prijavi tudi društvo, katerega član je.
(3) Preizkus usposobljenosti se opravi, če je prijavljenih najmanj deset kandidatov, vendar najkasneje v dveh mesecih od prijave za opravljanje preizkusa usposobljenosti.
(4) Kandidata, ki je oddal pomanjkljivo prijavo ali ne izpolnjuje predpisanih pogojev, se o tem obvesti in se mu naloži, da v roku 30 dni prijavo dopolni, sicer se šteje, da jo je umaknil. Kandidate, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, se o datumu izvedbe preizkusa usposobljenosti obvesti najmanj deset dni pred izvedbo preizkusa.«.
11. člen 
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
»22. člen 
(vsebina prijave) 
(1) Prva prijava k preizkusu preverjanja usposobljenosti vsebuje osebne podatke in poročilo iz petega odstavka 17. člena tega pravilnika o uspešno opravljenem praktičnem delu za minerja, izvajalca ognjemetov, odgovorne osebe za izvajanje ognjemetov ter izvajalca uničevanja eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov.
(2) Šteje se, da je kandidat za izvajalca ognjemetov opravil praktično usposabljanje, če predloži potrdilo o sodelovanju pri izvedbi najmanj desetih ognjemetov. Potrdilo izda odgovorna oseba pravne osebe ali podjetnika, pri katerem je kandidat sodeloval pri izvedbi posameznega ognjemeta. Potrdilu se priložijo elaborati o izvedenem posameznem ognjemetu, izdelani v skladu s predpisom, ki ureja izvajanje ognjemetov.
(3) Šteje se, da je kandidat za minerja opravil praktično usposabljanje za minerja, če predloži poročilo o praktičnem delu usposabljanja, ki ga sestavi oseba, ki ji je bilo izdano potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu za tehničnega vodjo po predpisih, ki urejajo rudarstvo, in ima veljaven certifikat, izdan v skladu s tem pravilnikom.«.
12. člen 
Tretji odstavek 23. člena se črta.
Dosedanji četrti odstavek, ki postane tretji odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Kandidat, ki ni opravil preizkusa usposobljenosti, lahko preizkus ponavlja.«.
Dosedanji peti odstavek, ki postane četrti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Kandidat, ki ni uspešno opravil preizkusa usposobljenosti in se ne strinja z oceno komisije, lahko v treh dneh od izvedbe preizkusa pri komisiji poda ustni ali pisni ugovor. Komisija o ugovoru odloči najkasneje v treh dneh od prejema ugovora.«.
13. člen 
24. člen se spremeni tako, da se glasi:
»24. člen 
(vodenje zapisnika) 
(1) O preizkusu usposobljenosti se vodi zapisnik, v katerega se poleg osebnih podatkov kandidata vpiše še datum opravljanja preizkusa, predsednika in člane komisije, vprašanja in oceno. Zapisnik podpišejo predsednik komisije, člani komisije in zapisnikar. Oblika in vsebina zapisnika je določena v Prilogi 7, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Ministrstvo hrani zapisnik v evidenci izdanih certifikatov o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki.«.
14. člen 
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»26. člen 
(vodenje evidenc) 
(1) Evidenca izdanih certifikatov o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki, ki jo ministrstvo vodi na podlagi zakona, ki ureja eksplozive in pirotehnične izdelke, vsebuje:
1. podatke, ki se nanašajo na fizično osebo (ime in priimek, EMŠO, kraj rojstva, stalno oziroma začasno prebivališče, državljanstvo);
2. podatke, ki se nanašajo na vrsto strokovne usposobljenosti;
3. podatke, ki se nanašajo na certifikat o strokovni usposobljenosti za delo z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki (številka in veljavnost certifikata).
(2) Evidenca se vodi centralno in v elektronski obliki.
(3) Podatki iz evidence se hranijo še deset let po tem, ko preneha razlog za njeno vodenje.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek se podatki iz 1. točke prvega odstavka tega člena pri pretečenem certifikatu o strokovni usposobljenosti arhivirajo po petih letih.
(5) Ne glede na tretji odstavek tega člena se zapisnik iz 24. člena tega pravilnika hrani pet let oziroma do ponovnega preizkusa strokovne usposobljenosti.«.
15. člen 
27. člen se spremeni tako, da se glasi:
»27. člen 
(stroški) 
(1) Stroške usposabljanja in preizkusa usposobljenosti plača prijavitelj.
(2) Stroške preizkusa usposobljenosti prijavitelj poravna pri ministrstvu najkasneje do začetka preizkusa, sicer kandidat ne sme pristopiti k preizkusu. Višino in način plačila določi minister, pristojen za notranje zadeve. Če je kandidat obveščen o izvedbi preizkusa in je stroške preizkusa poravnal, preizkusa pa se iz neopravičenih razlogov ne udeleži, se mu stroški preizkusa ne vrnejo.
(3) Predsedniku in članom komisije ter zapisnikarju pripadata plačilo za delo in povračilo potnih stroškov v zvezi z delom v komisiji, ki ju izplača ministrstvo. Članom komisije, ki so zaposleni v državni upravi, pripada plačilo le, če je delo opravljeno zunaj rednega delovnega časa. Višino plačila določi minister, pristojen za notranje zadeve.«.
16. člen 
Priloga 5, Priloga 6 in Priloga 7 se nadomestijo z novo Prilogo 5, Prilogo 6 in Prilogo 7, ki so kot priloga sestavni del tega pravilnika, Priloga 8 in Priloga 9 pa se črtata.
17. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-365/2015/22
Ljubljana, dne 29. decembra 2015
EVA 2015-1711-0004
mag. Vesna Györkös Žnidar l.r.
Ministrica 
za notranje zadeve 
 
 
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti