Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2015 z dne 4. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2015 z dne 4. 6. 2015

Kazalo

1600. Pravilnik o določitvi območij za gojenje morskih organizmov, stran 4247.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o morskem ribištvu (Uradni list RS, št. 115/06) in za izvajanje 8. točke prvega odstavka 125. člena Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 2/04 – ZZdrI-A, 41/04 – ZVO-1, 57/08, 57/12, 100/13 in 40/14) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrico za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o določitvi območij za gojenje morskih organizmov
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa posamezna območja na morju, ki so namenjena gojenju določenih morskih organizmov.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– morje so notranje morske vode in teritorialno morje v skladu s predpisi, ki urejajo pomorstvo;
– območje za gojenje morskih organizmov je del morja določen z mejo na morski površini, kjer je v skladu s predpisi o vodah dovoljeno gojenje morskih organizmov;
– gojitvena parcela je del območja za gojenje morskih organizmov, označena z mejo na morski površini, ki je na podlagi vodne pravice za neposredno rabo vode za gojenje morskih organizmov dodeljena posameznemu gojitelju;
– gojitelj je pravna ali fizična oseba, registrirana za dejavnost gojenja morskih organizmov, ki na podlagi podeljene vodne pravice za neposredno rabo vode goji morske organizme v skladu s predpisi o živinoreji in veterinarstvu.
3. člen
(vrste območij)
(1) Območja za gojenje morskih organizmov se glede na vrste morskih organizmov delijo na:
– območja za gojenje morskih rib, rakov, glavonožcev,
– območja za gojenje mehkužcev (razen glavonožcev), iglokožcev, alg in spužev.
(2) Vplivno območje med posameznima območjema za gojenje morskih organizmov iz prejšnjega odstavka obsega 100 m pas, kjer je prepovedana splošna in posebna raba vode v skladu s predpisi o vodah.
4. člen
(določitev območij)
(1) Meje območij iz prejšnjega člena so določene z Gauss-Kruegerjevimi koordinatami, ki so določene v prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Meje območij za gojenje morskih organizmov so prikazane na zemljevidu v prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
5. člen
(določitev parcel)
(1) Meje gojitvenih parcel za gojenje morskih rib, rakov in glavonožcev morajo biti v primeru, če gre za različne gojitelje določene tako, da so med seboj oddaljene najmanj 50 m.
(2) Meje gojitvenih parcel za gojenje mehkužcev (razen glavonožcev), iglokožcev, alg in spužev morajo biti v primeru, če gre za različne gojitelje določene tako, da so med seboj oddaljene najmanj 30 m.
(3) Vsak gojitelj mora imeti zagotovljen dostop do svoje gojitvene parcele.
(4) Gojitelj mora zunanje meje gojitvene parcele, za katero ima podeljeno vodno pravico, vidno označiti na morski površini v skladu s predpisi, ki urejajo pomorstvo.
6. člen
(prehodna določba)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o določitvi delov morja, kjer je kakovost vode primerna za življenje in rast morskih školjk in morskih polžev (Uradni list RS, št. 84/07).
7. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-59/2015
Ljubljana, dne 2. junija 2015
EVA 2015-2330-0069
Mag. Dejan Židan l.r.
minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 
Soglašam!
Irena Majcen l.r.
Ministrica
za okolje in prostor
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti