Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014

Kazalo

2796. Pravilnik o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Tržič, stran 7527.

Na podlagi 21., 29. in 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 – ZUJF), Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič ter 9. in 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/13) je Občinski svet Občine Tržič na 32. redni seji dne 28. 8. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za sofinanciranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Tržič
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopki za dodeljevanje nepovratnih finančnih sredstev (v nadaljevanju: sredstva) za nakup malih komunalnih čistilnih naprav za čiščenje komunalne odpadne vode iz stanovanjskih stavb (v nadaljevanju: MKČN) na območju Občine Tržič.
2. člen
(1) Občina Tržič skladno z veljavnim Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji ter Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič za namen sofinanciranja nakupa malih (individualnih ali skupinskih) komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju: MKČN) velikosti do 50 PE na tistih poselitvenih območjih, na katerih občina ne bo zagotavljala odvajanja odpadnih voda v javno kanalizacijo in sekundarnega čiščenja odpadnih voda, zagotavlja sofinanciranje iz proračuna.
(2) Populacijski ekvivalent (v nadaljevanju: PE) je enota za obremenjevanje vode, ki ustreza onesnaževanju, katerega povzroči en prebivalec na dan.
3. člen
(1) Upravičenec do sofinanciranja nakupa MKČN na poselitvenih območjih iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika je:
– fizična oseba, ki ima stalno prebivališče v Občini Tržič, in ki je lastnik ali solastnik stanovanjske stavbe na območju Občine Tržič, kjer po državnem in občinskem predpisu izgradnja javne kanalizacije ni obvezna;
– neprofitna organizacija, ki ima sedež v Občini Tržič, in ki je lastnica ali solastnica oziroma upravljavka stavbe v javni rabi, ki stoji na območju Občine Tržič, kjer po državnem in občinskem predpisu izgradnja javne kanalizacije ni obvezna.
(2) Upravičenec do sofinanciranja nakupa MKČN je lahko tudi lastnik stanovanjske stavbe v območju aglomeracije, kjer je z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji ter Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič predvideno zagotavljanje odvajanja v javno kanalizacijo in sekundarno čiščenje odpadnih voda, ob upoštevanju pogojev dopustnosti gradnje in uporabe MKČN v določilih občinskega predpisa, ki ureja odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda.
(3) Nepovratna finančna sredstva se dodelijo za MKČN za obstoječe stanovanjske objekte in novozgrajene stanovanjske objekte, ki so:
– zgrajeni v skladu s prostorskimi akti in predpisi o graditvi objektov;
– evidentirani v zemljiškem katastru ali v katastru stavb.
(4) Seznam območij, za katera je Občina Tržič dolžna zagotoviti odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda, je razviden iz Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič.
4. člen
V primeru nakupa skupinske MKČN za več stanovanjskih objektov so upravičenci do nepovratnih finančnih sredstev vsi investitorji, ki vložijo skupno vlogo. V tem primeru upravičenci medsebojna razmerja uredijo s posebno pogodbo, sporazumom ali drugo ustrezno listino.
5. člen
(1) Sredstva za sofinanciranje nakupa MKČN se zagotovijo vsako leto v proračunu Občine Tržič, njihovo višino pa sprejme občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto. Sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga na osnovi sprejetega proračuna občine objavi župan na spletni strani Občine Tržič.
(2) Sredstva se dodeljujejo do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
(3) Upravičenci, ki so podali vlogo v tekočem letu in zaradi porabe sredstev niso prejeli nepovratnih finančnih sredstev, imajo ob ponovnem razpisu prednost pri dodelitvi sredstev.
(4) Upravičenec je upravičen do dodelitve nepovratnih finančnih sredstev samo enkrat.
(5) Višina subvencije za MKČN za individualno stanovanjsko stavbo znaša 35 % nabavne vrednosti MKČN z DDV, vendar največ 1.400,00 EUR.
(6) V primeru nakupa skupinske MKČN za več individualnih stanovanjskih stavb različnih upravičencev, na podlagi 4. člena tega pravilnika, so do subvencije upravičeni vsi upravičenci skupaj, v višini 35 % nabavne vrednosti MKČN z DDV, vendar največ 1.400,00 EUR za posamezno stanovanjsko stavbo.
(7) V primeru nakupa MKČN za stavbo v javni rabi, katerega lastnik oziroma upravljavec je neprofitna organizacija, subvencija znaša 60 % nabavne vrednosti MKČN z DDV, vendar največ 2.000,00 EUR.
6. člen
Upravičenec do nepovratnih sredstev na podlagi tega pravilnika mora zagotoviti izpolnitev naslednjih pogojev:
– stanovanjska stavba ali stavba v javni rabi, za katero se ureja in vgrajuje MKČN, mora biti zgrajena v skladu s prostorskimi akti in predpisi o graditvi objektov in evidentirana v zemljiškem katastru ali v katastru stavb;
– MKČN, ki je vgrajena, mora imeti certifikat oziroma listino o skladnosti izdelka z zahtevami glede doseganja mejnih vrednosti parametrov odpadnih vod, kot jih predpisuje veljavni predpis, ki ureja emisijo snovi pri odvajanju odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju: predpis o emisiji snovi) in je izdana v skladu s predpisom, ki ureja potrjevanje skladnosti in označevanje gradbenih proizvodov ter potrjeno pozitivno oceno obratovanja, ki jo izda izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda;
– čiščenje komunalne odpadne vode v MKČN mora biti skladno z določili kot jih predpisuje veljavni predpis o emisiji snovi;
– MKČN mora imeti poročilo o tehničnem pregledu čistilne naprave s strani dobavitelja pred pričetkom obratovanja;
– MKČN mora biti zgrajena izven aglomeracij, znotraj katerih se predvideva izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja skladno z veljavnim Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji ter Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Tržič, razen v primerih iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika;
– stanovanjska stavba ali stavba v javni rabi, ki je bila zgrajena po letu 1967 in za katero bo zgrajena MKČN, mora imeti veljavno gradbeno dovoljenje. Kolikor je stanovanjska stavba ali stavba v javni rabi zgrajena pred letom 1967, mora upravičenec predložiti potrdilo, da ima stanovanjska stavba ali stavba v javni rabi uporabno dovoljenje na podlagi 197. člena ZGO-1;
– lokacija MKČN mora biti definirana na zemljiško parcelo natančno, upravičenci pa morajo za zemljišče, na katerem se je zgradila MKČN, priložiti dokazilo o pravici graditi, kolikor lastninska ali druga stvarnopravna pravica ni razvidna iz zemljiške knjige;
– sofinanciranje velja za obstoječe stanovanjske stavbe ali stavbe v javni rabi in novogradnje, če so stroški nakupa MKČN nastali po 26. 5. 2012 in če so izpolnjeni vsi ostali pogoji iz tega člena.
7. člen
(1) Župan Občine Tržič vsako leto objavi javni razpis za dodelitev sredstev po tem pravilniku, s katerim določi natančne pogoje in postopke ter vsebino vloge za dodelitev sredstev.
(2) Na podlagi javnega razpisa lahko vlagatelj vlogo odda kadarkoli po objavi razpisa za stroške nabave MKČN, ki so nastali v obdobju po zadnjem razpisu.
8. člen
(1) Postopek dodeljevanja sredstev po tem pravilniku vodi komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. V komisijo je imenovan predstavnik izvajalca javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda.
(2) Komisija obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge (z vsemi zahtevanimi dokazili) in o dodelitvi proračunskih sredstev odloči s sklepom. Zoper navedeni sklep je dovoljena pritožba županu Občine Tržič. Odločitev župana je dokončna.
9. člen
Medsebojno razmerje med občino in prejemnikom sredstev se opredeli s pisno pogodbo o dodelitvi sredstev, ki mora vsebovati najmanj navedbo pogodbenih strank, višino sofinanciranja in podrobno opredelitev pravic in obveznosti pogodbenih strank.
10. člen
Sredstva se dodeljujejo enkrat letno do porabe finančnih sredstev sprejetega proračuna. Popolne vloge vlagateljev, ki zaradi porabe finančnih sredstev v tekočem proračunskem letu ne bodo realizirane, se prenesejo v naslednje leto, ob upoštevanju vrstnega reda prispelosti popolne vloge.
11. člen
(1) Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev skladno z javnim razpisom izvaja komisija iz 8. člena tega pravilnika.
(2) Proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena. Če komisija ugotovi, da so bila sredstva porabljena za drug namen, ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov, oziroma je prejemnik prekršil druga določila pogodbe, je občina upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev v enkratnem znesku. V navedenih primerih bo moral prejemnik vrniti sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila proračunskih sredstev dalje.
12. člen
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za rastlinske čistilne naprave.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-0068/2014-31
Tržič, dne 28. avgusta 2014
Župan
Občine Tržič
mag. Borut Sajovic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti