Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014

Kazalo

2773. Pravilnik o sofinanciranju športa v Občini Dobje, stran 7506.

Na podlagi 21, 29. in 49. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05, 60/07), 3., 7., 9., 10. in 11. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98 in spremembe), Nacionalnega programa športa (Uradni list RS, št. 22/00 in 31/00) ter 12. člena Statuta Občine Dobje (Uradni list RS, št. 114/06) je Občinski svet Občine Dobje na 16. redni seji dne 15. 5. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju športa v Občini Dobje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za sofinanciranje programov športa, ki jih Občina Dobje sofinancira iz občinskega proračuna. Merila za sofinanciranje programov športa niso predmet tega pravilnika in so priloga k vsakoletnemu razpisu.
Delovanje v športu je interesno in prostovoljno. Javni interes občine na področju športa obsega zlasti: zagotavljanje pogojev za dostopnost športa vsem občanom, zlasti pa otrokom in mladini, zagotavljanje pogojev za razvoj in delovanje vrhunskega športa in promocijo občine s pomočjo športa.
Javni interes na področju športa v občini obsega naloge lokalnega pomena na vseh področjih športa, ki se uresničujejo tako, da:
– se zagotavljajo finančna sredstva za sofinanciranje programov, ki so v javnem interesu občine,
– spodbuja in zagotavlja pogoje za opravljanje in razvoj športne dejavnosti,
– načrtuje, gradi, posodablja in vzdržuje športne objekte.
2. člen
Namenska proračunska sredstva za šport se v Občini Dobje namenjajo za programe skladno z Zakonom o športu, v okviru Nacionalnega programa športa in Letnega programa športa v Občini Dobje, in sicer:
1. Športni programi:
1.1. Športna vzgoja otrok, mladine in študentov
1.2. Športna rekreacija
1.3. Kakovostni šport
1.4. Vrhunski šport
1.5. Šport invalidov
2. Razvojne in strokovne naloge v športu:
2.1. Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu,
2.2. Velike mednarodne, državne, medobčinske in občinske športne prireditve
3. Delovanje društev in športnih zvez na ravni lokalne skupnosti
4. Izgradnja in vzdrževanje športnih objektov.
Občina lahko vključi v letni program športa tudi sofinanciranje šaha, ki sicer spada med miselne igre.
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI ZA PRIDOBITEV SREDSTEV ZA SOFINANCIRANJE PROGRAMOV ŠPORTA
3. člen
Za sofinanciranje programov športa iz občinskega proračuna lahko kandidirajo naslednji izvajalci programov:
– športna društva,
– zveze športnih društev, ki jih ustanovijo športna društva s sedežem na območju Občine Dobje,
– zavodi s področja vzgoje in izobraževanja,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa.
Športna društva in zveze športnih društev imajo pod enakimi pogoji prednost na razpisu pred ostalimi izvajalci programov športa v občini.
4. člen
Pravico do sofinanciranja programov športa imajo izvajalci športne dejavnosti iz prejšnjega člena tega pravilnika, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo sedež v Občini Dobje,
– so registrirani za izvajanje dejavnosti na športnem področju najmanj eno leto,
– imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničitev načrtovanih športnih aktivnosti,
– imajo organizirano redno dejavnost in vadbo za določene športne programe,
– občini redno dostavljajo poročila o realizaciji programov ter druge zahtevane podatke,
– imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in registriranih tekmovalcih (velja za športna društva).
5. člen
Občinska proračunska sredstva namenjena športnim programom lahko izvajalci pridobijo na osnovi kandidature na javnem razpisu, ki ga občina objavi vsako leto po sprejetju proračuna in letnega programa športa.
III. OPIS VSEBIN IN OBSEG FINANCIRANJA POSAMEZNIH PROGRAMOV ŠPORTA
6. člen
Opis vsebin in obseg financiranja posameznih programov se določi na podlagi Nacionalnega programa športa v Letnem programu športa Občine Dobje.
Letni program športa ter merila za vrednotenje programov športa sprejme občinski svet na predlog župana po sprejetju vsakoletnega proračuna.
7. člen
Letni program športa v Občini Dobje lahko obsega naslednje vsebine in sredstva:
1. Športna vzgoja otrok, mladine in študentov, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom
Interesno športno vzgojo mladih izvajajo vzgojno-varstvene ustanove, šolska športna društva, klubi, registrirana športna društva, zveze športnih društev, javni zavodi, skladi, zasebniki ter druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa.
Interesna športna vzgoja predšolskih otrok
Predšolsko obdobje obsega čas od otrokovega rojstva do sprejema v šolo. Na ravni lokalne skupnosti se izvajajo naslednji programi: »Zlati sonček«, »Naučimo se plavati«, »Ciciban planinec« in ostale športne dejavnosti, ki jih organizirajo izvajalci športnih programov za predšolske otroke z namenom optimalnega razvoja gibalnih sposobnosti, posredovanja osnovnih gibalnih znanj in spodbujanja otrokovih aktivnosti, ustvarjalnosti in razvoja osebnosti. Lokalna skupnost lahko financira: 10-urni plavalni tečaj, propagandno gradivo, strokovni kader, najem 60 ur objekta, prevoze in druge namenske stroške na skupino z največ 20 otroki.
Pri programih, ki so sofinancirani deloma tudi s strani države se sofinancira razlika, ki je ne zagotovi država.
Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok
Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok je dejavnost otrok od 6. do 15. leta starosti, ki so prostovoljno vključeni v športne programe. Na ravni lokalne skupnosti se izvajajo programi: »Zlati sonček«, »Krpan«, »Naučimo se plavati« in drugi 80-urni programi za skladen razvoj gibalnih sposobnosti otrok in mladostnikov. Lokalna skupnost lahko financira: propagandno gradivo, organizacijo, izpeljavo in udeležbo na občinskih, regijskih in državnih šolskih prvenstvih, objekt, strokovni kader, prevoze za izvedbo 20-urnih tečajev plavanja na skupino z največ 10 otroki in ostalih 80-urnih programov na skupino z največ 20 otroki.
Pri programih, ki so sofinancirani deloma tudi s strani države se sofinancira razlika, ki je ne zagotovi država.
Športna vzgoja otrok usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport
V programe se vključujejo otroci od 6. do 11. leta in od 11. do 15. leta starosti, ki imajo interes, sposobnosti, ustrezne osebnostne značilnosti in visoko motivacijo, da bi lahko postali vrhunski športniki. Izvajalci teh programov morajo izpolnjevati prostorske, kadrovske in druge zahteve za strokovno izpeljavo programov, ki jih določi nacionalna panožna športna zveza, v dogovoru z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.
Na ravni lokalne skupnosti se lahko financira: objekt, strokovni kader, materialni stroški programa, meritve in spremljanje treniranosti, nezgodno zavarovanje in tekmovanje v tekmovalnih sistemih panožnih športnih zvez. Dodatno se sofinancira vključevanje oseb s posebnimi potrebami.
Športna vzgoja otrok s posebnimi potrebami
Na ravni lokalne skupnosti se lahko financira kader za izvedbo 80 ur programa na skupino z največ 10 otroki, prevozi in objekt. Na lokalni ravni se izvajajo programi prilagajanja otrok s posebnimi potrebami na vodo, programi jahanja za otroke s posebnimi potrebami, programi iger z žogo in drugi podobni programi.
Interesna športna vzgoja mladine
Interesna športna vzgoja mladine je dejavnost mladih od 15. do 20. leta starosti, ki se prostovoljno vključujejo v športne programe, katerih namen je izboljšanje športnih znanj, zagotavljanje psihofizične sposobnosti mladine, odpravljanje negativnih vplivov sodobnega življenja, preprečevanju zdravju škodljivih razvad in zadovoljevanju človekove potrebe po igri in tekmovalnosti. Na ravni lokalne skupnosti se lahko financira: strokovni kader za 80-urne programe na skupino z največ 20 mladimi, objekt.
Športna vzgoja mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport
Programi zajemajo načrtno vzgojo mladih športnikov, ki so usmerjeni v doseganje vrhunskih rezultatov, primerljivih z dosežki vrstnikov v mednarodnem merilu. Razdeljeni so v več stopenj. Programi so lahko razdeljeni v tri stopnje:
a) mlajši mladinci in mladinke
b) starejši mladinci in mladinke,
c) kadeti in kadetinje.
Na ravni lokalne skupnosti se lahko financira: objekt, strokovni kader in tekmovanja v tekmovalnih sistemih panožnih športnih zvez. Dodatno se sofinancira vključevanje oseb s posebnimi potrebami.
Športna vzgoja mladine s posebnimi potrebami
Spodbuja se ustrezna skrb za vključevanje mladine od 15. do 20. leta s posebnimi potrebami v vsakdanje življenje. Na ravni lokalne skupnosti se financirajo program športne vadbe, tekmovanj in tečajev in posebni programi za posamezne vrste primanjkljajev oziroma ovir, v obsegu strokovnega kadra za 80-urni program na skupino z največ 10 mladimi in objekt.
Interesna športna dejavnost študentov
Programi na lokalni ravni obsegajo medfakultetna tekmovanja v izbranih športnih panogah, 80-urne programe v izbranih športnih panogah, odpravljanje plavalne nepismenosti in univerziado. Financira se lahko strokovni kader za 80-urne programe na skupino z največ 20 študenti, objekt, 7 dni realiziranih priprav na univerziado po merilih MŠŠ in udeležba na univerziadi ter prevozi.
2. Športna rekreacija
Na ravni lokalne skupnosti se lahko financirajo 80-urni programi vadbe na skupino z največ 20 člani, v različnih športnih panogah, in sicer v obsegu najemnine objekta. Za socialno in zdravstveno ogrožene ter občane, starejše od 65 let, se lahko sofinancira tudi strokovni kader.
3. Kakovostni šport
Programi kakovostnega športa na ravni lokalne skupnosti zajemajo priprave in športna tekmovanja ekip in posameznikov, registriranih športnikov, ki nimajo objektivnih strokovnih, organizacijskih in materialnih možnosti za vključitev v program vrhunskega športa in jih program športne rekreacije ne zadovoljuje, so pa pomemben dejavnik razvoja športa.
V okviru teh programov gre za nastope v uradnih tekmovalnih sistemih panožnih športnih zvez do naslova državnega prvaka:
– Kolektivni športi: 1., 2., 3. državna liga
– Individualni športi: 1., 2. državna liga
– Miselne igre: 1., 2. državna liga.
Na ravni lokalne skupnosti se pri programih kakovostnega športa lahko financira najemnina objekta za do 400 ur programa, kategorizacija, doseženi športni rezultati članskih ekip oziroma posameznikov – članov, prevozi, materialni stroški, nezgodno zavarovanje in vključevanje oseb s posebnimi potrebami.
4. Vrhunski šport
Program vrhunskega športa na ravni lokalne skupnosti zajemajo priprave in tekmovanje športnikov, ki imajo status mednarodnega, svetovnega in perspektivnega razreda.
Na ravni lokalne skupnosti se pri programih vrhunskega športa lahko sofinancira najemnina objekta za do 1100 ur programa, kategorizacija in zavarovanje športnikov, prevozi ter nezgodno zavarovanje.
5. Šport invalidov
Programi za invalide z namenom ohranjanja gibalnih sposobnosti, zdravja, revitalizacije, resocializacije, razvedrila in tekmovanj invalidov, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom. Na ravni lokalne skupnosti se izvajajo 80-urni programi na skupino z največ 10 invalidi, sofinancira pa se uporaba objekta in strokovni kader.
6. Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu
Na ravni lokalne skupnosti se sofinancira izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje volunterskih strokovnih kadrov v športu. Kandidata predlaga in prijavi osnovna športna organizacija ter z njim sklene pogodbo, s katero se kandidat zaveže, da bo po končanem usposabljanju ali izpopolnjevanju najmanj 2 leti deloval v enem od programov društva.
7. Velike mednarodne, državne, medobčinske in občinske športne prireditve
Lokalna skupnost lahko sofinancira materialne stroške športnih prireditev, ki jih opredeljuje 52. člen Zakona o športu, medobčinske in občinske prireditve, ki imajo namen pospeševanja motivacije za šport, športno aktivnost in imajo promocijski učinek za šport, gospodarstvo in turizem, razen šolskih športnih tekmovanj. Prireditev se mora delno ali v celoti odvijati na območju Občine Dobje, imeti mora tradicijo, biti mora odmevna pri občanih in dostopna vsem, na prireditvi mora sodelovati večje število ekip ali posameznikov.
8. Delovanje društev in športnih zvez na ravni lokalne skupnosti
Športna društva kot osnovne športne organizacije se na lokalni ravni lahko združujejo v športne zveze. Društva in zveze za svojo osnovno delovanje potrebujejo sredstva za kritje osnovnih materialnih stroškov in plač zaposlenih, ki se lahko sofinancirajo iz proračuna lokalnih skupnosti.
Višina sofinanciranja je odvisna od števila članov s plačano članarino in od obsega programa.
9. Športni objekti
S sredstvi za gradnjo javnih športnih objektov (za športno dejavnost opremljene in urejene površine in prostori) se gradijo in posodabljajo javni športni objekti. Sofinancirajo se manjkajoči in nadomestni športni objekti v Občini Dobje do zadostitve minimalnega standarda športa, kar predstavlja 0,5 m2 pokritih vadbenih površin in 3 m2 nepokritih vadbenih površin na občana. Sredstva za novogradnje in posodabljanje javnih športnih objektov, ki so v lasti občine, se zagotavljajo na posebni postavki proračuna občine. Sofinancira se lahko tudi nakup športne opreme ter novogradnje in posodabljanje drugih javnih športnih objektov v občini.
IV. IZVEDBA JAVNEGA RAZPISA
8. člen
Sredstva proračuna lokalne skupnosti za izvajanje nacionalnega programa športa lahko izvajalci pridobijo na podlagi javnega razpisa, ki se izvede po sprejemu vsakoletnega proračuna Občine Dobje.
Razpis se objavi na krajevno običajen način – na oglasni deski ter na spletni strani Občine Dobje.
Merila in kriteriji za sofinanciranje športa v Občini Dobje po tem pravilniku bodo podrobneje določeni v javnem razpisu.
9. člen
Javni razpis, ki ga pripravi Odbor za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti ob pomoči občinske uprave mora vsebovati predvsem:
– predmet javnega razpisa,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi programi ali projekti,
– okvirno višino sredstev, ki so namenjena za predmet javnega razpisa,
– določitev obdobja, v katerem morajo biti dodeljena sredstva porabljena,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge,
– datum odpiranja vlog,
– rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas in uradno osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo, vključno z merili in kriteriji in dobijo informacije v zvezi z razpisom.
Rok za oddajo prijav ne sme biti krajši od 30 dni.
10. člen
Postopek javnega razpisa, od odpiranja prijav naprej, vodi tričlanska komisija za šport, ki jo s sklepom imenuje župan – enega izmed občanov, ki dobro poznajo področje športa, enega iz Odbora za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti, enega pa izmed delavcev občinske uprave. Župan s sklepom določi celotno sestavo komisije, predsednika pa člani komisije imenujejo sami. Predsednik vodi delo komisije.
Po poteku roka za oddajo prijav komisija pregleda prispele vloge in ugotovi popolnost prispelih vlog. Tiste izvajalce, ki bodo oddali nepopolne vloge, komisija pisno pozove k dopolnitvi vloge v roku 8 dni. Nepopolnih vlog komisija po tem roku ne bo obravnavala.
Naloge komisije za šport so:
– pregled prispelih prijav na razpis,
– vrednotenje prijavljenih športnih programov, skladno z določili tega pravilnika ter merili,
– priprava poročila občinski upravi in županu,
– spremljanje izvajanja športnih programov in analiza poročil izvajalcev,
– priprava predlogov ukrepov in sankcij v skladu z določili iz 12. člena tega pravilnika,
– priprava predlogov, mnenj in pobud za spremembo meril za vrednotenje športnih programov,
– izvajanje ostalih nalog, ki jih določi župan.
Komisija na podlagi meril in glede na razpoložljivo višino proračunskih sredstev pripravi predlog razdelitve sredstev, ki ga posreduje občinski upravi.
Občinska uprava v roku 8 dni od prejema predloga izda upravičencem odločbo o odobrenih sredstvih. Na omenjeno odločbo je možna pritožba v roku 8 dni od prejema odločbe.
Po preteku pritožbenega roka, župan in upravičenec skleneta pogodbo. V primeru, da upravičenec ne podpiše pogodbe v za to določenem roku, se šteje, da odstopa od pogodbe.
Administrativna dela opravlja Občinska uprava Občine Dobje.
Sedež komisije je na sedežu Občine Dobje.
Financiranje se izvede na podlagi pogodbe, sklenjene med Občino Dobje in izvajalcem programov, v kateri se opredeli višina sredstev, obseg in realizacijo programov in nalog ter način nadzora nad porabo sredstev.
11. člen
Pogodba med izvajalcem javnega razpisa (občino) ter izvajalci športnih programov vsebuje vsaj naslednje sestavine:
– pogodbene stranke (naziv, naslov, davčna številka, št. računa),
– vsebina in obseg programa/projekta,
– čas realizacije programa/projekta,
– višina dodeljenih sredstev,
– način nadzora nad namensko porabo sredstev,
– določilo o sankcijah, če izvajalec nenamensko porabi dodeljena sredstva ali ne izpolni predmeta pogodbe,
– določilo, da mora izvajalec sproti obveščati občino o spremembah, ki lahko vplivajo na izpolnitev pogodbenih obveznosti,
– navedbo skrbnikov pogodbe,
– podpis, datum, žig,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
12. člen
Sredstva za sofinanciranje oziroma financiranje ostalih nalog s področja športne dejavnosti, prireditve in programe, ki jih ni mogoče predvideti v naprej, so pa pomembni za promocijo občine, se zagotovi iz drugih ustreznih proračunskih postavk.
13. člen
Izvajalci programov in projektov morajo oddati najkasneje do 31. marca naslednje leto letno poročilo o izvedbi programov. V primeru, da se na osnovi podanega poročila ali izvedenega nadzora ugotovi neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, se izvajalcu teh programov ustrezno zmanjšajo ali ukinejo sredstva, zagotovljena v pogodbi. V primeru ugotovitve nepravilnosti na osnovi letnega poročila se neupravičeno pridobljena sredstva poračunajo v naslednjem proračunskem obdobju.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
14. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju športa v Občini Dobje (Uradni list RS, št. 2/06).
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 671-0001/2014
Dobje, dne 15. maja 2014
Župan
Občine Dobje
Franc Leskovšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti