Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2014 z dne 12. 9. 2014

Kazalo

2767. Pravilnik o uveljavljanju pravic ožjih družinskih članov po smrti policista in pravice v primeru invalidnosti, stran 7424.

Za izvrševanje 86. in 87. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13 in 11/14) minister za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K
o uveljavljanju pravic ožjih družinskih članov po smrti policista in pravice v primeru invalidnosti
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik podrobneje določa:
– pridobitev štipendije otrok in posvojencev policista, ki je pri opravljanju svojega dela izgubil življenje, in policista, ki mu je zaradi poškodbe, ki jo je utrpel pri opravljanju svojega dela, priznana invalidnost I. kategorije, višino štipendij ter pravice in obveznosti štipendistov;
– dodelitev počitniških zmogljivosti ministrstva, pristojnega za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), v brezplačno uporabo ožjim družinskim članom policista, ki je pri opravljanju svojega dela izgubil življenje, ter policistu, ki mu je zaradi poškodbe, ki jo je utrpel pri opravljanju svojega dela, priznana invalidnost I. kategorije, ter njegovim ožjim družinskim članom.
II. ŠTIPENDIJE
2. člen
(upravičenci do štipendije)
(1) Upravičenci do štipendije po tem pravilniku so otroci in posvojenci policista, ki je pri opravljanju svojega dela izgubil življenje, in policista, ki mu je zaradi poškodbe, ki jo je utrpel pri opravljanju svojega dela, priznana invalidnost I. kategorije (v nadaljnjem besedilu: štipendist), če se redno šolajo, vendar ne dalj kot do leta, v katerem dopolnijo 27 let starosti.
(2) Pravico do štipendije imajo tudi izredni študenti, če niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti.
3. člen
(višina štipendije)
(1) Štipendija mesečno znaša:
– za učence 100 eurov,
– za dijake 180 eurov,
– za študente 260 eurov.
(2) Višina štipendije se vsako leto januarja uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.
4. člen
(vloga za pridobitev štipendije)
(1) Upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik vloži vlogo za pridobitev štipendije pri notranji organizacijski enoti, pristojni za organizacijo in kadre v ministrstvu.
(2) Vloga za pridobitev štipendije vsebuje:
– osebno ime upravičenca;
– rojstni list oziroma odločbo o posvojitvi pristojnega organa;
– EMŠO upravičenca;
– stalno oziroma začasno bivališče upravičenca;
– davčno številko;
– transakcijski račun;
– kontaktne podatke (telefon, mobilni telefon, e-pošta);
– šolanje oziroma študij, na katerega je upravičenec vpisan (program in stopnja, smer, letnik);
– potrdilo o vpisu v osnovnošolsko izobraževanje ali vpisu v tekoči letnik izobraževanja oziroma izjavo upravičenca oziroma njegovega zakonitega zastopnika o vpisu, če potrdila ob vložitvi vloge še ni mogoče dobiti;
– izjavo, da uradna oseba, ki vodi postopek lahko podatke, potrebne za rešitev vloge, pridobi iz uradnih evidenc.
(3) Vloga za pridobitev štipendije se vloži za vsako stopnjo izobraževanja posebej.
5. člen
(odločba)
(1) Pravica do štipendije se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge za pridobitev štipendije.
(2) O podelitvi štipendije odloči generalni direktor policije z odločbo.
(3) Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka je dovoljena pritožba. Pritožba se vloži v 15 dneh od vročitve odločbe. O pritožbi odloča ministrstvo.
6. člen
(pogodba o štipendiranju)
Po dokončnosti odločbe o podelitvi štipendije generalni direktor policije sklene s štipendistom oziroma njegovim zakonitim zastopnikom pogodbo o štipendiranju, s katero se uredi razmerje med štipenditorjem in štipendistom (v nadaljnjem besedilu: štipendijsko razmerje), predvsem pa višina štipendije, način izplačevanja štipendije, čas trajanja pogodbe, razlogi za prenehanje pogodbe ter posledice v primeru prenehanja pogodbe.
7. člen
(plačevanje štipendije)
(1) Štipendija se plačuje mesečno vnaprej, do 10. dne v mesecu za vsak mesec do zaključka izobraževanja, določenega v pogodbi o štipendiranju oziroma do konca izobraževanja.
(2) Če ima štipendist podaljšan absolventski staž, kar dokaže s potrdilom fakultete, se mu štipendija izplačuje tudi za čas podaljšanja absolventskega staža, vendar ne več kot eno leto.
8. člen
(spremenjene okoliščine)
Štipendist oziroma njegov zakoniti zastopnik mora takoj oziroma najkasneje v 15 dneh od spremembe okoliščine sporočiti notranje organizacijski enoti, pristojni za organizacijo in kadre v ministrstvu, vsako okoliščino, ki lahko vpliva na upravičenost do prejemanja štipendije, in spremembe podatkov, ki jih vsebuje pogodba o štipendiranju, kot npr.:
– prekinitev ali zaključek izobraževanja;
– sprememba izobraževalnega programa ali izobraževalne ustanove;
– sprememba bivališča;
– sklenitev delovnega razmerja oziroma opravljanje samostojne registrirane dejavnosti;
– nezmožnost napredovanja v višji letnik zaradi neopravljenih šolskih oziroma študijskih obveznosti;
– druge spremembe, ki bi lahko vplivale na štipendijsko razmerje.
9. člen
(dokazila o statusu)
Štipendist na začetku šolskega oziroma študijskega leta notranji organizacijski enoti, pristojni za organizacijo in kadre v ministrstvu, predloži:
– učenec – potrdilo o šolanju;
– dijak – potrdilo o vpisu v srednjo šolo oziroma napredovanju v višji letnik;
– študent – potrdilo o vpisu programa višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma o vpisu v višji letnik.
10. člen
(razlogi za prenehanje oziroma prekinitev štipendijskega razmerja)
(1) Štipendijsko razmerje preneha:
– z dnem, ko štipendist zaključi oziroma konča izobraževanje;
– z dnem, ko štipendist sklene delovno razmerje ali začne opravljati samostojno registrirano dejavnost;
– s prvim dnem leta, v katerem štipendist dopolni 27 let starosti.
(2) Če štipendist prekine šolanje se izplačevanje štipendije prekine. Po predložitvi dokazila o nadaljevanju šolanja se štipendija izplačuje pod pogoji, določenimi v pogodbi o štipendiranju.
(3) Štipendist mora vrniti vse zneske štipendije, prejete po datumu iz prvega in drugega odstavka tega člena. Plačati mora tudi zakonite zamudne obresti.
III. DODELITEV POČITNIŠKIH ZMOGLJIVOSTI V BREZPLAČNO UPORABO
11. člen
(prijava)
(1) Počitniške zmogljivosti ministrstva se dodelijo v brezplačno uporabo na podlagi prijave za letovanje, ki jo vloži upravičenec iz druge alineje 1. člena tega pravilnika pri notranje organizacijski enoti, pristojni za vodenje počitniške dejavnosti v ministrstvu.
(2) Za dodelitev in uporabo počitniških zmogljivosti ministrstva se smiselno uporabljajo določbe pravilnika, ki ureja počitniško dejavnost v ministrstvu, razen določb o točkovanju vlog.
(3) Policija na podlagi izdanega internega računa ministrstva plača stroške uporabe počitniškega objekta, ki so jih koristili upravičenci iz druge alineje 1. člena tega pravilnika.
12. člen
(prednostni vrstni red)
Upravičenci do brezplačne uporabe počitniških zmogljivosti ministrstva imajo pri dodelitvi počitniških prostorov ali objektov prednost pred ostalimi prosilci.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
(uporaba pravilnika)
Ta pravilnik se uporablja tudi za vloge za priznanje štipendije na podlagi 86. člena Zakona o organiziranosti in delu o policiji (Uradni list RS, št. 15/13 in 11/14), vložene pred uveljavitvijo tega pravilnika.
14. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-544/2014
Ljubljana, dne 5. septembra 2014
EVA 2014-1711-0068
dr. Gregor Virant l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti