Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2014 z dne 15. 7. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2014 z dne 15. 7. 2014

Kazalo

2364. Odlok o komunalnih taksah Občine Postojna, stran 6106.

Na podlagi 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 57/08, 94/10 – ZIU, 36/11 in 40/12 – ZUJF), 21. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 – ZUJF), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13 in 111/13) ter 16. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07, 53/10) je Občinski svet Občine Postojna na 20. seji dne 8. 7. 2014 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah Občine Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se predpisujejo komunalne takse za uporabo taksnih predmetov na območju Občine Postojna, in sicer za:
1. reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih površinah,
2. začasno uporabo javnih površin (trgi, parkirišča, izjemoma tudi pločniki in drugo) pri izvedbi prireditev (tudi cirkusi, luna parki in druga potujoča zabavišča), opravljanju gostinske, turistične in drugih dejavnosti,
3. uporabo javnih površin pred poslovnimi in gostinskimi lokali (postavitev stojnic, kioskov in podobno) za začasno razširitev svojih dejavnosti,
4. uporaba javne tržnice.
Plačilo občinske takse za taksne predmete se ne zahteva, če je to za posamezne primere z zakonom oproščeno ali je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drugačen način plačila.
2. člen
Taksni zavezanci so pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, ki opravljajo storitve ali uporabljajo taksne predmete, za katere so predpisane komunalne takse.
3. člen
Višina komunalnih taks je izražena v točkah in je določena v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Olajšave in oprostitve pri določanju in plačevanju posameznih komunalnih taks so določene v 13. členu odloka ter v posebnem delu tega odloka.
Vrednost točke po tem odloku znaša 0,08346 EUR.
4. člen
Taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma s pričetkom uporabe in preneha z dnem, ko je taksni zavezanec obvestil organ, ki mu je izdal odločbo o odmeri komunalne takse, o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju njegove uporabe.
II. ODMERA KOMUNALNE TAKSE
5. člen
Taksni zavezanec je dolžan taksne obveznosti po tem odloku prijaviti pristojnemu občinskemu organu najmanj 15 dni pred pričetkom uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov, vsako spremembo oziroma druge podatke, ki vplivajo na obračun komunalne takse ter prenehanje taksne obveznosti pa najkasneje v 15 dneh po odstranitvi oziroma prenehanju uporabe le-teh.
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati:
– podatke o taksnem zavezancu,
– podatke o času in kraju uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov,
– opis taksnega predmeta (površina, število ipd.).
6. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna Občine Postojna in se uporabljajo za potrebe urejanja komunalne in cestne infrastrukture na območju Občine Postojna.
7. člen
Taksni zavezanec je dolžan odmerjeno komunalno takso plačati pred začetkom uporabe taksnega predmeta oziroma se v primeru uporabe daljšega obdobja le-te lahko poravna tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, ki opravljajo storitve v zvezi z uporabo oziroma namestitvijo taksnih predmetov, so se dolžni pred uporabo oziroma namestitvijo taksnih predmetov izkazati z dokazilom o plačilu komunalne takse.
8. člen
Komunalne takse so določene v dnevnih, mesečnih ali letnih zneskih.
O odmeri komunalne takse se taksnemu zavezancu izda odločba o odmeri komunalne taksne obveznosti, ki je določena v 5. členu tega odloka.
9. člen
Če taksni zavezanec pravočasno ne prijavi taksne obveznosti pristojnemu občinskemu organu ali če ne prijavi pravilnih podatkov, ki so pomembni za obračun taksne obveznosti oziroma če v roku ne poravna odmerjene komunalne takse, mu pristojni občinski organ naloži plačilo kazenske komunalne takse z odmerno odločbo za čas od začetka uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov do dneva prijave v trikratnem znesku neporavnane obveznosti.
Taksni zavezanec je dolžan predpisano kazensko komunalno takso iz prvega odstavka tega člena plačati v 15 –ih dneh po prejemu odločbe. Če taksni zavezanec ne plača občinske takse v predpisanem roku, občinska uprava poda predlog za izterjavo zapadle obveznosti Carinski upravi Republike Slovenije.
10. člen
Komunalne takse obračunava pristojni organ občine. Podatke za obračun komunalnih taks pridobi na podlagi prijav taksnih zavezancev ter prijav Medobčinskega inšpektorata in redarstva.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojni Medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki na terenu ugotavlja, ali je uporaba oziroma namestitev taksnih predmetov prijavljena, preverja resničnost podatkov izkazanih na prijavi in plačilo komunalne takse. Svoje ugotovitve posreduje pristojnemu organu občine.
III. KAZENSKE DOLOČBE
12. člen
Z denarno kaznijo 250,00 EUR se kaznuje za prekršek posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, če ne prijavi takšne obveznosti, za katero je po tem odloku predpisana komunalna taksa ali prijavi neresnične podatke o uporabi oziroma namestitvi takšnih predmetov.
Z denarno kaznijo 1.000,00 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
13. člen
Plačila komunalnih taks so oproščeni državni in občinski organi, krajevne skupnosti ter ostale pravne osebe javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Občina Postojna, za izvajanje njihovih dejavnosti. Plačila komunalne takse so oproščene tudi politične stranke.
Glede na namen se občinska taksa ne plačuje za kulturne, športne, izobraževalne in humanitarne prireditve, prireditve, ki jih organizirajo društva in klubi, ustanovljeni v javnem interesu s sedežem v Občini Postojna, ter za objave sponzorjev teh prireditev na prireditvenem prostoru. Prav tako so navedena društva in klubi oproščeni plačila takse glede obveščanja o svoji dejavnosti.
Takse prav tako ne plačujejo za objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v volilni in referendumski kampanji.
Občinska uprava lahko s sklepom oprosti posamezne taksne zavezance plačila občinske takse, kadar gre za prireditev ali dejavnost, ki je posebnega pomena za razvoj turizma, kulture, izobraževanja ali športa v Občini Postojna.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Taksni zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka uporabljajo oziroma imajo nameščene taksne predmete, za katere je s tem odlokom predpisana komunalna taksa, so dolžni taksno obveznost prijaviti pristojnemu organu občine najkasneje v roku 15 dni po uveljavitvi tega odloka.
15. člen
Ta odlok velja za območje Občine Postojna in začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
16. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, se na območju Občine Postojna preneha uporabljati Odlok o komunalnih taksah (Uradni list RS, št. 67/04 s kasnejšimi spremembami in dopolnitvami).
POSEBNI DEL
TARIFE KOMUNALNIH TAKS
Tarifa št. 1. – za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih površinah
1.1. Reklamni napisi, objave in oglasi na panojih, oglasnih in reklamnih tablah, transparentih, platnih, praporih, zastavah, stenah zgradb in balonih
    1. od 0,25 m2 do vključno 1 m2   1 točko/dan
    2. od 1 m2 do vključno 2 m2      2 točki/dan
    3. od 2 m2 do vključno 3 m2      3 točke/dan
    4. od 3 m2 do vključno 4 m2      4 točke/dan
    5. od 4 m2 do vključno 5 m2       5 točk/dan
    6. od 5 m2 do vključno 10 m2      8 točk/dan
    7. nad 10 m2                    20 točk/dan.
Od označb sedeža pravnih oseb na osnovi zakonskih določil se po tem odloku ne uporabljajo določila za plačilo komunalne takse do velikosti 0,25 m2.
1.2. Elektronski in drugi svetlobni napisi, kot so npr. – reklamni panoji z vrtljivo površino, elektronski reklamni panoji (display), reklamni stolpi, svetlobno projecirane površine in drugi svetlobni napisi
    – do 1 m2 mesečno                   300 točk
    – nad 1 m2 do 4 m2 mesečno          500 točk
    – nad 4 m2 mesečno                 1000 točk
1.3. Vitrine, izložbe, oglasne omarice
    – do 1 m2 mesečno                   200 točk
    – nad 1 m2 do 4 m2 mesečno          400 točk
    – nad 4 m2 mesečno                  600 točk
1.4. Slišne reklame in oglasi
– vsako zvočno mesto dnevno
    (do vključno 3 dni)             300 točk/dan
– vsako zvočno mesto dnevno
    (nad 3 dni)                    100 točk/dan.
Postavitev stereo ali drugega večkanalnega zvočnega sistema na določeni lokaciji se obremeni kot en objekt.
Pojasnila:
1. Javna površina po tem odloku je vsaka površina, ki je namenjena uporabi oziroma koristi vseh ljudi in skupnosti ali se na njej izvajajo javne prireditve.
2. Taksni zavezanci so pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, za katere se objavlja reklamni napis, objava ali oglas. Če tako opredeljenih taksnih zavezancev ni mogoče identificirati, so taksni zavezanci lastniki taksnih predmetov.
3. Površina taksnega predmeta nepravilne oblike predstavlja najmanjši možni pravokotnik, ki zajema vse njegove točke. Pri dvo-ali večstranskih zapisih oziroma drugih taksnih predmetih se vsaka stran šteje kot en taksni predmet.
4. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 2 – za začasno uporabo javnih površin
2.1. Za uporabo urejenih javnih površin
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe do vključno 14 dni)  10 točk
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe nad 14 dni)          2 točki
Za uporabo površine nad 200 m2 velja 50 % popust.
2.2. Za uporabo delno urejenih javnih površin
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe do vključno 14 dni)   5 točk
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe nad 14 dni)          1 točko
Za uporabo površine nad 200 m2 velja 50 % popust.
Pojasnila:
1. Za javne površine iz te tarifne številke se štejejo urejene in neurejene površine, ki so namenjene uporabi oziroma koristi vseh ljudi in skupnosti kot npr. ceste, ulice, pločniki, trgi, zelenice, parkirišča. (Urejene javne površine so tiste, ki so proti­prašno zaščitene).
2. Taksni zavezanec po tej tarifi je vsakokratni uporabnik javne površine oziroma organizator zabavnih in drugih prireditev (razstav, sejmov, ipd.).
3. Taksa se za določeno obračunsko obdobje odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 3 – za uporabo javnih površin pred poslovnimi in gostinskimi lokali
3.1. Za uporabo urejenih javnih površin
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe do vključno14 dni)   10 točk
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe nad 14 dni)           5 točk
3.2. Za uporabo delno urejenih javnih površin
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe do vključno 14 dni)   5 točk
– za vsak m2 dnevno
    (za čas uporabe nad 14 dni)          2 točki
Pojasnila:
1.Za javne površine iz te tarifne številke se štejejo urejene in neurejene površine, ki so neposredno pred ali ob gostinskih in poslovnih lokalih in služijo lastniku oziroma uporabniku za začasno razširitev svoje dejavnosti. Urejene javne površine so tiste, ki so protiprašno zaščitene.
2. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju taksnega predmeta.
Tarifa št. 4 – Za uporabo javne tržnice
4.1 Za uporabo javne tržnice v I. območju
    – uporaba občinske stojnice                  taksa se ne
    ali hiške                                       obračuna
    – za vsak m2 druge uporabe javne tržnice na
    dan (do vključno 14 dni)                         20 točk
    – za vsak m2 druge uporabe javne tržnice
    dnevno (15 dni skupaj ali več)                    5 točk
    – za vsak m2 uporabe javne tržnice za
    avtomate z živili na dan                         2 točki
    4.2 Za uporabo javne tržnice v II. območju
    – za vsak m2 označenega sejmiščnega prostora
    na dan                                          10 točk.
Pojasnila:
1. I. in II. območje tržnice v Postojni sta določena z odlokom o ureditvi javne tržnice.
2. Obračun takse za posamezne dneve se izvede po dejanski uporabi tržnice, za večdnevni skupni najem pa za obdobje najema.
3. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
4. Poleg takse za uporabo tržnice morajo uporabniki plačati tudi uporabo tržnice v skladu s cenikom upravljavca.
Št. 007-4/2014
Postojna, dne 8. julija 2014
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti