Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2014 z dne 14. 2. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2014 z dne 14. 2. 2014

Kazalo

318. Odlok o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje HUV-1, stran 1055.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 – popr.), 43/11 – ZKZ-C, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12 in 35/13 – Skl. US) in 19. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13) na 24. seji dne 4. 2. 2014 sprejel
O D L O K
o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje HUV-1
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(podlaga za občinski podrobni prostorski načrt)
(1) S tem odlokom se skladno z Odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86 in 4/88 ter Uradni list RS, št. 86/01), sprejme Občinski podrobni prostorski načrt za območje HUV-1 (v nadaljnjem besedilu: OPPN).
(2) OPPN je izdelal Razvojni center PLANIRANJE, d.o.o. Celje, pod številko projekta 660/12.
2. člen
(vsebina odloka)
(1) Ta odlok določa območje OPPN, načrtovane prostorske ureditve, umestitev načrtovane ureditve v prostor, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, varovanje okolja in naravnih virov ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, zasnovo projektnih rešitev in pogojev priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro, etapnost izvedbe prostorskih ureditev in dopustna odstopanja.
(2) Sestavine iz prejšnjega odstavka so prikazane v grafičnem delu OPPN, ki je skupaj z obveznimi prilogami sestavni del tega odloka.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(predmet OPPN)
(1) Predmet OPPN je izgradnja gostinskega objekta.
(2) Prostorske ureditve, ki se načrtujejo s tem OPPN so:
– umestitev gostinskega objekta,
– prometna ureditev območja, dovozi, dostopi, parkirne površine,
– ureditev gospodarske javne infrastrukture in priključevanja nanjo,
– ureditev zunanjih površin (pešpoti in dostopi, zelenice).
III. OBMOČJE OPPN
4. člen
(območje OPPN)
(1) Območje obravnave se nahaja v severovzhodnem delu mesta Celje. Širše območje je namenjeno trgovskim in skladiščnim dejavnostim. Umeščeno je ob križišču Mariborske ceste in uvozu v trgovski kompleks Merkur. Na severu meji območje OPPN na dovozno cesto do kompleksa TC Merkur, na vzhodni stani na parkirišče, na jugu na Travniški potok in na zahodu na Mariborsko cesto.
(2) Območje OPPN obsega parcele št. 681/6, 681/7, 678/4, 681/4 – del, 675/1 – del, vse k.o. Spodnja Hudinja. Površina območja meri cca 4.511 m2.
(3) Sestavni del OPPN so tudi zemljišča izven območja urejanja, ki so potrebna za neposredno prometno priključevanje na omrežje javnih cest in izvedbo komunalnih priključkov in naprav gospodarske javne infrastrukture potrebnih za komunalno opremljanje območja ter nujne morebitne vodnogospodarske ureditve.
5. člen
(posegi zunaj območja OPPN)
Zunaj območja OPPN se predvidi:
– elektroenergetsko omrežje (varianta 1), poteka preko parcel št. 678/6, 701/1, 698/1, 713/2, 713/23 vse k.o. Spodnja Hudinja,
– elektroenergetsko omrežje (varianta 2), poteka preko parcel št. 678/6, 701/1, 712/2, 713/22, 713/2 vse k.o. Spodnja Hudinja,
– komunikacijsko omrežje (varianta 1), poteka preko parcel št. 678/6, 701/1, 698/1, 713/2, 713/22 vse k.o. Spodnja Hudinja,
– komunikacijsko omrežje (varianta 2), poteka preko parcel št. 681/4, 681/2, 681/3, 681/1, 1721/29, 1721/28 vse k.o. Spodnja Hudinja,
– vodovod poteka preko parcel št. 681/4, 681/2, 681/3, 681/1, 1721/28, 656/2 vse k.o. Spodnja Hudinja,
– kanalizacija poteka preko parcel št. 675/1, 674/1, 674/3, 671/1, 1728/8, 1728/1 vse k.o. Spodnja Hudinja in eventuelne druge ureditve.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
6. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
(1) Območje obravnave se nahaja v severovzhodnem delu mesta Celje, na območju poslovnih, proizvodnih in trgovskih dejavnosti.
(2) Območje OPPN se navezuje na obstoječo cestno mrežo in se preko delno rekonstruiranega krožnega križišča priključuje na dovozno cesto, ki vodi do kompleksa TC Merkur. Preko dovozne ceste se območje prometno navezuje na Mariborsko cesto.
7. člen
(namembnost območja)
(1) Z OPPN je predvidena izgradnja enega objekta, namenjenega gostinski ponudbi, hitri prehrani dostopni tudi iz avtomobila.
(2) Dopustne so naslednje dejavnosti:
– 12112 gostilne, restavracije in točilnice.
8. člen
(dopustni posegi)
Na območju OPPN so dopustni naslednji posegi pod pogoji določil tega odloka:
– gradnja novega objekta,
– vzdrževanje objektov,
– rekonstrukcije objektov,
– spremembe namembnosti v okviru dovoljenih objektov in namembnosti,
– gradnje objektov in naprav gospodarske infrastrukture,
– prometne ureditve (gradnja parkirišč, gradnja dovozne ceste, rekonstrukcija krožišča),
– urejanje utrjenih zunanjih in zelenih parkovnih površin,
– gradnja enostavnih in nezahtevnih objektov (grajena urbana oprema, grajeno igralo na otroškem igrišču, spomenik – skulptura, objekt za oglaševanje – samo informacijske table za lastne potrebe kot informacijski stebrički in na objektu, nadstreški, vetrolov, zimski vrt).
9. člen
(predvidene odstranitve)
Na območju OPPN ni predvidenih odstranitev objektov. Odstranijo se obstoječa urbana oprema, svetila ter prestavi komunalna infrastruktura skladno z določili tega odloka.
10. člen
(zasnova)
(1) Z urbanistično arhitekturno zasnovo območja se določi umestitev objekta, prometne in zelene površine. Zasnova se prilagaja tipologiji okoliških objektov ter gradbenim linijam, ki so prepoznavne v prostoru. Urbanistična zasnova območja izhaja predvsem iz oblike parcele in zasnove širšega območja. Z gradbenimi linijami se navezuje na odmik od Mariborske ceste z obvezno umestitvijo zasaditve drevoreda ob Mariborski cesti. Vzhodno od objekta se predvidijo odprte parkirne površine za osebna vozila. Okoli objekta se umesti enosmerna cesta – drive in.
(2) Oglaševanje za lastne potrebe je lahko integrirano v fasadno opno. Severno od objekta ob uvozni cesti v TC Merkur se predvidi umestitev totema višine 6,50 m.
(3) Območje OPPN se navezuje na obstoječo cestno mrežo in se preko delno rekonstruiranega krožnega križišča priključuje na dovozno cesto, ki vodi do kompleksa TC Merkur. Preko dovozne ceste se območje prometno navezuje na Mariborsko cesto.
11. člen
(tlorisni in višinski gabariti objektov)
(1) Umestitev predvidenega objekta je določena s tlorisnimi gabariti velikosti 39,04 m x 14,63 m. Dopustna je izvedba nadstreškov izven opredeljenega gabarita v širini 3 m.
(2) Etažnost objekta je določena s številom etaž nad terenom: pritličje (P).
– višina stavbe je določena s točko strehe. Nad njo je na stavbi dopustno postaviti tehnične naprave za obratovanje objekta in izhode na streho, ki naj bodo vizualno skriti v obod objekta,
– višina objekta je +5,40 m,
– absolutna kota pritličja: ±0,00 = 242,25 m.n.v.,
– višina totema je +6,50 m.
(3) Zmogljivost območja, okvirne bruto tlorisne površine:
– Površina območja OPPN:                    4511 m²
– Bruto tlorisna površina objekta:          571 m².
12. člen
(oblikovanje objektov)
(1) Fasade objekta morajo biti izvedene iz trajnih in kakovostnih materialov, oblikovane sodobno in skladnih geometrijskih oblik. Barve fasade so v svetlo-temnih toplih barvnih tonih, v kombinaciji s steklom in sodobnimi obložnimi materiali.
(2) Streha je ravna ali v blagem naklonu.
(3) Zunanje ureditve in urbana oprema se izvede v enotnem načinu oblikovanja, skladno s sodobnim oblikovanjem objektov.
13. člen
(ureditev zunanjih in zelenih površin)
(1) Dovoz se uredi preko delno rekonstruiranega krožnega križišča na dovozni cesti, ki vodi do kompleksa TC Merkur. Preko dovozne ceste se območje prometno navezuje na Mariborsko cesto. Parkiranje bo urejeno vzhodno od objekta.
(2) Peš dostop se uredi iz javnih površin (pločnikov), iz zahodne in severne strani. Vhod v gostinski del objekta se uredi na vzhodni strani objekta, gospodarski vhodi so umeščeni na zahodni in južni strani objekta. Zunanja ureditev se načrtuje in izvede tako, da omogoča dostope funkcionalno oviranim ljudem. Kolesarska steza je umeščena ob Mariborski cesti.
(3) Zelene površine zavzemajo prostor med objektom in Mariborsko cesto na zahodni strani objekta. Uredijo se zelenice z drevoredom visokoraslih dreves npr. kot obstoječa drevesa ob Mariborski cesti. Ob parkirnih in prometnih površinah se uredijo drevoredi.
(4) Ekološki otok se uredi v objektu.
V. POGOJI PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
14. člen
(splošni pogoji glede priključevanja objektov na gospodarsko infrastrukturo in grajeno javno dobro)
Splošni pogoji za potek in gradnjo komunalne, energetske in komunikacijske infrastrukture na območju OPPN so:
– pri nadaljnjem načrtovanju in gradnji je potrebno upoštevati vse pogoje pridobljenih smernic k OPPN,
– pred predvideno gradnjo se zakoliči obstoječo komunalno, energetsko in komunikacijsko infrastrukturo,
– trase komunalnih, energetskih, komunikacijskih objektov, vodov in naprav morajo biti medsebojno usklajene z upoštevanjem zadostnih medsebojnih odmikov in odmikov od ostalih naravnih in grajenih struktur,
– dopustne so delne in začasne ureditve, ki morajo biti v skladu s programi upravljavcev infrastrukturnih vodov in morajo biti izvedene tako, da jih bo možno vključiti v končno fazo ureditve posameznega infrastrukturnega voda po izdelavi idejnih rešitev za to območje,
– obstoječe infrastrukturne vode, ki se nahajajo v območju, je dopustno zaščititi, prestavljati, obnavljati, dograjevati in jim povečati zmogljivost v skladu s prostorskimi in okoljskimi možnostmi ter ob upoštevanju veljavnih predpisov,
– dopušča se uporaba alternativnih virov energije za energetsko oskrbo objekta (geotermalna, sončna ipd.) v skladu s predpisi, ki urejajo to področje.
15. člen
(cestno omrežje)
(1) Obravnavano območje se nahaja v varovalnem pasu regionalne ceste R2-430, odsek št. 0282 Višnja vas–Celje od km 6,450 do km 6,500 (levo v smeri stacionaže ceste).
(2) Dostop do območja bo preko obstoječega krožnega križišča, na dovozni cesti, katera se priključuje preko obstoječega semaforiziranega križišča na regionalno cesto R2-430/0282 (Mariborska cesta).
(3) Izgradnja predvidenega objekta ne spreminja prometnega režima in prav tako ne prometne signalizacije na regionalni cesti.
(4) Znotraj meja cestnega sveta in preglednega trikotnika na obstoječem priključku – semaforiziranem križišču na regionalno cesto R2-430/0282 ni dovoljena zasaditev, postavitev skulptur, reklamnih panojev, likovnih del in podobnih objektov, ki bi ovirali preglednost na območju priključka, ali bi lahko kako drugače vplivali na zmanjšanje pretočnosti ali prometne varnosti v območju priključka.
16. člen
(parkirne površine)
Parkiranje bo urejeno na zunanjih površinah vzhodno od objekta. Parkirišče bo imelo – cca 49 parkirnih mest, od tega tri za invalide. Vzhodno obstoječe parkirišče se preuredi.
17. člen
(vodovodno omrežje)
(1) Gradnja na območju obravnavanega OPPN-ja ni predvidena v območju varovalnega pasu javnega vodovoda oziroma predvideni objekti se ne nahajajo manj kot 3 m od osi javnega vodovoda.
(2) Za oskrbo objekta z vodo se izvede nov vodovod, ki bo priključen na obstoječ javni vodovod LŽ Ø 250 mm. Vodovod bo kot zanka speljan okrog objekta, na njem bosta nameščena dva zunanja hidranta. Vodovod bo takoj za mestom odcepa imel vgrajen vodomerni jašek, saj je vodovodni priključek od javnega vodovoda do objekta daljši od 50 m (Odlok o oskrbi s pitno vodo ter odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju MOC). Dimenzije armiranobetonskega jaška morajo biti, h = min. 1,80 m, š = min 1,50 m in dolžina prilagojena vgradnji številu in velikosti fazonskih kosov. Jašek mora biti opremljen z vstopno lestvijo in pokrovom z zaklepom, razreda B 125 KN, iz duktilne litine ISO 1083.
(3) Tlačna črta v vodovodnem omrežju na obravnavanem območju je od 275 m do 290 m nadmorske višine.
(4) Priključitev novozgrajenega vodovoda na obstoječ javni vodovod izvede upravljalec javnega vodovoda »Vodovod-kanalizacija d.o.o.« na stroške investitorja.
18. člen
(kanalizacijsko omrežje)
(1) Na obravnavanem območju je ločen sistem kanalizacije.
(2) Komunalne odpadne vode se speljejo v javni kanal št. 209, preko revizijskega jaška št. 29. Interne odpadne vode iz prostorov za pripravo hrane se spelje v javno kanalizacijo preko lovilca maščob.
(3) Padavinske odpadne vode se speljejo v obstoječi odprti jarek preko predvidene ponikovalnice za zmanjšanje odtoka padavinskih voda z urbanih površin. Ponikovalnica mora biti dimenzionirana tako, da ob upoštevanju 15-minutnega naliva z enoletno povratno dobo maksimalni odtok z območja gradnje po izgradnji ni večji kot je bil pred gradnjo. Preliv meteornih vod se lahko spelje v obstoječi odprti jarek.
19. člen
(elektroenergetsko omrežje)
(1) Na predmetnem območju ureditve OPPN Elektro Celje d.d. nima zadostnih kapacitet električne energije, zato je potrebno zgraditi novo transformatorsko postajo. Za izgradnjo nove TP sta izvedeni dve varianti.
(2) V prvi varianti bo energija za napajane predvidenega objekta na razpolago na NN zbiralnicah predvidene transformatorske postaje 10/0,4 kV TP HUDINJA SEVER 1000 kVA – v kompleksu ŽIČNA. Energija za napajanje predvidene transformatorske postaje TP HUDINJA SEVER je na SN podzemnem el. en. vodu 10 kV Klavnica, kateri se napaja iz razdelilne transformatorske postaje RTP Trnovlje. Predvidi se nova lokacija TP.
(3) V drugi varianti je za napajanje predvidenega objekta v območju OPPN potrebno zgraditi novo lastno transformatorsko postajo s priključnimi SN kablovodi v območju OPPN. Energija za napajane nove transformatorske postaje je na razpolago na SN podzemnem el. en. vodu 10 kV Klavnica (točka A), kateri se napaja iz razdelilne transformatorske postaje RTP Trnovlje. Energija za napajanje predvidenega objekta bo na razpolago na NN zbiralnicah predvidene lastne transformatorske postaje 10/0,4 kV 250 kVA TP TOMING.
(4) Izdelana je strokovna podlaga – Idejna zasnova elektrifikacije in komunikacijskega omrežja (izdelal Remcola-Remchem, d.o.o., Žalec, št. 31/12, junij 2013), ki je osnova za izdelavo projektne dokumentacije.
20. člen
(javna razsvetljava)
Javna razsvetljava se izvede ob parkiriščih in pešpoteh. Razsvetljava mora ustrezati določilom predpisov, ki urejajo svetlobno onesnaženje okolja. Vgradijo se varčne sijalke.
21. člen
(omrežje elektronskih komunikacij)
(1) Za priključitev novih objektov na obstoječe komunikacijsko omrežje se izgradi novo TK kanalizacijo.
(2) Priključitev na obstoječe komunikacijsko omrežje bo možna v dveh variantah. V prvi varianti je predviden priklop v obstoječem Telekom jašku PKJ636, ki se nahaja v objektu ŽIČNE. V drugi varianti je predviden priklop v obstoječem Telekom jašku TK 0.80a, ki se nahaja nasproti objekta MERKUR.
22. člen
(plinovodno omrežje)
Na obravnavanem območju OPPN-ja ni obstoječega plinovodnega omrežja.
23. člen
(vročevod)
(1) Preko območja OPPN poteka distribucijsko omrežje daljinskega ogrevanja v Mestni občini Celje. Vročevod poteka v kineti, do Prodajnega centra Merkur.
(2) Objekt je od vročevoda odmaknjen več kot dva metra in ne posega v varovalni pas vročevoda.
(3) Predviden objekt bo predvidoma priključen na obstoječi vročevod, ki je v lasti podjetja Merkur, zato se je potrebno s predstavniki Merkurja dogovoriti za soglasje za priklop in vgradnjo indirektne toplotne postaje v objektu.
24. člen
(ogrevanje in učinkovita raba energije)
(1) Predviden vir ogrevanja je priključek na vročevod. Možni so alternativni viri ogrevanja.
(2) Pri projektiranju in gradnji novih objektov se upošteva normative in predpise, ki urejajo učinkovito rabo energije in uporabo obnovljivih virov energije.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
25. člen
(ukrepi za ohranjanje kulturne dediščine)
Območje OPPN se ne nahaja na območju varovanj.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJE NARAVE
26. člen
(varstvo zraka)
(1) Za zmanjševanje onesnaževanja zraka s prašnimi delci zaradi del v času gradnje in izpusti plinov gradbenih strojev in transportnih vozil, mora investitor zagotoviti, da izvajalec med gradnjo izvaja naslednje ukrepe za varstvo zraka:
– vlaženje materialov, nezaščitenih površin in dovoznih poti v vetrovnem in suhem vremenu,
– preprečevanje raznosa materialov z gradbišč.
(2) Za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov se izvedejo naslednji ukrepi:
– kot energetski vir za oskrbo s toploto se uporablja priključek na vročevod,
– gradnja novih objektov se izvede v skladu s predpisi, ki urejajo učinkovito rabo energije v stavbah.
27. člen
(varstvo voda)
Pri načrtovanju, gradnji ter obratovanju in vzdrževanju kanalizacije se upoštevajo predpisi, ki urejajo odvajanje komunalnih in padavinskih odpadnih voda.
28. člen
(varstvo tal)
(1) Posegi v tla se izvedejo na način, da se prizadene čim manj talne površine.
(2) Pri gradnji se uporabljajo prevozna sredstva in gradbeni stroji, ki so tehnično brezhibni ter le takšne vrste materialov, za katere obstajajo dokazila o neškodljivosti za okolje.
29. člen
(varstvo pred hrupom)
(1) Območje OPPN je opredeljeno s IV. stopnjo varstva pred hrupom. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba po končani gradnji ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
(2) Za zmanjšanje emisij hrupa med gradnjo se izvajajo naslednji ukrepi:
– uporablja se gradbena mehanizacija, katere zvočna moč ne presega zakonsko predpisanih vrednosti,
– gradbena dela se izvajajo samo v dnevnem času in v času delovnih dni v skladu s predpisi, ki urejajo področje hrupa,
– zagotovi se ustrezna organizacija gradbišča (omejitev zvočnih signalov, omejitev obratovanja motorjev strojev v prostem teku, po potrebi časovna omejitev delovanja gradbene mehanizacije).
30. člen
(varstvo pred svetlobnim onesnaževanjem)
Javna in druga razsvetljava se uredi tako, da ne povzroča svetlobnega onesnaževanja. Vse svetilke se izvedejo tako, da je svetloba usmerjena izključno v tla.
31. člen
(ravnanje z odpadki)
(1) Pri ravnanju z odpadki je investitor dolžan upoštevati veljavne predpise, ki urejajo področje ravnanja z odpadki. Vse vrste nastalih odpadkov se ločeno zbira in predaja pooblaščenim zbiralcem oziroma predelovalcem ali odstranjevalcem.
(2) Način zbiranja in odvoz odpadkov se uredi skladno z določili, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki v občini. Posode za ločeno zbiranje odpadkov se postavi na ekološko tehnično brezhiben prostor v objektu. Dovoz do objekta je iz obstoječega rondoja na severu.
32. člen
(ohranjanje narave)
Na območju OPPN ni naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij pomembnih za biotsko raznovrstnost.
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VARSTVO PRED POŽAROM
33. člen
(varstvo pred poplavo)
(1) Območje OPPN po evidencah ARSO ni poplavno ogroženo, na jugu meji na Travniški potok. Vsi posegi so od zgornjega roba brežine potoka odmaknjeni 5 m.
(2) Odvajanje padavinskih vod skladno z določili 18. člena tega odloka.
34. člen
(varstvo pred potresom)
Obravnavano območje spada v VII. stopnjo potresne ogroženosti po EMS. Pri načrtovanju objektov je potrebno upoštevati določila predpisov, ki urejajo potresno odporno gradnjo. Upošteva se projektni pospešek tal v (g) 0,150.
35. člen
(varstvo pred požarom)
(1) Požarna varnost se zagotovi z dovozi za intervencijska vozila po obstoječem in predvidenem omrežju cest. Varen umik se zagotovi na zunanje zelene površine in interne prometne površine. Zunanje stene in strehe stavb se načrtuje in gradi tako, da se izpolni zahteve glede požarne varnosti v stavbah in ob upoštevanju odmika prepreči širjenje požara na sosednje parcele.
(2) Voda za gašenje požarov se zagotovi iz načrtovanega vodovodnega in hidrantnega omrežja. Hidrantno omrežje se načrtuje skladno s predpisi, ki urejajo gradnjo hidrantnega omrežja.
(3) Skladno s predpisi, ki urejajo zasnove in študije požarne varnosti, se v projektni dokumentaciji izdela študija požarne varnosti.
36. člen
(erozivna in plazovita ogroženost)
Območje OPPN ni erozivno in plazovito ogroženo. Pri načrtovanju objektov se upošteva pogoje geološkega poročila.
37. člen
(obramba)
Na območju OPPN ni obstoječih ali načrtovanih območij ali objektov za obrambo in zaščito.
38. člen
(pogoji za zaklanjanje)
Predvidi se ojačitev prve plošče objekta.
IX. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
39. člen
(etapnost)
Načrtovane prostorske ureditve se izvajajo v eni etapi.
X. DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE
40. člen
(obveznosti investitorjev in izvajalcev)
Za zagotavljanje varnosti in kakovosti bivalnega okolja med gradnjo in po njej imajo investitor in izvajalci naslednje obveznosti:
– morebitne poškodbe okoliških objektov, infrastrukture in naprav, nastale zaradi gradnje, mora investitor sanirati na svoje stroške,
– pred začetkom del morajo izvajalci obvestiti upravljavce prometne, komunalne, energetske in komunikacijske infrastrukture ter skupno z njimi zakoličiti in zaščititi obstoječe infrastrukturne vode,
– zagotoviti ustrezno odvijanje motornega in peš prometa po obstoječem omrežju cest in poti,
– sanirati oziroma povrniti v prvotno stanje vse poti in ceste, ki bodo zaradi uporabe v času gradnje objekta prekinjene ali poškodovane,
– v času gradnje zagotoviti nemoteno komunalno in energetsko oskrbo objektov preko obstoječih infrastrukturnih omrežij, objektov in naprav,
– v času gradnje zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in organizacijo gradbišča, da bo preprečeno onesnaženje okolja in voda, ki bi nastalo zaradi transporta, skladiščenja in uporabe tekočih goriv in drugih škodljivih snovi oziroma v primeru nezgode,
– vsi navedeni ukrepi se morajo izvajati v skladu s smernicami za načrtovanje pristojnih nosilcev urejanja prostora, na podlagi gradbenega dovoljenja ter ob upoštevanju veljavne zakonodaje.
XI. DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE
41. člen
(merila in pogoji za parcelacijo)
Zemljiška parcela namenjena gradnji obsega območje obravnave OPPN, ki je zmanjšano na severu za javne površine pločnika in krožišča.
XII. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
42. člen
(dopustna odstopanja)
(1) Dopustna so odstopanja od tehničnih rešitev, določenih s tem odlokom:
– spremembe tlorisnih gabaritov objekta do ±1,00 m, ob upoštevanju opredeljenih odmikov od gospodarske infrastrukture,
– spremembe višinskih gabaritov objekta do +1,00 m,
– odstopanja so možna pri trasi in pri priključevanju na vročevod, možna je uporaba alternativnih virov ogrevanja,
– odstopanja od ureditev prometnega, komunalnega, energetskega in komunikacijskega omrežja na območju OPPN na podlagi ustrezne projektne dokumentacije, če se pri nadaljnjem preučevanju prometnih, tehnoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše s prometno tehničnega, tehnološkega in oblikovalskega vidika ali če to pogojujejo primernejši obratovalni parametri, ekonomsko primernejša investicijska vlaganja. Spremembe se uskladijo z upravljavci posamezne gospodarske javne infrastrukture.
(2) Odstopanja so dopustna, če ne spreminjajo vsebinskega koncepta OPPN in arhitekturne zasnove ter ne poslabšujejo prostorske in okoljske razmere.
XIII. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI PODROBNEGA NAČRTA
43. člen
(prenehanje veljavnosti OPPN)
(1) Po prenehanju veljavnosti OPPN (ko se OPPN realizira v celoti), velja na tem območju Občinski prostorski načrt Mestne občine Celje in sicer podrobnejši prostorski izvedbeni pogoji za enoto urejanja prostora.
(2) Po končani izgradnji z OPPN predvidenih ureditev je dopustno vzdrževanje in rekonstrukcija objektov s katerimi se ne spreminjata zunanji gabarit objekta in konstrukcijska zasnova stavb.
XIV. KONČNE DOLOČBE
44. člen
(vpogled)
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojni službi Mestne občine Celje.
45. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določila Odloka o zazidalnem načrtu »gospodarske cone« v Celju – Zazidalni načrt Industrija sever (Uradni list SRS, št. 22/77 in Uradni list RS, št. 14/99) v obsegu meja tega OPPN.
46. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne republiške in občinske inšpekcijske službe.
47. člen
(veljavnost odloka)
Odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-18/2012
Celje, dne 4. februarja 2014
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti