Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2014 z dne 6. 1. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2014 z dne 6. 1. 2014

Kazalo

23. Uredba o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije, stran 81.

Na podlagi drugega odstavka 30. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije
1. člen
Ta uredba določa barvo in oznake vozil in plovil policije, oborožitev ter posebno opremo policije.
2. člen
Vozila in plovila policije po tej uredbi so:
– kolesa (patruljna, civilna),
– motorna kolesa (specialna patruljna, civilna),
– osebna vozila (specialna patruljna, civilna specialna patruljna, specialna blindirana, civilna),
– terenska vozila (specialna patruljna, civilna specialna patruljna, specialna blindirana, civilna),
– kombinirana vozila (specialna patruljna, civilna specialna patruljna, specialna blindirana, civilna),
– druga vozila (tovorna, priklopna in oklepna vozila, avtobusi),
– vodna in zračna plovila in
– druga prevozna sredstva.
3. člen
(1) Patruljna kolesa so bele, modre, sive ali črne barve ali v kombinaciji teh barv, civilna kolesa so različnih barv.
(2) Specialna patruljna motorna kolesa so belo-modro-rumene barve, civilna motorna kolesa so različnih barv.
(3) Osebna, terenska in kombinirana vozila so različnih barv, razen osebnih specialnih patruljnih, terenskih specialnih patruljnih in kombiniranih specialnih patruljnih vozil, ki so belo-modre barve ali belo-modro-rumene barve.
(4) Vodna plovila so bele, modre, zelene, sive ali črne barve.
(5) Zračna plovila so modre ali belo-modre barve.
(6) Druga vozila ter druga prevozna sredstva so različnih barv.
4. člen
(1) Osebna specialna patruljna, terenska specialna patruljna in kombinirana specialna patruljna vozila ter zračna in vodna plovila imajo napis POLICIJA in posebne odsevne nalepke. Na vozilih so lahko nameščeni tudi drugi napisi obvestilne narave, ki se nanašajo na vsebino opravljanja nalog policije. Pri izvedbi posameznih nalog so vodna plovila lahko tudi brez napisa POLICIJA in posebnih odsevnih nalepk.
(2) Izvedbe napisov, znakov in nalepk so odvisne od velikosti in tipov vozil in plovil.
5. člen
(1) Vozila in vodna plovila iz prvega odstavka prejšnjega člena, razen motornih koles do 350 ccm, imajo vgrajene naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov ter registrsko oznako P (policija).
(2) Naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov imajo tudi osebna (civilna specialna patruljna in specialna blindirana), terenska (civilna specialna patruljna in civilna specialna blindirana) in kombinirana (civilna specialna patruljna in civilna specialna blindirana) vozila.
(3) Naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov ter registrsko oznako P (policija) imajo lahko tudi civilna vozila policije.
6. člen
Oborožitev policije sestavljajo: revolverji, polavtomatsko in avtomatsko kratko in dolgocevno strelno orožje, ostrostrelne puške, puške šibrenice, zračno orožje, orožje za omamljanje živali, pirotehnična in eksplozivna sredstva, plinska sredstva, ročna bomba ali izstrelek z zvočnim, svetlobnim ali dimnim učinkom oziroma s kombinacijo navedenih učinkov, gumijasti izstrelki, sredstva za označevanje oseb, pištole, puške, bombometi in lanserji za izstreljevanje plinskih in drugih sredstev za pasivizacijo ter strelivo, pribor in dodatki za orožje.
7. člen
Posebno opremo policije sestavljajo: oprema za nadzor cestnega prometa, oprema za nadzor državne meje, kriminalistično-tehnična in forenzična oprema, specialna operativna tehnika, posebna tehnična sredstva, posebni tehnični pripomočki in posebna zaščitna oprema, oprema za živali, informacijska oprema, telekomunikacijska oprema, oprema in pripomočki za usposabljanje ter oprema za vzdrževanje psihofizične pripravljenosti.
8. člen
Z namenom testiranja lahko policisti uporabljajo tudi vozila, plovila ter posebno opremo, ki ni tipizirana. Prisilnih sredstev ni dovoljeno testirati pri opravljanju nalog policije.
PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI
9. člen
Barvo vozil policije, ki so v uporabi na dan uveljavitve te uredbe, je treba uskladiti z določbami te uredbe v osmih letih od njene uveljavitve.
10. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe se preneha uporabljati Uredba o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije (Uradni list RS, št. 45/06, 32/07 in 15/13 – ZODPol).
11. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00717-38/2013
Ljubljana, dne 2. januarja 2014
EVA 2013-1711-0073
Vlada Republike Slovenije
mag. Alenka Bratušek l.r.
Predsednica

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti