Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2013 z dne 3. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2013 z dne 3. 12. 2013

Kazalo

3593. Odlok o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (uradno prečiščeno besedilo), stran 10926.

Na podlagi 18. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07, 11/09 in 14/11) in 99. in 100. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07) je Občinski svet Občine Trebnje na 23. redni seji dne 20. 11. 2013 potrdil
O D L O K
o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (uradno prečiščeno besedilo)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa programsko vsebino in programsko zasnovo občinskega glasila »Glasilo občanov« (v nadaljevanju: glasilo), izdajatelja in sedež glasila, sestavo Uredniškega sveta, njegovo imenovanje, obveznosti in odgovornosti uredniškega sveta, vire financiranja ter splošne etične norme uredniškega sveta (kodeks).
2. člen
Temeljni cilj in naloga glasila je skrb za obveščanje, predvsem občanov Občine Trebnje, o vseh pomembnih procesih in dogodkih v občini. Programska vsebina po tem odloku so informacije vseh vrst (vesti, mnenja, obvestila, sporočila ter druge informacije), ki se razširjajo z namenom obveščanja občanov z lokalnimi predpisi in sklepi, javnimi razpisi, sklepi občinskega sveta, delovanju občinske uprave, delovanju krajevnih skupnosti, obvestil Upravne enote Trebnje, obveščanje o kulturnih, izobraževalnih in drugih potreb društev ter institucij in podjetij.
II. PROGRAMSKA ZASNOVA
3. člen
Programska zasnova glasila vsebuje naslednje vsebine:
– kotiček župana
– prispevke občinske uprave (obvestila, razpisi, pozivi, informacije)
– prispevke o delu občinskega sveta in delovnih teles občinskega sveta
– prispevke političnih strank, neodvisnih svetniških skupin in samostojnih svetnikov
– prispevke javnosti (društva, zavodi, občani …) o življenju in delu v občini
– prispevke krajevnih skupnosti
– prispevke s področja kmetijstva, gospodarstva, turizma
– prispevke s področja sociale, kulture, športa, mladinske dejavnosti
– prispevke in obvestila upravne enote in državnih organov
– oglasna sporočila
– komentarje, reportaže, mnenja, pobude, literarne prispevke
– spomini na pokojne (zahvale, osmrtnice)
– napovednik pomembnih dogodkov.
Politične stranke in liste, ki so zastopane v občinskem svetu, imajo možnost brezplačne objave člankov v glasilu, največ do velikosti 1/8 strani oziroma 750 znakov, razen v času volilne kampanje za lokalne volitve in referendum, ko veljajo pravila, določena v 4.a členu tega odloka.
Med volilno kampanjo ob razpisu lokalnih volitev ter volitev v Državni zbor in Državni svet, kolikor je to vsebinsko povezano z lokalnimi razmerami, mora glasilo del prostora brezplačno nameniti predstavitvi kandidatov in kandidatnih list. Proti plačilu se del prostora nameni tudi strankam in skupinam, ki želijo dati podporo posameznim kandidatom.
V glasilu se proti plačilu lahko objavijo oglasna sporočila, in sicer največ do 40 % obsega glasila. Brezplačno se v glasilu objavijo obvestila javnih zavodov, katerih ustanovitelj je Občina Trebnje, krajevnih skupnosti Občine Trebnje, društev s sedežem v Občini Trebnje ter organizacij, v katere so vključeni občani Občine Trebnje in delujejo v javnem interesu. Brezplačno se objavi tudi osmrtnica ali zahvala ob smrti za pokojnega občana Občine Trebnje. Spominskih objav ob obletnicah smrti se ne objavlja.
4. člen
Programska zasnova se lahko spremeni, če je potrebno objaviti pomembne vsebine za seznanitev občanov in zaradi svoje velikosti ter pomembnosti ne smejo biti okrnjene (volitve, odloki, objave navodil ob naravnih in drugih nesrečah, javni razpisi ter podobna obvestila).
4.a člen
Najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah oziroma 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu občinski svet na predlog župana s sklepom sprejme podrobna pravila glede obsega, pogojev in načina za izrabo časopisnega prostora za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programov oziroma predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju.
Pravila iz prejšnjega odstavka tega člena morajo biti oblikovana tako, da je zagotovljena enakopravnost organizatorjem volilne kampanje pri predstavitvi kandidatov in njihovih programov.
5. člen
Trženje oglasnega prostora izvaja uredniški svet glasila oziroma občinska uprava.
Ceno oglasov s sklepom določi župan na predlog uredniškega sveta glasila.
Prihodki od oglasnega trženja so namenski in se uporabijo le za pokrivanje stroškov tiskanja dodatnih strani, ki presegajo rednih dvajsetih strani.
6. člen
(je črtan)
III. IZDAJATELJ GLASILA
7. člen
Izdajatelj glasila je Občina Trebnje, Goliev trg 5, 8210 Trebnje.
8. člen
Izvajalca (tehnični sodelavec) izdaje glasila potrdi župan Občine Trebnje na podlagi javnega razpisa, ki ga izvede občinska uprava.
9. člen
Glasilo izhaja v slovenskem jeziku, in sicer praviloma enkrat mesečno (razen v poletnih mesecih). Glasilo lahko izide tudi kot dvojna ali izredna številka. Glasilo se objavi na spletni strani Občine Trebnje.
Glasilo prejmejo brezplačno vsa gospodinjstva, gospodarske družbe, javni zavodi in podjetniki posamezniki v Občini Trebnje.
Glasilo se pošlje tudi sosednjim občinam in občanom občine, ki začasno živijo izven Občine Trebnje, če tako želijo.
10. člen
Izvajalec izdaje glasila mora na vidnem mestu zagotoviti objavo izdajatelja glasila, odgovornega urednika, člane uredniškega sveta, število izvodov glasila in obvestilo, da je glasilo brezplačno za vsa gospodinjstva v občini.
IV. UREDNIŠKI SVET
11. člen
Glasilo pripravlja Uredniški svet, ki ima odgovornega urednika in člane sveta.
Politične stranke in samostojno izvoljeni svetniki zastopani v občinskem svetu imenujejo po enega predstavnika v Uredniški svet, enega predstavnika občinske uprave pa imenuje v svet župan.
12. člen
Glasilo ima odgovornega urednika, ki ga predlaga uredniški svet na prvi konstitutivni seji, imenuje pa ga občinski svet.
Glasilo občanov ima tudi namestnika odgovornega urednika, ki ga imenuje uredniški svet Glasila občanov.
Odgovorni urednik je za izvajanje sprejete uredniške politike odgovoren občinskemu svetu, ki mu najmanj enkrat letno poroča o svojem delu.
V času odsotnosti odgovornega urednika ga nadomešča namestnik odgovornega urednika.
Občinski svet lahko razreši odgovornega urednika pred iztekom mandata, če ta ne uresničuje programske zasnove glasila. Pred razrešitvijo odgovornega urednika mora občinski svet pridobiti mnenje uredniškega sveta.
Odgovorni urednik je v okviru določene programske zasnove in kodeksa novinarske etike pri svojem delu samostojen in neodvisen.
13. člen
Odgovorni urednik vodi delo uredniškega sveta in je odgovoren za izvajanje vsebinske in programske zasnove.
Odgovorni urednik:
– koordinira pripravo in vsebino glasila,
– sodeluje pri oblikovanju posamezne številke glasila,
– skrbi za smotrno organizacijo dela,
– zagotavlja uresničevanje pravice občanov, organizacij, društev, političnih strank in drugih pri uresničevanju enakih možnosti objavljanja prispevkov, mnenj in drugačnih stališč,
– odgovarja za vsako objavljeno informacijo, če Zakon o medijih ne določa drugače,
– odgovarja za kvaliteto priprave gradiva za tisk,
– skrbi, da so objavljeni prispevki v skladu s programsko in vsebinsko zasnovo in načeli novinarske etike ob upoštevanju Zakona o medijih.
Odgovorni urednik sme zavrniti objavo posameznega prispevka, vendar se mora pri tem ravnati v skladu z določili Zakona o medijih.
Odgovorni urednik se glede objave popravkov, ki jih zahtevajo prizadeti posamezniki, organizacije ali organi, če so mišljenja, da je prizadeta njihova čast oziroma so objavljeni po njihovem mnenju članki z napačno vsebino ali navajajo neresnične navedbe, mora ravnati v skladu z določili poglavja Pravice do popravka ali odgovora Zakona o medijih.
14. člen
Odgovorni urednik in člani uredniškega sveta so imenovani za mandatno obdobje trajanja članov občinskega sveta.
Odgovorni urednik in člani uredniškega sveta so lahko ponovno imenovani.
Sedež uredniškega sveta Glasila občanov je v prostoru stavbe:
– Goliev trg 4, 8210 Trebnje.
15. člen
V proračunu občine so zagotovljeni materialni pogoji za redno izdajanje glasila na podlagi letnega finančnega načrta, ki ga predloži odgovorni urednik. Glasilo se sme izdajati samo v okviru zagotovljenih finančnih sredstev.
Viri financiranja so proračunska sredstva izdajatelja, prihodek od oglasnih in drugih sporočil ter drugi prihodki.
Iz sredstev za izdajanje glasila se financirajo:
– stroški priprave in tiska glasila,
– stroški dostave in pošiljanja glasila,
– avtorski honorarji, ki so opredeljeni s posebnim pravilnikom, ki ga pripravi uredniški svet in potrdi občinski svet,
– nadomestilo za delo odgovornega urednika, namestnika odgovornega urednika, lektorja in članov uredniškega sveta,
– plačilo naročenih člankov,
– druge stroške, ki so neposredno povezani s pripravljanjem, urejanjem in izdajanjem glasila.
Nadomestila za odgovornega urednika, namestnika odgovornega urednika in lektorja ter plačilo naročenih člankov, se izplačujejo na podlagi Pravilnika, ki ga pripravi uredniški svet in sprejme občinski svet po sprejetju sprememb Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov«.
Izplačila avtorskih honorarjev, izdajanje računov za plačilo oglasov na podlagi seznama realiziranih objavljenih oglasov, izdajanje računov za druga plačljiva sporočila in druge finančne zadeve v zvezi z izdajanjem glasila opravlja Referat za proračun občinske uprave Občine Trebnje.
16. člen
Za svoje delo so odgovorni urednik in člani Uredniškega sveta upravičeni do sejnin v skladu z določili Pravilnika o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov. Sredstva se zagotavljajo iz proračuna občine.
Dodatno plačilo oziroma nagrajevanja dela članov Uredniškega sveta in glavnega urednika se izvajalec izdaje glasila dogovarja z odgovornim urednikom.
17. člen
Uredniški svet je dolžan občinskemu svetu vsako leto do meseca marca podati poročilo o svojem delu.
V. NOVINARSKI KODEKS UREDNIŠKEGA SVETA
18. člen
Člani Uredniškega sveta morajo biti pri svojem delovanju politično nevtralni. Zbrane informacije morajo preverjati in biti previdni, da se izognejo napakam. Objavljeni prispevki morajo biti podpisani z imenom avtorja prispevka. Anonimne članke se ne objavi.
19. člen
Pri objavljanju informacij, ki vsebujejo obtožbe, morajo člani hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih informacije zadevajo. Informacije morajo biti objavljene v isti številki glasila oziroma najkasneje v naslednji številki glasila, na isti strani.
20. člen
Člani Uredniškega sveta ne smejo zlorabljati informacij o finančnih in drugih dogodkih, ki jih pri svojem delu pridobijo v občinski upravi. Hkrati morajo zavrniti ugodnosti, ki jih ponujajo oglaševalci ali interesne skupine in se upreti poskusom, da bi vplivali na njihovo poročanje.
21. člen
Člani Uredniškega sveta morajo spoštovati pravico posameznika do zasebnosti in se izogibati senzacionalističnemu in neupravičenemu razkrivanju njegove zasebnosti v javnosti. Poseg v zasebnost je dovoljen le, če za to obstaja javni interes. Pri poročanju o javnih osebnostih in tistih, ki želijo dobiti moč in vpliv ter zbujati pozornost, je pravica javnosti do obveščenosti širša. Člani se morajo zavedati, da se lahko z zbiranjem ter objavo informacij in fotografij škodi posameznikom, ki niso vajeni medijske in javne pozornosti.
22. člen
Pri poročanju s področja pravosodja morajo člani upo­števati, da nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen.
23. člen
Posebno pozornost morajo člani pokazati pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih ali tistih, ki jih je doletela družinska tragedija.
24. člen
Člani Uredniškega sveta imajo pravico zavrniti delo, ki je v nasprotju s Kodeksom novinarjev Slovenije. Nihče ne sme brez soglasja avtorja članka pomensko spreminjati ali predelati njegove prispevke.
25. člen
Glede vprašanj, ki niso urejena v tem poglavju, se člani Uredniškega sveta ob konfliktnih ali drugih situacijah, ki vplivajo na njihovo delo pri zbiranju gradiva za članke, ravnajo v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije in Zakonom o medijih.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
Odlok o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (Uradni list RS, št. 108/05) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
KONČNA DOLOČBA
26. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ustanovitvi časopisa Glasilo občanov Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 33/92).
27. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (Uradni list RS, št. 34/07) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
KONČNA DOLOČBA
28. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (Uradni list RS, št. 53/10) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
KONČNA DOLOČBA
29. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« (Uradni list RS, št. 61/13) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
KONČNA DOLOČBA
30. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-6/2013
Trebnje, dne 20. novembra 2013
Župan
Občine Trebnje
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti