Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2013 z dne 30. 9. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2013 z dne 30. 9. 2013

Kazalo

2921. Odlok o turističnem vodenju na turističnem območju Občine Bovec ter na turističnem območju Smaragdne poti, stran 8944.

Na podlagi 41. in 42. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 2/04, 57/12) ter 16. člena Statuta Občine Bovec (Uradni list RS, št. 74/06 in 89/10) je Občinski svet Občine Bovec na 26. redni seji dne 24. 9. 2013 sprejel
O D L O K
o turističnem vodenju na turističnem območju Občine Bovec ter na turističnem območju Smaragdne poti
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se določa vsebino turističnega vodenja, pogoje za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja in vodenje registra turističnih vodnikov za turistično območje Občine Bovec ter za turistično območje Smaragdne poti (območje Severne Primorske – Goriške statistične regije), ki jo sestavljajo občine Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda, Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Ajdovščina, Vipava, Idrija, Cerkno in Mestna občina Nova Gorica.
(2) V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
2. člen
(1) Vodniško dejavnost za turistično območje Občine Bovec organizira in vodi s strani občine pooblaščena organizacija Lokalna turistična organizacija Bovec (v nadaljevanju: LTO Bovec).
(2) Vodniško dejavnost za turistično območje Smaragdne poti vodi pooblaščena organizacija za vodenje regionalnih destinacijskih aktivnosti (v nadaljevanju: RDO Smaragdna pot).
3. člen
(1) Dejavnost turističnega vodenja po tem odloku je strokovno vodenje obiskovalcev na turističnem območju Občine Bovec oziroma na turističnem območju Smaragdne poti po vnaprej določenem programu.
(2) Ta odlok ureja tri nivoje turističnega vodenja na turističnih območjih in vodniške kvalifikacije, kot sledi:
– tematski lokalni turistični vodnik za turistična območja posameznih krajev, posameznih znamenitosti ali posameznih tematskih poti na turističnem območju Občine Bovec,
– lokalni turistični vodnik za turistično območje Občine Bovec,
– regionalni turistični vodnik za turistično območje Smaragdne poti (v nadaljevanju: turistični vodnik).
II. VSEBINA TURISTIČNEGA VODENJA
4. člen
Vsebina turističnega vodenja obsega spremljanje in vodenje domačih in tujih gostov, razkazovanje in strokovno pojasnjevanje naravnih lepot, kulturnozgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del, življenja prebivalcev, geografskih, etnografskih in drugih značilnosti na območjih, za katere velja licenca turističnega vodnika.
III. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI TURISTIČNEGA VODENJA
5. člen
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju posameznega kraja, posamezne znamenitosti ali posamezne tematske poti lahko opravlja oseba, ki:
– ima opravljen strokovni preizkus znanja iz programa turističnega vodenja na območju posameznega kraja, posamezne znamenitosti ali posamezne tematske poti,
– je vpisana v register turističnih vodnikov kot tematski lokalni turistični vodnik.
(2) Strokovni preizkus znanja obsega teoretični del s specifičnimi znanji po programu in praktični del kot demonstracija vodenja pred komisijo.
(3) Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz drugega odstavka tega člena, pridobi naziv tematski lokalni turistični vodnik na turističnem območju posameznega kraja, posamezne znamenitosti ali posamezne tematske poti na območju Občine Bovec.
(4) Ne glede na predhodne določbe lahko dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju posameznega kraja, posamezne znamenitosti ali posamezne tematske poti opravlja oseba, ki je avtor ali soavtor tematske poti (vsebine), če je tematska pot na podlagi pozitivnega mnenja pristojne strokovne inštitucije uvrščena v program lokalnega turističnega vodenja; glede na zvrst tematske poti LTO Bovec izbere strokovno inštitucijo ali strokovnjaka za področje in jo/ga zaprosi za mnenje.
6. člen
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Bovec lahko opravlja oseba, ki:
– ima opravljen strokovni preizkus znanja iz programa turističnega vodenja na turističnem območju Občine Bovec,
– je vpisana v register turističnih vodnikov kot lokalni turistični vodnik.
(2) K strokovnemu preizkusu znanja, ki obsega teoretični del s specifičnimi znanji po programu, opravljeno samostojno seminarsko nalogo ter praktični del, kot je npr. demonstracija vodenja pred komisijo, se lahko prijavijo osebe z:
– najmanj srednješolsko izobrazbo,
– znanjem vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe.
(3) Osebe morajo ob prijavi predložiti dokazilo o izobrazbi in znanju vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe. Del praktičnega dela preizkusa mora biti opravljen v tujem jeziku.
(4) Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz drugega odstavka tega člena, pridobi naziv lokalni turistični vodnik turističnega območja Občine Bovec.
7. člen
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Smaragdne poti lahko opravlja oseba, ki:
– ima opravljen strokovni preizkus znanja iz programa turističnega vodenja na turističnem območju Smaragdne poti,
– je vpisana v register turističnih vodnikov kot regionalni turistični vodnik.
(2) K strokovnemu preizkusu znanja, ki obsega teoretični del s specifičnimi znanji po programu, opravljeno samostojno seminarsko nalogo ter praktični del, kot npr. demonstracija vodenja pred komisijo, se lahko prijavijo osebe z:
– najmanj srednješolsko izobrazbo,
– znanjem vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe.
(3) Osebe morajo ob prijavi predložiti dokazilo o izobrazbi in znanju vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe. Del praktičnega dela preizkusa mora biti opravljen v tujem jeziku.
(4) Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz drugega odstavka tega člena, pridobi naziv regionalni turistični vodnik turističnega območja Smaragdne poti.
8. člen
(1) Program izobraževanja, vsebino in način izvedbe preizkusa znanja za turistične vodnike iz 5. in 6. člena tega odloka pripravi LTO Bovec skupaj z drugimi zainteresiranimi organizacijami, oziroma pristojnimi inštitucijami ali strokovnjaki za posamezna področja. Znanje preverja strokovna komisija, ki jo imenuje Lokalna turistična organizacija Bovec ob soglasju župana Občine Bovec, pri čemer se upošteva strokovno usposobljenost članov komisije za področje preverjanja. Vse kandidate, ki uspešno opravijo preizkus, LTO Bovec vpiše v register turističnih vodnikov turističnega območja in jim izda vodniško izkaznico.
(2) Nove tematske poti morajo biti registrirane in vpisane na podlagi vseh potrebnih pridobljenih dovoljenj, tematika pa mora biti potrjena v skladu s četrtim odstavkom 5. člena tega odloka. Izobraževanje za tematske lokalne turistične vodnike po vseh programih mora biti na voljo vsem zainteresiranim. Izobraževanje se organizira po uvrstitvi programa tematske poti v program dela in finančni načrt zavoda. Po izvedenem izobraževanju LTO Bovec poskrbi za ustrezno umestitev novega produkta v promocijski in informativni material.
(3) Program izobraževanja, vsebino in način izvedbe preizkusa znanja za turistične vodnike iz 7. člena tega odloka pripravi RDO Smaragdna pot ali za to določena organizacija. Vse kandidate, ki uspešno opravijo preizkus, vpiše v register turističnih vodnikov turističnega območja in jim izda vodniško izkaznico. Podatke za te turistične vodnike posreduje tudi vsem ostalim pooblaščenim organizacijam na turističnem območju za vpis v njihove registre turističnih vodnikov.
IV. REGISTER IN PODELITEV LICENCE
9. člen
(1) Občina Bovec za vodenje registra turističnih vodnikov iz 5. in 6. člena tega odloka pooblašča LTO Bovec.
(2) Občina Bovec za vodenje registra turističnih vodnikov iz 7. člena tega odloka pooblašča RDO Smaragdna pot.
10. člen
(1) V registru turističnih vodnikov mora biti ločeno voden vpis lokalnih tematskih turističnih vodnikov, lokalnih turističnih vodnikov in regionalnih turističnih vodnikov. Lokalni tematski turistični vodniki in lokalni turistični vodniki morajo biti vpisani v register turističnih vodnikov v občini, na območju katere opravljajo svojo dejavnost. Regionalni turistični vodniki morajo biti vpisani v registre turističnih vodnikov v vseh občinah na turističnem območju Smaragdne poti.
(2) Register turističnih vodnikov vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek turističnega vodnika,
– stalno prebivališče,
– telefonsko številko in naslov elektronske pošte (kolikor jo ima),
– podatke o znanju tujih jezikov,
– podatke o številu dni vodenja v preteklem obdobju,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti.
11. člen
(1) Ob vpisu v register mora lokalni turistični vodnik predložiti vse potrebne podatke in dokazila ter izpolniti obrazec prijave v register.
(2) Na podlagi vpisa v register pridobi oseba licenco za lokalnega turističnega vodnika (v nadaljevanju: licenca), ki jo izda Občina Bovec za obdobje petih let.
(3) Licenca vsebuje:
– ime, priimek lokalnega turističnega vodnika,
– datum izdaje licence, žig in podpis župana Občine Bovec,
– rubriko za podaljšanje veljavnosti licence.
(4) Lokalni turistični vodnik lahko začne opravljati dejavnost lokalnega turističnega vodenja šele po vpisu v register.
(5) Lokalni turistični vodniki morajo najkasneje do 31. januarja tekočega leta Lokalni turistični organizaciji Bovec predložiti podatke o številu ur oziroma dni vodenja v preteklem letu in ostale podatke, ki se vpisujejo v register v skladu s tem odlokom.
12. člen
Osebam, ki so pridobile licenco, izda Lokalna turistična organizacija Bovec priponko.
Obliko in vsebino priponke določi Lokalna turistična organizacija Bovec.
Lokalni turistični vodnik mora na vodenjih nositi priponko in biti primerno urejen.
13. člen
(1) Licenca se lokalnemu turističnemu vodniku podaljša, če je aktiven. Vodnik je aktiven, če v petih letih svojega delovanja izvede vsaj pet vodenj. V primeru, da tega ne opravi, se izbriše iz registra in nima več pravice vodenj, dokler se ponovno ne vpiše v register. Vodnik se lahko ponovno vpiše v register, če dokaže, da je v obdobju, ko je še imel veljavno licenco, opravil ustrezno število vodenj.
(2) Lokalni turistični vodniki, ki so kršili zakonska določila z delovnega področja, občinska uprava Občine Bovec na predlog Lokalne turistične organizacije Bovec z odločbo odvzame licenco in odredi izbris iz registra. Zoper odločbo je dopustna pritožba na župana Občine Bovec. Po pravnomočnosti odločbe se lokalni turistični vodnik izbriše iz registra in se mu odvzame licenca.
V. VODENJE EVIDENCE
14. člen
Lokalna turistična organizacija Bovec vodi evidenco o opravljenih turističnih vodenjih, za katera razpolaga s podatki, in o tem pošlje letno poročilo Občinskemu svetu Občine Bovec do konca meseca februarja za preteklo leto.
Iz poročila mora biti razvidno:
– ime in priimek lokalnega turističnega vodnika,
– število ur oziroma število dni vodenja v preteklem letu.
VI. KAZENSKE DOLOČBE IN NADZOR
15. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja organ, pristojen za tržno inšpekcijo.
Za dejavnost, ki jo opredeljuje ta odlok, se uporabljajo enake kazenske določbe, kot jih določa zakon.
VII. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA
16. člen
(1) Osebe, ki ob uveljavitvi tega odloka že opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Občini Bovec, so dolžne v roku dveh let od uveljavitve tega odloka pristojnemu organu posredovati vse podatke iz 10. člena tega odloka, na podlagi česar jih pooblaščena organizacija vpiše v register.
(2) Z dnem vpisa v register osebe iz prvega odstavka tega člena pridobijo naziv lokalni turistični vodnik ali lokalni tematski turistični vodnik, s tem pa tudi izkaznico in priponko.
(3) Če osebe iz prvega odstavka tega člena v postavljenem roku ne posredujejo zahtevanih podatkov za vpis v register, po izteku roka ne smejo več opravljati dejavnosti turističnega vodenja v Občini Bovec.
17. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-02/2013-1
Bovec, dne 24. septembra 2013
Župan
Občine Bovec
Siniša Germovšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti