Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2013 z dne 27. 9. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2013 z dne 27. 9. 2013

Kazalo

2845. Sklep o upravljanju tveganj pokojninskega sklada, stran 8764.

Na podlagi prve in druge alineje petega odstavka 284. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o upravljanju tveganj pokojninskega sklada
1. člen
(vsebina sklepa)
(1) Ta sklep določa:
1. podrobnejšo vsebino načrta upravljanja tveganj pokojninskega sklada;
2. način in roke predložitve načrta upravljanja tveganj vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada oziroma njegovih sprememb.
(2) Določbe tega sklepa, ki se nanašajo na krovni pokojninski sklad, se uporabljajo za podsklad krovnega pokojninskega sklada.
2. člen
(pojmi)
Za namene tega sklepa veljajo naslednje opredelitve pojmov:
1. »kreditno tveganje« je tveganje nastanka izgube pokojninskemu skladu zaradi neizpolnitve obveznosti nasprotne stranke;
2. »likvidnostno tveganje« je tveganje, ko premoženja (pozicij) pokojninskega sklada ni mogoče prodati, unovčiti ali zapreti v ustrezno kratkem času znotraj omejenih stroškov, tako da pokojninski sklad ne more izpolnjevati svojih obveznosti skladno z 310. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2);
3. »tržno tveganje« je tveganje nastanka izgube pokojninskemu skladu zaradi spremembe tržnih vrednosti pozicij v premoženju pokojninskega sklada, ki so posledica spremembe tržnih spremenljivk, kot so obrestne mere, devizni tečaji, cene lastniških finančnih instrumentov ali spremembe kreditne sposobnosti izdajatelja;
4. »tveganje nedoseganja zajamčene donosnosti« je tveganje, da je vrednost sredstev člana pokojninskega sklada nižja od zajamčene vrednosti njegovih sredstev;
5. »operativno tveganje« je tveganje nastanka izgube pokojninskemu skladu zaradi neustreznih notranjih procesov in nepravilnega ravnanja ljudi oziroma delovanja sistemov v upravljavcu pokojninskega sklada ali zaradi zunanjih dogodkov in dejanj. Operativno tveganje vključuje tudi pravno in dokumentarno tveganje ter tveganja, ki izhajajo iz postopkov trgovanja, poravnave in vrednotenja sredstev ter obveznosti, ki jih izvaja upravljavec pokojninskega sklada za račun pokojninskega sklada.
3. člen
(opredelitev upravljanja tveganj)
(1) Upravljanje tveganj obsega ugotavljanje, merjenje oziroma ocenjevanje, obvladovanje in spremljanje tveganj, vključno s poročanjem o tveganjih, ki jim je ali bi jim lahko bil izpostavljen pokojninski sklad pri svojem poslovanju.
(2) Ugotavljanje tveganj vključuje celovito in pravočasno prepoznavanje tveganj, katerim je ali bi lahko bil izpostavljen pokojninski sklad pri svojem poslovanju, ter analizo vzrokov za njihov nastanek. Ugotovitve o tveganjih morajo biti dokumentirane.
(3) Merjenje oziroma ocenjevanje tveganj vključuje izdelavo kvantitativnih in/ali kvalitativnih ocen za merljiva in/ali nemerljiva tveganja, ki jih je upravljavec pokojninskega sklada ugotovil v postopku ugotavljanja tveganj. Ocene tveganj morajo biti dokumentirane.
(4) Obvladovanje tveganj vključuje ukrepe in pravila izvajanja ukrepov sprejemanja, zmanjševanja, razpršitve, prenosa in izognitve tveganjem, ki jih je upravljavec pokojninskega sklada ugotovil in izmeril oziroma ocenil.
(5) Spremljanje tveganj vključuje pravila glede odgovornosti, pogostosti in načina spremljanja tveganj, ki jih prevzema pokojninski sklad pri svojem poslovanju.
4. člen
(načrt upravljanja tveganj)
(1) Upravljavec pokojninskega sklada za vsak pokojninski sklad, ki ga upravlja, sprejme, izvaja in vzdržuje ustrezen načrt upravljanja tveganj, ki obsega:
1. postopke ugotavljanja tveganj, katerim je ali bi lahko bil izpostavljen pokojninski sklad pri svojem poslovanju;
2. postopke, ki upravljavcu pokojninskega sklada omogočajo, da za vsak pokojninski sklad, ki ga upravlja, izmeri oziroma oceni izpostavljenost tržnemu, kreditnemu, likvidnostnemu in operativnemu tveganju ter vsem drugim vrstam tveganj, katerim bi lahko bil izpostavljen pokojninski sklad;
3. tehnike, orodja in ureditve, s katerimi meri in obvladuje tveganja skladno s 6. členom tega sklepa;
4. razporeditev odgovornosti pri upravljanju tveganj;
5. pogoje, vsebino in pogostost poročanja o upravljanju tveganj.
(2) Poročanje o upravljanju tveganj iz 5. točke prejšnjega odstavka obsega:
1. redno poročanje upravi in vodstveni ravni, ki je neposredno podrejena upravi upravljavca pokojninskega sklada in odgovorna za sprejemanje tekočih poslovno-operativnih odločitev v zvezi upravljanjem tveganj, o izmerjenih oziroma ocenjenih tveganjih pokojninskega sklada, o vseh dejanskih in predvidljivih kršitvah sprejetih ali predpisanih omejitev tveganja, z namenom sprejetja pravočasnih in primernih ukrepov;
2. pripravo poročil za upravo in nadzorni svet upravljavca pokojninskega sklada o usklajenosti izmerjenih oziroma ocenjenih tveganjih z vnaprej določeno tveganostjo pokojninskega sklada, o skladnosti naložb pokojninskega sklada z omejitvami izpostavljenosti, ki veljajo za ta pokojninski sklad ter o ustreznosti in učinkovitosti postopkov upravljanja tveganj z navedbo, ali so bili za odpravo morebitnih pomanjkljivosti sprejeti ustrezni ukrepi.
(3) Načrt upravljanja tveganj pokojninskega sklada mora biti sorazmeren značilnostim, obsegu in zapletenosti poslov, ki jih opravlja upravljavec pokojninskega sklada za račun pokojninskega sklada.
(4) Upravljavec krovnega pokojninskega sklada načrte upravljanja tveganj za posamezne podsklade krovnega pokojninskega sklada združi v načrt upravljanja tveganj krovnega pokojninskega sklada.
(5) Upravljavec skupine kritnih skladov iz prvega odstavka 324. člena ZPIZ-2 načrte upravljanja tveganj za posamezne kritne sklade združi v načrt upravljanja tveganj skupine kritnih skladov.
5. člen
(posodabljanje načrta upravljanja tveganj)
(1) Upravljavec pokojninskega sklada preveri ustreznost načrta upravljanja tveganj pokojninskega sklada vsaj enkrat na leto, obenem pa tudi ob vsaki pomembni spremembi izpostavljenosti tveganjem.
(2) Za namen iz prejšnjega odstavka upravljavec spremlja in ocenjuje:
1. ustreznost in učinkovitost načrta upravljanja tveganj pokojninskega sklada;
2. skladnost poslovanja upravljavca pokojninskega sklada z načrtom upravljanja tveganj pokojninskega sklada;
3. ustreznost in učinkovitost ukrepov, sprejetih za odpravo morebitnih pomanjkljivosti pri upravljanju tveganj pokojninskega sklada.
(3) Upravljavec vzajemnega pokojninskega sklada oziroma krovnega pokojninskega sklada za vsak vzajemni pokojninski sklad ali krovni pokojninski sklad, ki ga upravlja, Agenciji za trg vrednostnih papirjev predloži načrt upravljanja tveganj v skladu s 300. členom ZPIZ-2 in vsako njegovo spremembo v skladu s 7. členom Sklepa o poročanju upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 79/13).
6. člen
(merjenje in obvladovanje tveganj)
(1) Upravljavec pokojninskega sklada sprejeme ustrezno in učinkovito ureditev, postopke in tehnike merjenja in obvladovanja tveganj, katerim je pokojninski sklad izpostavljen oziroma bi jim lahko bil izpostavljen.
(2) Ureditev, postopki in tehnike iz prejšnjega odstavka morajo biti sorazmerni značilnostim, obsegu in zapletenosti poslov, ki jih opravlja za račun pokojninskega sklada, ter skladni s profilom tveganosti pokojninskega sklada.
(3) Za namene iz prvega odstavka tega člena upravljavec pokojninskega sklada:
1. sprejme in ustrezno dokumentira ureditev, postopke in tehnike upravljanja tveganj, ki mu bodo omogočali, da bo pravočasno in na podlagi točnih in zanesljivih podatkov izmeril tveganja posameznih naložb in poslov ter njihov prispevek k celotni tveganosti pokojninskega sklada;
2. vzpostavi, izvaja in vzdržuje sistem internih omejitev izpostavljenosti tveganjem za namen obvladovanja tveganj, katerim je izpostavljen pokojninski sklad, pri čemer upošteva vsa tveganja, ki so bistvena za pokojninski sklad, in zagotovi primernost internih omejitev glede na njegov profil tveganosti;
3. zagotovi, da je dejanska tveganost pokojninskega sklada skladna s sistemom omejitev izpostavljenosti tveganjem iz prejšnje točke;
4. sprejme, izvaja in vzdržuje ustrezne postopke, v skladu s katerimi se dejanske ali pričakovane kršitve sistema omejitev tveganj pokojninskega sklada čim prej odpravijo oziroma preprečijo v najboljšem interesu članov pokojninskega sklada.
(4) Upravljavec pokojninskega sklada za vsak pokojninski sklad, ki ga upravlja, ustrezno upravlja likvidnostno tveganje, tako da bo mogoče tekoče izpolnjevati obveznosti iz 310. člena ZPIZ-2.
(5) Upravljavec pokojninskega sklada za vsak pokojninski sklad, ki ga upravlja, zagotovi, da likvidnost njegovih naložb ustreza obveznostim iz določil o izplačilih, navedenih v pravilih upravljanja.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
7. člen
(uporaba sklepa)
Za pokojninske sklade, ki morajo pokojninske načrte in pravila upravljanja uskladiti v skladu s prvim odstavkom 416. člena ZPIZ-2, se ta sklep začne uporabljati z dnem izvedbe te uskladitve, do takrat pa se uporablja Sklep o izjavi o naložbeni politiki ter o obvladovanju tveganj pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 137/06).
8. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00702-9/2013-3
Ljubljana, dne 28. avgusta 2013
EVA 2013-1611-0140
Predsednik sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Damjan Žugelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti