Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2013 z dne 7. 6. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2013 z dne 7. 6. 2013

Kazalo

1906. Odlok o občinskih taksah v Občini Straža, stran 5723.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US: U-I-427/06-9, 79/09, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19, 51/10, 84/10 Odl. US: U-I-176/08-10, 40/12 – ZUJF), 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 101/07 Odl. US: U-I-24/07-66, 57/08, 94/10 – ZIU, 36/11, 40/12 – ZUJF), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – UPB8, 43/11 Odl. US: U-I-166/10-8, 21/13) in 6. in 15. člena Statuta Občine Straža (Uradni list RS, št. 7/07, 27/08 in 38/13) je Občinski svet Občine Straža na 21. redni seji dne 23. 5. 2013 sprejel
O D L O K
o občinskih taksah v Občini Straža
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi obveznost plačevanja občinske takse v Občini Straža (v nadaljevanju: občina), vrsta in višina takse, zavezance za plačilo takse ter postopek odmere, obračuna in plačila takse.
2. člen
V Občini Straža se plačujejo občinske takse za:
– oglaševanje na javnih mestih,
– parkiranje na javnih površinah,
– uporabo javnega prostora za kampiranje,
– druge oblike uporabe javnih površin.
Plačilo občinske takse za dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se ne zahteva, če je to za posamezne primere z zakonom prepovedano, ali je predpisan ali s pogodbo dogovorjen drug način plačila.
3. člen
Pojmi po tem odloku imajo naslednji pomen:
1. Javne površine so površine, ki so v skladu z zakonodajo opredeljene kot površine, katerih raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot so: javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišča, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna površina.
2. Druge oblike uporabe javnih površin pomenijo rabo javnih površin za:
– postavitev kioska,
– postavitev prodajnega objekta, premične stojnice in premičnega vozička za namene prodaje,
– postavitev stojala za brezplačne časopise,
– postavitev samopostrežnega avtomata,
– prirejanje razstav,
– izvedbo javne prireditve (humanitarne, kulturne, vzgojne, okoljevarstvene, športne, zabavne) in javnega shoda,
– postavitev gradbenega odra ali gradbišča,
– postavitev stojnice za predstavitve humanitarnih, socialnih, kulturnih, športnih in okoljevarstvenih vsebin, za podpisovanje peticij ter za namene volitev in referendumov.
II. TAKSNI ZAVEZANCI IN POSTOPEK ODMERE TAKS
4. člen
Taksni zavezanec za plačilo občinske takse je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ali fizična oseba, ki uporablja predmete in izvaja storitve, za katere so s tem odlokom določene takse (v nadaljevanju: taksni zavezanec).
Če ni mogoče ugotoviti uporabnika, je taksni zavezanec lastnik taksnega predmeta.
5. člen
Občinske takse ne plačajo državni in občinski organi ter javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina.
Glede na namen se občinska taksa ne plačuje za:
– kulturne, športne, humanitarne in tradicionalne prireditve in objave v zvezi s temi prireditvami, ki jih organizirajo društva s sedežem v Občini Straža,
– prireditve in objave društev, ki imajo podeljen status društva v javnem interesu, s sedežem v Občini Straža in objave v zvezi s prireditvami,
– objave in prireditve humanitarnih organizacij in dobrodelnih društev v zvezi z njihovimi aktivnostmi,
– objave v zvezi z investicijami, ki se financirajo iz proračuna Občine Straža,
– objave političnih strank in neodvisnih kandidatov v predvolilnem obdobju.
Župan lahko oprosti taksnega zavezanca plačila občinske takse tudi v primerih, ko gre za prireditve in aktivnosti širšega promocijskega pomena ali posebnega pomena za razvoj turizma, kulture ali športa, ki promovirajo občino in so sofinancirane s strani občine.
6. člen
Taksni zavezanec je dolžan nastanek taksne obveznosti prijaviti Občini Straža 15 dni pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta na predpisanem obrazcu, če v taksni tarifi ni drugače določeno.
Taksni zavezanci so dolžni vsako spremembo taksne obveznosti oziroma taksnega predmeta v 15 dneh prijaviti pristojnemu občinskemu organu.
7. člen
Taksna obveznost nastane z začetkom uporabe ali namestitve taksnega predmeta oziroma začetkom izvajanja storitve, preneha pa z dnem preteka dneva oziroma meseca, v katerem je zavezanec pristojni občinski organ obvestil o odstranitvi taksnega predmeta, o prenehanju njegove uporabe oziroma s prenehanjem izvajanja storitve.
V primeru, da taksni zavezanec ni prijavil taksnega predmeta, taksna obveznost nastane z dnem namestitve ali uporabe taksnega predmeta na podlagi zaznave pooblaščene osebe občinskega nadzora.
O odstranitvi, prenehanju uporabe oziroma prenehanju izvajanja storitve je taksni zavezanec dolžan obvestiti pristojni občinski organ.
8. člen
Občinske takse se določajo v točkah.
Višina taks po točkah za posamezne predmete ali storitve je določena v posebnem delu – tarifi občinskih taks, ki je sestavni del tega odloka.
9. člen
Občinske takse plačujejo zavezanci letno, mesečno oziroma dnevno vnaprej oziroma tako, kot je določeno z odločbo oziroma dovoljenjem.
V primeru, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku, je taksni zavezanec dolžan najmanj 2 dni pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta plačati občinsko takso in o tem obvestiti občinsko upravo.
Če taksni zavezanec ne plača takse v predpisanem roku, se ta prisilno izterja z zamudnimi obrestmi.
10. člen
Kot osnova za obračun takse se upošteva vrednost točke, ki velja na dan obračuna in podatki o velikosti taksnega predmeta, čas trajanja, kraj uporabe ter vsa dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine občinske takse.
11. člen
Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z odločbo občinske uprave Občine Straža (v nadaljevanju: občinska uprava):
– hkrati z izdajo dovoljenja oziroma soglasja za uporabo javne površine, skladno s predpisom, ki ureja posamezno področje uporabe javne površine ali
– na podlagi prijave taksnega zavezanca.
V primeru da taksni zavezanec ne prijavi taksne obveznosti, se odmeri taksa po podatkih, ki jih občinski upravi posreduje Medobčinski inšpektorat in redarstvo Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža.
12. člen
Dejstvo, da uporabnik javne površine začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na višino odmerjene občinske takse.
III. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA
13. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža (v nadaljevanju: inšpekcijski organ).
14. člen
Inšpekcijski organ ugotavlja, ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverja resničnost podatkov na prijavah taksne obveznosti.
V primeru, ko taksna obveznost ni bila prijavljena ali so bili v prijavi taksne obveznosti navedeni neresnični podatki, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti, ali občinska taksa ni bila plačana ali plačana v celoti, lahko odredi na stroške taksnega zavezanca odstranitev taksnega predmeta z javne površine ali prekinitev izvajanja taksne storitve na javni površini za čas do izpolnitve pogojev, ki jih za postavitev in uporabo taksnega predmeta ali za izvajanje taksne storitve na javni površini določa ta odlok.
IV. GLOBE
15. člen
Z globo 1.000,00 EUR se sankcionira za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost:
– če ne prijavi nastanka taksne obveznosti,
– če v prijavi taksne obveznosti navede napačne oziroma neresnične podatke, pomembne za odmero taksne obveznosti,
– ki postavi taksni predmet brez dovoljenja pristojnega občinskega organa oziroma ga postavi v nasprotju z dovoljenjem,
– če ne prijavi sprememb taksnega predmeta, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti (6. člen odloka).
Z globo 300,00 EUR se sankcionira odgovorna oseba pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z globo 200,00 EUR se sankcionira fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Vrednost točke na dan uveljavitve odloka znaša 0,050 EUR.
Spremembo vrednosti točke za obračun občinskih taks določi župan s sklepom.
17. člen
Obstoječi uporabniki javnih površin za namene po tem odloku, ki nimajo dovoljenja oziroma soglasja pristojnega občinskega organa, morajo najkasneje v dveh mesecih od uveljavitve tega odloka vložiti pri občinski upravi Občine Straža vlogo za izdajo dovoljenja za uporabo javne površine, skladno s predpisom, ki ureja posamezno področje uporabe javne površine ter prijaviti taksno obveznost na predpisanem obrazcu.
Če tega ne storijo v predpisanem roku, ukrepa pristojni inšpekcijski organ v skladu z določili 14. člena odloka.
18. člen
Dovoljenja oziroma soglasja, ki so bila izdana na podlagi predpisov, ki so veljali pred uveljavitvijo tega odloka, veljajo vse do poteka njihove veljavnosti.
19. člen
Z dnem začetka veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o občinskih taksah v Občini Straža (Uradni list RS, št. 94/09, 28/11 in 26/12).
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00700-3/2013-3
Straža, dne 23. maja 2013
Župan
Občine Straža
Alojz Knafelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti