Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2013 z dne 17. 5. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2013 z dne 17. 5. 2013

Kazalo

1659. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kanal ob Soči, 1. sprememba in dopolnitev, stran 5057.

Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPDPP in 106/10 – popr. ZUPUDPP, 57/12 in 109/12; v nadaljevanju: ZPNačrt) ter na podlagi 7., 8. in 16. člena Statuta Občine Kanal ob Soči (Uradne objave časopisa Primorske novice, št. 41/2003, 17/2006 in Uradni list RS, št. 70/07 in 51/08) je župan Občine Kanal ob Soči dne 9. maja 2013 sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Kanal ob Soči, 1. sprememba in dopolnitev
1. člen
(predmet načrtovanja in vrsta postopka)
S tem sklepom se začne priprava sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Kanal ob Soči, sprejetega z Odlokom o občinskem prostorskem načrtu Občine Kanal ob Soči (Uradni list RS, št. 98/12; v nadaljevanju: OPN). Spremembe in dopolnitve OPN se izvedejo v rednem postopku priprave prostorskega akta.
V posameznih delih se spreminjajo in dopolnjujejo vsebine tekstualnega in kartografskega dela akta ter njegovih prilog. Spremembe in dopolnitve OPN se pripravijo v okvirih, kot jih določajo usmeritve strateškega dela OPN. Zaradi dopolnitve strokovnih podlag, sprememb predpisov ter splošnih smernic državnih nosilcev urejanja prostora (v nadaljevanju: NUP) se po potrebi dopolni tudi strateški del OPN.
Spremembe in dopolnitve OPN naj obsegajo:
a) spremembe namenske rabe prostora in drugih pogojev posegov v prostor na podlagi že prejetih razvojnih potreb, ki jih v času priprave OPN ni bilo več mogoče obravnavati, morebitnih novih razvojnih potreb, ter preveritve oblik avtohtone poselitve,
b) posamične spremembe in dopolnitve vsebin OPN, ki se nanašajo na podrobno namensko rabo prostora, meje med enotami urejanja prostora, umeščanja objektov v prostor in njihovega oblikovanja ter s tem povezane spremembe in dopolnitve prostorskih izvedbenih pogojev,
c) vsebine s katerimi se OPN uskladi z aktualnimi (spremenjenimi) predpisi,
d) spremembe in dopolnitve nekaterih določil tekstualnega dela z namenom jasnejših opredelitev ter uskladitve eventualno ugotovljenih neskladnosti med tekstualnim in kartografskim delom akta oziroma znotraj njihovih vsebin, v smislu tehničnih in redakcijskih popravkov,
e) razširitev urbanističnega načrta Kanal z vključitvijo naselij Gorenja vas in Morsko,
f) implementacija morebitnih dokončanih dodatnih strokovnih podlag (strokovne podlage za nadomestitev OPPN s PIP, druge strokovne podlage (regulacijskih načrtov ipd.), PNRP cest ipd.).
2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev OPN)
V občini je bil 11. oktobra 2012 sprejet in s 1. januarjem 2013 uveljavljen Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Kanal ob Soči. Že med pripravo akta so se pojavile pobude občanov z novimi razvojnimi potrebami, ki pa jih zaradi predpisanega postopka priprave ni bilo več mogoče upoštevati. Poleg tega so bili v tem času in po sprejemu akta na različnih področjih spremenjeni ali sprejeti novi predpisi in nastopila nekatera nova dejstva. Zaradi tega je potrebno v postopku sprememb in dopolnitev OPN preveriti podane razvojne pobude in akt uskladiti z novimi predpisi in dejstvi. V postopku sprememb in dopolnitev se iz teh razlogov poleg morebitnih novih razvojnih pobud, ki bi bile podane v začetnem delu postopka, upošteva tudi že podane pobude in pripombe, ki so bile dane v času javne razgrnitve OPN. Poleg tega pa se na podlagi dosedanje uporabe akta tudi preverijo posamezne rešitve in se po potrebi izboljšajo.
3. člen
(območje sprememb in dopolnitev OPN)
Spremembe in dopolnitve splošnih določil OPN naj se nanašajo na celotno območje občine. Spremembe in dopolnitve določil, ki se nanašajo na posamične lokacije pa naj se preoblikujejo le na dotične (obstoječe ali nove) enote urejanja prostora.
4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Pri strokovnih rešitvah se upošteva prikaz stanja prostora, splošne smernice državnih NUP in njihove razvojne potrebe, lastne razvojne potrebe občine in lokalnih NUP, usmeritve iz državnih in občinskih strateških dokumentov ter izražene razvojne pobude drugih oseb.
Zbrane razvojne potrebe za spremembe in dopolnitve akta se strokovno preveri v skladu z določili 6. točke 47. člena ZPNačrt. V primeru, da se pri analizi razvojnih potreb ugotovi, da je potrebno izdelati dopolnilne strokovne podlage, se te izdelajo v skladu s predpisi.
5. člen
(rok za pripravo sprememb in dopolnitev OPN)
Predviden rok za izpeljavo vseh faz postopka v skladu z ZPNačrt in končni sprejem akta je 12 mesecev.
6. člen
(nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje in mnenja glede načrtovanih prostorskih ureditev)
V postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN sodelujejo tisti državni NUP pri katerih se ob pripravi osnutka akta izkaže, da se vsebine sprememb in dopolnitev nanašajo na zadeve iz njihove pristojnosti. Ob sprejemu tega sklepa so za podajanje smernic in mnenj pristojni naslednji državni NUP:
1. Za področje razvoja poselitve:
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor
Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
2. Za področje kmetijstva:
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za kmetijstvo
Dunajska 22, 1000 Ljubljana
3. Za področje gozdarstva, lovstva in ribištva:
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo
Dunajska 22, 1000 Ljubljana
Zavod za gozdove Slovenije
Večna pot 2, 1000 Ljubljana
4. Za področje rabe in upravljanja z vodami:
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za okolje
Vojkova 1b, 1000 Ljubljana
5. Za področje ohranjanja narave:
Zavod RS za varstvo narave
Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana
6. Za področje varstva kulturne dediščine:
Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino
Maistrova 10, 1000 Ljubljana
7. Za področje cestnega prometa s pomorskim in železniškim prometom in zračnega prometa:
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za infrastrukturo
Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
8. Za področje trajnostne mobilnosti:
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za promet
Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
9. Za področje rudarstva:
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za energijo
Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
10. Za področje energetike:
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za energijo
Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
11. Za področje zaščite in reševanja:
Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje
Vojkova 61, 1000 Ljubljana
12. Za področje obrambe:
Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko
Vojkova c. 61, 1000 Ljubljana
Ob sprejemu tega sklepa so za podajanje smernic in mnenj pristojni naslednji lokalni NUP:
13. ELES, Elektro-Slovenija, d.o.o., Sektor za prenosno omrežje, Hajdrihova 2, p.p. 255, 1000 Ljubljana
14. Elektro Primorska, d.d., Distribucijska enota Gorica, Erjavčeva 22, 5000 Nova Gorica
15. Geoplin plinovodi d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11, p.p. 3720, 1001 Ljubljana
16. Občina Kanal ob Soči, Trg svobode 23, 5213 Kanal
17. Komunala Nova Gorica, d.d., Cesta 25. junija 1, 5000 Nova Gorica
18. Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana.
V postopku se o pričetku priprave obvesti tudi pristojno Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, ki odloči ali je potrebno izvesti postopek celovite presoje vplivov sprememb in dopolnitev plana na okolje.
V postopek se lahko vključi tudi druge lokalne in državne NUP, kolikor se v postopku priprave izkaže potreba po njihovi vključitvi in sodelovanju.
7. člen
(objava in začetek veljavnosti)
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Kanal ob Soči. Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Po objavi se sklep pošlje ministrstvu, pristojnemu za prostor ter sosednjim občinam.
Št. 03223-0003/2013-1
Kanal ob Soči, dne 9. maja 2013
Župan
Občine Kanal
Andrej Maffi l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti