Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2012 z dne 20. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2012 z dne 20. 7. 2012

Kazalo

2369. Pravila za volitve predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 5736.

Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (ZDSve) (Uradni list RS, št. 44/92, 11/03 Skl. US: U-I-417/02-7, 73/03 Odl. US: U-I-346/02-13, 76/05, 100/05 – UPB1, 95/11 Odl. US: U-I-167/10-7) in 16. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradni list RS, št. 44/12) je Občinski svet Občine Ajdovščina na 19. redni seji 12. 7. 2012 sprejel
P R A V I L A
za volitve predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se določi postopek volitev predstavnikov Občine Ajdovščina v volilno telo 12. volilne enote za volitve člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
Občinski svet v volilno telo iz prejšnjega odstavka izvoli enega predstavnika ne glede na število prebivalcev v občini in po enega predstavnika na vsakih dopolnjenih pet tisoč prebivalcev (v nadaljevanju: elektorji), ter lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Listo kandidatov za elektorje in kandidaturo za kandidata za člana državnega sveta lahko določi skupina najmanj treh članov občinskega sveta (v nadaljevanju: predlagatelj).
Posamezna lista kandidatov mora vsebovati toliko kandidatov, kot se jih skladno z 2. členom teh pravil voli v volilno telo. Posamezna kandidatura mora vsebovati enega kandidata.
Liste kandidatov oziroma kandidature predlagatelji predložijo komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija) najpozneje v 15 dneh od dneva, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Če je zadnji dan roka nedelja ali praznik Republike Slovenije ali dela prost dan v Republiki Sloveniji ali kakšen drug dan, ko se pri Občini Ajdovščina ne dela, se izteče rok s pretekom prvega naslednjega delavnika.
Lista kandidatov mora vsebovati ime liste, imena predlagateljev z navedbo njihove funkcije, imena elektorjev, njihove rojstne podatke, naslove stalnega bivališča, njihova pisna soglasja ter druge podatke v skladu z zakonom.
Kandidatura mora vsebovati imena predlagateljev z navedbo njihove funkcije, ime kandidata, njegove rojstne podatke, naslov stalnega bivališča, poklic in delo, ki ga opravlja, njegovo pisno soglasje ter druge podatke v skladu z zakonom.
Komisija sestavi seznam predlaganih list kandidatov ter seznam kandidatur po predlagateljih, in sicer po vrstnem redu, ki ga določi z žrebom, ter ga pošlje županu.
Vrstni red, ki ga določi komisija, se uporabi tudi pri pripravi glasovnic.
4. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Izvoljeni so elektorji s tiste liste kandidatov, ki prejme večino opredeljenih glasov. Če lista kandidatov ne prejme potrebne večine glasov, se na isti seji volijo elektorji posamično na podlagi javnega glasovanja po vrstnem redu, kot je napisan na glasovnici. Če na ta način niso izvoljeni vsi elektorji, lahko predlagatelji predlagajo nove kandidate, o katerih se opravi posamično javno glasovanje na isti seji občinskega sveta.
5. člen
Kandidata za člana državnega sveta se na seji občinskega sveta določi s tajnim glasovanjem.
Za kandidata se glasuje tako, da se na glasovnici obkroži zaporedno številko pred njegovim imenom.
Izvoljen je kandidat, ki prejme večino opredeljenih glasov.
Če nihče od izmed kandidatov ne prejme potrebne večine glasov, se glasovanje o dveh kandidatih, ki sta pri prvem glasovanju prejela največ glasov, ponovi.
V primeru, ko dva kandidata prejmeta enako število glasov, se kandidata določi z žrebom.
6. člen
Za vsa opravila v postopku izvolitve elektorjev oziroma v postopku določitve kandidata za člana državnega sveta, ki niso določena s temi pravili, se smiselno uporabljajo določbe poslovnika občinskega sveta.
7. člen
Župan je predstavnik občinskega sveta za predložitev seznama izvoljenih elektorjev in kandidature za člana državnega sveta pri pristojni volilni komisiji.
Če je za elektorja izvoljen, oziroma za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se tako za predstavnika občinskega sveta za predložitev seznama izvoljenih elektorjev, kot tudi za predstavnika kandidature za člana državnega sveta, določi člana občinskega sveta.
8. člen
Direktor občinske uprave mora najpozneje 30 dni pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
Delo občinskega sveta in komisije mora biti terminsko prilagojeno tako, da omogoča pravočasno predložitev seznama in kandidature iz prejšnjega odstavka pristojni volilni komisiji.
9. člen
Ta pravila se sprejmejo z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
10. člen
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-3/2012
Ajdovščina, dne 12. julija 2012
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti