Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2012 z dne 20. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2012 z dne 20. 7. 2012

Kazalo

2361. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu C5 JZ kare »za poslovno stanovanjski objekt Šmid« v Slovenskih Konjicah, stran 5721.

Na podlagi 61. člena ter v povezavi s 46. in 96. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09 – ZPNačrt-A, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – popr. 43/11 – ZKZ-C) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na podlagi 7. in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 118/07 – uradno prečiščeno besedilo in 18/10) na 17. redni seji dne 5. 7. 2012 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu C5 JZ kare »za poslovno stanovanjski objekt Šmid« v Slovenskih Konjicah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(pravna podlaga)
S tem odlokom se sprejme občinski podrobni prostorski načrt C5 JZ kare za »poslovno stanovanjski objekt Šmid« (v nadaljevanju: OPPN), ki je usklajen z določili Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Slovenske Konjice za obdobje 1986–2000 in družbenega plana Občine Slovenske Konjice za srednjeročno obdobje 1986–1990, za območje Občine Slovenske Konjice, dopolnitev v letu 2002 (Uradni list RS, št. 75/04), OPPN C5 JZ kare je izdelal BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p. iz Slovenske Bistrica v januarju 2012 s št. 07/09-OPPN in je sestavni del tega odloka.
2. člen
(vsebina odloka)
(1) V odloku je določeno območje OPPN, predvidene so prostorske ureditve ter območje in umestitev načrtovane ureditve v prostor. Prikazane so rešitve in ukrepi za celostno ohranjanje kulturne dediščine, varovanja okolja in naravnih virov ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Sestavni del odloka je zasnova projektnih rešitev in pogojev priključevanja objekta na gospodarsko javno infrastrukturo ter grajeno javno dobro, etapnost izvedbe prostorske ureditve in dopustna odstopanja.
(2) Vsebine iz tekstualnega dela so prikazane v grafičnem delu OPPN, ki skupaj z obvezno prilogo tvori elaborat o OPPN in je izdelan v štirih izvodih.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(prostorske ureditve)
Z OPPN se načrtuje gradnja poslovno stanovanjskega objekta Šmid v območju C5 JZ kare:
– gradnja poslovno stanovanjskega objekta – sprememba namembnosti obstoječega objekta, nadzidava in dozidava,
– prometna ureditev s parkirišči,
– ostala infrastrukturna ureditev,
– ureditev zelenih površin.
III. UREDITVENO OBMOČJE OPPN
4. člen
(ureditveno območje OPPN)
Površina ureditvenega območja obsega 792m2 za gradnjo poslovno stanovanjskega objekta in leži na parc. št. 202/1, 202/4 in 1896/1 vse k.o. Slovenske Konjice. Za koriščenje dovozne ceste in ureditev parkirnih mest zunaj lastništva Šmid se meja območja obravnave razširi na parc. št. 1986/2, 1896/3, 202/6, 1895/1, 1895/2, 1893/2, 1893/3 in 202/2 vse k.o. Slovenske Konjice v lasti Občine Slovenske Konjice. Meje zemljiških parcel so delno urejene.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANIH UREDITEV V PROSTOR
Opis vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji
5. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
(1) Območje se nahaja znotraj osrednjega dela mesta Slovenskih Konjice, v predelu zahodno od Škalske ceste, kjer je rezervat za širitev centra mesta z namembnostjo za centralne dejavnosti. Območje leži znotraj trikotnega kareja, ki ga obdaja na jugozahodu reka Dravinja, na severozahodu glavna cesta v Celje in na vzhodu Škalska cesta z objektom in zemljišči v lasti Slovenskih železnic.
(2) Delno leži v varovalnem pasu vodotoka Dravinja in preko njega poteka obstoječa trasa elektro SN kablovoda in predvidena trasa kolektorja. Na razširjeni meji območja obravnave južno ob dovozni cesti je predvidena gradnja levobrežnega kolektorja, zbirni bazen kanalizacije in rekonstrukcija SN kablovoda.
(3) Na sosednja območja se navezuje po obstoječi asfaltirani dovozni cesti, ki se odcepi od Škalske ceste. Predvidena realizacija programov v območju urejanja ne bo imela negativnih vplivov na obstoječo rabo prostora v okolici in ne bo predstavljala bistvene dodatne obremenitve na bivanjske razmere, kakor tudi ne na že vzpostavljeno prometno in komunalno ter energetsko infrastrukturo v širšem območju. Vse dejavnosti v objektu bodo zaključile z obratovanjem do 22. ure. Vpliv bivalnih razmer na sosednjih objektih se zaradi osončenja ne bo spremenil. Vplivi novogradnje z vidika varnosti pred požarom, higienske in zdravstvene zaščite, z vidika varnosti pri uporabi in hrupa, bodo optimalni. V obstoječi objekt je priključena komunalna in energetska infrastruktura, ki jo bo zaradi razširitve dejavnosti in povečanja kapacitet potrebno posodobiti.
Vrste načrtovanih objektov in površin ter opredelitev dejavnosti
6. člen
(vrste gradenj)
V ureditvenem območju so dovoljene gradnje novih objektov, njihove rekonstrukcije, redna in investicijska vzdrževalna dela na zgrajenih objektih in vzdrževalna dela v javno korist, kakor tudi gradnja enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja v skladu z veljavnimi predpisi.
7. člen
(vrste objektov)
1/    Stavbe                           
 
12    nestanovanjske stavbe            
 
12112 kavarna, slaščičarne,            
      okrepčevalnica                   
 
12203 stavbe s pisarnami in poslovnimi 
      prostori                         
 
123   trgovske in druge stavbe za      
      storitvene dejavnosti            
 
12301 trgovske stavbe                  
 
11    stanovanjska stavba – največ eno 
      stanovanje                       
 
2/    Gradbeni inženirski objekti      
 
24    drugi gradbeni inženirski        
      objekti                          
 
21120 javne poti in nekategorizirane   
      ceste                            
 
– Parkirišče                            
 
3/    Nezahtevni in enostavni objekti  
      po Uredbi o vrstah objektov      
      glede na zahtevnost (Uradni list 
      RS, št. 37/08).
8. člen
(vrste ureditev)
V območju OPPN so dovoljenje naslednje ureditve:
– hortikulturna ureditev (ureditev zelenih površin, zasaditev dreves in grmovnic …)
– parterne ureditve (tlakovanje in izvedba parkirišč, ureditev pešpoti, zunanjih teras …).
9. člen
(vrste dejavnosti)
V območju OPPN so dovoljenje naslednje dejavnosti:
– centralne, oskrbne in storitvene dejavnosti, poslovno-stanovanjske,
V pritličju – okrepčevalnica (lokal s hitro hrano), slaščičarna, kavarna, trgovina z neživili,
V nadstropju – stanovanje, pisarniški prostori, prostor za razvedrilne in rekreacijske dejavnosti, trgovina z neživili.
Lokacijski pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo
10. člen
(pogoji in usmeritve za gradnjo objektov)
(1) Pogoji za poslovno stanovanjski objekt Šmid
V območju urejanja je predvidena gradnja prostostoječega objekta, sestavljenega iz treh delov.
Objekt 1 – rekonstrukcija in nadzidava – obstoječi severni zidan objekt
Objekt 3 – prizidava – na mestu obstoječega montažnega prizidka, ki se bo predhodno odstranil, se bo zgradil nadomestni prizidek
Objekt 2 – povezovalni komunikacijski trakt – bo zgrajen med obema objektoma kot povezovalni trakt trapezaste oblike, v katerem bo vhodna avla s stopniščem in možnostjo dostopa v prostore obeh delov objekta.
(2) Velikost in zmogljivost objekta:
– horizontalni in vertikalni gabariti:
Objekt 1 – severni objekt je nespremenjenega gabarita 20.30 m x 10.30 m, nadgrajen bo z eno etažo in pokrit s streho dvokapnico, višina v slemenu do 9 m nad koto pritličja.
Objekt 3 – nadomestna prizidava na zahodu na mestu obstoječega montažnega skladišča je pravokotne oblike zunanjih mer 7.20 m x 11.50 m in z daljšo stranico vzporedna vodotoku, v dveh etažah, krita s streho dvokapnico z večjima čopoma, višina slemena do 9.50 m nad koto pritličja.
Objekt 2 – povezovalni trakt med objektoma je trapezne oblike v dveh etažah in pokrit z ravno streho, zunanjih mer s stranicama (2.70 m in 5.61 m) x 7.20 m, višine do 7 m v slemenu.
– Tolerance v razpoložljivih smereh so ±0,50. Odmik proti zemljišču SŽ se ne sme zmanjšati in je najmanj 1.0 m, odmik do meje s parcelno št. 1362/7 k.o. Slovenske Konjice (vodotok Dravinja) je najmanj 3.50 m.
– kota vhodne pritlične etaže: nulta kota objekta ±0,00 = 320,90 m.
(3) Oblikovanje zunanje podobe (iz smernic Min. za kulturo):
– Nadzidava obstoječega objekta je možna za eno etažo v obstoječih tlorisnih gabaritih, s simetrično dvokapnico 35–40 stopinj naklona. Kritina mora biti opečna oziroma iz materiala podobne teksture in opečne barve.
– Prizidan objekt naj se izvede ločen, pravokotno podolgovat objekt v razmerjih, podobno prvemu s simetrično dvokapnico in opečno kritino. Oba objekta naj povezuje komunikacija sodobnega oblikovanja in pristopa v smislu transparentnega kubusa.
– Fasada naj sledi povezavi; večja objekta naj bosta v klasičnem ometu nevtralnega barvnega tona, lahko v kombinaciji z lesom ali kovino sodobnega oblikovanja in izvedbe, povezovalni kubus pa naj bo kontrasten v materialih, skladen v izvedbi in kompoziciji.
– Raster fasadnih odprtin mora biti kompozicijsko usklajen in uravnotežen glede na fasadne površine, odprtine same pa pokončno podolgovato pravokotne oblike.
– Za osvetljevanje podstrešnih prostorov so možna pokončna podolgovata strešna okna, kompozicijsko usklajena s fasadnimi odprtinami.
(4) Lega objekta na zemljišču:
– Lega objekta 1 se ne spreminja. Odmiki do mej s sosedi ostanejo nespremenjeni in so do parc. št. 202/3 in 202/5 k.o. Slovenske Konjice enaki oziroma večji kot 1.0 m.
– Prizidava – objekt 3 – leži na območju obstoječega montažnega objekta, od urejene meje s parc. št. 1362/7 k.o. Slovenske Konjice (vodotok) je novi objekt odmaknjen 3.50 m.
– Med objektoma je usidran povezovalni komunikacijski trakt, katerega dimenzije pogojujeta objekta 1 in 3.
(5) Stavbno zemljišče za poslovno stanovanjski objekt:
Zemljišče potrebno za uporabo objekta zajema parc. št. 202/1, 202/4 k.o. Slovenske Konjice v celoti. Dvorišče z dovozno cesto in parkiriščem leži delno na 1896/1 in 202/1 k.o. Slovenske Konjice.
11. člen
(pogoji in usmeritve za zunanje ureditve)
(1) Vsi objekti s pripadajočo komunalno, prometno in zunanjo ureditvijo, vključno z morebitno ograjo, morajo biti skladno s 14. členom in 37. členom ZV-1, odmaknjeni 15 m od meje vodnega zemljišča, to je od zgornjega roba vodotoka Dravinja. Pas priobalnega zemljišča v območju ureditve je treba v projektni dokumentaciji za pridobitev vodnega soglasja v fazi PGD označiti in kotirati.
(2) Skladno s 37. členom ZV-1 je v pasu priobalnega zemljišča možna gradnja javne komunalne infrastrukture (obstoječe SN omrežje, predvideni kolektor, zbirni bazen, javna parkirišča, obstoječa asfaltirana dovozna cesta), kakor tudi lovilec olj z usedalnikom in kanalizacija z izpustom v vodotok, namenjeni varstvu voda pred onesnaževanjem.
(3) Zemljišče med objektom 3 in mejo vodnega zemljišča vodotoka Dravinja naj se izvede kot zelena površina.
(4) Parkirišče za osebna vozila z dovozno cesto se uredi na obstoječem dvorišču.
(5) Dodatna parkirna mesta izven območja obravnave bodo urejena na javni površini ob obstoječi dovozni cesti, izvedena naj bodo s travnimi ploščami, brez visokih robnikov na način, da bo zagotovljeno brezpogojno in nemoteno izvajanje vzdrževalnih del na vodotoku. Parkirna mesta morajo biti stroškovno zajeta v gradnjo objekta ter jih mora zgraditi investitor.
– Dostopi v objekt se tlakujejo.
– Ekološki otok mora imeti stalno zagotovljen dostop tovornemu smetarskemu vozilu. Lociran je na vzhodni strani območja obravnave ob dovozni cesti. Ustrezati mora vsem sanitarno tehničnim predpisom, vključno z vizualno ter mehansko zaščito proti vetru.
12. člen
(pogoji za nezahtevne enostavne objekte)
Glede načina gradnje nezahtevnih in enostavnih objektov na območju urejanja veljajo določila veljavnega predpisa. Skladno s 14. in 37. členom ZV-1, morajo biti omenjeni objekti od meje vodnega zemljišča, to je od zgornjega roba vodotoka Dravinja, odmaknjeni 15 m.
V. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV PROMETNE, ENERGETSKE, KOMUNALNE IN DRUGE GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE IN OBVEZNOST PRIKLJUČEVANJA
13. člen
(splošno)
(1) Ureditve javne gospodarske infrastrukture se morajo izvajati na način, ki zagotavlja ustrezno varstvo okolja, ustreza obrambno-zaščitnim zahtevam in v skladu s predpisi, ki urejajo ta področja.
Vse sekundarno razvodno omrežje gospodarske javne infrastrukture, pod asfaltiranimi ali kako drugače utrjenimi površinami, mora biti zgrajeno v kabelski podzemni izvedbi ali kako drugače zaščiteno.
(2) Skladno s 37. členom ZV-1 je v pasu priobalnega zemljišča možna gradnja komunalne javne infrastrukture (obstoječe SN omrežje, predvideni kolektor, zbirni bazen, javna parkirišča ob obstoječi javni cesti), kakor tudi lovilec olj z usedalnikom in interna kanalizacija z izpustom v vodotok, namenjeni varstvu voda pred onesnaževanjem.
14. člen
(pogoji za prometno urejanje)
(1) Dovoz do območja obravnave je po obstoječi asfaltirani cesti širine približno 4.0 m, ki poteka mimo objekta Slovenskih železnic in se odcepi od Škalske ulice. Cesta poteka po parc. št. 1893/2, 1895/2, 1896/3 in 202/6 vse k.o. Slovenske Konjice in je v lasti Občine Slovenske Konjice.
Dovoz do objekta za osebna vozila in dostavo z manjšimi dostavnimi vozili je po obstoječem dvorišču.
(2) Parkiranje osebnih vozil bo urejeno na dvorišču objekta in delno na javnih parkirnih površinah v neposredni bližini. Na dvorišču se uredijo 3 parkirna mesta, od tega je eno za invalida. Ob obstoječi dovozni cesti je na parc. št. 1896/2, 1895/1, 1893/3 in 201/2 k.o. Slovenske Konjice možno urediti javna parkirna mesta, 3 PM vzdolžno in do 9 PM pravokotno na cesto, v kolikor bo to omogočala izvedba kolektorja in potrebnih zbirnih objektov odpadnih vod.
Izračun potrebnega števila parkirnih mest v odvisnosti od dejavnosti:
Stanovanje 1.5 PM                   1.5 PM
 
Poslovni prostor 1PM/30–40 m2...
(180 m2/40 m2 = 4,5)                4.5 PM
 
Lokali – okrepčevalnica,           
restavracija 1PM/10 sedežev            
(80/10 = 8)                          8 PM
 
Skupaj potrebujemo                  14 PM.
(3) Kolesarski promet in peš dostop do objekta bo iz Škalske ulice po obstoječi dovozni cesti.
15. člen
(vodovodno omrežje)
(1) Novi objekt se bo oskrboval s pitno vodo iz javnega vodovoda preko novega vodovodnega priključka iz cevovoda, ki je zgrajen ob robu pločnika glavne ceste Slovenske Konjice–Celje. Stanovanjski del in poslovni del morata imeti ločeno odjemno mesto z ločenim vodomerom in vodomernim jaškom. Vodomer se vgradi v novi tipski vodomerni jašek s tipskim pokrovom proti zmrzovanju, katerega tip določi upravljavec. Jašek mora biti primerno odvodnjavan in zaščiten proti zmrzovanju. Jašek se izvede izven objekta v zelenici, na zemljišču v lasti investitorja.
(2) Vodovodni priključek se brez predhodnega soglasja upravljavca vodovoda ne sme izvesti, ter prenesti v uporabo tretji osebi za gospodinjsko uporabo vode ali za potrebe poslovne dejavnosti.
Odnos med dobaviteljem in potrošnikom je reguliran z Odlokom o preskrbi s pitno vodo na območju Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 55/97 in 16/08).
(3) Upravljavec se zavezuje vzdrževati vodovodni priključek za razdalje do 30 m od mesta priključitve na javni vodovod.
16. člen
(kanalizacijsko omrežje)
(1) Na območju nameravane gradnje je izvedena javna kanalizacija v mešanem sistemu DN 800 mm s traso v Škalski cesti. Pri izdelavi projekta faze PZI je potrebno upoštevati predvideno traso levobrežnega kolektorja z objekti po projektu IEI d.o.o., faze IDP, številka 6K 07319 skladno s smernicami Občine Slovenske Konjice št. 3502-0006/2009 (131) dne 18. 8. 2009 in izbranega izdelovalca PGD Hidroinženiring d.o.o..
(2) Investitor izvede na območju gradnje ločen sistem interne kanalizacije.
(3) Za odvod sanitarnih vod se zgradi začasna nepretočna greznica ustrezne velikosti na lastnem zemljišču. Po izvedbi levobrežnega kolektorja je investitor dolžan objekt priključiti na javno kanalizacijo in izločiti greznico iz uporabe.
(4) Neobremenjene meteorne vode iz streh se odvajajo, skupaj z očiščenimi meteornimi vodami iz asfaltiranih površin, v interno meteorno kanalizacijo z iztokom v vodotok Dravinjo skladno s pogoji ARSO.
(5) Onesnažene meteorne odpadne vode iz povoznih površin in parkirišč je potrebno pred priključitvijo na interno meteorno kanalizacijo očistiti v ustrezno dimenzioniranem lovilcu olja. Lovilec olj izvede investitor na lastne stroške na svojem zemljišču.
(6) Pri izdelavi projektne dokumentacije in izgradnji interne kanalizacije je potrebno upoštevati:
– Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05)
– Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske vode Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 55/09)
– Pravilnik o nalogah, ki se izvajajo v okviru obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 109/07, 33/08)
– Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode (Uradni list RS, št. 88/11, 8/12)
– Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 103/02).
17. člen
(elektroenergetsko omrežje)
(1) Dvorišče objekta parc. št. 1896/1 in delno 202/1 k.o. Slovenske Konjice prečka srednjenapetostni 20 kV kablovod RTP Sl. Konjice Stara TP – Lip Sl. Konjice 1 (k-301 OE Slovenska Bistrica), kar je potrebno upoštevati pri gradnji objekta in kolektorja.
Pri projektiranju predvidenih objektov bo potrebno pri izdelavi projektne dokumentacije in pri gradnji upoštevati soglasje za priključitev objekta (4. člen Splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije – Uradni list RS, št. 126/07). Investitor oziroma projektant se mora seznaniti s točno lokacijo obstoječih elektroenergetskih vodov in naprav, katere je potrebno vrisati v situacijo komunalnih vodov.
(2 Pri vseh gradbenih delih v bližini elektroenergetskih vodov in naprav mora biti zagotovljen nadzor s strani OE Slovenska Bistrica.
(3) Napajanje predvidenega objekta bo možno iz obstoječega omrežja transformatorske postaje 20/0,4 kV TP Trg (t-006 OE Slovenska Bistrica).
(4) Za napajanje objekta z električno energijo skladno z 71. členom Energetskega zakona in 4. členom Splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije si bo moral investitor pred izdajo soglasij k projektnim rešitvam in izdajo gradbenih dovoljenj pridobiti soglasje za priključitev za predvideni objekt.
18. člen
(telekomunikacijsko omrežje)
(1) Na obravnavanem območju ni glavnega TK omrežja.
(2) Kolikor TK priključek na obstoječem objektu ni izveden po veljavnih predpisih oziroma ne zadostuje novim potrebam, se naj zgradi nov TK priključek. Jašek TK je ob vzhodni fasadi objekta. Trasa obstoječega TK priključka se določi na kraju samem z zakoličbo.
19. člen
(ogrevanje in priprava sanitarne tople vode)
Poslovno stanovanjski objekt, ki je lociran na območju »C5-JZ kare«, se za potrebe ogrevanja, priprave priprave tople sanitarne vode, kuhanja in soproizvodnje električne energije priključijo na obstoječe distribucijsko omrežje zemeljskega plina, razen če za te namene uporabljajo obnovljivi viri energije. Petrol Plin d.o.o. Dunajska cesta 50, 1000 Ljubljana bo kot sistemski operater distribucijskega omrežja zemeljskega plina za navedeni objekt izdal projektne pogoje in nato še soglasje k projektnim rešitvam.
20. člen
(odstranjevanje odpadkov)
Investitor poslovno stanovanjskega objekta je dolžan na svojem zemljišču na svoje stroške urediti ustrezno dimenzioniran ekološki otok za zbiranje in odvoz odpadkov, vključno z nabavo posod za odpadke. Ureditev ekološkega otoka mora zadostiti določilom veljavnega Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 75/04) in omogočiti ločeno zbiranje odpadkov ter ustrezati vsem sanitarno tehničnim predpisom, vključno z vizualno ter mehansko zaščito proti vetru. Ekološki otok mora imeti stalno zagotovljen dostop tovornemu smetarskemu vozilu.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJA NARAVE, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
21. člen
(varstvo pred hrupom)
(1) Vsi ukrepi zaščite proti hrupu morajo zagotoviti, da se ne presegajo mejne vrednosti določene s III. stopnjo zahtevnosti (4. člen Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju – Uradni list RS, št. 105/05).
(2) III. stopnja varstva pred hrupom velja za naslednje površine podrobnejše namenske rabe prostora, na katerih je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa (v nadaljnjem besedilu: III. območje varstva pred hrupom):
– na območju stanovanj: splošne stanovanjske površine in stanovanjske površine s kmetijskimi gospodarstvi,
– na območju družbene infrastrukture: površine za vzgojo, izobraževanje, šport, zdravstvo, kulturo, javno upravo in opravljanje verskih obredov,
– na območju zelenih površin: površine za rekreacijo in šport, parki in pokopališča,
– na mešanem območju vse osrednje in mešane površine in
– na območju vodnih zemljišč vse površine razen površin vodne infrastrukture in površin na mirnem območju na prostem.
(3) Omilitveni in zaščitni ukrepi v času gradnje se nanašajo predvsem na izbiro in vzdrževanje strojev in mehanizacije.
(4) V času uporabe objekta je na zunanjih površinah prepovedana uporaba strojev, naprav in motornih vozil ali kako drugače povzročati hrup od 22.00 ure do 6.00 ure.
22. člen
(varstvo zraka)
(1) Snovi, ki se spuščajo v ozračje, ne smejo presegati mejnih vrednosti, določenih z Uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07, 70/08, 61/09) in Uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 34/07, 81/07).
(2) Dimovodne naprave morajo biti zgrajene tako, da zagotavljajo varno, zanesljivo in trajno delovanje kurišč in ne smejo presegati maksimalne dovoljenje emisije, določeni v Uredbi.
23. člen
(varstvo voda)
Lokacija poslovno stanovanjskega objekta leži v varovalnem pasu reke Dravinje.
1. Objekt leži izven območij varovanja pitne vode.
2. Odpadne vode se do izgradnje javnega kanalizacijskega sistema urejajo lokalno.
3. Projektna rešitev odvajanja in čiščenja padavinskih in komunalnih odpadnih voda je usklajena s Pravilnikom o nalogah, ki se izvajajo v okviru obvezne občinske gospodarske javne službe odvodnjavanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (Uradni list RS, št. 109/07 in 33/08) in Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05, 45/07).
4. Čiste padavinske vode iz streh je treba, do izgradnje javne kanalizacije, zbrati v interni kanalizaciji z iztokom v vodotok.
5. Iztok očiščenih padavinskih odpadnih vod v vodotok Dravinjo mora biti predviden in izveden tako, da bo izpustna glava oblikovana pod kotom brežine vodotoka in ne bo segala v njegov svetli profil, opremljena mora biti s protipoplavno zaklopko. Na območju iztoka morata biti struga in brežina ustrezno zavarovani pred vodno erozijo. Detajl iztoka mora biti v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja tekstualno in grafično ustrezno obdelan in prikazan.
6. Za gradnjo iztoka padavinskih vod, preko vodnega zemljišča s parc. š. 1362/7 k.o. 1115 – Slovenske Konjice v Občini Slovenske Konjice v lasti Republike Slovenije, je treba pridobiti služnostno pravico. Investitor si mora pogodbo o ustanovitvi služnosti pridobiti na podlagi izdanega vodnega soglasja, s posebno vlogo pri naslovnem organu.
7. Odvajanje padavinskih odpadnih vod s parkirnih in dovoznih površin je načrtovano preko ustrezno dimenzioniranega lovilca olja in usedalnika. Iz projektne dokumentacije mora biti razvidno, da je predvidena vgradnja standardiziranih lovilcev olj (SIST EN 858-2).
8. Obstoječe montažno skladišče v priobalnem pasu je zgrajeno z ustreznim dovoljenjem (odločba o priglasitvi del št. 351-421/90-8/4 izdano dne 20. 7. 1990).
9. Z gradnjo objekta 3 – nadomestna prizidava – na mestu obstoječega skladišča se ob izpolnitvi zahtev 201. člena sprememb in dopolnitev ZV-1 (Uradni list RS, št. 57/08) ne bo povečala poplavna in erozijska nevarnost ali ogroženost, ne poslabšuje se stanje voda, je omogočeno izvajanje javnih služb, ne bo ovirana obstoječa posebna raba voda, to ni v nasprotju s cilji upravljanja z vodami, oddaljenost do meje vodnega zemljišča se ne zmanjšuje.
10. Obstoječa (ELEKTRO KBV) in predvidena (KOLEKTOR) komunalna javna infrastruktura segata v pas priobalnega zemljišča skladno s 37. členom ZV-1, kakor tudi lovilec olj z usedalnikom in kanalizacija, namenjeni varstvu voda pred onesnaževanjem. Prav tako je dovoz po asfaltirani cesti na območje obravnave obstoječ.
11. Območje na zahodni strani na meji z zemljiščem vodotoka ne bo ograjeno.
12. V skladu z 49.b členom Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02, 102/04 – UPB1 (14/05 popr.), 92/05 – ZJC-B, 93/05 – ZVMS, 111/05 Odl. US, 126/07, 108/09, 61/10 – ZRud-1 (62/10 popr.), 20/11 Odl. US) si mora investitor pri naslovnem organu, po končanem projektiranju in pred gradnjo objektov na obravnavanem območju, pridobiti vodno soglasje.
24. člen
(varstvo narave)
Na obravnavanem območju ni vsebin ohranjanja narave (prostorska ureditev leži izven naravnih vrednot in za biotsko raznovrstnost pomembnih območij), zato celovite presoje vplivov na okolje ni potrebno izvesti.
25. člen
(varstvo kulturne dediščine)
(1) Obravnavane parcele ležijo v centru mesta Slovenske Konjice, ki se nahaja v vplivnem območju Slovenske Konjice – Mestno jedro (EŠD 664), ki je varovano v planskih aktih Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 75/04). Srednjeveška trška naselbina ima še dobro ohranjen in kvaliteten stavbni fond, primarno urbanistično zasnovo obcestnega trga z vrstno parcelacijo, sekundarnimi komunikacijami in lijakastim zaključkom.
(2) Območje obravnave predstavlja prvi plan vizure na mestno jedro z glavne prometnice in parka pred šolo, zato je oblikovanje dozidave in novega prizidka za vstop v mesto oziroma za veduto na mesto bistvenega pomena. Predvideni posegi se rešujejo z naslednjimi kulturnovarstvenimi ukrepi:
1. Prizidava mora slediti kontinuiteti obstoječe gradnje in načina urejanja prostora, razen tega novo pozidan več-namenski objekt ne sme negativno vplivati na kvalitetne vedute na mestno jedro.
2. Arhitekturno oblikovanje zunanjščine objekta naj sloni na tradiciji stavbarstva tega prostora, lahko pa se dopolni z modernimi arhitekturnimi elementi in detajli.
3. Nadzidava obstoječega zidanega objekta je možna za eno etažo v obstoječih tlorisnih gabaritih, s simetrično dvokapnico 35°–40° naklona. Kritina mora biti opečna oziroma iz materiala podobne teksture in opečne barve.
4. Ker je masa predvidenega pozidanega dela prevelika in tlorisna zasnova neprimerna za neposredno bližino varovanega mestnega jedra, naj se izvede namesto pozidanega dela ločen, pravokotno podolgovat objekt v razmerjih, podoben prvotnemu s simetrično dvokapnico in opečno kritino. Oba objekta naj povezuje komunikacija sodobnega oblikovanja in pristopa v smislu transparentnega trapeznega kubusa.
5. Fasada naj sledi povezavi; večja objekta naj bosta v klasičnem ometu nevtralnega barvnega tona, lahko v kombinaciji z lesom ali kovino sodobnega oblikovanja in izvedbe, povezovalni kubus pa naj bo kontrasten v materialih, a skladen v izvedbi in kompoziciji.
6. Raster fasadnih odprtin mora biti kompozicijsko usklajen in uravnotežen glede na fasadne površine, odprtine same pa pokončno podolgovato pravokotne oblike.
7. Za osvetljevanje podstrešnih prostorov so možna pokončno podolgovata strešna okna, kompozicijsko usklajena s fasadnimi odprtinami.
8. Ureditev okolice objekta naj upošteva obstoječe kvalitete obvodnega prostora, brez večjih grajenih podpornih zidov in zidanih ograj ter z zasaditvijo avtohtonih listopadnih dreves. Urbana oprema je lahko oblikovana sodobno in nevtralno.
(3) Za posege v vplivno območje Slovenske Konjice – Mestno jedro (EŠD 664) je treba pridobiti kulturnovarstveno soglasje, ki ga izda pristojna strokovna javna služba za področje varstva nepremične kulturne dediščine.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
26. člen
(požarna zaščita)
(1) Za zaščito v primeru nevarnosti elementarnih in drugih nesreč so zagotovljene ustrezne evakuacijske poti in površine za ljudi in materialne dobrine. Zagotovljeni so zadostni odmiki med objekti za preprečitev širitve požara oziroma zagotovljeni ustrezni drugi ukrepi (požarna ločitev).
(2) Za objekt in dobrine je potrebno v projektni dokumentaciji PGD opredeliti način varovanja pred požarom v skladu z veljavno zakonodajo.
(3) Za zagotovitev požarne varnosti bo zgrajeno zunanje hidrantno omrežje in zagotovljen dostop gasilskim vozilom neposredno do objekta. Gasilski dom je oddaljen manj kot 1 km. V objektu bodo prostori opremljeni z ročnimi gasilniki.
27. člen
(potresna ogroženost)
Objekt se nahaja na območju z intenziteto VII. stopnje po MCS. Pri projektiranju je potrebno upoštevati projektni pospešek tal za obravnavano območje, ki znaša 0,125 g in je povzet iz karte potresne nevarnosti Slovenije.
28. člen
(obramba in zaščita)
(1) Zaklonišč, zaklonilnikov ali drugih zaščitnih objektov za zaščito pred vojnimi dejstvovanji v skladu z Uredbo o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) ni potrebno predvideti.
(2) Predviden objekt leži izven poplavnega območja reke Dravinje, zato posebni ukrepi za poplavno ogroženost niso predvideni. V območju OPPN ni visoke podtalnice, erozivnost in plazovitost terena nista prisotna.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
29. člen
(etapnost izvedbe)
(1) Ob zahodni parcelni meji, ki meji na vodotok, se predvidi 3 m širok komunalni koridor, v katerem bo potekala komunalna javna infrastruktura (SN kablovod in predvideni levobrežni kolektor po načrtih Hidroinženiring d.o.o.). Gradnja in vzdrževanje javne komunalne infrastrukture na privatnem zemljišču je regulirana s služnostnimi pogodbami, ki jih je investitor sklenil z ELEKTRO Maribor d.d. in Občino Slovenske Konjice.
(2) Javna komunalna infrastruktura in gradnja objekta s komunalnimi priključki in ureditvijo okolice se izvaja v etapah. Dodatna parkirna mesta na javni površini se zgradijo v sklopu gradnje poslovno stanovanjskega objekta.
IX. DOPUSTNA ODSTOPANJA
30. člen
(dopustna odstopanja pri projektni dokumentaciji)
(1) Pri pripravi projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja so dopustna odstopanja od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev, če se z novimi rešitvami v okviru odstopanj ne spreminja načrtovani videz območja, ne poslabšajo bivalne in delovne razmere na območju načrta oziroma na sosednjih območjih ter niso v nasprotju z javno koristjo, glede na 56. člen Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07).
(2) Odstopanja so dopustna v primeru, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer ali zaradi spremembe programskih rešitev, poiščejo takšne tehnične rešitve, ki so primernejše z oblikovalskega, prometno tehničnega, okoljskega vidika, s katerimi pa se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere. Odstopanja ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi, z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki so podali smernice in mnenja k OPPN.
(3) Dopustna odstopanja za objekt:
– Pri tlorisnih dimenzijah objekta do 0.5 m v razpoložljivih smereh
– V višino do 0.5 m.
X. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU OPPN
31. člen
(obveznosti investitorjev in izvajalcev)
(1) Financiranje izgradnje infrastrukture za priključitev objekta poteka v dogovoru med investitorjem in upravljavci energetskih in komunalnih naprav ter ceste.
(2) Vzdrževanje ELEKTRO SN kablovoda in nova gradnja levobrežnega kolektorja je predvidena v 3.0 m širokem komunalnem koridorju ob objektu na parc. št. 1896/1 in delno 202/1 k.o. Slovenske Konjice. Investitor je sklenil z ELEKTRO Maribor d.d. služnostno pogodbo za gradnjo in vzdrževanje obstoječega SN kablovoda in z Občino Slovenske Konjice služnostno pogodbo za gradnjo levobrežnega kolektorja.
(3) Gradnjo parkirnih mest na javni površini ob dovozni cesti izvede investitor.
(4) Pred pričetkom gradnje mora investitor pravočasno obvestiti upravljavce energetskih, komunalnih naprav in cest zaradi uskladitve posegov oziroma zakoličbe, prestavitve ali ustrezne zaščite tangiranih podzemnih vodov ter nadzora nad izvajanjem del.
(5) V času izvajanja del je potrebno zagotoviti nemotene dovoze in dostope do obstoječih objektov in zemljišč ter nemoteno komunalno oskrbo objektov.
(6) Zagotovljeni morajo biti vsi potrebni varstveni ukrepi in organizacija gradbišča, da ne bo prišlo do onesnaževanja okolja in voda.
XI. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI LOKACIJSKEGA NAČRTA
32. člen
(urejanje po prenehanju veljavnosti OPPN)
(1) Do realizacije OPPN ostanejo vsa zemljišča v sedanji rabi. Posegi, ki bi bili v nasprotju z OPPN, niso dovoljeni.
(2) Za koriščenje zemljišča v lasti Občine Slovenske Konjice za gradnjo dodatnih parkirnih mest je dolžen investitor skleniti služnostno pogodbo, s katero se določijo pogoji za ureditev parkirnih mest.
(3) Po izgradnji vseh objektov in ureditev določenih v tem OPPN se območje ureja s prostorskim načrtom Občine Slovenske Konjice.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
33. člen
(nadzor nad izvajanjem OPPN)
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
34. člen
(hramba sprejetega OPPN)
Občinski podroben prostorski načrt C5 JZ akre – poslovno stanovanjski objekt Šmid – je stalno na vpogled pri pristojnem organu Občine Slovenske Konjice in Upravne enote Slovenske Konjice.
35. člen
(začetek veljavnosti OPPN)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0014/2009
Slovenske Konjice, dne 5. julija 2012
Župan
Občine Slovenske Konjice
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti