Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2011 z dne 23. 9. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2011 z dne 23. 9. 2011

Kazalo

3194. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta Košenina na Izlakah, stran 9827.

Na podlagi 46. in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08, 108/09, 106/10) in 30. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 98/09 – UPB) je župan Občine Zagorje ob Savi sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta Košenina na Izlakah
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Obstoječi Zazidalni načrt Košenina na Izlakah, odlok št. 352-6/94, je bil sprejet leta 1996 in objavljen v Uradnem vestniku Zasavja, št. 7/96 ter spremenjen in dopolnjen v letu 2008, objavljen v Uradnem listu RS, št. 31/08.
Območje zazidalnega načrta obsega individualno stanovanjsko pozidavo na pobočju Košenina na robu ureditvenega območja naselja Izlake, ki se organsko in funkcionalno navezuje na obstoječo individualno stanovanjsko gradnjo. Velikost območja zazidalnega načrta je cca 1,4 ha.
Razlog za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je pobuda OFIS ARHITEKTI, projektivni biro d.o.o., Beethovnova 9, Ljubljana, ki jo daje v imenu in po pooblastilu investitorja Livije Dolanc in Sandija Češka, Medijske toplice 33, Izlake.
Pobuda za spremembe in dopolnitve se nanaša na prostorsko ureditev na parc. št. 125/1 in delno na parc. št. 125/10, k.o. Izlake. Na obravnavanem območju po obstoječem zazidalnem načrtu zaradi strmega obrežja in posebnih zahtev gradnje objekt ni bil predviden. V letih od sprejetja zazidalnega načrta so se gradbene tehnologije posodobile in gradnjo omogočajo.
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je umestitev novo načrtovanega objekta v prostor. Predvideni objekt je v večji meri vkopan v brežino in ima zeleno streho. Na tak način bi bil integriran v naravo, navzven bi bili vidni le deli fasade, obdelani v lesu in steklu.
Oblika objekta spoštuje obstoječo morfologijo terena in se prilagaja višinskim kotam. Ker so arhitekture hiš v območju zazidave precej heterogene, objekt nima klasične oblike hiše z dvokapnico, temveč se bolj spogleduje s krajinskim elementom. Zelene strehe in terasna organska zasnova objekt diskretno integrira v zelenje ter ohranja obstoječi gozdni rob.
Predhodno bodo izvedene geološke raziskave in predstavljen način gradnje in utrjevanja brežin.
Vodotok, ki teče preko obravnavanega območja, bo primerno obdelan kot tudi vsa pripadajoča komunalna, energetska in prometna infrastruktura.
Programska izhodišča zazidalnega načrta se ne spreminjajo in obsegajo individualno stanovanjsko pozidavo.
Velikost območja sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je cca 0,25 ha.
3. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev
Podlaga za izdelavo predloga sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je geodetski načrt izdelan v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
Pred izdelavo predloga sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta se izdelajo naslednje strokovne podlage:
– geološko geomehanske raziskave z elaboratom;
– analizo ustvarjenih razmer: namembnost površin in objekta, prometna, komunalna, energetska infrastruktura, motnje v okolju (opredelitev obstoječega stanja);
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve, izdelana na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske in arhitekturne rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejna zasnova prometne ureditve, tudi v odnosu do obstoječe (ukinitve, preureditve obstoječih cest, poti ipd.);
– idejna zasnova novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Strokovne rešitve izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca, in ga je izbral investitor.
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se izdelajo kot OPPN in morajo biti izdelane v obsegu in z vsebinami, ki jih določa Zakon o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08, 108/09, 106/10) in Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07) ter v skladu s tem sklepom. Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se izdelajo tudi v digitalni obliki, tako da je možen vnos v GIS občine.
4. Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz
Kadar se spremembe in dopolnitve občinskega podrobnega prostorskega načrta nanašajo samo na posamične posege v prostor, ki ne vplivajo na celovitost načrtovanih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, se v postopku priprave sprememb in dopolnitev tega načrta rok za predložitev smernic in mnenj skrajša na 15 dni, enako pa se skrajša trajanje javne razgrnitve.
Posamezne faze in roki za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta:
– Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
– Objava sklepa v Uradnem listu RS in na svetovnem spletu
– Priprava osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta – 30 dni
– Poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev smernic in pridobitev obvestila MOP, službe za varstvo okolja, o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje – 15 dni
– Analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta – 30 dni
– Izdelava okoljskega poročila na osnutek sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta – na podlagi obvestila MOP o izvedbi CPVO kolikor bo potreba – 30 dni
– Poziv MOP, Direktorat za okolje, Sektor za celostno presojo vlivov na okolje za presojo kakovosti in skladnosti okoljskega poročila in dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta kolikor bo potreba
– Javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta – 7 dni pred pričetkom javne razgrnitve
– Objava na svetovnem spletu in na krajevno običajen način
– Javna razgrnitev in obravnava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta z evidentiranjem vseh pisnih pripomb – 15 dni
– Priprava stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave – 15 dni
– Prva obravnava na OS
– Pisno posredovanje stališč do pripomb
– Oblikovanje dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta na podlagi stališč do pripomb – 15 dni
– Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta in opredelitev MOP o sprejemljivosti, kolikor je potrebna celovita presoja vplivov na okolje – 15 dni
– Pridobitev potrdila ministrstva, pristojno za okolje o sprejemljivosti
– Priprava usklajenega predloga sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
– Druga obravnava in sprejem odloka na občinskem svetu
– Objava odloka v Uradnem listu RS.
5. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice na osnutek sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta, k predlogu sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta pa mnenje, so:
– Elektro Ljubljana d.d., DE Elektro Trbovlje, Gimnazijska 25, Trbovlje
– Telekom Slovenije d.d., Lava 1, Celje
– Občina Zagorje ob Savi, Oddelek za gospodarske javne službe, Cesta 9. avgusta 5, Zagorje ob Savi
– Adriaplin d.o.o., Dunajska cesta 7, Ljubljana
– EVJ Elektroprom d.o.o., Loke 22, Kisovec
– MOP, Agencije RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana.
MOP, Direktorat za okolje, Sektor za celostno presojo vlivov na okolje, Dunajska cesta 48, Ljubljana poda obvestilo o potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice in mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso navedeni, se le-ta pridobijo v postopku.
Pristojni organi (nosilci urejanja prostora) morajo v skladu z zakonom podati svoje smernice za načrtovanje in mnenja v roku 15 dni od zahteve, ker se spremembe in dopolnitve nanašajo samo na posamične posege v prostor, ki ne vplivajo na celovitost načrtovanih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, se priprava sprememb in dopolnitev lahko izvede po skrajšanem postopku.
Načrtovalec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta, ki se izdelajo kot OPPN, je Genius Loci, Inštitut za arhitekturo in urbanizem, d.o.o., Dunajska 158, Ljubljana.
Pripravljavec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta, odgovoren za njegovo pripravo, je Občina Zagorje ob Savi.
6. Obveznosti financiranja priprave
Stroške izdelave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta in strokovnih podlag krijeta investitorja Livija Dolanc in Sandi Češko, Medijske toplice 33, Izlake.
7. Objava sklepa priprave
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Zagorje ob Savi, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-6/94
Zagorje ob Savi, dne 9. septembra 2011
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti