Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2011 z dne 10. 6. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2011 z dne 10. 6. 2011

Kazalo

2150. Odlok o načinu izvajanja obvezne lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest na območju Občine Straža, stran 6064.

Na podlagi 3., 7., 32. in 34. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP in 38/10 – ZUKN), 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 76/08, 79/09 in 51/10), 8. člena Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 33/06 – ZJC-UPB-1, 45/08, 57/08 – ZLDUVCP, 42/09, 109/09 in 109/10 – ZCes-1), ter 4. in 6. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Straža (Uradni list RS, št. 75/08) je Občinski svet Občine Straža na 7. redni seji dne 2. 6. 2011 sprejel
O D L O K
o načinu izvajanja obvezne lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest na območju Občine Straža
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet odloka)
Odlok o načinu izvajanja obvezne lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest v Občini Straža (v nadaljevanju: odlok) določa način izvajanja obvezne lokalne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest, javnih poti, parkirišč ter površin za pešce v Občini Straža (v nadaljevanju: gospodarska javna služba).
Odlok iz prvega odstavka tega člena predstavlja tudi koncesijski akt, s katerim se določi način podelitve koncesije za izvajanje gospodarske javne službe.
2. člen
(način izvajanja)
Gospodarska javna služba iz 1. člena tega odloka se na območju Občine Straža izvaja s podelitvijo koncesije, ki se podeli za izvajanje rednega in zimskega vzdrževanja na lokalnih cestah.
Vzdrževanje javnih poti, pločnikov in parkirišč se lahko izvaja na podlagi neposredne pogodbe, v režijskem obratu ali v okviru občinske uprave.
2. OBMOČJE IZVAJANJA, UPRAVLJAVEC OBČINSKIH CEST
3. člen
(območje izvajanja)
Gospodarska javna služba iz 1. člena tega odloka se izvaja na celotnem območju Občine Straža.
4. člen
(upravljavec občinskih cest in drugih javnih površin)
Z občinskimi cestami, javnimi potmi in drugimi javnimi površinami na celotnem območju Občine Straža upravlja Občina Straža (v nadaljevanju: občina).
5. člen
(predpisi o graditvi in vzdrževanju občinskih cest)
Občinske ceste na območju občine se gradijo in vzdržujejo na način in pod pogoji, ki jih določajo predpisi, ki urejajo javne ceste, predpisi o varstvu okolja, predpisi o urejanju prostora, predpisi o graditvi objektov, predpisi o varnosti cestnega prometa in ta odlok.
Vsa vprašanja, ki se nanašajo na javne ceste in niso neposredno urejena s tem odlokom, se rešujejo ob smiselni uporabi Zakona o javnih cestah in na njem temelječih predpisih.
3. DEJAVNOSTI, KI SO PREDMET GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
6. člen
(odgovornost za stanje občinskih cest)
Kategorizirane občinske ceste se morajo redno vzdrževati in obnavljati tako, da ob upoštevanju njihovega pomena za povezovanje prometa v prostoru, gospodarnosti vzdrževanja, predpisov, ki urejajo javne ceste, in tega odloka omogočajo varno odvijanje prometa.
7. člen
(gospodarska javna služba vzdrževanja občinskih cest)
Vzdrževanje občinskih javnih cest je obvezna lokalna gospodarska javna služba, ki obsega vzdrževalna dela za ohranjanje kategoriziranih občinskih cest v dobrem stanju, za zagotavljanje prometne varnosti in prevoznosti kategoriziranih občinskih cest, nadzor nad stanjem teh cest in njihovega varovalnega pasu ter vzpostavitev prevoznosti ob naravnih in drugih nesrečah. Redno vzdrževanje obsega tudi zimsko službo.
Dela rednega vzdrževanja so:
– pregledniška služba,
– redno vzdrževanje prometnih površin,
– redno vzdrževanje bankin,
– redno vzdrževanje naprav za odvodnjavanje,
– redno vzdrževanje brežin,
– redno vzdrževanje prometne signalizacije in opreme,
– redno vzdrževanje vegetacije,
– zagotavljanje preglednosti,
– čiščenje cest,
– redno vzdrževanje cestnih objektov,
– intervencijski ukrepi,
– zimska služba.
Gospodarska javna služba iz prvega odstavka se mora izvajati tudi ob naravnih nesrečah (neurje, poplava, plaz, potres, žled in podobno) in drugih izrednih oziroma nepredvidenih dogodkih (intervencijski ukrepi). V teh primerih je izvajalec dolžan nemudoma odpraviti vzroke, zaradi katerih je oviran ali ogrožen promet ali zaradi katerih lahko pride do hujših poškodb ceste in večje škode. Kolikor to ni mogoče, je dolžan označiti ovire in zavarovati promet s predpisano prometno signalizacijo, izvesti nujne ukrepe za zavarovanje ceste ter čim prej vzpostaviti prevoznost ceste.
8. člen
(izvajalec javne službe)
Izvajalec gospodarske javne službe iz 1. člena tega odloka (v nadaljevanju: izvajalec) je pravna oseba, ki v skladu z 2. členom tega odloka:
– pridobi koncesijo,
– sklene z občino neposredno pogodbo,
– režijski obrat,
– zaposleni v okviru občinske uprave.
9. člen
(stavka)
Izvajalec mora v primeru stavke svojih delavcev zagotoviti vzdrževanje občinskih cest v obsegu in pod pogoji, določenimi s predpisi o javnih cestah.
3.1. Redno vzdrževanje
10. člen
(pregledniška služba)
Pregledniška služba je dolžna nadzirati vsa dogajanja, ki lahko vplivajo na cesto in promet na njej, ter preverjati (vizualni pregled) stanje vseh sestavnih delov ceste. Pregledniška služba opravlja tudi manjša vzdrževalna ali zavarovalna dela na cesti, ki jih je možno opraviti s predpisano pregledniško opremo in sredstvi. Podatke o ugotovitvah s pregledov in opravljenih delih je dolžna zapisovati in hraniti na predpisani način ter jih posredovati občinski strokovni službi.
O posegih ali uporabi ceste in varovalnega pasu, ki so v nasprotju z določili predpisov o cestah in varnosti cestnega prometa, je pregledniška služba dolžna opozoriti povzročitelja in obvestiti občinsko strokovno službo, pri večjih kršitvah pa tudi policijo in/ali občinski nadzorni organ.
Pregledniška služba je dolžna najmanj enkrat mesečno pregledati cestne objekte, pri čemer je treba preveriti zlasti elemente, ki so bistvenega pomena za stabilnost, funkcionalnost in trajnost objekta ter varnost prometa.
11. člen
(redno vzdrževanje prometnih površin)
Redno vzdrževanje prometnih površin, ki so sestavni del javne ceste, obsega čiščenje teh površin ter popravila lokalnih poškodb, kot so krpanje udarnih jam in mrežastih razpok oziroma polaganje asfaltne prevleke, kjer je to racionalnejše, zalivanje posameznih razpok, stikov in reg, rezkanje zglajenih asfaltnih površin ali posipanje s peskom ter popravila drugih podobnih poškodb.
Prometne površine morajo biti vzdrževane tako, da je omogočen varen in neoviran promet. Poškodbe prometnih površin se praviloma popravljajo z enakim materialom, iz katerega je obstoječa konstrukcija. Izjemoma, kadar zaradi neugodnih vremenskih ali drugih okoliščin to ni možno, se lahko poškodbe začasno popravijo tudi z drugim primernim materialom.
12. člen
(redno vzdrževanje bankin)
Kota bankine ne sme biti višja od kote roba vozišča, niti ne nižja več kot 3 cm. Prečni naklon bankine mora omogočati odtok vode z vozišča in ne sme biti manjši kot 4% in ne večji kot 10%. Bankina mora biti poravnana in utrjena.
13. člen
(redno vzdrževanje naprav za odvodnjavanje)
Z območja ceste mora biti omogočen odtok površinskih in talnih voda. Preprečeno mora biti pritekanje vode in nanašanje naplavin z brežin in cestnih priključkov na vozišče. Naprave za odvodnjavanje je treba vzdrževati in čistiti tako, da ne puščajo, da na njih ali v njih voda ne zastaja in da je z vseh sestavnih delov ceste zagotovljeno regulirano odvajanje vode.
14. člen
(redno vzdrževanje brežin)
Brežine usekov, zasekov in nasipov morajo biti vzdrževane tako, da sta zagotovljena določen nagib in oblika, da se na njih stalno utrjuje ali odstranjuje nestabilni material ter da so tehnične in biološke zaščitne ureditve (zaščitna vegetacija, zaščitne mreže ter druge naprave in ureditve za zadrževanje nestabilnega materiala) v takšnem stanju, da je zagotovljeno učinkovito zavarovanje brežin in ceste.
15. člen
(redno vzdrževanje prometne signalizacije in opreme)
Redno vzdrževanje prometne signalizacije in opreme obsega čiščenje ter dopolnitve, nadomestitve ali popravila dotrajane, poškodovane, pomanjkljive ali izginule prometne signalizacije in opreme ter njihovih nosilnih konstrukcij. Prometna signalizacija in oprema na cestah morata biti redno vzdrževani tako, da je zagotovljeno njuno brezhibno delovanje in vidnost ter da izpolnjujeta zahteve Zakona o varnosti cestnega prometa in predpisa o prometni signalizaciji in opremi cest.
16. člen
(redno vzdrževanje vegetacije)
Na površinah, ki so sestavni del ceste, se vegetacijo kosi, obrezuje in seka najmanj v takem obsegu, da sta zagotovljena prost vozni profil ceste in predpisana preglednost, da sta omogočena pregled in dostop do cestnih objektov, da sta vidni in dostopni prometna signalizacija in oprema. Vzdrževati je treba tudi cesti bližnja drevesa, ki lahko ogrožajo cesto in promet na njej.
Vegetacijo se mora vzdrževati v skladu s pravili stroke. Okolju neprijaznih sredstev za zatiranje rasti vegetacije ni dovoljeno uporabljati.
17. člen
(zagotavljanje preglednosti)
Polja preglednosti, določena s preglednim trikotnikom in pregledno bermo, morajo biti vzdrževana tako, da je zagotovljena s predpisom določena preglednost, izjemoma, če to ni mogoče, pa tako, da je glede na terenske razmere zagotovljena največja možna preglednost.
18. člen
(čiščenje cest)
Vsi sestavni deli ceste se čistijo tako, da se odstrani vse, kar lahko negativno vpliva na varnost prometa, funkcionalnost in urejen videz ceste ter varovanje okolja.
19. člen
(redno vzdrževanje cestnih objektov)
Cestni objekti se redno vzdržujejo tako, da se na objektu in prostoru okoli objekta pravočasno ugotovijo in odpravijo vzroki, ki lahko negativno vplivajo na stabilnost, funkcionalnost in trajnost objekta ter varnost prometa.
Med dela rednega vzdrževanja cestnih objektov sodi zlasti čiščenje prometnih površin in prometne opreme na objektu, prostora neposredno okoli objekta, naprav za odvodnjavanje, naplavin, nanosov in drugega materiala, ki lahko ogroža objekt ali promet. Med dela rednega vzdrževanja cestnih objektov se štejejo tudi manjša popravila objektov.
20. člen
(intervencijski ukrepi)
Izvajalec rednega vzdrževanja je dolžan organizirati dežurno službo in delovne skupine za izvajanje intervencijskih ukrepov zaradi izrednih dogodkov na cesti. O izvajanju intervencijskega ukrepa in vzrokih zanj je dolžan takoj obvestiti občinsko strokovno službo, kadar je ogrožen ali oviran promet, pa tudi policijo.
Pri naravnih nesrečah, kot so neurje, poplava, plaz, potres, žled in podobno, pri težjih prometnih nesrečah in drugih izrednih dogodkih ali pa na zahtevo policije, je izvajalec rednega vzdrževanja dolžan nemudoma odpraviti vzroke (poškodbe ceste, ovire na cesti), zaradi katerih je oviran ali ogrožen promet ali zaradi katerih lahko pride do hujših poškodb ceste in večje materialne škode.
Če to ni mogoče, je dolžan:
– označiti ovire in zavarovati promet s predpisano prometno signalizacijo,
– izvesti nujne ukrepe za zavarovanje ceste,
– čim prej vzpostaviti prevoznost ceste, če je to možno.
3.2. Zimska služba
21. člen
(opredelitev pojmov)
Zimska služba obsega sklop dejavnosti in opravil, ki so potrebna za omogočanje prevoznosti cest in varnega prometa v zimskih razmerah.
Zimske razmere nastopijo takrat, ko je zaradi snega, poledice ali drugih zimskih pojavov lahko ogroženo normalno odvijanje prometa.
22. člen
(način izvajanja)
Zimska služba se opravlja kot del gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest.
Zimska služba obsega predvsem naslednja opravila:
– zagotavljanje potrebnega števila prometnih znakov, obvestil in snežnih kolov,
– pluženje in posipanje javnih prometnih površin,
– odstranjevanje in odvažanje snega z javnih prometnih površin,
– čiščenje naprav za odvodnjavanje,
– čiščenje zasnežene vertikalne prometne signalizacije.
23. člen
(izvajalec zimske službe)
Izvajalec vzdrževanja občinskih javnih cest izvaja v okviru gospodarske javne službe tudi zimsko službo.
24. člen
(izvedbeni program zimske službe)
Izvajalec gospodarske javne službe je dolžan vsako leto do 15. oktobra pripraviti izvedbeni program zimske službe in ga predložiti občinski upravi Občine Straža; v nadaljevanju: Občinska uprava) v potrditev.
V izvedbenem programu zimske službe se določijo zlasti:
– organizacijska shema vodenja ter pristojnosti in odgovornosti izvajalcev zimske službe,
– načrt cestne mreže z oznakami prednostnih razredov in izhodiščna mesta za izvajanje zimske službe,
– razporeditev mehanizacije, opreme, materiala za posipanje in delavcev za izvajanje načrtovanih del,
– dežurstva, obveznost prisotnosti, stopnje pripravljenosti in razpored delovnih skupin,
– načrt posipanja proti poledici in odstranjevanja snega,
– način zbiranja podatkov in shema obveščanja o stanju in prevoznosti cest.
25. člen
(prednostni vrstni red izvajanja zimske službe)
Pri izvajanju zimske službe velja za izvajalca v skladu z izvedbenim programom izvajanja zimske službe naslednji prednostni vrstni red opravil, ki so predmet zimske službe:
1. ceste, parkirni prostori in dostopne poti in pločniki do zdravstvenih ustanov, vrtcev, šol, gasilskih domov, avtobusnih postaj in postajališč ter drugih javnih ustanov in institucij,
2. ceste, po katerih se šolski prevozi opravljajo z avtobusi,
3. pločniki in ceste, ki povezujejo posamezna naselja,
4. druge javne površine za pešce,
5. ostale javne površine.
26. člen
(pluženje cest)
Izvajalec zimske službe mora pričeti s pluženjem snega, ko ta doseže višino 10 cm. Višino zapadlega snega ugotavlja izvajalec sam, po potrebi pa ga na to opozori Občinska uprava.
V izjemnih primerih, ki jih ugotovi ali potrdi Občinska uprava, je možno ne glede na določilo prejšnjega odstavka tega člena pričeti z odstranjevanjem snega tudi pri nižji višini zapadlega snega.
Sneg mora biti odstranjen z vozišča tako, da je cestišče ali prometni pas, kjer to dopuščajo razmere, širok 3 m. Očiščena širina pločnika mora biti najmanj 1 m.
Sneg mora biti na površinah iz 1. točke prejšnjega člena tega odloka odstranjen takoj po prenehanju sneženja, na ostalih površinah pa najkasneje v 24 urah po prenehanju sneženja, upoštevaje prednostni vrstni red iz prejšnjega člena tega odloka in v skladu z izvedbenim programom izvajanja zimske službe.
27. člen
(posipanje cest)
Izvajalec zimske službe prične s posipanjem prometnih površin takoj, ko se na njih zazna pojav poledice.
Na cestah ali cestnih odsekih, za katere je v izvedbenem programu predvideno tudi preventivno posipanje, se posipa že ob nastopu okoliščin, v katerih se lahko pričakuje poledica.
Prometne površine se ob sneženju in poledici lahko posipajo le s soljo ali peskom oziroma drugim ustreznim materialom. Uporaba sredstev za posipanje je dovoljena samo v minimalnih potrebnih količinah, za posipanje pa je dovoljeno uporabljati le takšne naprave, ki omogočajo natančno odmerjanje količin posipnega materiala. Pri odmerjanju količin posipnega materiala je potrebno upoštevati količino posipa, ki je že na prometnih površinah.
28. člen
(odstranjevanje snega)
V primeru, ko zapade večja količina snega in je onemogočeno pluženje pločnikov, je potrebno odstraniti sneg z nalaganjem na prevozna sredstva in odvozom na deponijo. Odvoz snega potrdi Občinska uprava.
29. člen
(čiščenje naprav za odvodnjavanje in prometne signalizacije)
Izvajalec zimske službe mora redno čistiti naprave za odvodnjavanje, tako da je ob taljenju snega omogočeno odvodnjavanje prometnih površin.
Vertikalna prometna signalizacija mora biti ustrezno očiščena snega oziroma ledu in dobro vidna.
30. člen
(izvajanje zimske službe v izrednih razmerah)
V času izrednih snežnih padavin ali velikih odjug lahko župan poleg izvajalca aktivira tudi Občinski štab za civilno zaščito ter enote, službe in druge operativne sestave za zaščito, reševanje in pomoč v občini.
V primeru iz prvega odstavka tega člena prevzame Občinski štab za civilno zaščito nadzor nad izvajanjem ukrepov zimske službe.
4. LETNI PROGRAM IZVAJANJA GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
31. člen
(letni program)
Gospodarska javna služba se izvaja na podlagi letnega programa izvajanja gospodarske javne službe. Izvajalec javne službe je dolžan vsako leto pripraviti predlog letnega programa gospodarske javne službe za naslednje leto in ga najkasneje do 15. novembra tekočega leta predložiti v potrditev Občinski upravi. Poleg letnega programa koncesionar predloži tudi poročilo o stanju prometne infrastrukture.
Letni program določa pogostnost in prioritete vzdrževanja občinskih javnih cest ter urejanja in čiščenja prometnih površin ter pogostnost in obseg ostalih del pri vzdrževanju, urejanju in čiščenju cest in javnih poti.
Izvajalec gospodarske javne službe je dolžan najkasneje do 28. februarja tekočega leta Občinski upravi predložiti poročilo o izvajanju gospodarske javne službe v preteklem letu. Poročilo mora vsebovati podatke o realizaciji letnega progama vzdrževanja.
Občinska uprava poroča občinskemu svetu o izvajanju gospodarske javne službe v preteklem letu.
5. VIRI FINANCIRANJA
32. člen
(viri financiranja)
Sredstva za izvajanje gospodarske javne službe zagotavlja občina skladno z letno pogodbo na osnovi proračuna.
Osnova za določitev vrednosti in obsega del je letni program izvajalca gospodarske javne službe. Cenik storitev sprejme Občinska uprava na podlagi predloga izvajalca gospodarske javne službe.
Izvajalec lahko predlaga cene enkrat letno. Indeks predlaganih cen glede na preteklo leto je lahko do višine indeksa razlike cen za gradbena dela (ostala nizka gradnja), ki ga pri GZS izdaja Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala, pomnožen s faktorjem 0,8.
6. KONCESIJA
33. člen
(podelitev koncesije)
V Občini Straža se gospodarska javna služba iz 1. člena tega odloka lahko izvaja s podelitvijo koncesije.
Postopek za podelitev koncesije lahko prične župan z objavo javnega razpisa po uveljavitvi tega odloka.
34. člen
(javni razpis)
Koncesija iz prejšnjega člena se podeli na podlagi javnega razpisa po postopku, ki je določen z zakonom.
35. člen
(koncesijska pogodba)
Koncesijska pogodba se sklene za določen čas, za dobo 5 let. Veljati začne z dnem podpisa obeh pogodbenih strank.
Koncesijska pogodba z novim koncesionarjem mora biti sklenjena pred iztekom roka, za katerega je bila podeljena prejšnja koncesija, začne pa učinkovati ob izteku roka.
36. člen
(prenehanje koncesijske pogodbe)
Koncesijska pogodba preneha:
– po preteku časa, za katerega je bila sklenjena,
– s sporazumno razvezo pogodbe, sklenjeno v pisni obliki,
– z razdrtjem pogodbe po sodni poti,
– z odstopom od koncesijske pogodbe,
– z odvzemom koncesije,
– s prenehanjem koncesionarja.
7. NADZOR
37. člen
(nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe)
Nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe in podeljene koncesije lahko zajema vse okoliščine v zvezi z zakonitostjo in strokovnostjo izvajanja dejavnosti, v zvezi s poslovanjem koncesionarja, vodenjem predpisanih evidenc ter drugih okoliščin v zvezi z izvajanjem koncesije.
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka izvaja Občinska uprava.
8. KONČNE DOLOČBE
38. člen
(začetek veljavnosti odloka)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00700-14/2011-5
Straža, dne 2. junija 2011
Župan
Občine Straža
Alojz Knafelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti