Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2011 z dne 10. 6. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2011 z dne 10. 6. 2011

Kazalo

2144. Odlok o dodeljevanju službenih stanovanj v Občini Piran v najem, stran 6035.

Na podlagi 33. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB/2, 76/08, 79/09 in 51/10) in 31. člena Statuta Občine Piran – UPB (Uradne objave Primorskih novic, št. 46/2007)
R A Z G L A Š A M O D L O K
o dodeljevanju službenih stanovanj v Občini Piran v najem, ki ga je sprejel Občinski svet Občine Piran na seji dne 19. 4. 2011.
Št. 3523-198/2008
Piran, dne 30. maja 2011
Župan
Občine Piran
Peter Bossman l.r.
Na podlagi Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 90/09 – Odl. US, 62/10 – ZUPJS) in 17. člena Statuta Občine Piran (Uradne objave Primorskih novic, št. 46/07 – UPB) je Občinski svet Občine Piran na 5. redni seji dne 19. 4. 2011 sprejel
O D L O K
o dodeljevanju službenih stanovanj v Občini Piran v najem
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta odlok določa pogoje za upravičenost do dodelitve službenih stanovanj Občine Piran v najem, postopek za dodelitev službenih stanovanj v najem, čas trajanja najemnega razmerja, prenehanje najemnega razmerja in rok za izpraznitev službenih stanovanj.
II. POGOJI ZA UPRAVIČENOST DO DODELITVE SLUŽBENIH STANOVANJ V NAJEM
2. člen
Za službena stanovanja lahko zaprosijo zaposleni v občinski upravi Občine Piran, zaposleni v javnih podjetjih in javnih zavodih, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Občina Piran, kakor tudi zaposleni v javnih zavodih oziroma drugih ustanovah, katerih ustanoviteljica ni občina, njihova nemotena redna dejavnost pa je v občinskem interesu in si zaradi svojega ekonomskega položaja ne morejo sami rešiti stanovanjskega vprašanja.
3. člen
Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prosilci za dodelitev službenega stanovanja v najem, so, poleg pogoja zaposlitve iz 2. člena tega odloka, še:
– kadrovska pomembnost prosilca za delodajalca in za Občino Piran kot samoupravno lokalno skupnost, izkazana s pisno utemeljitvijo poslovodnega organa delodajalca,
– da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov, ki z njim prebivajo, ni najemnik neprofitnega stanovanja oziroma ni lastnik primernega stanovanja ali stanovanjske hiše v oddaljenosti 60 km od delovnega mesta.
III. POSTOPEK ZA DODELITEV SLUŽBENIH STANOVANJ V NAJEM
4. člen
Župan občine objavi razpis za dodelitev občinskega službenega stanovanja. Predhodno določi župan seznam javnih zavodov oziroma ustanov iz 2. člena tega odloka, katerih zaposleni lahko zaprosijo za službeno stanovanje.
Razpis mora vsebovati:
– upravičence za dodelitev službenih stanovanj,
– rok, do katerega je potrebno vložiti prijave,
– dokazila o upravičenosti do službenega stanovanja (potrdilo o zaposlitvi, o dejanski šolski izobrazbi, o stalnem bivališču in gospodinjski skupnosti),
– morebitne druge pogoje, ki jih določi župan,
– naslov, na katerega se pošlje prijave.
Razpis se dostavi vsem delodajalcem, katerih delavci bi lahko bili upravičeni do službenih stanovanj, objavi pa se tudi na oglasni deski Občine Piran ter na njeni spletni strani. Rok prijave je najmanj 15 dni.
Ne glede na preostale določbe tega odloka lahko župan v posameznem mandatu s sklepom in brez predhodnega razpisa podeli največ tri službena stanovanja.
5. člen
Obrazloženi vlogi za dodelitev službenega stanovanja je potrebno priložiti v razpisu zahtevana dokazila, v nasprotnem primeru se vloga zavrne kot nepopolna.
6. člen
Na podlagi prispelih vlog se oblikuje prednostna lista ob upoštevanju meril za oddajo stanovanj.
7. člen
Službena stanovanja se oddajo v najem na podlagi naslednjih osnov in meril:
a) glede na pomembnost del in nalog
– direktor, poklicni funkcionar, ravnatelj         30 točk
– delavec s posebnimi pooblastili in
odgovornostmi: vodja oddelka, službe, urada,
pomočnik ravnatelja                                25 točk
– strokovni delavec (učitelj, profesor, kustos,
knjižničar, zdravstveni delavec, delavec
svetovalne službe ...)                             20 točk
b) glede na stopnjo dejanske strokovne izobrazbe
– doktorat                                         30 točk
– magisterij                                       25 točk
– visokošolska izobrazba                           20 točk
– višješolska izobrazba                            15 točk
c) glede na delovno dobo
– do 5 let                                          5 točk
– od 5 do 10 let                                   10 točk
– od 10 do 15 let                                  15 točk
– od 15 do 20 let                                  20 točk
– nad 20 let                                       25 točk
d) deficitarnost kadra                            30 točk.
Deficitarni kadri so vsi tisti kadri, ki jih delodajalci iz 2. člena tega odloka niso uspeli zaposliti kljub dvema zaporednima neuspelima razpisoma. Delodajalec mora dostaviti poročilo o neuspelih razpisih.
e) posebni pogoji
Kolikor dva ali več kandidatov dosežejo enako število točk na podlagi zgoraj navedenih kriterijev, se kot poseben prednostni pogoj upošteva:
– število ožjih družinskih članov,
– ustreznost dosedanjih stanovanjskih razmer (podnajemniško razmerje v skupnem ali v ločenem gospodinjstvu),
– oddaljenost bivanja od kraja službovanja, po navedenem vrstnem redu.
8. člen
Pri oddaji službenih stanovanj v najem se upoštevajo naslednji površinski standardi:
-----------------------------------------------------------
Število družinskih članov       Stanovanjska površina do m2
-----------------------------------------------------------
1                               32
2                               45
3                               58
4                               70
-----------------------------------------------------------
Za vsakega nadaljnjega družinskega člana se stanovanjska površina poveča največ za 15 m2.
Službeno stanovanje dodeljuje župan znotraj teh normativov, razen v izjemnih primerih, ko razmere v družini narekujejo odstopanje (tri generacije v družini, bolezen, ki terja trajno nego ipd.). Navedena površina v tem členu se nanaša na bivalno površino, in sicer: sobe, kabineti, kuhinja, shramba, WC, kopalnica, predsoba.
9. člen
Na podlagi prispelih vlog se oblikuje prednostna lista za dodelitev službenih stanovanj. Sklep o uvrstitvi na prednostno listo izda župan občine in o tem obvesti tudi vse neizbrane kandidate.
10. člen
Službeno stanovanje po vrstnem redu prednostne liste dodeli s sklepom župan v okviru razpoložljivih stanovanj skladno s 7. členom tega odloka.
Z upravičencem, ki mu je dodeljeno občinsko službeno stanovanje, župan sklene posebno pogodbo o oddaji službenega stanovanja v najem, s katero uredi medsebojne odnose, ter pri tem upošteva določila tega odloka in določbe stanovanjskega zakona.
IV. NAJEMNINA
11. člen
Najemnina za službena stanovanja se določi v skladu z veljavno metodologijo za izračun neprofitne najemnine in se poveča za 20 % tako izračunane najemnine.
V. ČAS TRAJANJA NAJEMNEGA RAZMERJA
12. člen
Najemna pogodba se sklene za določen čas štirih let. Najemno razmerje se lahko podaljšuje za obdobje enega leta, če se Občina Piran s tem strinja ter najemnik izpolnjuje pogoje iz tega odloka.
VI. PRENEHANJE NAJEMNEGA RAZMERJA
13. člen
Najemno razmerje preneha s prekinitvijo delovnega razmerja pri delodajalcu, pri katerem je bil najemnik zaposlen ob sklenitvi najemnega razmerja, vključno z upokojitvijo ali s smrtjo najemnika, ter se ne more prenašati na ožje družinske člane.
Najemna pogodba se lahko najemniku predčasno odpove iz razlogov, navedenih v stanovanjskem zakonu in najemni pogodbi. S prenehanjem pravice do uporabe občinskega službenega stanovanja upravičencu oziroma najemniku preneha pravica tudi vsem drugim uporabnikom, ki so stanovanje uporabljali skupaj z najemnikom.
VII. ROK ZA IZPRAZNITEV STANOVANJA
14. člen
Najemnik je dolžan v roku 15 dni po prenehanju najemnega razmerja izročiti Občini Piran izpraznjeno prebeljeno službeno stanovanje v stanju, kot to določa zakon.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Vsa dosedanja najemna razmerja za službena stanovanja ostanejo v veljavi na način, kot so bila sklenjena. Višina najemnine se uskladi z določbami tega odloka ob sklenitvi aneksa, s katerim se podaljša čas, za katerega je pogodba sklenjena.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o dodeljevanju službenih stanovanj v Občini Piran in subvencioniranju obrestne mere stanovanjskih kreditov za upravičence do službenih stanovanj (Uradni list RS, št. 72/95).
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3523-198/2008
Piran, dne 19. aprila 2011
Župan
Občine Piran
Peter Bossman l.r.
Visto l’articolo 33 della Legge sulle autonomie locali (Gazzetta ufficiale della RS, n. 94/07 – testo unico/2, 76/08, 79/09 e 51/10) e visto l'articolo 31 dello Statuto del Comune di Pirano – testo unico (Bollettino Ufficiale delle Primorske novice, n. 46/2007)
P R O M U L G O I L D E C R E T O
concernente l'assegnazione in locazione di alloggi per esigenze di servizio nel Comune di pirano, approvato dal Consiglio comunale del Comune di Pirano nella seduta del 19 aprile 2011.
N. 3523-198/2008
Pirano, 30. magio 2011
Il Sindaco del Comune di Pirano
Peter Bossman m.p.
Vista la Legge sugli alloggi (Gazzetta Ufficiale della RS, n. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 90/09 – Sentenza della Corte costituzionale, n. 62/10 – ZUPJS) e visto l’art. 17 dello Statuto del Comune di Pirano (Bollettino ufficiale delle Primorske novice, n 46/07 – testo unico) il Consiglio comunale del Comune di Pirano nella 5ª seduta ordinaria del 19 aprile 2011 approva il seguente
D E C R E T O
concernente l’assegnazione in locazione di alloggi per esigenze di servizio nel Comune di Pirano
I. DISPOSIZIONI GENERALI
Art. 1
Il presente decreto stabilisce le condizioni per ottenere il diritto all’assegnazione degli alloggi di servizio del Comune di Pirano, le procedure e le modalità di assegnazione in locazione degli alloggi destinati per esigenze di servizio, la durata del rapporto di locazione, la cessazione del rapporto di locazione e il termine per lo sgombero degli alloggi di servizio.
II. CONDIZIONI PER OTTENERE IL DIRITTO ALL’ASSEGNAZIONE DEGLI ALLOGGI DI SERVIZIO IN LOCAZIONE
Art. 2
Possono fare domanda per l’assegnazione in locazione di un alloggio di servizio i dipendenti dell’Amministrazione comunale del Comune di Pirano, i dipendenti delle aziende e di enti pubblici il cui fondatore o co-fondatore è il Comune di Pirano, come pure i dipendenti delle istituzioni ed enti pubblici, il cui fondatore non è il Comune tuttavia la loro attività regolare e indisturbata è nell’interesse comunale, e vista la loro situazione economica non sono in grado di risolvere da soli la questione di alloggio
Art. 3
Le condizioni cui devono adempiere gli aspiranti a tali alloggi, oltre alla condizione di impiego, come nell’art. 2 del presente decreto, sono le seguenti:
– l’importanza del profilo professionale del richiedente per il datore di lavoro e/o per il Comune di Pirano in qualità di ente d’autogoverno locale, giustificata da una motivazione scritta dell'organo direttivo del datore di lavoro
– l’aspirante o uno dei suoi stretti familiari che risiedono con lui, non devono essere affittuari di un appartamento ad equo canone ossia proprietari di un alloggio idoneo o di una casa nel raggio di 60 km dal posto di lavoro.
III. PROCEDIMENTO DI ASSEGNAZIONE IN LOCAZIONE DI ALLOGGI DI SERVIZIO
Art. 4
Il Sindaco provvede alla pubblicazione del concorso per l’assegnazione degli alloggi comunali in locazione, e cioè dopo aver definito l’elenco degli enti pubblici ossia istituzioni, di cui nell’art. 2 del presente decreto i cui dipendenti possono richiedere un alloggio di servizio.
Il bando di concorso deve indicare:
– gli eventi diritto agli alloggi di servizio,
– il termine di presentazione delle domande,
– i documenti necessari per l’ammissione al concorso (il certificato di impiego, dell’istruzione scolastica effettiva, di residenza e dello stato di famiglia),
– eventuali altri requisiti stabiliti dal Sindaco,
– il recapito a cui spedire le domande.
Il bando di concorso viene inviato a tutti i datori di lavoro i cui dipendenti potrebbero aspirare a tali alloggi e viene pubblicato all’albo del Comune di Pirano e sul sito internet del Comune di Pirano. Il termine per presentare le domande è di almeno 15 giorni.
Fatte salve le altre disposizioni del presente decreto il Sindaco può assegnare con delibera e senza un bando preliminare fino a tre alloggi di servizio, in ciascun mandato.
Art. 5
La domanda motivata con la quale si chiede l’assegnazione di un alloggio per esigenze di servizio, deve essere corredata dai documenti richiesti come nel bando di concorso, in caso contrario la stessa viene respinta essendo incompleta.
Art. 6
In base alle domande pervenute viene formulata una graduatoria, e cioè in osservanza dei criteri stabiliti per l’assegnazione degli alloggi.
Art 7
Gli alloggi per esigenze di servizio vengono assegnati in locazione, tenendo conto dei seguenti criteri:
a) l’importanza dell’incarico ricoperto
– direttore, funzionario di ruolo, preside           30 punti
– persona con particolari funzioni e responsabilità:
capo-dipartimento, -servizio, -ufficio, vice preside 25 punti
– lavoratore professionale (insegnante,
professore, curatore museale, bibliotecario,
operatore sanitario, assistente sociale)             20 punti
b) il grado dell’istruzione professionale effettivo
– dottorato di ricerca                               30 punti
– conseguimento di studi di post laurea –
il master                                            25 punti
– istruzione universitaria                           20 punti
– istruzione superiore                               15 punti
c) l’anzianità di servizio
– fino a 5 anni                                       5 punti
– da 5 a 10 anni                                     10 punti
– dal 10 a 15 anni                                   l5 punti
– da 15 a 20 anni                                    20 punti
– oltre i 20 anni                                    25 punti
d) carenza di quadri                                30 punti.
Si parla di carenza di quadri nei casi in cui un datore di lavoro, di cui nell’art. 2 del presente decreto, in cerca di personale adeguato, bandisce per due volte di seguito un concorso pubblico che da esito negativo. Il datore di lavoro deve allegare la relazione sui concorsi che hanno dato esito negativo.
e) condizioni particolari
Se due o più candidati, osservati i criteri come sopra, conseguono lo stesso punteggio, ai fini di precedenza si prendono in considerazione:
– il numero dei membri del nucleo familiare,
– il grado di idoneità delle attuali condizioni abitative (il soggetto vive in sublocazione, in un’ unica comunità domestica o in comunità domestiche separate),
– la lontananza del posto di residenza dal posto di lavoro, e cioè nell’ordine come indicato sopra.
Art. 8
All’assegnazione in locazione degli alloggi di servizio vengono presi in considerazione i seguenti criteri, concernenti la superficie abitativa:
-------------------------------------------------------------
Numero di membri familiari        Superficie abitativa fino a
                                  mq
-------------------------------------------------------------
1                                 32
2                                 45
3                                 58
4                                 70
-------------------------------------------------------------
Per ciascun ulteriore membro familiare la superficie abitativa aumenta al massimo di 15 mq.
All’assegnazione degli alloggi il Sindaco si attiene ai criteri come sopra, fanno eccezione i casi particolari (ad esempio tre generazioni in un nucleo familiare, casi di malattia che richiedono cure permanenti, ecc.). La superficie indicata nel presente articolo si riferisce alla superficie abitativa, e cioè: camere, studi, cucina, rimessa, WC, bagno, anticamera.
Art. 9
In base alle domande di ammissione al concorso pervenute si formula una graduatoria per l’assegnazione degli alloggi di servizio. La deliberazione concernente la classificazione nella graduatoria viene emessa dal Sindaco del Comune che informa in merito tutti gli aspiranti.
Art. 10
L’ assegnazione dell’ alloggio viene fatta dal Sindaco con delibera, vista la graduatoria, compatibilmente con la disponibilità di tali alloggi e in osservanza dell’art. 7 del presente decreto.
Il Sindaco stipula con il beneficiano a cui è stato assegnato un alloggio di servizio un contratto speciale di locazione, con cui si regolano i rapporti reciproci, in osservanza di quanto disposto dal presente decreto e dalla legge sugli alloggi.
IV. IL CANONE DI LOCAZIONE
Art. 11
Il canone di locazione per gli alloggi di servizio si stabilisce in osservanza della metodologia in vigore per il calcolo dell’equo canone, aumentando del 20 % l’importo del canone in tal modo computato.
V. DURATA DELLA LOCAZIONE
Art. 12
Il contratto di locazione è stipulato a termine, e cioè per un periodo massimo di 4 anni che può essere prorogato per un periodo di un anno, d’accordo con il Comune, se il conduttore adempie alle condizioni di cui al presente decreto.
VI. ESTINZIONE DEL RAPPORTO DI LOCAZIONE
Art. 13
Il rapporto di locazione cessa con la cessazione del rapporto di lavoro presso il datore di lavoro, presso il quale il conduttore è stato occupato al momento della stipulazione della locazione; il rapporto di locazione si estingue altresì in caso di pensionamento o di decesso del conduttore; nei predetti casi nel contratto di locazione al conduttore non succedono i suoi stretti membri familiari.
La locazione è suscettibile di disdetta anticipata per ragioni stabilite dalla legge sugli alloggi e dal contratto di locazione stesso. Cessato all’assegnatario il diritto di utilizzo dell’alloggio di servizio, tale diritto cessa anche a tutti gli altri utenti dell’alloggio.
VII. IL TERMINE PER LO SGOMBERO DELL’ALLOGGIO
Art. 14
Il conduttore, entro 15 giorni dallo scioglimento del contratto di locazione, è tenuto a sgomberare completamente e imbiancare l’alloggio e consegnarlo al Comune di Pirano nello stato come stabilito dalla legge.
VIII. DISPOSIZIONI TRANSITORIE E FINALI
Art. 15
I contratti di locazione stipulati finora per gli alloggi di servizio rimangono in vigore negli stessi termini e con le stesse modalità ivi previste. L’ammontare del canone di locazione si adegua a quanto disposto dal presente decreto in occasione della stipulazione di un emendamento di proroga ovvero di rinnovamento del contratto di locazione.
Art. 16
Con l’entrata in vigore del presente Decreto è abrogato il Decreto concernente l’assegnazione di alloggi per esigenze di servizio nel Comune di Pirano e il tasso agevolato sul mutuo per la casa dei beneficiari di tali alloggi (Gazzetta Ufficiale della RS, no. 72/95).
Il presente decreto entra in vigore il quindicesimo giorno successivo a quello della sua pubblicazione sulla Gazzetta Ufficiale della Repubblica di Slovenia.
N. 3523-198/2008
Pirano, 19 aprile 2011
Il Sindaco del Comune di Pirano
Peter Bossman m.p.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti