Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2011 z dne 20. 5. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2011 z dne 20. 5. 2011

Kazalo

1865. Pravilnik o sofinanciranju programov športa v Občini Zavrč, stran 5091.

Na podlagi drugega odstavka 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 97/01 – ZSDP, 110/02 – ZGO-1 in 15/03 – ZOPA), Nacionalnega programa športa v RS (Uradni list RS, št. 24/00 in 31/00 – popr.) in 15. člena Statuta Občine Zavrč (Uradni list RS, št. 64/99 in 98/04) je Občinski svet Občine Zavrč na 6. redni seji dne 5. 5. 2011 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov športa v Občini Zavrč
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen pravilnika)
S tem pravilnikom se določajo vsebina, pripravljanje in postopki sprejemanja letnega programa športa, določajo se upravičenci, pogoji, merila, normativi ter postopki za vrednotenje in razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje letnega programa športa v Občini Zavrč.
Postopek dodeljevanja sredstev poteka v skladu s pravilnikom, ki ureja postopke za izvrševanje proračuna Republike Slovenije, ki se smiselno uporablja tudi za občine.
2. člen
(pravica do sofinanciranja)
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo nosilci in izvajalci športne dejavnosti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so vsaj eno leto registrirani v skladu z veljavno zakonodajo oziroma da imajo organizacije v svoji dejavnosti registrirano športno dejavnost in s svojim dosedanjim delom izkazujejo pričakovano kakovost,
– da imajo sedež v Občini Zavrč,
– da imajo društva urejeno evidenco o članstvu in dokumentacijo, kolikor so organizirani v skladu z Zakonom o društvih,
– da imajo za določene športne programe zagotovljeno organizirano vadbo, v katero je vključenih odgovarjajoče število športnikov,
– da imajo zagotovljene materialne, kadrovske, organizacijske in prostorske pogoje za realizacijo načrtovanih športnih aktivnosti,
– da vsako leto redno dostavijo občinski upravi poročila o članstvu, realizaciji programov in doseženih rezultatih, planu aktivnosti za prihodnje leto,
– da imajo najmanj 80 % članov, ki so občani Občine Zavrč,
– da ne kandidirajo za sredstva iz programov kulture, kmetijstva in drugih društev.
3. člen
(izvajalci)
Za sofinanciranje športnih programov iz občinskega proračuna lahko ob upoštevanju pogojev iz 2. člena pravilnika kandidirajo naslednji izvajalci športnih programov:
– športna društva in klubi,
– zveze športnih društev,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– javni zavodi s področja športa, vzgoje in izobraževanja iz Občine Zavrč,
– ustanove, ki so ustanovljene za opravljanje dejavnosti v športu in so splošno koristne in neprofitne.
Športna društva iz Občine Zavrč imajo pod enakimi pogoji prednost pred drugimi izvajalci programov športa.
4. člen
(letni program športa)
Letni program športa v Občini Zavrč določa programe športa, vrsto dejavnosti in obseg sredstev, ki se zagotavljajo v proračunu občine.
Letni program športa zajema tiste programe športa in dejavnosti, ki so pomembni in perspektivni za občino ter predstavljajo že uveljavljeno tradicijo športnih panog v Občini Zavrč.
Z letnim programom športa, ki ga na predlog Odbora za družbene dejavnosti sprejme Občinski svet Občine Zavrč, se določijo vsebine oziroma programi iz 5. člena pravilnika, ki bodo predmet sofinanciranja v naslednjem proračunskem letu. Letni program predstavlja osnovo za pripravo javnega razpisa.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
5. člen
(programi financiranja)
Za uresničevanje javnega interesa v športu, opredeljenega z letnim programom iz 4. člena, se zagotavljajo sredstva iz občinskega proračuna za sofinanciranje naslednjih vsebin:
I. Športna vzgoja otrok, mladine in študentov:
– interesna športna vzgoja predšolskih otrok,
– interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok,
– športna vzgoja otrok, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport,
– športna vzgoja otrok s posebnimi potrebami,
– interesna športna vzgoja mladine,
– športna vzgoja mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport,
– športna vzgoja mladine s posebnimi potrebami,
– interesna športna dejavnost študentov,
II. Kakovostni šport,
III. Vrhunski šport,
IV. Športna rekreacija,
V. Šport invalidov,
VI. Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov,
VII. Športne prireditve,
VIII. Založniška dejavnost,
IX. Delovanje športnih društev in zvez,
X. Športni objekti.
6. člen
(javni razpis, komisija)
Občinska proračunska sredstva, namenjena športnim programom, lahko izvajalci pridobijo le na osnovi kandidature na javnem razpisu.
Športna zveza lahko kandidira za sredstva le na podlagi tistih programov športa, ki jih izvaja sama in jih posamezna društva, ki so člani športne zveze, ne vključujejo v svoje programe, na podlagi katerih kandidirajo za sredstva.
Župan Občine Zavrč objavi javni razpis iz prvega odstavka tega člena po sprejemu letnega programa športa na spletni strani občine ali na drug krajevno običajen način. Objava javnega razpisa mora poleg obveznih sestavin vsebovati tudi navedbo vsebin, ki so predmet razpisa.
V postopku javnega razpisa sodeluje Strokovno presojo in ocenjevanje vlog ter predlog razdelitve sredstev po javnem razpisu za sofinanciranje športnih programov izvede in pripravi komisija, ki jo imenuje župan.
Komisija vodi postopek odpiranja in ocenjevanja vlog ter pripravi predlog razdelitve finančnih sredstev na podlagi meril za vrednotenje programov športa.
Komisija je sestavljena iz treh članov, pri čemer mora biti en član javni uslužbenec občinske uprave občine, en član pa strokovnjak s področja športa. Člani komisije ne morejo biti predsedniki športnih društev.
7. člen
(vrednotenje programov)
Vrednost sofinanciranih športnih programov je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za področje športne dejavnosti. Vrednost programov po pogojih in merilih, ki so opredeljeni v prilogi tega pravilnika, je izražena v točkah.
Vrednost točke za posamezne vsebine se določi glede na skupno število točk in glede na proračunska sredstva, zagotovljena za sofinanciranje programov športa.
Komisija pripravi končni predlog razdelitve sredstev, na podlagi predloga pa občinska uprava izda sklepe o izboru prejemnikov sredstev.
Zoper sklep iz prejšnjega odstavka je dovoljena pritožba na župana občine v roku osmih dni od prejema sklepa. Župan odloči o pritožbi v osmih dneh od prejema pritožbe.
8. člen
(pogodbe)
Župan za vsako proračunsko leto sklene z izvajalci programov športa pogodbe o sofinanciranju programov športa v občini (v nadaljevanju: pogodba).
Pogodba mora vsebovati sledeče elemente:
– vsebino, obseg in čas realizacije programov,
– pričakovane dosežke in rezultate,
– obseg sredstev, ki se zagotavljajo iz občinskega proračuna,
– rok in način izplačila sredstev,
– roke in načine predložitve poročil in dokazil o izvajanju programov in o namenski porabi sredstev,
– druge medsebojne pravice in obveznosti,
– način nadzora nad realizacijo programa in namensko porabo sredstev,
– posledice morebitnega kršenja pogodbenih obveznosti.
9. člen
(poročila)
Izvajalci programov morajo najkasneje do 31. julija tekočega leta, za katero so podpisali pogodbo iz prejšnjega člena, občini oddati polletno poročilo o izvajanju programov; najkasneje do 31. januarja naslednjega leta pa letno poročilo o izvedbi programov v preteklem letu z dokazili o izpolnitvi prevzetih obveznosti. Če izvajalec do določenih rokov ne odda poročila, se šteje, da programov ni izvajal, in je dolžan vsa realizirana proračunska sredstva, vključno z zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
Če se ugotovi, da je izvajalec prejel oziroma so mu bila odobrena proračunska sredstva za namen znotraj vsebine, za katerega stroški dejansko ne obstajajo, mora izvajalec neupravičena sredstva, vključno z zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
Če se ugotovi, da izvajalec ni v celoti izpolnil pogodbenih obveznosti, se izvajalcu sredstva, zagotovljena v pogodbi, ustrezno zmanjšajo.
V primeru, da izvajalec programa zaradi prenehanja delovanja, zmanjšanega obsega dela ipd., ne porabi vseh odobrenih sredstev, se lahko ta sredstva ponovno razdelijo na osnovi javnega razpisa.
Nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev opravlja nadzorni odbor in drugi pristojni organi občine.
10. člen
(merila)
Merila za vrednotenje športnih programov so opredeljena v prilogi tega pravilnika. Izvajalci programov športa pridobijo točke na podlagi razširjenosti športne panoge in na podlagi kakovosti športne panoge pretekle sezone. Te točke se prištejejo k točkam vsakega prijavljenega programa.
Pri programih, kjer se sofinancira tudi objekt, se točke za objekt izračunajo tako, da se dobljene točke za objekt pomnožijo z ustreznim faktorjem objekta (tabela objekt). Pri programih, kjer se sofinancira strokovni kader, se točke izračunajo tako, da se točke za strokovni kader, ki so odvisne od števila ur programa, kjer je strokovni kader prisoten, pomnožijo z ustreznim številom oseb strokovnega kadra.
III. KONČNI DOLOČBI
11. člen
(veljavnost pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-5/2011-001
Goričak, dne 5. maja 2011
Župan
Občine Zavrč
Miran Vuk l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti