Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/2011 z dne 7. 2. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/2011 z dne 7. 2. 2011

Kazalo

306. Sklep o pričetku priprave sprememb in dopolnitev Strategije prostorskega razvoja in Prostorskega reda Občine Odranci, stran 804.

Na podlagi 46. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 7. člena Statuta Občine Odranci (Uradni list RS, št. 20/01, 133/03, 60/07) je župan Občine Odranci dne 22. 6. 2010 sprejel
S K L E P
o pričetku priprave sprememb in dopolnitev Strategije prostorskega razvoja in Prostorskega reda Občine Odranci
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih aktov
Občina Odranci je Strategijo prostorskega razvoja občine (v nadaljnjem besedilu SPRO) in Prostorski red občine (v nadaljnjem besedilu PRO) sprejela v letu 2007 na podlagi takrat veljavnega Zakona o urejanju prostora. Zaradi načrtovanih ureditev v industrijski coni in manjših popravkov obeh aktov se je občina odločila, da prične s postopkom sprememb in dopolnitev obeh prostorskih aktov. Ker se je med tem časom spremenila prostorska zakonodaja, se postopek sprememb in dopolnitev SPRO in PRO izvede na podlagi Zakona o prostorskem načrtovanju – Uradni list RS, št. 33/07. Oba akta ostaneta v izvorni obliki in vsebini, kot je bilo določeno v Zakonu o urejanju prostora.
Občina želi spremeniti namensko rabo kmetijskih zemljišč na vzhodni strani gospodarske cone zaradi širitve proizvodnje bivalnikov ter manjše širitve na robu naselja. V nekaterih enotah se spremeni podrobna namenska raba in pogoji za izvedbo, v prostorske akte se vključijo tudi območja agrarnih operacij. V spremembe in dopolnitve bodo v skladu s smernicami nosilcev urejanja prostora vključene tudi posamezne pobude občanov.
2. Način pridobitve strokovnih rešitev
Za predvidene spremembe in dopolnitve se uporabijo že izdelane strokovne podlage, ki so bile pripravljene pred izdelavo SPRO in PRO. Dodatno se izdelajo strokovne podlage in priloge, ki jih predpisuje Zakon o prostorskem načrtovanju:
– Prikaz stanja prostora
– Elaborat posegov na najboljša kmetijska zemljišča
– Poplavna študija.
Po potrebi se izdelajo tudi dodatne študije in idejne zasnove na podlagi utemeljenih zahtev nosilcev urejanja prostora.
3. Roki za pripravo prostorskega načrta
Postopki za pripravo in sprejem sprememb in dopolnitev SPRO in PRO Občine Odranci potekajo po postopku, ki je predpisan v Zakonu o prostorskem načrtovanju. Pričnejo se s sprejemom sklepa in izdelavo osnutka sprememb in dopolnitev, ki se izdelajo v 30 dneh od objave tega sklepa. Osnutek se posreduje na Ministrstvo za okolje in prostor, ki gradivo objavi na spletu, občina pa z vlogo zaprosi za smernice. Nosilci urejanja prostora in upravljavci gospodarske javne infrastrukture so smernice dolžni podati v 30 dneh. Pridobi se tudi odločba o tem ali je za spremembe in dopolnitve treba izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje (v nadaljnjem besedilu CPVO).
Na podlagi smernic se v 30 dneh pripravi dopolnjen osnutek SPRO in PRO. Dopolnjen osnutek prostorskih aktov se javno razgrne za najmanj 30 dni. V primeru, da za spremembe in dopolnitve SPRO in PRO ne bo treba izvesti postopka CPVO se javna razgrnitev izvede v mesecu septembru.
Sledi sprejem stališč do predlogov in pripomb iz javne razgrnitve in priprava dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev SPRO in PRO. Pridobivanje mnenj se izvede v mesecu novembru. Obravnava in sprejem na občinskem svetu Občine Odranci je predvidena decembra 2010, po predhodni pridobitvi sklepa ministra.
V primeru, da bo za spremembe in dopolnitve treba izvesti CPVO se roki podaljšajo za 3 mesece.
4. Navedba nosilcev urejanja prostora
V postopku priprave in sprejemanja sprememb in dopolnitev SPRO in PRO Občine Odranci sodelujejo naslednji nosilci urejanja prostora in upravljavci javne gospodarske infrastrukture, ki izdelajo in posredujejo občini strokovne podlage razvoja ali varstva s svojega področja ter pripravijo smernice v skladu s 47. členom Zakona o prostorskem načrtovanju:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, Urad za prostorski razvoj, Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana – področje prostorskega razvoja;
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana – področje varstva okolja (sklep o izvedbi CPVO);
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za upravljanje z vodami, Vojkova 1/b, 1000 Ljubljana;
4. Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20a, Maribor;
5. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana;
6. Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota, Ul. Arhitekta Novaka 17, 9000 M. Sobota;
7. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za notranji trg, Sektor za preskrbo in blagovne rezerve, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana;
8. Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za energijo, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana;
9. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Območje Murska Sobota, Lipovci 256b, 9231 Beltinci;
10. Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva 5, 2000 Maribor;
11. Ministrstvo za promet, Direktorat za civilno letalstvo, Langusova 4, 1000 Ljubljana;
12. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
13. Zavod RS za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor;
14. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana;
15. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Kardeljeva ploščad 21, 1000 Ljubljana;
16. Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Štefanova 2, 1000 Ljubljana;
17. ELEKTRO Maribor, Vetrinjska ulica 2, 2000 Maribor;
18. Telekom, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota;
19. ELES, d. o. o., Hajdrihova 2, 1000 Ljubljana;
20. Geoplin plinovodi d.o.o. Cesta Ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
21. Komunala d.o.o. Lendava, Glavna ul. 109, 9220 Lendava;
22. Občina Odranci, Panonska 33, 9233 Odranci.
5. Način finansiranja
Stroške v zvezi s pripravo sprememb in dopolnitev SPRO in PRO, vključno s potrebnimi strokovnimi podlagami nosi Občina Odranci iz sredstev proračuna.
Št. PROA-1/2010
Odranci, dne 22. junija 2010
Župan
Občine Odranci
Ivan Markoja l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti