Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2011 z dne 4. 2. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2011 z dne 4. 2. 2011

Kazalo

252. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu »Rogla« v Občini Slovenske Konjice, stran 675.

Na podlagi 57., 61.a in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B in 108/09) ter na podlagi 16. člena Statuta Občine Zreče (Uradni list RS, št. 95/08 – UPB, 55/09 in 57/10) je župan Občine Zreče dne 2. 2. 2011 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu »Rogla« v Občini Slovenske Konjice
1. člen
(1) S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem načrtu »Rogla« v Občini Slovenske Konjice (v nadaljevanju spremembe in dopolnitve ZN Rogla), ki se nanašajo na Odlok o ureditvenem načrtu turistično rekreacijskega območja Rogla – spremembe in dopolnitve ZN Rogla objavljenem v Uradnem listu SRS, št. 34/87.
(2) Spremembe in dopolnitve Odloka o ZN Rogla je izdelalo podjetje R Projekt d.o.o., pod številko naloge 043/2010.
2. člen
Spremembe in dopolnitve Odloka ZN Rogla vsebujejo:
(A) Odlok o spremembi in dopolnitvi ZN Rogla
(B) Besedilo
(C) Grafični del
 – Izsek iz obstoječega zazidalnega načrta
Rogla                                               M – 1:500
– Območje sprememb in dopolnitev ZN Rogla z
obstoječim parcelnim stanjem                        M – 1:500
– Prikaz vplivov in povezav s sosednjimi
območji                                             M – 1:500
– Arhitektonska in zazidalna situacija              M – 1:500
– Prikaz ureditev poteka omrežij in
priključevanja objektov na gospodarsko javno
infrastrukturo ter grajeno javno dobro              M – 1:500
– Prikaz ureditev potrebnih za varovanje
okolja, naravnih virov in ohranjanje narave         M – 1:500
– Prikaz ureditev potrebnih za obrambo ter
varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
vključno z varstvom pred požarom                    M – 1:500
– Načrt parcelacije (s tabelo količbenih
točk objektov in parcel)                            M – 1:500
(D) Priloge
– Izvleček iz strateškega prostorskega akta
– Prostorski plan občine
– Prikaz stanja prostora
– Seznam strokovnih podlag, na katerih temeljijo rešitve
– Seznam nosilcev urejanja prostora, ki so sodelovali pri pripravi ZN
– Smernice nosilcev urejanja prostora
– Mnenja nosilcev urejanja prostora
– Obrazložitev in utemeljitev prostorskega akta
– Povzetek za javnost.
3. člen
V Odloku o ureditvenem načrtu turistično rekreacijskega območja Rogla – spremembe in dopolnitve ZN Rogla (Uradni list SRS, št. 34/87) se za besedilom pete alineje drugega odstavka v 4. členu, ki se glasi »V kleteh apartmanskih hiš bodo garaže« doda besedilo », dovoljena je izgradnja kotlovnice na biomaso in ekološkega otoka«.
4. člen
S spremembo in dopolnitvijo Zazidalnega načrta Rogla se uvede sprememba in dopolnitev, ki omogoča izgradnjo kotlovnice na biomaso in ureditev ekološkega otoka v prostoru apartmajske hiše, kjer je bila predhodno predvidena garaža (razvidno iz kartografske dokumentacije iz 2. člena tega odloka). Območje zajema del zemljišča s parc. št. 1095/25 k.o. Hudinja in meri cca 1160 m2.
5. člen
Pri načrtovanju spremembe namembnosti kletnega prostora apartmajske hiše v kotlovnico na biomaso in prostor za ekološki otok so upoštevani naslednji pogoji:
– naravovarstveni pogoji,
– pogoji za urejanje infrastrukture (elektrika, vodovod, kanalizacija, cestne povezave),
– pogoji za funkcionalno in varno urejanje okolice,
– pogoji za varstvo kulturne dediščine.
6. člen
(1) Opis
Objekt je oblikovno in gradbeno zelo enostaven. Vidni deli kotlovnice oblikovno sledijo elementom oblikovanja apartmajskih objektov in se ujemajo s celostno podobo okolice oziroma so skladni z določbami zazidalnega načrta za Roglo. Vnos tujih, atipičnih arhitekturnih prvin in uporaba cenenih materialov (plastike) na vidnih delih stavbe niso dovoljeni.
Tlorisne dimenzije kotlovnice na lesno biomaso so:
– 19, 45 m x 18,70 m s toleranco ± 2,00 m, kota kotlovnice je – 7,95 m s toleranco ± 1,00 m.
(2) Ohranjanje narave
Obravnavano območje leži v območju posebnega varstvenega območja Natura 2000 in v ekološko pomembnem območju (SPA – dodatki Pohorje (SI5000006) in EPO Pohorje (41200). Zemljišče leži tudi v območju daljinskega vpliva na druga naravovarstvena območja.
Višinske premostitve ob objektu naj se izvedejo v obliki položnih zatravljenih brežin ali suhozidov iz kamna lokalnega izvora. Prehodi v okoliški teren morajo biti postopni, s položnim naklonom. Oporne zidove (škarpe) se gradi le izjemoma, ko ni možno drugačno uravnavanje višin zemljišč ali zavarovanja brežin.
Z izkopanim materialom se ne zasipava naravno ohranjenih depresij v okolici.
Odstranjena travna ruša se začasno deponira in uporabi pri prekrivanju razgaljenih površin. Razgaljene zemeljske površine je treba po končanih delih zatraviti z avtohtono travno mešanico in zasaditi skladno z ureditvenim načrtom.
Drevje, ki ne ovira gradbenih del na obravnavanem zemljišču naj se ohrani in varuje pred poškodbami.
Drevje ob trasi toplovodnega omrežja, ki ne ovira gradbenih del, naj se ohrani in zaščiti pred poškodbami. Zagotovi naj se zadosten odmik cevovoda od koreninskega sistema dreves. Korenine dreves, ki segajo v izkopani jarek, je treba prerezati z ravnim gladkim rezom.
Zunanje osvetljevanje objekta v nočnem času se ne izvaja oziroma mora biti omejeno (Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, Uradni list RS, št. 81/07, 109/07).
(3) Zunanja ureditev
Manjkajoče drevje na celotnem ureditvenem območju naj se nadomesti z zasaditvijo novih sadik. Za zasaditev okolice objekta kotlovnice se uporabijo avtohtone, rastiščnim razmeram prilagojene drevesne in grmovne vrste (smreka, brin, ruševje, listavci, javor, bukev, jerebika ipd. Vnašanje tujerodnih in eksotičnih rastlinskih vrst ni dovoljena (npr. ciprese).
Ureditev okolice mora upoštevati gorski značaj prostora. Tlakovanje se izvede le na najnujnejših delih ob objektu (naraven kamen lokalnega izvora, tlakovci ali tratne plošče).
Ureditveno območje ne bo ograjeno ali bodo ograjeni najnujnejši deli z ograjo, ki je značilna za celotno območje RTC Rogla.
(4) Komunalna infrastruktura
Za potrebe oskrbe z vodo se predvidi novo priključno mesto in se naveže na obstoječi cevovod, ki je v lasti in upravljanju družbe Unior d.d..
Napajanje predvidenega objekta je načrtovano iz obstoječega elektro omrežja, ki je v lasti in upravljanju družbe Unior d.d..
Kanalizacijski sistem mora biti v celoti načrtovan vodotesno. Odvajanje komunalnih odpadnih voda in prečiščenih padavinskih vod mora biti izvedeno ločeno. Vse komunalne odpadne vode morajo biti obvezno priključene na javni kanalizacijski sistem, ki se zaključi s komunalno čistilno napravo.
Odvajanje meteornih vod iz utrjenih površin (manipulativnih površin, parkirišč) je načrtovano preko ustrezno dimenzioniranega lovilca olj in usedalnika v odprt meteorni jarek ob cesti. Čiste padavinske vode iz strehe objekta ni možno ponikati, zato se odvajajo razpršeno po terenu.
Izgradi se toplovod za oskrbo hotelov in apartmajskega naselja za pripravo sanitarne vode in ogrevanje.
Trase komunalne infrastrukture so predvidene ob obstoječih komunikacijah in vodih s čim manj poškodbami v naravi. Zemljišče se po izgradnji ustrezno poravna in zatravi.
(5) Varstvo kulturne dediščine
Na obravnavanem območju ni registriranih enot kulturne dediščine. Ker predhodna ocena arheološkega potenciala zemljišča še ni izdelana, je priporočljivo izvesti predhodne arheološke raziskave.
Kolikor predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. Lastnik zemljišča/investitor/odgovorni vodja del naj o dinamiki gradbenih del pisno obvesti ZVKDS OE Celje vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del.
Ob vseh posegih v zemeljske plasti velja obvezujoč splošni arheološki varstveni režim, ki najditelja/lastnika zemljišča/investitorja/odgovornega vodjo del ob odkritju dediščine zavezuje, da najdbo zavaruje nepoškodovano na mestu odkritja in o najdbi takoj obvesti pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki situacijo dokumentira v skladu z določili arheološke stroke. V primeru odkritja arheoloških ostalin, ki jim grozi nevarnost poškodovanja ali uničenja, lahko pristojni organ to zemljišče z izdajo odločbe določi za arheološko najdišče, dokler se ne opravijo raziskave arheoloških ostalin oziroma se omeji ali prepove gospodarska in druga raba zemljišča, ki ogroža obstoj arheološke ostaline.
(6) Varstvo pred naravnimi nesrečami
Obravnavano območje se ne nahaja na območju naravnih omejitev kot so poplavnost in visoka podtalnica, erozivnost ter plazovitost terena.
Območje se nahaja na območju z intenziteto VII. stopnje potresne ogroženosti po EMS. Pri projektiranju se upošteva potresna varnost skladno z zakonodajo. Upošteva se podatek projektnega pospeška tal, ki na tem območju znaša 0,100 g.
Za območje predvidenih Sprememb in dopolnite Odloka ZN Rogla je pri načrtovanju smiselno upoštevati določila Zakona o varstvu pred požarom in Pravilnika o požarni varnosti.
Upoštevati je treba prostorske, gradbene in tehnične ukrepe varstva pred požarom, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za varen umik ljudi, živali in premoženja, potrebni odmiki med objekti ali potrebna protipožarna ločitev, prometne in delovne površine za intervencijska vozila ter viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje.
Zagotovljeni morajo biti potrebni odmiki med objekti in parcelnimi mejami oziroma ustrezna ločitev objektov, s čimer bodo zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru. Za preprečevanje nastanka požara je pomembno, da se odstranijo ali pa vsaj zmanjšajo na najmanjšo možno mero vsi vzroki za požar.
Naprave, napeljave, postroji, izdelki, elementi ter sklopi konstrukcij morajo biti zgrajeni tako in iz takih materialov, da je zagotovljena požarna varnost.
(7) Ravnanje z odpadki
Predviden je ekološki otok za ločeno zbiranje in odvoz odpadkov. Ekološki otok mora ustrezati vsem sanitarno tehničnim predpisom, vključno z vizualno ter mehansko zaščito proti vetru. Do ekološkega otoka je predviden ustrezen dostop tovornemu smetarskemu vozilu.
7. člen
(etapnost izvedbe)
Izvedba sprememb in dopolnitev ZN Rogla je možna v več medsebojno neodvisnih fazah (kotlovnica, ekološki otok, apartmajski objekt).
8. člen
(dopustna odstopanja od načrtovanih rešitev)
Dopustni so premiki tras komunalnih vodov in naprav ter prometnih ureditev od prikazanih, kolikor gre za prilagajanje stanju na terenu, izboljšave tehničnih rešitev, ki so primernejše z oblikovnega, prometno tehničnega in okoljevarstvenega vidika.
9. člen
(vpogled v spremembe in dopolnitve Odloka o ZN Rogla)
Spremembe in dopolnitve Odloka o Zazidalnem načrtu »Rogla« v Občini Slovenske Konjice je na vpogled pri pristojni občinski službi Občine Zreče in Upravni enoti Slov. Konjice.
10. člen
(uveljavitev)
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0010/2010-36
Zreče, dne 2. februarja 2011
Župan
Občine Zreče
mag. Boris Podvršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti