Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2011 z dne 4. 2. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2011 z dne 4. 2. 2011

Kazalo

222. Sklep o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in izvedbi projekta »gradnja, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice« v obliki koncesijskega javno-zasebnega partnerstva, stran 618.

Na podlagi 19. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 10/09 in 3/10) ter v skladu z 11. in 40. členom Zakona o javno zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06) in 29. členom Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09 in 51/10) je Občinski svet Občine Brežice na 4. redni seji dne 17. 1. 2011 sprejel
S K L E P
o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in izvedbi projekta »gradnja, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice« v obliki koncesijskega javno-zasebnega partnerstva
1. člen
(1) S tem sklepom se ugotavlja javni interes za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in izvedbo projekta »Gradnja, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice«.
(2) S tem sklepom se določajo predmet, pravice in obveznosti javnega in zasebnega partnerja, postopek izbire zasebnega partnerja, pravice uporabnikov, način financiranja izvedbe projekta in druge sestavine razmerja javno-zasebnega partnerstva. Ta sklep vsebuje tudi akt o javno-zasebnem partnerstvu v skladu z 41. členom Zakona o javno-zasebnem partnerstvu.
(3) Javni partner v projektu iz prvega odstavka tega člena je Občina Brežice. Zasebni partner je pravna ali fizična oseba, ki je izbrana na javnem razpisu kot izvajalec javno-zasebnega partnerstva.
2. člen
Občina Brežice na podlagi dvanajstega odstavka 7. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 13/07 – uradno prečiščeno besedilo, 102/07 – ZDRad in 110/09), načrta razvoja širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice ter na podlagi določb Zakona o javno-zasebnem partnerstvu, sprejema odločitev o obstoju javnega interesa za izgradnjo, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice ter da je najučinkovitejši in najgospodarnejši način za zadovoljitev javnega interesa sklenitev javno-zasebnega partnerstva. Na podlagi navedene dokumentacije je najprimernejša oblika javno-zasebnega partnerstva koncesijsko partnerstvo, saj je nosilec celotnega poslovnega tveganja zasebni partner.
3. člen
(1) Predmet projekta javno-zasebnega partnerstva »Gradnja, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice« je izgradnja infrastrukture odprtega širokopasovnega omrežja za naselja v občini, kjer infrastruktura še ni zgrajena ali je zgrajena le delno (t.i. bele lise) ter upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje omrežja.
(2) Uporabi se BOT (build - operate - transfer) model ureditve medsebojnih razmerij med javnim in zasebnim partnerjem, glede lastništva in upravljanja omrežja, v skladu z 80. členom Zakona o javno zasebnem partnerstvu v delu omrežja, ki je zgrajeno z zasebnimi sredstvi. Na delu omrežja, zgrajenim iz evropskih sredstev, se uporabi BTO (build - transfer - operate) model ureditve medsebojnih razmerij med javnim in zasebnim partnerjem.
4. člen
(1) Postopek izbire zasebnega partnerja v obliki koncesijskega javno-zasebnega partnerstva bo potekal po naslednjih fazah:
– v prvi fazi bo Občina Brežice v skladu s pogoji iz javnega razpisa in razpisno dokumentacijo izmed zainteresiranih kandidatov za zasebne partnerje, ki bodo oddali vloge za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, izbrala kandidate, ki bodo izpolnjevali vse pogoje iz te razpisne dokumentacije ter njenih prilog;
– v drugi fazi bo Občina Brežice s kandidati vodila konkurenčni dialog. Cilj konkurenčnega dialoga je ugotoviti in opredeliti sredstva ter najti najprimernejše rešitve za zadovoljitev ciljev in potreb občine, tj. zagotovitev dostopa do omrežja vsem zainteresiranim potencialnim uporabnikom na območju celotne občine. Potrebe, cilji in zahteve občine glede omrežja so opredeljeni v razpisni dokumentaciji in v načrtu razvoja omrežja občine, dodatno pa bodo opredeljeni tekom konkurenčnega dialoga.
(2) Merila za priznanje sposobnosti za sodelovanje v konkurenčnem dialogu:
– delež gospodinjstev iz projekta, katerim bo omogočen širokopasovni dostop v lokalni skupnosti na območju belih lis (ne glede na način financiranja), glede na vsa gospodinjstva v lokalni skupnosti, znaša največ 40 točk;
– delež zasebnih sredstev v projektu, s katerim bo z zasebnimi sredstvi omogočen širokopasovni dostop v lokalni skupnosti na območju belih lis, znaša največ 20 točk;
– delež gospodinjstev, katerim bo s projektom omogočen širokopasovni dostop v lokalni skupnosti na območju belih lis, glede na vsa gospodinjstva v Republiki Sloveniji, znaša največ 20 točk;
– delež pokritosti gospodinjstev, katerim bo s projektom omogočen širokopasovni dostop v lokalni skupnosti na območju belih lis, glede na vsa gospodinjstva v lokalni skupnosti na območju belih lis, znaša največ 10 točk;
– vpliv gradnje odprtega širokopasovnega omrežja na doseganje razvojnih ciljev lokalne skupnosti znaša največ 10 točk.
(3) Dodatni kriteriji na podlagi katerih bo izbran zasebni partner po zaključku konkurenčnega dialoga in oddaji končne ponudbe:
– vključenost zasebnih sredstev v projektu,
– pripravljenost omrežja na takojšnjo vključitev za ponudnike storitev,
– čim večja pokritost območij, kjer ni komercialnega interesa ponudnikov,
– izbira optimalne tehnološke rešitve za zagotavljanje pokritosti ugotovljenih potreb,
– odprtost za nadgradnjo ter razvoj ponujenega omrežja v prihodnosti,
– cena gradnje omrežja.
(4) Merila so navedena v padajočem vrstnem redu njihove pomembnosti. Občina bo ponder za posamična merila za izbor zasebnega partnerja v skladu z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, določila tekom konkurenčnega dialoga, in sicer pred oddajo končnih ponudb.
(5) Skladno z Zakonom o reviziji postopkov javnega naročanja lahko neizbrani kandidat vloži zahtevek za revizijo. Zahtevek za revizijo se vloži pri občini, in sicer v roku 10 dni po prejemu akta o izbiri zasebnega partnerja oziroma skladno z določili Zakona o javnem naročanju. Vložen revizijski zahtevek se rešuje skladno z določbami Zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.
5. člen
(1) Obveznosti javnega partnerja so:
– izbrati zasebnega partnerja pod pogoji iz razpisne dokumentacije in sklenitvi javno zasebno partnerstvo, ob izpolnitvi odložnega pogoja iz drugega odstavka 11. člena tega sklepa, kandidirati na javnem razpisu za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR; 2. Razvojna prioriteta: Gospodarsko-razvojna infrastruktura; Prednostna usmeritev: 2.2. Informacijska družba, pod pogojem, da bo v predhodnem postopku izbran zasebni partner,
– podelitev služnostnih pravic zasebnemu partnerju na tistih zemljiščih, ki so v lasti javnega partnerja in kjer bo zasebni partner izgradil omrežje, dostop ter uporabo infrastrukture (tj. uporabo cevi ipd.), ki je v lasti občine ter sodelovanje z zasebnim partnerjem na ostalih področjih na način, opredeljen v razpisni dokumentaciji, v postopku konkurenčnega dialoga ter v drugih predpisih, ki urejajo javno-zasebno partnerstvo.
(2) Obveznosti zasebnega partnerja so:
– izgraditi, prenesti, upravljati in vzdrževati omrežje v skladu s pravili 2. javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESSR, 2. razvojna prioriteta: gospodarsko razvojna infrastruktura, prednostna usmeritev 2.2. Informacijska družba, projekt gradnja, upravljanje in vzdrževanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v lokalnih skupnostih, poleg evropskih tudi z delom lastnih sredstev, skladno z dogovorjenim modelom,
– pod enakimi pogoji omogočati dostop do omrežja vsem operaterjem omrežij in ponudnikom storitev,
– izpolnjevati in spoštovati pogoje za izvedbo izgradnje, prenosa upravljanja in vzdrževanja omrežja, ki jih določajo 2. javni razpis za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESSR, 2. razvojna prioriteta: gospodarsko razvojna infrastruktura, prednostna usmeritev 2.2. Informacijska družba, projekt gradnja, upravljanje in vzdrževanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v lokalnih skupnostih, zakoni ter drugi predpisi ves čas trajanja koncesijskega razmerja.
(3) Javni in zasebni partner se bosta s pogodbo obvezala, da omrežja, pridobljenega iz naslova sofinancirane operacije ne bosta prodala, oddala v najem ali leasing tretjim osebam najmanj za dobo 20 let.
(4) Javni in zasebni partner vodita ločen knjigovodski sistem ali ustrezne knjigovodske evidence za vse transakcije v zvezi s projektom.
6. člen
(1) Glavna pravica javnega partnerja je prevzem infrastrukture, ki bo zgrajena z evropskimi sredstvi takoj po zaključku izgradnje in vzpostavitvi delovanja sistema ter prevzem infrastrukture, zgrajene z zasebnimi sredstvi po poteku najmanj 20 let oziroma po poteku obdobja, določenega v konkurenčnem dialogu, vendar največ 30 let, po sklenitvi pogodbe o izgradnji in upravljanju odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, v stanju, kot bo opredeljeno v razpisni dokumentaciji.
(2) Glavna pravica zasebnega partnerja je izkoriščanje infrastrukture, ki bo zgrajena z javnimi in zasebnimi sredstvi v obdobju najmanj 20 in največ 30 let po sklenitvi pogodbe o gradnji in upravljanju odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, skladno z določili pogodbe.
7. člen
(1) Komisijo za izbiro zasebnega partnerja za izvedbo projekta »Gradnja, upravljanje, vzdrževanje in izkoriščanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Brežice« sestavljajo predsednik in štirje člani.
(2) Komisijo imenuje župan. Predsednik in člani komisije morajo imeti najmanj visokošolsko izobrazbo in delovne izkušnje z delovnega področja, ki je predmet javno-zasebnega partnerstva po tem sklepu, da lahko zagotovijo strokovno presojo vlog.
(3) Predsednik in člani komisije morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da ni kakorkoli povezan s katerimkoli kandidatom, njegovim zastopnikom, članom uprave, nadzornega sveta, ustanoviteljem, družbenikom ali delničarjem s kontrolnim deležem ali pooblaščencem v poslovnem razmerju,
– da s katerimkoli kandidatom, njegovim zastopnikom, članom uprave, nadzornega sveta, ustanoviteljem, družbenikom ali delničarjem s kontrolnim deležem ali pooblaščencem v poslovnem razmerju ni v sorodstvenem razmerju v ravni vrsti ali v stranski vrsti do vštetega četrtega kolena, v zakonski zvezi ali svaštvu do vštetega drugega kolena, četudi je zakonska zveza že prenehala, z njim ne živi v zunajzakonski skupnosti ali pa v registrirani istospolni partnerski skupnosti,
– da ni bil zaposlen pri kateremkoli kandidatu ali je kako drugače delal za kandidata.
(4) Predsednik in člani komisije potrdijo izpolnjevanje pogojev iz tretjega odstavka tega člena s podpisom izjave o izpolnjevanju pogojev.
(5) Naloge strokovne komisije iz prvega odstavka tega člena so:
– priprava in potrditev razpisne dokumentacije,
– objava javnega razpisa,
– omogočanje vpogleda v razpisno dokumentacijo in predaja razpisne dokumentacije zainteresiranim osebam, ki imajo pravni interes,
– izvedba odpiranja vlog za izbor izvajalca javno-zasebnega partnerstva,
– pregled in vrednotenje vlog za izbor izvajalca javno-zasebnega partnerstva,
– izvedba konkurenčnega dialoga,
– priprava poročila o opravljenem pregledu in vrednotenju vlog,
– ostale naloge pri izvedbi postopka izbire zasebnega partnerja.
(6) Strokovna komisija iz prvega odstavka tega člena lahko za strokovno-tehnično pomoč in svetovanje pri izvedbi posameznih nalog v postopku priprave in izvedbe javnega razpisa, ki izključuje naloge, ki jih ob smiselni uporabi določa 16. člen Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 128/06, 16/08, 19/10), lahko opravlja zgolj Občina Brežice, uporablja zunanje strokovnjake.
8. člen
Zasebni partner mora zagotoviti uporabo storitev javno zasebnega partnerstva uporabnikom enake kategorije pod enakimi pogoji in pod enakimi pogoji omogočati dostop do omrežja vsem operaterjem omrežij in ponudnikom storitev. Splošne pogoje za uporabo storitev določi zasebni partner, pri čemer mora pred njihovo uveljavitvijo pridobiti soglasje javnega partnerja.
9. člen
(1) Zasebni partner krije celotno izgubo, nastalo v zvezi z izgradnjo, vzdrževanjem, upravljanjem in izkoriščanjem omrežja, ki je predmet projekta javno-zasebnega partnerstva iz tega sklepa, v celotnem obdobju, za katerega bo sklenjena pogodba o upravljanju in vzdrževanju odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij med javnim in zasebnim partnerjem oziroma pogodba o izgradnji.
(2) Skladno s 14. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (Uradni list RS, št. 45/10) je pogodba, pri kateri kdo v imenu ali na račun druge pogodbene stranke, predstavniku ali posredniku organa ali organizacije iz javnega sektorja obljubi, ponudi ali da kakšno nedovoljeno korist za:
– pridobitev posla ali
– za sklenitev posla pod ugodnejšimi pogoji ali
– za opustitev dolžnega nadzora nad izvajanjem pogodbenih obveznosti ali
– za drugo ravnanje ali opustitev, s katerim je organu ali organizaciji iz javnega sektorja povzročena škoda ali je omogočena pridobitev nedovoljene koristi predstavniku organa, posredniku organa ali organizacije iz javnega sektorja, drugi pogodbeni stranki ali njenemu predstavniku, zastopniku, posredniku, nična.
10. člen
Za objavo javnega razpisa, izvedbo postopka izbire zasebnega partnerja, izbiro izvajalca javno-zasebnega partnerstva in podpis pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu ter ostala dejanja v postopku sklenitve in izvajanja javno zasebnega partnerstva, se pooblasti župana.
11. člen
(1) Ne glede na določbo prvega odstavka 5. člena tega sklepa javni partner tudi po objavi javnega razpisa ni zavezan, da izbere izvajalca javno-zasebnega partnerstva. Kolikor javni partner v postopku izbire ne izbere izvajalca javno-zasebnega partnerstva, o tem izda akt, s katerim se konča postopek izbire, v katerem se navedejo vse stranke, katerih vloge so bile zavrnjene in utemeljitev razlogov za njihovo zavrnitev.
(2) Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz razmerja javno-zasebnega partnerstva, nastanejo pod odložnim pogojem, ki je izpolnjen, če Občina Brežice sklene Pogodbo o financiranju dela gradnje OŠO z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in ji le-to odobri črpanje sredstev ESRR. V primeru, da sredstva ESRR nosilcu projekta ne bodo odobrena, ali ji ne bodo odobrena v zadostni višini, pravice in obveznosti, ki izhajajo iz razmerja javno-zasebnega partnerstva ne bodo stopile v veljavo. V takšnem primeru zasebni partner ni upravičen do nobenega nadomestila za škodo ali drugega nadomestila zaradi nesklenitve pogodbe.
12. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 381-5/2010
Brežice, dne 17. januarja 2011
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan
 
Po pooblastilu župana
Podžupanja
Občine Brežice
Patricia Čular l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti