Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2010 z dne 8. 6. 2010

Kazalo

2357. Pravilnik o spodbujanju in razvoju podjetništva v Občini Rogašovci, stran 6845.

Na podlagi 2. člena Zakona o spremljanju državnih pomoči (Uradni list RS, št. 37/04) ter 21. člena Statuta Občine Rogašovci (Uradni list RS, št. 66/99, 76/02, 88/05 in 79/06) je Občinski svet Občine Rogašovci na 29. redni seji dne 28. 5. 2010 sprejel
P R A V I L N I K
o spodbujanju in razvoju podjetništva v Občini Rogašovci
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo upravičenci, ukrepi, pogoji in postopek dodeljevanja finančnih pomoči za spodbujanje in razvoj podjetništva v Občini Rogašovci.
Sredstva finančne pomoči se, za posamezni ukrep, zagotavljajo v proračunu občine in se dodeljujejo z namenom gospodarskega razvoja občine in odpiranja novih delovnih mest.
2. člen
Finančne pomoči po tem pravilniku se dodeljujejo po veljavnih predpisih za dodeljevanje državnih pomoči kot nepovratna sredstva v obliki subvencij.
Zgornja meja intenzivnosti pomoči je 55% upravičenih stroškov posameznega projekta investicije oziroma 45% upravičenih stroškov za nova delovna mesta in samozaposlovanje.
Minimalna vrednost upravičenih stroškov za posamezni ukrep iz 6. člena tega pravilnika znaša 5.000,00 evrov za začetne investicije ter investicije v razširjene dejavnosti in razvoj ter 2.500,00 evrov za nova delovna mesta in samozaposlovanje.
3. člen
Pri dodeljevanju pomoči se upošteva kumulacija pomoči, ki določa, da se pomoči, ki jih prejme upravičenec iz kateregakoli javnega vira za iste upravičene stroške in namene, seštevajo in ne smejo preseči maksimalne višine pomoči določene s pravili državnih pomoči in pomoči »de minimis«.
Sredstva po tem pravilniku se lahko dodelijo pod pogojem podane izjave upravičencev, da za isti namen niso prejeli sredstev iz državnih in mednarodnih virov, oziroma koliko sredstev so iz teh virov že prejeli.
II. UPRAVIČENCI
4. člen
Upravičenci do finančne pomoči so mikro, majhna in srednje velika podjetja s sedežem ali poslovno enoto in krajem investicije v Občini Rogašovci. Za ugotavljanje velikosti podjetja se uporablja veljavna opredelitev velikosti podjetij EU, ki velja za področje državnih pomoči.
Prejemnik finančne pomoči je fizična oseba z registrirano dejavnostjo in s stalnim prebivališčem na območju Občine Rogašovci, in sicer kadar gre za namene samozaposlovanja.
5. člen
Do pomoči po tem pravilniku niso upravičena podjetja, ki so:
– v prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji,
– v težavah in dobivajo pomoč po posebnem programu za reševanje in prestrukturiranje,
– že prejela pomoč po tem pravilniku in investicije oziroma nove zaposlitve niso izvedli v skladu s podpisano pogodbo,
– že koristila pomoč za posamezne namene do višine, ki jo omogočajo posamezna pravila državnih pomoči.
Do finančne pomoči niso upravičena tista podjetja, ki nimajo poravnanih obveznosti do Občine Rogašovci.
III. UKREPI POMOČI
6. člen
Finančne pomoči se upravičencem dodelijo za naslednje ukrepe:
1. Začetne investicije ter investicije v razširjanje dejavnosti in razvoj.
2. Nova delovna mesta in samozaposlovanje.
Sredstva se dodeljujejo kot spodbude po principu sofinanciranja upravičenih stroškov prijavljenih projektov in aktivnosti podjetij v okviru navedenih ukrepov.
7. člen
Sredstva za začetne investicije ter investicije v razširjanje dejavnosti ter razvoj so namenjena sofinanciranju upravičenih stroškov za materialne investicije in nematerialne investicije.
Upravičeni stroški za materialne investicije so stroški:
– nakupa, urejanja in komunalnega opremljanja zemljišča za gradnjo poslovnih prostorov,
– nakupa, graditve ali preureditve poslovnih prostorov in stroški,
– projektne dokumentacije za gradnjo poslovnih prostorov za namen pridobitve gradbenega dovoljenja,
– nakupa nove opreme.
Upravičeni stroški za nematerialne investicije so stroški nakupa patentov, licenc in nepantetiranega tehničnega znanja ter programske opreme.
Upravičenci morajo zagotoviti vsaj 25% lastnih virov za kritje stroškov posamezne investicije, investicija pa se mora ohraniti na območju občine vsaj pet let po prejemu sredstev po tem pravilniku.
8. člen
Sredstva za nova delovna mesta in samozaposlovanje so namenjena sofinanciranju upravičenih stroškov za zaposlitev osebe s stalnim prebivališčem na območju Občine Rogašovci oziroma za realizacijo samozaposlitve.
Upravičeni stroški sofinanciranja so stroški dela plače novega delovnega mesta, in sicer največ za obdobje 12 mesecev, nova delovna mesta pa morajo biti ohranjena vsaj 2 leti.
Upravičeni stroški samozaposlitve so stroški dela plače novega delovnega mesta, in sicer največ za obdobje 12 mesecev. Upravičenci morajo realizirati samozaposlitev na območju Občine Rogašovci (poslovni prostor in sedež morata biti na območju občine), dejavnost pa se mora ohraniti vsaj 2 leti po realizaciji samozaposlitve.
IV. POSTOPEK DODELJEVANJA FINANČNIH POMOČI
9. člen
Sredstva finančnih pomoči se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga občina v skladu s tem pravilnikom objavi na spletni strani Občine Rogašovci in na oglasni deski občine.
10. člen
Javni razpis mora vsebovati: predmet javnega razpisa; znesek sredstev za posamezni ukrep finančne pomoči; pogoje in dokazila, ki jih morajo upravičenci izpolnjevati oziroma priložiti k vlogi; informacijo o razpisni dokumentaciji; rok do katerega morajo biti predložene vloge na javni razpis in rok v katerem bodo potencialni prejemniki – upravičenci obveščeni o izidu javnega razpisa.
Zainteresirani upravičenci se prijavijo na javni razpis na obrazcih razpisne dokumentacije, ki jo pripravi občinska uprava.
Kolikor je za določen ukrep manjše število vlog, kot je razpoložljivih sredstev, se razpoložljiva sredstva lahko prerazporedijo na drug ukrep znotraj okvira javnega razpisa.
11. člen
Postopek javnega razpisa – odpiranje, pregled in ocenitev prispelih vlog s predlogom prejemnikov sredstev, vodi tričlanska komisija, ki jo imenuje župan. Za izvedbo postopka javnega razpisa se uporabljajo področni predpisi.
Tajnik občine v 30 dneh po končanem razpisu s sklepom obvesti vse prijavljene o izidu razpisa.
Zoper ta sklep je možna pritožba, ki se naslovi na župana v roku 8 dni od prejema sklepa. Odločitev župana je dokončna.
12. člen
Župan občine po pravnomočnosti sklepa s prejemniki sredstev sklene pogodbo, v kateri se opredelijo medsebojne pravice in obveznosti (višina in namen, za katera so sredstva dodeljena; način nadzora nad namensko porabo sredstev).
13. člen
Namensko porabo sredstev, pridobljenih po tem pravilniku in izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, preverja komisija za obravnavo prispelih vlog na javni razpis.
V primeru, da se ugotovi, da sredstva niso bila porabljena za namen, za katerega so bila dodeljena ali so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov ali je prejemnik kršil druga določila pogodbe, je občina upravičena zahtevati vračilo sredstev s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem veljavnosti tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o zagotovitvi in postopku finančnih sredstev za subvencioniranje obrestne mere na glavnice bančnih kreditov kot pospeševanje podjetništva v Občini Rogašovci (Uradni list RS, št. 75/08).
Št. 007-8/2010-12
Rogašovci, dne 28. maja 2010
Župan
Občine Rogašovci
Edvard Mihalič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti