Uradni list

Številka 102
Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009

Kazalo

4492. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovni objekt na Njivicah v Radečah, stran 13894.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 in 70/08 - ZVO-1B) ter 18. člena Statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 52/06 - uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Radeče na redni 20. seji dne 30. 11. 2009 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovni objekt na Njivicah v Radečah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(podlaga občinskega podrobnega prostorskega načrta)
S tem aktom se v skladu z Odlokom o strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04, 33/07 - ZPNačrt); v nadaljevanju SPRS, Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Laško za obdobje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za Občino Radeče (Uradni list RS, št. 80/01), Odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev Občine Laško za Občino Radeče (Uradni list RS, št. 80/01 in 70/06) in Odlokom o zazidalnem načrtu za ureditveno območje proizvodne in servisne dejavnosti Njivice pri Radečah (Uradni list SRS, št. 42/86) sprejme občinski podrobni prostorski načrt za poslovni objekt na Njivicah v Radečah - Sprememba in dopolnitev o Zazidalnem načrtu za ureditveno območje proizvodne in servisne dejavnosti Njivice pri Radečah (v nadaljnjem besedilu: OPPN).
OPPN je izdelal Savaprojekt d.d. Krško, pod številko projekta 08100-00.
Prostorski akt s prilogami se hrani in je na vpogled na sedežu Občine Radeče.
II. VSEBINA OPPN
2. člen
(sestavni deli OPPN)
A) ODLOK
B) TEKSTUALNI DEL PODROBNEGA NAČRTA
1. Opis prostorske ureditve
2. Umestitev načrtovane ureditve v prostor
3. Zasnova projektnih rešitev in pogojev glede gradnje in priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo grajeno javno dobro
4. Rešitve in ukrepi za celostno ohranjanje kulturne dediščine
5. Rešitve in ukrepi za varstvo okolja, naravnih virov ter ohranjanja narave
6. Rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom
7. Etapnost izvedbe prostorske ureditve
8. Velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
C) GRAFIČNI NAČRTI
D) POVZETEK GLAVNIH TEHNIČNIH ZNAČILNOSTI OZIROMA PODATKOV O PROSTORSKI UREDITVI
E) PRILOGE PODROBNEGA PROSTORSKEGA NAČRTA
E1 Izvleček iz hierarhično višjega prostorskega akta
E2 Prikaz stanja prostora na obravnavanem območju
E3 Strokovne podlage
E4 Smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora
E5 Obrazložitev in utemeljitev
E6 Povzetek za javnost.
1. Opis prostorske ureditve
3. člen
(namen OPPN)
S tem OPPN se podrobneje načrtuje prostorska ureditev za umestitev novega poslovnega objekta v prostor, in sicer na zemljišče parc. št. 35/8, k.o. Njivice.
Namen OPPN je določitev usmeritev v zvezi s posegi v prostor, vrste možnih posegov v prostor ter pogoje za njihovo izvedbo.
OPPN je podlaga za pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenih dovoljenj.
4. člen
(območje OPPN)
Meja ureditvenega območja OPPN poteka na severni, južni, zahodni in vzhodni strani po parcelni meji zemljišča parc. št. 35/8, k.o. Njivice. Ureditveno območje obsega zemljišče parc. št. 35/8, k.o. Njivice v celoti. Velikost območja je ca. 32 ara.
5. člen
(ureditve izven območja OPPN)
Izven ureditvenega območja OPPN bo potekala naslednja gospodarska infrastruktura:
- Srednje napetostni elektro vod: napajal bo načrtovano transformatorsko postajo. SN elektro kablovod bo potekal od obstoječega jaška, ki je lociran ob južnem robu regionalne ceste, do načrtovane transformatorske postaje, v cestnem telesu kategorizirane javne poti JP 842461. Priključni vod bo potekal po zemljiščih parc. št. 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice. Priključek je predviden v dolžini ca. 50 m.
- Vodovod: izvede se od novega objekta do obstoječega vodovodnega jaška, ki je lociran na vzhodni strani javne poti oziroma ob dovozu do RTP. Vodovodni priključek bo prečkal javno pot JP 842461. Zemljišča po katerem bo potekal vodovodni priključek so: parc. št. 16, 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice.
- Mestni plinovod: izvede se iz obstoječe mestne plinovodne mreže. Potekal bo po zemljiščih parc. št. 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice, v dolžini ca. 19 m.
- Telefonski vod: Trasa prestavitve telefonskega voda bo potekala po zemljiščih parc. št. 15/9, 15/4, 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice v dolžini ca. 98m ter priključek za načrtovani objekt v dolžini ca. 33 m.
- Kabelska televizija: Priključna trasa kabelske televizije se izvede iz obstoječe KTV omarice in bo potekala po zemljiščih parc. št. 31/7 in 35/8, k.o. Njivice v dolžini ca. 37 m.
2. Umestitev načrtovane ureditve v prostor
2.1. Vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji
6. člen
Obravnavano zemljišče se na podlagi Urbanističnih zasnov naselja Radeče nahaja na območju za proizvodne in servisne dejavnosti. Območju za proizvodne in servisne dejavnosti je namenjena površina med regionalno cesto in reko Sopoto. Znotraj tega območja se nahaja tudi večja kmetija Ravnikar ob regionalni cesti in stanovanjske hiše tik ob Sopoti. Vzhodno od območja za proizvodne in servisne dejavnosti je območje RTP Radeče. Nad regionalno cesto (severno od regionalne ceste) se nahaja večje stanovanjsko naselje. V kljuki reke Sopote, med Sopoto in območjem za proizvodne in servisne dejavnosti je v planskih dokumentih občine načrtovana vodna površina - zadrževalnik plavin.
Prostorske ureditve se načrtujejo tako, da se omogoči prometna povezava od kategorizirane javne poti JP 842461 Cesta 665 - Vila, ki poteka ob obravnavanem zemljišču, v smeri zahoda, s čimer se omogoči dostop do prodnega zadrževalnika plavin.
Območje OPPN se ne nahaja na območju kulturne dediščine in naravnih vrednot.
2.2. Rešitve načrtovanih objektov in površin
2.2.1. Funkcionalna zasnova kompleksa
7. člen
Na območju zemljišča parc. št. 35/8, k.o. Njivice se določi nova parcelacija za graditev novega poslovnega objekta. Na obravnavanem zemljišču je določena gradbena meja in s tem tudi površina za razvoj objekta na kateri je dovoljeno graditi novi objekt. Na površini za razvoj objekta se lahko gradita tudi dva med seboj ločena objekta. Določena je gradbena linija na severnem robu zemljišča.
V primeru gradnje kletne etaže je potrebno upoštevati Q100 - letne visoke poplavne vode Sopote oziroma zadrževalnika plavin, ki znaša 217,70 m n.v.. V sled temu, je treba pred pričetkom gradnje izvesti ustrezne študije in poročila, ki bodo določila višino podtalnice ter način in tehniko izgradnje kletne etaže.
Vzdolž južne parcelne meje se predvidi ureditev nove javne poti širine 2 x 2m.
Ob kategorizirani javni poti JP 842461 se določi tudi nova parcela namenjena gradnji novi transformatorski postaji, iz katere je predvideno napajanje novega poslovnega objekta.
V sklopu parcele namenjene gradnji za načrtovano poslovno stavbo se poleg načrtovane stavbe načrtujejo še potrebne manipulativne površine, ustrezno število parkirnih mest za osebna vozila, parkirna mesta za funkcionalno ovirane osebe ter zelene površine.
Za dostop do načrtovane stavbe se izvede nov cestni priključek iz nove načrtovane javne poti. Cestni priključek je načrtovan z južne strani in se izvede na način, da bo omogočen uvoz / izvoz manjšim tovornim vozilom.
V primeru, da se gradita dva samostojna poslovna objekta, je treba obema objektoma zagotoviti normalno funkcioniranje ter zagotoviti zadostno število parkirnih mest.
Iz načrtovane javne poti se omogoči tudi ureditev samostojnega cestnega priključka za obstoječo stanovanjsko stavbo, ki je zgrajena na zemljišču parc. št. 26/2, k.o. Njivice.
Načrtovana stavba se priključi na obstoječo javno infrastrukturo v skladu z izdanimi smernicami in mnenji nosilcev urejanja prostora.
2.3. Pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo
2.3.1. Prostorski izvedbeni pogoji glede namembnosti in vrste posegov v prostoru
8. člen
(vrste objektov glede na namen)
Na območju OPPN je dovoljena nova gradnja stavb in gradbeno-inženirskih objektov. Objekti so lahko večnamenski. Gradnja stanovanjskih objektov in večnamenskih objektov s stanovanji ni dopustna.
V skladu z enotno klasifikacijo objektov so dopustni naslednji objekti:
1 / STAVBE
12 / Nestanovanjske stavbe
121 Gostinske stavbe:
12112 Gostilne, restavracije in točilnice;
122 Upravne in pisarniške stavbe:
12203 Druge upravne in pisarniške stavbe;
123 Trgovske in druge stavbe za storitvene dejavnosti:
124 Stavbe za promet in izvajanje elektronskih komunikacij:
125 Industrijske stavbe in skladišča:
2 / GRADBENI INŽENIRSKI OBJEKTI
21 / Objekti transportne infrastrukture
211 Ceste;
22 / Cevovodi, komunikacijska omrežja in elektroenergetski vodi.
Na območju OPPN so dopustne dejavnosti skladno z namenom načrtovanega objekta iz prejšnjega odstavka s poudarkom na obrtnih, trgovskih in storitvenih dejavnostih. V industrijske stavbe oziroma dele stavb ni dopustno umeščanje tistih proizvodnih in predelovalnih dejavnosti, katerih tehnologija povzroča onesnaževanje večjega obsega v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja in ki zahtevajo energetske vire, ki jih ni možno zagotoviti v sklopu dopustnih ureditev tega OPPN.
9. člen
(vrste objektov glede na zahtevnost)
Na območju OPPN je v območju načrtovanih parcel namenjenih gradnji (PG) objektov in javnih površinah dovoljena postavitev vseh vrst objektov glede na zahtevnost, ki se postavljajo v skladu s predpisom, ki ureja vrsto objektov glede na zahtevnost, če s tem odlokom ni določeno drugače, in sicer:
Nezahtevni objekti:
- Ograje;
- Škarpe in podporni zidovi;
- Pomožni infrastrukturni objekti;
- Objekt za oglaševanje.
Enostavni objekti:
- Objekti za lastne potrebe;
- Pomožni infrastrukturni objekti: pomožni cestni objekti, pomožni energetski objekti, telekomunikacijske antene in oddajniki, pomožni komunalni objekti, pomožni objekti za spremljanje stanja okolja, vrtina ali vodnjak;
- Začasni objekti, namenjeni skladiščenju nenevarnih snovi;
- Urbana oprema: skulptura, večnamenski kiosk, montažna sanitarna enota, vodnjak oziroma okrasni bazen, obešanka na drogu javne razsvetljave.
10. člen
(vrste gradenj)
V območju OPPN so dovoljene naslednje izvedbe gradbenih in drugih del:
- gradnje novih objektov (gradnja novih, dozidave in nadzidave),
- rekonstrukcije objektov,
- odstranitve objektov ali njegovih delov,
- spremembe namembnosti objektov ali njegovih delov,
- vzdrževanje objektov (redna vzdrževalna dela, investicijska vzdrževalna dela, vzdrževalna dela v javno korist),
- gradnja prometnih, komunalno-energetskih in telekomunikacijskih objektov in naprav,
- urejanje zelenih površin in odprtih prostorov.
11. člen
(tehnične zahteve stavb)
Objekti morajo skladno z veljavnimi predpisi izpolnjevati tehnične zahteve na področju toplotne zaščite, gretja, prezračevanja, hlajenja, klimatizacije, priprave tople pitne vode in razsvetljave v stavbah ter ostale pogoje predpisa, ki ureja učinkovito rabo energije v stavbah (Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah Uradni list RS, št. 93/08). V skladu s tem se zagotovi predpisano količino moči za gretje, prezračevanje, hlajenje in toplo pitno vodo z obnovljivimi viri energije, in sicer z aktivno uporabo enega ali več virov v lastnih napravah, ki jih predstavljajo: toplota okolja, sončno obsevanje, biomasa, in geotermalna energija, ali predviden priključek na naprave za pridobivanje toplote ali hlada iz obnovljivih virov energije zunaj stavbe.
12. člen
(regulacijski in funkcijski elementi)
Parcela namenjena gradnji (PG): je maksimalna ureditvena enota in je namenjena umestitvi načrtovanih objektov in ostalih ureditev. Parcela namenjena gradnji se lahko deli na manjše enote pod pogojem, da je omogočeno normalno funkcioniranje stavb in omogočen dostop do zemljišča za gradnjo objekta iz javne ceste.
Gradbena meja (GM): je črta, ki je novozgrajeni objekti (prikazana kot tlorisna projekcija najbolj izpostavljenih nadzemnih delov objekta na zemljišče) ne smejo presegati, lahko pa se je dotikajo v eni ali več točkah.
Gradbena linija (GL): je črta, na katero morajo biti z enim robom (s fasado) postavljene stavbe, razen nezahtevni in enostavni objekti.
Manipulativna površina (MP): to je površina, potrebna za funkcioniranje objekta. Namenjena je manipulaciji vozil (vožnji, obračanju, parkiranju ...), peš prometu ... MP mora biti odmaknjena od meje GP vsaj 1 m in se lahko ureja tudi v območju določene površine za razvoj objekta. Objekti za lastne potrebe se lahko postavijo samo znotraj manipulativne površine.
Površina za razvoj objekta: predstavlja površino, na kateri je možna gradnja enega, ali več ločenih objektov znotraj gradbene parcele pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter gradnja gradbeno inženirskih objektov.
Individualni cestni priključek: je namenjen dovozu / izvozu na parcelo namenjeno gradnji. Lokacije le-teh niso fiksne in se lahko prilagodijo skladno z notranjo razporeditvijo objektov na parceli. Priključki morajo biti projektirani skladno s cestno - prometnimi predpisi, za zagotavljanje preglednosti in prometne varnosti.
Zelenica (Z): so površine namenjene hortikulturni ureditvi in parterni ureditvi (zelenice, drevesa, nizke zasaditve), ki se nahajajo med manipulativno površino in mejo parcele namenjene gradnji (širine minimalno 1 m), Zelenica ob južnem in zahodnem robu obravnavanega zemljišča se zasadi z visokoraslim avtohtonim drevjem, ki vizualno in protihrupno delujejo na sosednja območja.
Javne zelene površine (JZP): so površine znotraj parcele načrtovane javne poti. Javne zelene površine predstavljajo fizično in vidno zaščito med načrtovanimi objekti in obstoječimi stanovanjskimi stavbami (na južni strani).
13. člen
(lega objektov na zemljišču z njihovo funkcionalno, tehnično in oblikovno zasnovo)
Znotraj določene parcele namenjene gradnji (PG) novega poslovnega objekta je določena gradbena meja (GM) in s tem površina za razvoj objekta. Novi poslovni objekt se lahko gradi znotraj parcele namenjene gradnji na celotni površini za razvoj objekta. Možno je tudi graditi dva med seboj ločena poslovna objekta. Pri gradnji objekta je potrebno upoštevati določeno gradbeno linijo (GL).
Znotraj gradbene meje je tako možna gradnja objektov glede na namen ter gradnja gradbeno inženirskih objektov. Na površini za razvoj objekta je dovoljena ureditev manipulativnih površin, zelenih površin ter postavitev nezahtevnih in enostavnih objektov.
V sklopu parcele namenjene gradnji novemu poslovnemu objektu je določena tudi manipulativna površina (MP) znotraj katere je dovoljena postavitev nezahtevnih in enostavnih objektov, ureditev parkirnih površin, ureditev mesta za zbiranje odpadkov.
Nezahtevni in enostavni objekti za lastne potrebe se lahko gradijo samo na določeni manipulacijski površini določeni znotraj parcele namenjene gradnji novega poslovnega objekta. Ostali nezahtevni in enostavni objekti se lahko gradijo na celotnem območju OPPNja.
Lega objekta in odmiki od mej sosednjih zemljišč je določena z regulacijskimi in funkcijskimi elementi (razvidno na grafičnih načrtih).
2.3.2. Prostorski izvedbeni pogoji glede velikosti
14. člen
Poslovni objekt
- Horizontalni gabariti: dovoljeni so na površini za razvoj objekta;
- Vertikalni gabariti: max. 15 m nad koto urejenega platoja na južni stani objekta. Kota urejenega platoja na južni strani objekta znaša 218,00 m n.v. (± 50cm). Vertikalni gabarit se meri do vrha slemena. Nad slemenom se lahko izvede le dimovodne naprave, antene ali klimatske naprave;
- Kota pritličja: 218,20 m n.v. (± 50 cm);
- Etažnost: klet + pritličje + nadstropje + izkoriščena mansarda. Če tehnologija za izvajanje dejavnosti narekuje je lahko etažnost manjša (npr.: visoko pritličje). Klet je popolnima vkopana. Objekte je možno podkletiti do maksimalno svetle višine 4 m;
- Ograje: Ograja, ki je v funkciji varovanja objekta se lahko postavi na razdalji 1 m od zemljiške parcele tako, da je omogočeno vzdrževanje le-te. Varovalne ograje so lahko višine do 3 m. Med sosedske ograje, ki označujejo potek zemljiške parcele se lahko postavijo na parcelno mejo.
Transformatorska postaja
- Horizontalni gabariti: 4,140 x 2,670 x 2,790 m, oziroma v skladu z dogovorom z upravljavcem javnega elektro omrežja;
- Vertikalni gabariti: max. 3 m nad koto urejenega platoja, ki znaša 220,00 m n.v. (± 20 cm);
- Etažnost: pritličje.
15. člen
(stopnja izkoriščenosti zemljišč za gradnjo)
Faktor zazidanosti parcele namenjene gradnji, oziroma razmerje med zazidano površino (površina stavb) in celotno površino parcele je do 0,8.
2.3.3. Prostorski izvedbeni pogoji glede oblikovanja
16. člen
Poslovni objekt
- Konstrukcija: svobodno;
- Streha: dvokapna. Možna je kombinacija dvokapne in ravne strehe pod pogojem, da prevladuje dvokapnica (najmanj 70% tlorisa strehe). Naklon strehe 20-35 stopinj. Na streho je možno postavljati steklene kupole s poljubnim naklonom, frčade, strešna okna, kolektorje, oddajnike ...;
- Kritina: vsi odtenki rdeče barve oziroma poenotenje z barvo kritine sosednjih objektov (Elektro, Komunala …), prepovedana je uporaba svetlih, bleščečih materialov;
- Fasada: omet, steklo ali fasadne obloge iz različnih materialov, svetlih pastelnih barv. Dopustna je kombinacija več odtenkov. Fasade ob občinski javni poti na vzhodnem delu mora biti oblikovno dovršena;
- Oblikovanje odprtin: svobodno;
- Nezahtevni in enostavni objekti: biti morajo oblikovno, pri izbiri materialov in barv, usklajeni s poslovnim objektom.
Načrtovane ureditve se prilagodi nemotenemu gibanju funkcionalno oviranim osebam v skladu z zahtevami Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 97/03).
Transformatorska postaja
- Betonska montažna transformatorska postaja dimenzij 4,140 x 2,670 x 2,790 m, oziroma v skladu z dogovorom z upravljavcem javnega elektro omrežja.
2.3.4. Prostorski izvedbeni pogoji in merila za parcelacijo
17. člen
Načrtovanemu poslovnemu objektu se določi parcela namenjena gradnji v velikosti F1 = 2765 m2. Določena je tudi parcela javne površine (javna pot) v velikosti F2 = 452 m2. Transformatorski postaji se določi parcela v velikosti 36 m2.
Parcela namenjena gradnji se lahko deli na manjše enote pod pogojem, da je omogočeno normalno funkcioniranje stavb in omogočen dostop do zemljišča za gradnjo objekta iz javne ceste.
Nova parcelacija je prikazana in določena v grafični prilogi.
3. Zasnova projektnih rešitev in pogojev glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro
3.1. Skupne določbe
18. člen
Načrtovani objekt se priključuje na obstoječo javno infrastrukturo, in sicer na prometno omrežje, vodovod, kanalizacijo za odvajanje padavinskih vod in komunalnih odpadnih vod, energetsko infrastrukturo, telekomunikacijsko infrastrukturo in ostalo infrastrukturo.
Po končanem projektiranju je treba pridobiti soglasja pristojnih soglasodajalcev.
Pred nameravanim posegom v varovalni pas objekta gospodarske javne infrastrukture, se o tem obvesti njegovega upravljavca zaradi zagotovitve nadzora in upoštevanja posebnih pogojev upravljavcev v fazi izvedbe del v izogib morebitnim poškodbam voda. V območju varovalnih pasov gospodarske javne infrastrukture je brez soglasja upravljavca prepovedano postavljati vse vrste objektov ter saditi drevesa. V varovalnem pasu je prepovedano dodajati ali odvzemati zemljino, kar bi imelo za posledico zviševanja ali zniževanja globine infrastrukturnega voda od predpisane. Prav tako je v varovalnem pasu gospodarske javne infrastrukture prepovedno deponirati gradbeni ali drugi material ter postavljati začasne objekte.
Na mestih, kjer so predvidene vozne površine, na mestih križanj z drugimi infrastrukturnimi vodi in v primeru izvajanja del v njihovem varovalnem pasu, se obstoječe vode ustrezno zaščiti.
Vsa križanja, približevanja in vzporedni poteki obstoječih in predvidenih infrastrukturnih vodov morajo biti izvedeni v skladu z izdanimi smernicami posameznih nosilcev urejanja prostora in v skladu z veljavnimi tehničnimi prepisi.
Za vse posege v varovalnem pasu regionalne ceste RIII-665/1191 Velika Reka-Radeče, ki znaša 15 m merjeno od roba cestnega sveta, je treba v fazi projektiranja pridobiti soglasje upravljavca regionalne ceste.
Vsi posegi (vzporedni poteki) v varovalnem pasu regionalne ceste morajo biti izvedeni v skladu z veljavnimi tehničnimi predpisi.
V fazi izdelave projektne dokumentacije se novo načrtovanim infrastrukturnim vodom določi ustrezne varovalne pasove.
Obveščanje in oglaševanje v območju križišča javne poti JP 842461 cesta 665-Vila in regionalne ceste RIII-665/1191 Velika Reka-Radeče, je prepovedano.
3.2. Prometna infrastruktura
19. člen
Vzdolž južne parcelne meje obravnavanega zemljišča (parc. št. 35/8, k.o. Njivice) se predvidi ureditev nove javne ceste širine 2 x 2 m. Nova javna cesta se na vzhodni strani priključi na javno cesto in poteka v smeri zahoda, kjer se dopušča možnost, da se načrtovana javna pot nadaljuje.
Javna cesta se opremi z javno razsvetljavo.
Za dostop do načrtovanega poslovnega objekta se izvede nov cestni priključek iz načrtovane javne ceste. Cestni priključek je načrtovan z južne strani takšne širine in radiev, da bo omogočen uvoz/izvoz manjšim tovornim vozilom.
Iz načrtovane javne ceste se omogoči tudi ureditev samostojnega cestnega priključka za obstoječo stanovanjsko hišo, ki je zgrajena na zemljišču parc. št. 26/2, k.o. Njivice.
Cestni priključki morajo biti izvedeni pravokotno na javno cesto ter zadostne širine in ustreznih minimalnih radiev.
V sklopu manipulativne površine se uredijo parkirna mesta za zaposlene in obiskovalce načrtovanega objekta v skladu s tehničnimi pravilniki in v skladu z veljavno zakonodajo. Zagotoviti je potrebno tudi ustrezno število parkirnih mest za funkcionalno ovirane osebe.
Odvodnjavanje ceste se izvede v obstoječo javno padavinsko kanalizacijo ali pa se ponika.
3.3. Elektroenergetsko omrežje
20. člen
Obstoječi nadzemni elektro vod se kablira in sicer tako, da se obstoječ elektro steber, ki stoji na zemljišču parc. št. 35/8, k.o. Njivice ter severno od obstoječe stanovanjske stavbe odstrani oziroma prestavi na lokacijo obstoječega elektro droga ob parcelni meji med zemljiščema parc. št. 35/8 in 32, k.o. Njivice (glej grafične priloge). Kabliranje se izvede ob parcelni meji med zemljiščema parc. št. 35/8 in 32, k.o. Njivice ter vzdolž načrtovane javne ceste.
Za potrebe načrtovanega poslovnega objekta se zgradi nova transformatorska postaja tik ob kategorizirani javni poti JP 842461. Nova TP se bo napajala iz obstoječega srednje napetostnega elektro kablovoda, ki poteka vzporedno z regionalno cesto. Priključek za novo TP se izvede iz obstoječega elektro jaška, ki je lociran tik ob regionalni cesti. Priključek bo potekal v cestnem telesu javne poti po zemljiščih parc. št. 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice. Priključek je predviden v dolžini ca. 50 m.
Iz nove transformatorske postaje se izvede nov nizkonapetostni priključek za načrtovan objekt.
3.4. Kanalizacija
21. člen
(kanalizacija za odvajanje komunalnih odpadnih voda)
Komunalne odpadne vode iz načrtovanega objekta se spelje direktno v javno kanalizacijo za odvajanje komunalne odpadne vode.
22. člen
(kanalizacija za odvajanje padavinske vode)
Neonesnažene padavinske vode s strešnih površin se spelje v javno padavinsko kanalizacijo. Ostale potencialno onesnažene padavinske vode se spelje v obstoječo javno kanalizacijo padavinskih voda preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj. Čiste padavinske vode je možno tudi ponikati.
Za obstoječo padavinsko kanalizacijo je potreben izračun prepustnosti glede na predvidene zbirne površine.
Odvajanje padavinskih voda je treba predvideti na tak način, da bo v čim večji meri zmanjšan hipni odtok padavinskih voda, kar pomeni, da je treba predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v površinske odvodnike (zatravitev, travne plošče, zadrževalni bazeni, suhi zadrževalniki …).
Morebitne tehnološke odpadne vode morajo biti pred izpustom v javno kanalizacijo očiščene do predpisane vrednosti.
3.5. Vodovod
23. člen
Načrtovani objekt se lahko priključi na obstoječo traso javnega vodovoda v obstoječem vodovodnem jašku, ki je lociran ob dostopni poti do RTP (zemljišče parc. št. 16, k.o. Njivice). Vodovodni priključek bo prečkal javno pot in bo potekal po zemljiščih parc. št. 16, 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice. Vodomerni jašek se locira izven načrtovanega objekta na vedno dostopnem mestu.
Na obravnavanem območju se predvidi hidrantno omrežje v skladu z veljavno zakonodajo. Hidranti se izvedejo izključno v nadzemni izvedbi.
3.6. Plinovodno omrežje
24. člen
Načrtovani objekt se bo priključil na javno plinovodno omrežje. Priključitev na obstoječ plinovod PE63 je možen s prekopom ali podvrtanjem javne poti JP 842461 v globini 0,9 do 1,1 m vse do načrtovanega poslovnega objekta. Na fasadi objekta se izvede zaščitna omarica s plinsko zaporno pipo, regulatorjem tlaka in števcem porabe plina.
Priključni vod bo potekal po zemljiščih parc. št. 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice in dolžine ca. 19 m.
3.7. Omrežje zvez
25. člen
Ker se telefonski drog nahaja na lokaciji nove javne ceste, je potrebna prestavitev obstoječega nadzemnega telefonskega voda. Kabliranje obstoječega nadzemnega telefonskega voda bo potekala od obstoječega telefonskega droga severozahodno od objekta Komunala Radeče, do prestavljenega telefonskega droga, ki bo lociran tik ob načrtovani javni cesti na zemljišču parc. št. 35/8, k.o. Njivice (severozahodno od obstoječe KTV omarice).
Telefonski priključek do načrtovanega objekta se izvede iz prestavljenega telefonskega droga.
Trasa prestavitve telefonskega voda bo potekala po zemljiščih parc. št. 15/9, 15/4, 31/1, 31/2, 31/7 in 35/8, k.o. Njivice v dolžini ca. 98 m ter priključek za načrtovani objekt v dolžini ca. 33 m.
Obstoječ nadzemni telefonski vod, ki poteka do stanovanjske hiše se tako prestavi lahko pa se ga izvede tudi v podzemni izvedbi.
Načrtovani objekt se priključi na omrežje kabelske televizije iz obstoječe KTV omarice, ki je locirana na zemljišču parc. št. 31/7, k.o. Njivice. Trasa bo potekala po zemljiščih parc. št. 31/7 in 35/8, k.o. Njivice v dolžini ca. 37 m.
4. Rešitve in ukrepi za varstvo okolja, naravnih virov ter ohranjanja narave
4.1. Varstvo voda
26. člen
Vsi objekti s pripadajočo komunalno, prometno in zunanjo ureditvijo, vključno z morebitnimi ograjami, morajo biti odmaknjeni od meje vodnega zemljišča Sopote, to je od zgornjega roba brežine vodotoka oziroma od spodnjega roba visokovodnega nasipa načrtovanega zadrževalnika plavin Njivice na zračni strani, 5 m (vodotoki 2. reda).
Vse komunalne odpadne vode se priključijo na javno kanalizacijo odpadne komunalne vode.
Projektne rešitve odvajanja in čiščenja padavinskih in komunalnih odpadnih voda mora biti usklajena z Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in 45/07), Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 103/02) in Pravilnikom o nalogah, ki se izvajajo v okviru obvezne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (Uradni list RS, št. 109/07).
Projektna rešitev odvajanja in čiščenja padavinskih odpadnih voda z javnih cest mora biti usklajena z Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju padavinske vode z javnih cest (Uradni list RS, št. 47/05) in Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in 45/07).
Vse onesnažene padavinske vode (iz parkirišč, cest in ostalih utrjenih površin) je treba pred izpustom v podtalje ali javno padavinsko kanalizacijo ustrezno očistiti v lovilcih olj.
V primeru servisnih dejavnosti mora biti projektna rešitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda iz servisnih objektov usklajena z Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih voda iz postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, objektov za vzdrževanje in popravila motornih vozil ter pralnic za motorna vozila (Uradni list RS, št. 10/99 in 40/04).
Pri načrtovanju in gradnji upoštevati Q100 letne visoke poplavne vode Sopote oziroma zadrževalnika plavin Njivice, ki znaša 217,70 m n.v.
V vseh prostorih kjer obstaja možnost razlitja nevarnih snovi morajo biti tla ustrezno kemično odporna in ustrezno tesnjena.
V primeru pretakalne ploščadi za surovine potrebne v proizvodnem procesu morajo le te biti zgrajene tesnjeno, z dvignjenim betonskim robnikom zaradi preprečitve razlitja in brez direktnega odtoka v tla. Navedeno je treba upoštevati tudi pri pretakalnih ploščadih za pretakanje proizvodnih produktov.
Vse zunanje povozne in manipulativne površine morajo biti utrjene, omenjene z dvignjenimi robniki in nagnjene proti lovilcem olj.
V projektni dokumentaciji mora biti tekstualno in grafično ustrezno obdelana in prikazana tudi zunanja ureditev na situaciji v ustreznem merilu iz katere bo razvidna dispozicija objektov, vsa obstoječe in nova komunalna infrastruktura, potek vodov za tehnološko in požarno vodo ter predvidena rešitev odvoda vseh vrst odpadnih voda s priloženimi detajli in definiranimi tipi posameznih elementov in merskimi mesti za odvzem vzorcev očiščene odpadne vode pred iztokom. Ustreznost izbranih elementov in karakterističnih vodnih količin mora biti računsko dokazana in iz projektne dokumentacije razvidna.
V projektu je treba prikazati oziroma opisati mesto deponije viškov zemeljskega in drugega materiala. Materiala ni dovoljeno odlagati v struge, na brežine ali priobalna zemljišča reke Save s pritoki.
4.2. Varstvo tal
27. člen
Ob izkopu gradbene jame je treba odstraniti plodno zemljo, jo deponirati na primernem mestu znotraj parcele namenjene gradnji in jo uporabiti za ureditev zelenic.
Možen vpliv na tla bo največji v času zemeljskih in gradbenih del. V času gradnje bo poseg v tla posledica gradbenih del. Potencialni vir onesnaženja tal predstavlja možnost izlitja olj ali maziv iz gradbene mehanizacije in transportnih vozil, vendar takšen vir onesnaženja predstavlja vsako vozilo rednega prometa, tako da je verjetnost tovrstnega onesnaženja zanemarljiva.
4.3. Varstvo zraka
28. člen
Objekti ne smejo povzročati povečanja emisij onesnaževanja ozračja. Obremenitev zraka ne sme presegati dovoljenih koncentracij v skladu z določili oziroma z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo zraka.
Dimovodne naprave morajo biti zgrajene tako, da zagotavljajo varno, zanesljivo in trajno delovanje kurišča, torej ne smejo presegati maksimalne dovoljene emisije določene v navedeni uredbi.
4.4. Varstvo pred hrupom
29. člen
Obravnavano območje se v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) nahaja v IV. stopnji varstva pred hrupom (območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki lahko bolj moteč zaradi povzročanja hrupa, to je območje proizvodnih dejavnosti, posebnih območij kot so nakupovalna središča, in območjih prometne, komunikacijske, energetske okoljske infrastrukture in drugih podobnih območjih.
Za to območje je dovoljena mejna raven hrupa podnevi 75 dB (A) in ponoči 65 dB (A), kritična vrednost podnevi) in ponoči 80 dB (A).
Pri gradnji in obratovanju načrtovanih objektov in vseh ostalih ureditev je potrebno upoštevati predpisane mejne ravni hrupa, ki ne smejo biti prekoračene.
4.5. Varovanje pred elektromagnetnim sevanjem
30. člen
Načrtovana transformatorska postaja predstavlja nizkofrekvenčni vir sevanja. Za njeno obratovanje se morajo upoštevati veljavni predpisi s tega področja.
Ob umeščanju načrtovanih objektov ob virih sevanja se upošteva veljavne predpise s tega področja.
4.6. Varovanje naravnih virov
31. člen
Na območju OPPN je treba:
- zagotoviti stalno oskrbo z vodo, pri tem pa ne smejo biti ogroženi vodni viri občine;
- zagotavljati racionalno rabo virov (zaprti sistemi, varčno ravnanje s pitno vodo).
4.7. Ravnanje z odpadki
32. člen
Na območju manipulativne površine je treba zagotoviti mesto za zbiranje komunalnih odpadkov ter mesto za postavitev zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov ter odpadkov iz dejavnosti.
Komunalni odpadki se zbirajo v tipskih zabojnikih in se redno odvažajo na komunalno deponijo.
Odpadke, ki imajo značaj sekundarnih surovin (embalaža /papir, kartoni, lesni odpadki in dr./, steklovina ter ostali odpadki, ki se jih lahko predeluje), je treba zbirati ločeno v zabojnikih in jih odvažati v nadaljnjo predelavo.
Odpadki se zbirajo, deponirajo in odvažajo na deponijo v skladu z veljavnim občinskim odlokom, po katerem se morajo vsi povzročitelji vključiti v redno zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov.
Število, tip in vrsto posod za odpadke določi upravljavec odvoza odpadkov. Odjemna mesta se locira največ 5 m od transportne poti vozila za odvoz odpadkov. Odjemno mesto za posodo za odpadke mora ustrezati funkcionalnim, estetskim in higiensko-tehničnim, ter požarno-varstvenim pogojem in ne smejo ovirati ali ogrožati prometa na javnih površinah.
Morebitni odpadki iz dejavnost se skladiščijo v posebnih posodah in se jih predaja pooblaščenemu odjemalcu nazaj v predelavo.
Investitor mora zagotoviti, da izvajalci gradbenih del gradbene odpadke oddajo v predelavo za to pooblaščenem podjetju. Naročilo za prevoz gradbenih odpadkov v predelavo mora biti zagotovljeno pred začetkom izvajanja gradbenih del.
4.8. Varovanje pred svetlobnim onesnaževanjem
33. člen
Na območju OPPN je treba upoštevati:
- uporaba svetilk, katerih delež svetlobnega toka, ki seva navzgor, mora biti enak 0%;
- obvezna uporaba varčnejših sijalk.
5. Rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom
5.1. Obramba in zaščita
34. člen
Glede na določbe Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) ter Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, za obravnavan objekt ni treba predvideti zaklonišč, zaklonilnikov ali drugih zaščitnih objektov za zaščito pred vojnimi udejstvovanji, treba pa je obvezno izvesti ojačitev prve plošče tako, da zdrži rušenje objekta nanjo.
5.2. Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
35. člen
Pri gradnji načrtovanih objektov je treba upoštevati Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/06 - UPB).
Vsi posegi v območju urejanja morajo biti dimenzionirani, projektirani in izvedeni skladno z geomehanskim poročilom. Geomehanske raziskave se izvedejo pred gradnjo posameznega objekta.
5.3. Seizmološke zahteve
36. člen
Objekt je treba graditi po pogojih, predvidenih za območje (spodnje posavsko - kozjansko potresno območje). Pri načrtovanju nove zazidave in z njo povezanih ureditev je treba upoštevati določila pravilnikov o dimenzioniranju in izvedbi gradbenih objektov v potresnih območjih za območje seizmične intenzitete VII. stopnje lestvice Mercalli-Cancan-Seiberg.
5.4. Varstvo pred požarom
37. člen
Požarno varstvo vseh objektov na območju urejanja mora biti urejeno v skladu z veljavnimi požarno-varstvenimi predpisi.
Za zagotovitev požarne varnosti se na območju OPPN zgradi hidrantno omrežje (nadzemni hidranti).
V primeru požara je omogočen dostop gasilskim vozilom neposredno do objekta iz vseh smeri. V primeru požara je omogočen dostop gasilskim vozilom neposredno do objekta iz vsaj dveh smeri. Delovne površine za intervencijska vozila se zagotovijo na manipulativni površini ob objektu (na južni strani).
Zaščita pred širjenjem požara med objekti, kjer ni možno zagotoviti požarnovarnostnega odmika oziroma med prostori različne namembnosti, se izvede s protipožarnimi zidovi (zidovi brez odprtin), v primeru eventualnih odprtin morajo biti le-te izdelane iz ognje odpornega materiala.
Investitor objekta, za katere bo ob upoštevanju Priloge 1 iz Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o študiji požarne varnosti (Uradni list RS, št. 132/06) pri pripravi projektne dokumentacije PGD obvezna izdelava študije požarne varnosti, so dolžni pred vložitvijo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja, pridobiti požarno soglasje k projektnim rešitvam od Uprave RS za zaščito in reševanje.
6. Etapnost izvedbe prostorske ureditve
38. člen
Na območju kompleksa je možno stavbe in gradbeno inženirske objekte graditi fazno. Etapnost izgradnje objektov je pogojena s sočasno izvedbo tolikšnega dela infrastrukturne opreme, da se zagotavlja funkcioniranje zgrajenega objekta ter da je dimenzionirana na končno načrtovano kapaciteto.
V 1. fazi je predvidena izgradnja nove javne poti.
7. Velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
39. člen
Izven območja OPPN se lahko posega tudi z ostalimi infrastrukturnimi vodi ali pa se trase infrastrukturnih vodov, ki so prikazani izven območja OPPN izvede tudi drugače, če se pri projektiranju in gradnji izkaže oziroma najde boljša tehnična rešitev od predvidene, pod pogojem, da rešitve niso v nasprotju z javnimi interesi in v soglasju z upravljavci tangiranih vodov.
Dovoljena so odstopanja od zakoličbenih točk parcele namenjene gradnji v smislu prilagoditve obstoječi parcelaciji in stanju v prostoru pod pogojem, da so omogočene vse ureditve predpisane s tem odlokom.
Določenim kotam pritličja objekta in zunanjega platoja so možne tolerance +50 cm.
8. Drugi pogoji za izvajanje OPPN
40. člen
(obveznosti investitorjev in izvajalcev)
V času gradnje je investitor oziroma izvajalec del dolžan zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in tako organizacijo gradbišča, da bo preprečeno onesnaženje voda, izlitje nevarnih snovi na prosto, ter izliv padavinskih voda na sosednja zemljišča.
Preko komunalnih vodov in naprav ni dovoljeno voziti s težko gradbeno mehanizacijo, razen na posebej utrjenih in zaščitenih prevodih, ki se določijo v dogovoru s pooblaščenim predstavnikom upravljavca komunalne infrastrukture neposredno na terenu.
V pasu komunalnih vodov širine 2 x 5 m niso dovoljene deponije gradbenega in drugega materiala, niti postavljanje začasnih gradbenih objektov.
Pri projektiranju in izvajanju OPPN je treba upoštevati vsa določila, navedena v posameznih poglavjih ter vse smernice nosilcev urejanja prostora.
41. člen
(komunalni prispevek)
Komunalni prispevek se obračuna na podlagi veljavnega občinskega odloka o komunalnem prispevku.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
42. člen
(prenehanje veljavnosti občinskih prostorskih aktov)
Z dnem uveljavitve tega odloka za območje občinskega podrobnega prostorskega načrta iz 4. člena tega odloka preneha veljati Odlok o zazidalnem načrtu za ureditveno območje proizvodne in servisne dejavnosti Njivice pri Radečah (Uradni list SRS, št. 42/86).
43. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 900-6/2009-5
Radeče, dne 30. novembra 2009
Župan
Občine Radeče
Matjaž Han l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti