Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2009 z dne 10. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2009 z dne 10. 12. 2009

Kazalo

4441. Odlok o razglasitvi dela objekta Osnovne šole Litija – »Stara sodnija na Rozmanovem trgu v Litiji« za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 13623.

Na podlagi 12. in 13. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08) in 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04, 33/06 in 139/06) je Občinski svet Občine Litija na 31. seji dne 26. 11. 2009 sprejel
O D L O K
o razglasitvi dela objekta Osnovne šole Litija – »Stara sodnija na Rozmanovem trgu v Litiji« za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
Za kulturni spomenik lokalnega pomena se razglasi naslednja enota dediščine z lastnostmi arhitekturnega in umetnostnega spomenika: EŠD 28098: Osnovna šola Litija – del, objekt Stara sodnija; ID stavbe 192 – (del, zahodno krilo).
2. člen
Lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev za spomenik lokalnega pomena:
Predmetna stavba je bila zgrajena v letih 1903 do 1905 na vzhodnem robu mesta za potrebe nekdanjega sodišča. Tlorisno je zasnovana kot poslopje s tremi trakti; glavno pročelje predstavlja sedem osni trakt s plitvima dvoosnima rizalitoma z višjima stolpastima strehama na obeh straneh; na oba rizalita se proti jugu navezujeta šest osna stranska trakta. Stavba je tri etažna, nad kletno etažo je visoko pritličje, nad njim prvo nadstropje; deloma je izkoriščeno podstrešje s polkrožnimi strešnimi okni.
Zunanjščina je oblikovana v historičnem (neorenesančnem) slogu, ki so mu dodani secesijski detajli. Zunanji vidni kletni del in visoko pritličje sta na vseh treh traktih in rizalitih členjena z masivno rustikalno obdelavo ometov (globokimi fugami). Prvo nadstropje sloni na delilnem vencu, omet je členjen bolj plitvo z vzporednimi fugami, okna pa slonijo na balustrnih ograjicah; na vrhu se fasade zaključujejo s kockastim strešnim vencem.
Glavni vhod v poslopje je v srednji osi severnega pročelja, stopnice vodijo v prečni hodnik glavnega trakta in v nadaljevanju na osrednje dvoramno stopnišče v nadstropje.
Kot del notranje opreme izstopa predvsem izjemno tlakovanje hodnikov: hodniki in podesti stopnišča so tlakovani z okrasnimi tlakovci v secesijskem slogu; izdelalo jih je dunajsko podjetje Mosaik Fabrik Rakonitz (sočasno tlakovanje istega podjetja v ljubljanski sodni palači je nekoliko bogatejše, obrobe pa so enake).
3. člen
Spomenik je zgodovinski ter umetnostno zgodovinski oziroma umetnostni in arhitekturni spomenik ter arheološka dediščina.
4. člen
Spomenik s pripadajočo zunanjo ureditvijo obsega parcelo št. 91/1 (del) in 89/4, k.o. Litija. Meja spomenika je vrisana na digitalnem katastrskem načrtu karti v merilu 1:10.000 in na topografski karti v merilu 1:5.000.
Vplivno območje obsega del parcele št. 1015/1, k.o. Litija, na kateri stoji spomenik. Poslopje z vplivnim območjem stoji v območju arheološke dediščine, EŠD 22875 Litija – arheološko območje Mesto.
Izvirnika kart hrani Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ZVKDS Območna enota Ljubljana.
5. člen
Za spomenik velja varstveni režim, ki določa:
– ohranjanje in redno vzdrževanje kulturnih, umetnostnih, arhitekturnih, zgodovinskih in arheoloških vrednot, v njihovi izvirnosti in neokrnjenosti, tako na zunanjščini kot v notranjščini z vso originalno stavbno opremo; v primeru okrnitve spomenika ali notranje opreme je potrebno zagotoviti vrnitev v prvotno stanje;
– strokovno prenovo okrnjenih izvirnih prvin arhitekture v smislu rekonstrukcije avtentične podobe spomenika;
– strokovno vzdrževanje in obnavljanje vseh neokrnjenih izvirnih prvin arhitekturne zasnove zunanjščine in notranjščine spomenika ter notranje opreme po načelu ohranjanja v obliki, legi, materialu, strukturi in barvni podobi;
– prepoved spreminjanja varovanih vrednot arhitekturne zasnove zunanjščine in notranjščine ter notranje opreme z rušenjem in odstranjevanjem, kot tudi z nadzidavo, prezidavo in dodajanjem posameznih prvin;
– prepoved vseh posegov v plasti spomenika, razen pooblaščenim osebam, s predhodnim pisnim soglasjem zavoda;
– zagotavljanje dostopa javnosti v obsegu, ki ne ogroža varovanja spomenika ter pravic lastnika;
– predhodno izdelavo konservatorskega načrta za večje posege v spomenik ali njegovo celovito prenovo.
Spomenik je zavarovan z namenom, da se:
– ohrani njegov pomen in raba,
– ohrani neokrnjenost arhitekturnih, likovnih in zgodovinskih vrednot,
– poveča pričevalnost kulturnega spomenika,
– predstavi kulturne vrednote spomenika in situ in v medijih,
– vzpodbudi učno-predstavitveno in znanstveno raziskovalno delo.
6. člen
Za vplivno območje spomenika velja varstveni režim, ki določa:
– podreditev posegov ohranjanju, sanaciji in prenovi varovanih lastnosti prostora,
– ohranjanje nepozidanosti odprtega prostora z ohranjanjem tradicionalne rabe prostora,
– prepoved postavljanja objektov trajnega ali začasnega značaja, vključno z nadzemno ali podzemno infrastrukturo ter nosilci reklam, razen v izjemnih primerih, ki jih s predhodnim kulturno varstvenim soglasjem odobri ZVKDS, OE Ljubljana,
– prepoved vseh posegov v plasti vplivnega območja, razen pooblaščenim osebam, s predhodnim pisnim soglasjem zavoda.
Za vsak poseg v spomenik, njegove dele ali vplivno območje, v skladu z 28., 29. in 30. členom ZVKD-1, so potrebni kulturno varstveni pogoji in na njihovi podlagi kulturno varstveno soglasje za posege od pristojnega zavoda.
7. člen
Občine Litija mora v treh mesecih po uveljavitvi tega odloka izdati lastniku spomenika odločbo o varovanju spomenika v skladu z zakonom.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Inšpektorat RS za varstvo kulturne dediščine.
9. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2009
Litija, dne 26. novembra 2009
Župan
Občine Litija
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti