Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/2009 z dne 16. 11. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/2009 z dne 16. 11. 2009

Kazalo

4037. Odlok o koncesiji za izvajanje programa za predšolske otroke, stran 12271.

Na podlagi 25. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 45/94 – odl. US, 8/96, 36/00 – ZPDZC, 127/06 – ZJZP), v skladu z 10. členom Zakon o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB2, 25/08), Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – UPB5, 36/08, 58/09) in na podlagi 18. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95, 47/98) je Občinski svet Občine Škofja Loka na 24. redni seji dne 29. 10. 2009 sprejel
O D L O K
o koncesiji za izvajanje programa za predšolske otroke
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa predmet, pogoje, merila, postopek podeljevanja, sklenitev koncesijske pogodbe in njeno izvajanje, ter prenehanje koncesije na področju javne službe izvajanja javnega programa za predšolske otroke.
2. člen
Koncedent v skladu s tem odlokom je Občina Škofja Loka (v nadaljevanju: koncedent), ki podeli koncesijo za izvajanje javne službe izvajanja programa predšolske vzgoje in varstva. Koncesionar je lahko zasebni vrtec, zasebnik, drug zavod, gospodarska družba in druga pravna ali fizična oseb, ki izpolnjuje pogoje določene za izvajanje javno veljavnih programov.
II. PREDMET KONCESIJE
3. člen
Predmet koncesije v skladu s tem odlokom je izvajanje programa za predšolske otroke – Kurikulum za vrtce, ki ga je sprejel Strokovni svet RS za splošno izobraževanje. Koncesionar izvaja javno službo za celotno območje Občine Škofja Loka. Koncesionar lahko izvaja le javni program za predšolske otroke.
III. POGOJI ZA PODELITEV KONCESIJE
4. člen
Javno službo izvajanja programa za predšolske otroke lahko izvaja eden ali več koncesionarjev, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– je registriran za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje,
– ima letni delovni načrt,
– je z odločbo vpisan v razvid izvajalcev javno veljavnih programov pri Ministrstvu za šolstvo in šport.
IV. MERILA ZA IZBOR KONCESIONARJA
5. člen
Pri izbiri koncesionarja se enakovredno upoštevajo naslednja merila:
1.   Ocena objekta, prostora in opreme       od 0 do 30 točk
Ocenjuje se funkcionalnost objekta, velikost prostorov za izvajanje programa, število in kvaliteta igral, velikost in opremljenost zunanjih površin, namenjenih izvajanju programa, varnost (tehnično varovanje), dostop in parkirna mesta. Ponudba, ki vsebuje najugodnejše pogoje, ki se nanašajo na prej naštete zahteve, se oceni z najvišjim številom točk, ostale ponudbe pa se ocenijo s sorazmerno nižjim številom točk.
2.   Število oddelkov                        od 0 do 30 točk
Ocenjuje se število oddelkov, ki jih prijavitelj nudi glede na potrebe oziroma število otrok v posameznem razpisanem obdobju. Ponudba, ki vsebuje večje število oddelkov, kot je zahtevano, se oceni z najvišjim številom točk, ostale ponudbe pa se ocenijo s sorazmerno nižjim številom točk.
3.   Predlagana cena programa, oblikovana v  od 0 do 30 točk
     skladu s Pravilnikom o metodologiji za
     oblikovanje cen v vrtcih, ki izvajajo
     javno službo (Uradni list RS, št.
     97/03, 77/05 in 120/05)
Ponudba, ki vsebuje najugodnejšo ceno, se oceni z najvišjim številom točk, ostale ponudbe pa se ocenijo s sorazmerno nižjim številom točk.
4.   Rok pričetka izvajanja javne službe     od 0 do 30 točk
Ponudba, ki vsebuje najugodnejše pogoje v zvezi s pričetkom izvajanja javne službe, se oceni z najvišjim številom točk, ostale ponudbe pa se ocenijo s sorazmerno nižjim številom točk.
Kolikor prijavitelj na razpis (v nadaljevanju: prijavitelj) v prijavi na razpis ne predloži dokumenta ali navede podatka, na podlagi katerega se bo ponudba glede posameznega merila ocenjevala, se vloga upošteva kot nepopolna, izpolnjevanje predmetnega merila pa se oceni z 0 točkami.
Prednost pri izbiri ima prijavitelj, ki doseže največjo skupno število točk glede na v tem členu navedena merila. V primeru, da največje skupno število točk dosežeta dva ali več prijaviteljev, ima prednost pri izbiri tisti prijavitelj, ki bo dejavnost opravljal v središču posameznega območja, kjer so potrebe po izvajanju predmetne javne službe največje. V kolikor navedeni kriterij enakovredno izpolnjujeta dva ali več prijaviteljev, ima prednost pri izbiri tisti prijavitelj, katerega ponudba je bila višje točkovana glede na merilo pod tč. 1 tega člena, kolikor navedeni kriterij enakovredno izpolnjujeta dva ali več prijaviteljev, ima prednost pri izbiri tisti prijavitelj, katerega ponudba je bila višje točkovana glede na merilo pod tč. 2 tega člena, kolikor navedeni kriterij enakovredno izpolnjujeta dva ali več prijaviteljev, ima prednost pri izbiri tisti prijavitelj, katerega ponudba je bila višje točkovana glede na merilo pod tč. 3 tega člena in v kolikor navedeni kriterij enakovredno izpolnjujeta dva ali več prijaviteljev, ima prednost pri izbiri tisti prijavitelj, katerega ponudba je bila višje točkovana glede na merilo pod tč. 4. tega člena.
V. POSTOPEK PODELITVE KONCESIJE
6. člen
Javni razpis za podelitev koncesije se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
V javnem razpisu se navedejo:
– število oddelkov 1. starostnega obdobja in število oddelkov 2. starostnega obdobja,
– število koncesionarjev,
– dejavnost, ki je predmet koncesije,
– območje, na katerem naj bi se opravljala dejavnost,
– pogoji za opravljanje dejavnosti,
– čas, za katerega se dodeljuje koncesija,
– rok, do katerega se sprejemajo prijave,
– merila za izbiro,
– rok, v katerem bodo kandidati obveščeni o izbiri,
– navedbo organa, ki je pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe.
7. člen
Rok, v katerem morajo prijavitelji podati prijavo na razpis, je 60 dni od dne objave razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije.
8. člen
Koncedent mora v času objave razpisa omogočiti prijaviteljem vpogled v razpisno dokumentacijo in jo na njihovo zahtevo predati.
9. člen
Koncedent v postopku podelitve koncesije imenuje najmanj tričlansko strokovno komisijo (v nadaljevanju: strokovna komisija), katere najmanj en član je delavec občinske uprave koncedenta in en strokovni delavec s področja vzgoje in varstva otrok, ki ima predpisano izobrazbo v skladu s Pravilnikom o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 75/05, 82/05 in 76/08), en član pa je svetnik Občinskega sveta Občine Škofja Loka, ki je član ali predsednik Odbora za družbene dejavnosti Občinskega sveta Občine Škofja Loka. Strokovna komisija opravlja naslednje naloge:
– vodi javno odpiranje ponudb,
– pregleda ponudbe oziroma ugotovi izpolnjevanje predpisanih pogojev prijaviteljev,
– ponudbe oceni na podlagi postavljenih meril,
– izdela poročilo o ocenjevanju in na podlagi ugotovitev predlaga koncedentu prijavitelja, ki je najprimernejši.
Člane strokovne komisije predlaga župan, imenuje pa jih Občinski svet Občine Škofja Loka.
Če ponudbi niso predloženi vsi ustrezni dokazi o izpolnjevanju pogojev iz 4. člena tega odloka, strokovna komisija ponudbo izloči iz nadaljnjega postopka. Strokovna komisija v roku 15 dni po odpiranju ponudb, ponudbe, ki izpolnjujejo pogoje, oceni na podlagi postavljenih meril. Strokovna komisija o ocenjevanju izdela poročilo in na podlagi ugotovitev predlaga koncedentu določene/ga prijavitelje/a, ki so/je najprimernejši. Na predlog komisije izbor koncesionarja opravi občinski svet.
Odločbo o izbiri koncesionarja izda občinska uprava Občine Škofja Loka. Zoper odločbo je v roku 15 dni dovoljena pritožba. O pritožbi odloča župan.
Za postopek podelitve koncesije se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek.
10. člen
Če se na javni razpis ne javi noben prijavitelj, oziroma če noben od prijavljenih ne izpolnjuje predpisanih pogojev ali ne predloži dokazil o njihovem izpolnjevanju, koncedent s sklepom ugotovi, da razpis ni uspel.
VI. SKLENITEV KONCESIJSKE POGODBE, NJENO IZVAJANJE IN PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA
11. člen
Najkasneje v roku 30 dni od dokončnosti odločbe koncedent in izbrani koncesionar skleneta koncesijsko pogodbo. Izvajanje javne službe se lahko začne izvajati po podpisu pogodbe, vendar najkasneje v začetku šolskega leta, ki sledi podpisu pogodbe oziroma v roku, ki ga je koncesionar ponudil.
12. člen
Koncesija se podeli za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja. Koncesionar mora predlog za podaljšanje iz prejšnjega odstavka vložiti najmanj šest mesecev pred iztekom roka, za katerega je bila podeljena koncesija. Koncedent in koncesionar o podaljšanju koncesije skleneta aneks h koncesijski pogodbi.
S pogodbo o koncesiji koncedent in koncesionar uredita medsebojne pravice in obveznosti ter pogoje, pod katerimi mora koncesionar opravljati dejavnost, zlasti pa:
– predmet koncesije,
– ceno programa,
– obseg izvajanja dejavnosti,
– začetek izvajanja koncesije,
– rok za odpoved koncesije,
– sredstva, ki jih za opravljanje dejavnosti zagotavlja koncedent in koncesionar,
– odvzem koncesije.
Pogodba se sklene v pisni obliki.
13. člen
Koncedent lahko koncesijsko pogodbo v interesu uporabnikov ali v javnem interesu enostransko (naknadno) spremeni s spremembo tega odloka po postopku, ki velja za njegov sprejem, skladno z določbami zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakona o vrtcih ter drugih področnih predpisov.
Pogodba se spremeni oziroma dopolni s sklenitvijo nove koncesijske pogodbe ali s sklenitvijo aneksa k obstoječi pogodbi.
Če koncedent in koncesionar ne dosežeta dogovora o ustrezni spremembi pogodbe v roku 30 dni od zahtevka nasprotne stranke, se uporabljajo neposredno določbe tega odloka.
Pravica do povrnitve škode v primeru v tem členu navedene enostranske spremembe se opredeli s koncesijsko pogodbo.
14. člen
Koncesija preneha:
– zaradi prenehanja koncesijske pogodbe,
– na podlagi odpovedi s strani koncedenta,
– z odvzemom koncesije.
15. člen
Koncesija preneha na podlagi prve alineje 14. člena:
– s potekom časa, za katerega je bila sklenjena,
– z razdrtjem zaradi bistvenih kršitev koncesijske pogodbe,
– s sporazumno razvezo koncesijske pogodbe,
– iz drugih razlogov, skladno s pravili civilnega prava.
Način, posledice prenehanja koncesijske pogodbe in bistvene kršitve koncesijske pogodbe so natančneje določene v sami pogodbi.
16. člen
Koncesija preneha na podlagi druge alineje 14. člena v primeru, da:
– je proti koncesionarju uveden postopek prisilne poravnave, stečaja ali likvidacijski postopek,
– je bila koncesionarju izdana sodna ali upravna odločba zaradi kršitve predpisov, koncesijske pogodbe ali upravnih aktov, izdanih za izvajanje koncesije, na podlagi katere utemeljeno ni mogoče pričakovati nadaljnje pravilno izvajanje koncesije,
– je po sklenitvi koncesijske pogodbe ugotovljeno, da je koncesionar dal zavajajoče in neresnične podatke, ki so vplivali na podelitev koncesije,
– nastopijo razlogi, kot jih določa koncesijska pogodba.
Način in posledice prenehanja na podlagi odpovedi so natančneje določene s koncesijsko pogodbo.
17. člen
Koncesija preneha na podlagi tretje alineje 14. člena v primeru, da koncedent ugotovi, da koncesionar ne opravlja dejavnosti v skladu s predpisi, odločbo o koncesiji ter pogodbo o koncesiji, zaradi česar koncesionarju koncedent določi rok za odpravo pomanjkljivosti. Če koncesionar ugotovljenih pomanjkljivosti ne odpravi v določenem roku, se mu koncesija odvzame z odločbo. Koncesija preneha z dokončnostjo odločbe o odvzemu koncesije.
18. člen
Koncesijsko razmerje ni prenosljivo.
19. člen
Nadzor nad izvajanjem koncesij opravlja Oddelek za družbene dejavnosti Občine Škofja Loka.
VII. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 014-0008/2009
Škofja Loka, dne 29. oktobra 2009
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti