Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009

Kazalo

3550. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok III sever – jug, stran 10882.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 23. in 175. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) na seji dne 29. 9. 2009 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok III sever – jug
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V skladu s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88 in Uradni list RS, št. 86/01) se sprejmejo Spremembe in dopolnitve Zazidalnega načrta Otok I in ZN Otok III sever-jug, ki jih je pod številko 50/2008 izdelala Vizura – Vitez d.o.o. Jenkova 24, Celje, ki se nanašajo na Odlok o spremembah in dopolnitvah ZN Otok III S sever-jug (Uradni list SRS, št. 5/74, 1/79, Uradni list RS, št. 20/91, 69/93, 30/96, 24/96, 45/02).
2. člen
Na koncu besedila 2. člena se doda nov odstavek, ki glasi:
»Spremembe in dopolnitve ZN Otok I in ZN Otok III S sever-jug, ki jih je pod številko 390/99/01 izdelal Razvojni center Planiranje in so sprejete z Odlokom o spremembah in dopolnitvah Odloka o ZN Otok III sever-jug (Uradni list RS, št. 45/02) se za območje zemljišča s parc. št. 939/11 k.o. Celje spremenijo po projektu št. 50/2008 načrtovalca Vizura –Vitez d.o.o.
Sestavni del odloka so tekstualni del, grafični del ter smernice in mnenja.«
II. OBSEG IN MEJA ZAZIDALNEGA NAČRTA, POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTA TER POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO INFRASTRUKTURO
3. člen
4. člen Odloka se dopolni tako, da se na koncu prve alineje za vejico doda novo besedilo, ki glasi:
»ob Božičevi ulici ob križišču z Ljubljansko cesto je na parceli 939/11 k.o. Celje predvidena gradnja stanovanjskega objekta.«
4. člen
V 5. členu Odloka se deseti odstavek nadomesti z novima odstavkoma, ki glasita:
»Ob trafopostaji je na parceli 939/11 k.o. Celje velikosti 498 m2 predvidena gradnja enostanovanjskega objekta v naslednjih gabaritih:
– Okvirni tlorisni gabarit je 15,00 x 13,80 m; velikost in oblika objekta sta razvidni iz grafičnih prilog;
– višinski gabarit objekta je P+IP, kota pritličja objekta mora biti prilagojena obstoječim višinskim kotam izvedenih objektov in zunanje ureditve, in sicer: kota pritličja objekta +-0,00 je na koti 240,20 m, kota slemena na najvišji točki ne sme presegati 7,15 m;
– streha je nesimetrična dvokapnica v naklonu 25° s smerjo slemena sever – jug, del kot ravna streha oziroma terasa. Obdelavo fasade, barvo in vrsto kritine je potrebno uskladiti s sosednjimi atrijskimi objekti ob Božičevi ulici.
– Dovoz in dostop do objekta je mogoč iz Božičeve ulice. Ob cesti, na zahodni strani predvidenega stanovanjskega objekta je na zemljišču, ki pripada objektu predvideno parkirišče za potrebe stanovalcev. Parkirišče je mogoče po potrebi prekriti, konstrukcijo pa prilagoditi oblikovanju objekta.
Pri umestitvi objekta v razpoložljivi prostor je v skladu z 59. členom Uredbe o prostorskem redu Slovenije (Uradni list RS, št. 122/06) potrebno upoštevati določeno gradbeno mejo-GM-to je črto, ki jo predvideni objekt ne sme presegati in gradbeno linijo- GL-črto, na katero mora biti objekt s fasado postavljen. Gradbena meja in gradbena linija sta definirani v grafičnem delu prostorskega akta. Načrtovani odmiki predlaganega stanovanjskega objekta od obstoječih objektov zagotavljajo vzdrževanje objektov tako, da niso motene sosednje posesti in da niso poslabšani bivalni pogoji le-teh.«
5. člen
Za 4. točko 8. člena se doda nova 5. točka, ki se nanaša na gradnjo objekta na parceli 929/11 k.o. Celje in glasi:
»5. Komunalne vode morajo biti speljane preko obstoječega priključka v javno kanalizacijo v skladu s Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02, 50/04) in Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05). Interna kanalizacija mora biti izvedena brez priključkov in prekinitev, ki bi lahko povzročile zaplavitev objekta.
Meteorne vode s streh in povoznih površin je potrebno odvajati na način, da bo v čim manjši meri zmanjšan odtok padavinskih voda z urbanih površin kar pomeni, da je potrebno predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom, to je zatravitev, travne plošče in podobno. Pri načrtovanju odvajanja odpadnih voda je potrebno upoštevati Pravilnik o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 105/02, 50/04 in Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05).
Kote terena na območju obravnavane parcele ni dopustno nadvišati nad obstoječ teren oziroma nad koto terena sosednjih zemljišč. Prav tako ni dopustno načrtovati objektov, ki bi preprečevali dotok prelitih voda in povzročali zajezitve.
Glede na to, da se območje stanovanjske soseske Otok III sever-jug nahaja v poplavnem območju vodotoka Savinja in izlivnega odseka Ložnice, je bila izdelana Hidrološko – hidravlična presoja (Hidrosvet d.o.o., Kidričeva ulica 25, 3000 Celje, proj. št.: 10/09, julij 2009), ki kot omilitveni ukrep predlaga dvig kote pritličja objekta na koto 240,20 mNV, kar zagotavlja poplavno varnost objekta.«
6. člen
9. člen se dopolni z novimi odstavki, ki glasijo:
»Predvideni stanovanjski objekt je mogoče priključiti na obstoječi javni vodovod, ki je del Osrednjega vodovodnega sistema Celja.
Za potrebe odvajanja fekalnih voda je objekt mogoče priključiti na obstoječi fekalni kanal 103072, ki poteka ob južni strani Ljubljanske ceste, po potrebi pa ga je mogoče na stroške investitorja prestaviti. Meteorne vode s streh in povoznih površin je potrebno predvideti za ponikovanje, povozne površine in parkirišče za osebna vozila pa izvesti s ploščami oziroma s tlakovci na peščeni podlagi.
Objekt je mogoče priključiti na obstoječe telefonsko omrežje, ki poteka ob Božičevi ulici.
Za komunalne odpadke je potrebno ob objektu urediti zbirno mesto za odpadke – to je urejeni prostor za zabojnik za ločeno zbiranje odpadkov, ki mora biti dostopen javni službi za prevzem odpadkov.
Elektrika za napajanje stanovanjskega objekta je na razpolago v TP Ljubljanska šola z obstoječimi SN, NN podzemnimi vodi.
Na obravnavanem območju je kot vir ogrevanja zagotovljen zemeljski plin – nizkotlačno plinovodno omrežje (p=0,1 bara). Oskrbo načrtovanega objekta je mogoče izvesti s cevno navezavo na javno omrežje.
Območje spremembe zazidalnega načrta sodi skladno z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 15/05) v III. stopnjo varstva pred hrupom.
Predlagana gradnja stanovanjske stavbe leži v ožjem območju mesta Celja. Obravnavano območje se nahaja v območju, ki je na osnovi Ocene potresne ogroženosti RS uvrščena v VII. stopnjo MCS, kar mora biti upoštevano v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja. V skladu z Zakonom o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) mora biti prva plošča stanovanjske hiše dimenzionirana tako, da vzdrži porušitev objekta v primeru potresa.
Iz smernic RS, Ministrstva za okolje in prostor, ARSO, Urad za upravljanje z vodami, Oddelek območja Savinje (št. 35001-270/2006-2, z dne 16. 5. 2009) izhaja, da je območje predlagane gradnje ogroženo z visokimi vodami Savinje. Z namenom izboljšanja ukrepov poplavne varnosti je bila izdelana Hidrološko hidravlična presoja (Hidrosvet št. proj. 10/09, Junij 2009), ki kot omilitveni ukrep predlaga dvig kote pritličja objekta na koto +-0,00 = 240,20 mNV, kar prostorski akt v pogojih gradnje povzema.
Obravnavano območje se z vodo oskrbuje iz obstoječega vodovoda, ki je del Osrednjega vodovodnega sistema mesta Celja. Obstoječe vodovodno omrežje zagotavlja zadostno količino vode za gašenje; protipožarna varnost bo zagotovljena iz najbližje gasilske enote, ki je oddaljena ca. 1,5 km (Stalna gasilska enota Dečkova cesta, Celje).
Obravnavano območje se ne nahaja na območju varstvenih pasov virov pitne vode.
Iz hidrogeološkega mnenja za gradnjo atrijskih hiš ob Božičevi ulici v Celju (Geo svet št. 3-2/2004) izhaja, da je zemljišče delno propustno in omogoča ponikanje meteornih voda kar pomeni, da so parkirne in povozne površine pred objektom izvedene iz tlakovcev ali travnih plošč tako, da lahko meteorna voda delno ponika, ostala pa je speljana preko pretočno zadrževalnega objekta v obstoječo kanalizacijo.
Odmiki predlaganega objekta od ostalih obstoječih objektov zagotavljajo požarno varnost, omogočajo dovoz gasilnih avtomobilov, zagotavljajo delovne površine za intervencijska vozila in izpolnjujejo varen umik ljudi in premoženja v skladu z 22. členom Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07).
Kot sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno izdelati zasnovo požarne varnosti. Pred izdajo gradbenega dovoljenja je potrebno k projektnim rešitvam pridobiti požarno soglasje Uprave RS za zaščito in reševanje.
Obravnavano območje leži znotraj arheološkega območja Celje – arheološko najdišče Celje, zato so pred vsemi posegi v zemeljske plasti obvezne arheološke raziskave.«
7. člen
10. člen se dopolni z novim odstavkom, ki glasi:
»Kot dopustna odstopanja od tlorisnih gabaritov so mogoči manjši gabariti objekta od predlaganih ob pogoju, da je upoštevana predpisana gradbena linija GL. Pri izvedbi komunalne in prometne infrastrukture ter zunanje ureditve so mogoča odstopanja zaradi izboljšanja tehničnih in strokovnih rešitev ob pogoju, da so rešitve usklajene z upravljavci le-teh in da ne vplivajo na sosednja zemljišča ter zunanje ureditve in da ne poslabšujejo bivalnih pogojev sosedov.«
III. KONČNE DOLOČBE
8. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje in na Upravni enoti Celje, Oddelku za okolje in prostor.
9. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne občinske in republiške inšpekcijske službe.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0002/2006
Celje, dne 29. septembra 2009
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot
 
po pooblastilu župana
Podžupan
Mestne občine Celje
mag. Marko Zidanšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti