Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2009 z dne 14. 4. 2009

Kazalo

1304. Pravilnik o dodeljevanju občinskih denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 4177.

Na podlagi 7. ter 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 43/08) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 24. seji dne 23. 3. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju občinskih denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec
SPLOŠNE DOLOČBE
1.
S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve občinske denarne socialne pomoči, kriteriji za določanje višine občinske denarne socialne pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve občinske denarne socialne pomoči.
2.
V tem pravilniku zapisani izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljani kot nevtralni za moške in ženske.
3.
Občinska denarna socialna pomoč po tem pravilniku je denarna pomoč, ki se upravičencem dodeli praviloma enkrat letno kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske posameznika oziroma družine.
Izjemoma se lahko upravičencem dodeli občinska denarna socialna pomoč dvakrat v letu, in sicer:
– v primeru nastanka brezposelnosti, ko posameznik zaradi dohodkov iz preteklih treh mesecev ni upravičen do redne denarne socialne pomoči pri pristojnem centru za socialno delo, njegova vloga za pridobitev denarnega nadomestila pri pristojnem zavodu za zaposlovanje pa še ni ugodno rešena,
– v obdobju, ko preneha prejemati denarno nadomestilo pri pristojnem zavodu za zaposlovanje, ni pa še zaradi dohodkov iz preteklih treh mesecev upravičen do redne denarne socialne pomoči pri pristojnem centru za socialno delo.
4.
Sredstva za dodeljevanje občinske denarne socialne pomoči se zagotavljajo z vsakoletnim sprejetjem proračuna Mestne občine Slovenj Gradec in se oddeljujejo do porabe proračunskih sredstev.
5.
Občinska denarna socialna pomoč je namenjena občanom Mestne občine Slovenj Gradec, s stalnim prebivališčem v občini, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč. Tukaj gre za:
– splošno denarno pomoč;
– šolska pomoč;
– plačilo dela pogrebnih stroškov;
– denarno pomoč rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja.
SPLOŠNA DENARNA POMOČ
6.
Splošna denarna pomoč je namenjena tistim posameznikom ali družinam, ki se zaradi trenutnega dogodka, nastalega brez njihove krivde (nenadna izguba zaposlitve, elementarne nesreče, nenadna bolezen ipd.) znajdejo v situaciji, ko potrebujejo pomoč za kritje nujnih življenjskih stroškov.
7.
Splošna denarna pomoč ni vezana na cenzus, ki je določen z Zakonom o socialnem varstvu, je pa omejena na dohodek posameznika ali družine, ki mora biti v zadnjih treh mesecih nižji od minimalne plače posameznika oziroma družine.
8.
Splošna denarna pomoč se izračunava kot razlika med minimalnim dohodkom posameznika/družine po Zakonu o socialnem varstvu, ki je povečan za 50% in minimalnim dohodkom posameznika/družine, do katerega bi bil upravičen na osnovi Zakona o socialnem varstvu.
ŠOLSKA POMOČ
9.
Šolska pomoč je namenjena doplačilu letovanja otrok, šole v naravi, plavalnih tečajev in podobnih šolskih dejavnosti v sklopu učnega procesa za otroke iz socialno ogroženih družin.
10.
Šolska pomoč se lahko določi v višini največ 50% vrednosti storitve, ki jo je upravičenec dolžan plačati.
11.
Šolska pomoč se na podlagi predloženega predračuna poravna neposredno na račun organizatorja aktivnosti.
POMOČ PRI KRITJU POGREBNIH STROŠKOV
12.
Do pomoči pri plačilu pogrebnih stroškov so upravičenci zavezanci za plačilo, ob pogoju, da se sami nahajajo v težkih socialnih razmerah, pokojni pa ni imel premoženja, ki bi bilo predmet dedovanja in njegovo zdravstveno zavarovanje ni vključevalo pravice do pogrebnine.
Težke socialne razmere zavezanca za plačilo pogrebnih stroškov so vezane na njegov mesečni dohodek, ki mora biti v zadnjih treh mesecih nižji od njegovega minimalnega dohodka, ki je povečan za 50% po Zakonu o socialnem varstvu.
Višina pomoči pri kritju pogrebnih stroškov znaša do največ 50% cene osnovnega pogreba.
V primeru, da nekdo, ki je organiziral in posledično tudi plačal pokop umrlega, in ni zavezanec za plačilo pogrebnih stroškov umrlega, umrli pa takih zavezancev tudi ni imel, je upravičen do povračila cene osnovnega pogreba, ki ga določa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
DENARNA POMOČ REJENCEM
13.
Do denarne pomoči rejencem so upravičeni vsi rejenci s stalnim prebivališčem v Mestni občini Slovenj Gradec, ki so vključeni v redne oblike izobraževanja.
14.
Denarna pomoč je namenjena kritju stroškov šolanja ter drugih obšolskih in sprostitvenih dejavnosti, v katere se posamezniki vključujejo.
15.
Denarna pomoč se rejencem določi različno, in sicer glede na stopnjo izobraževalnega programa, v katerega so vključeni, ne sme pa presegati dveh in pol zajamčenih plač.
16.
Denarna pomoč rejencem se dodeli enkrat letno, praviloma v mesecu decembru.
POSTOPEK UVELJAVLJANJA OBČINSKIH DENARNIH SOCIALNIH POMOČI
17.
Postopek za dodelitev splošne denarne pomoči ter pomoči pri kritju pogrebnih stroškov se začne na zahtevo upravičenca oziroma njegovega zakonitega zastopnika.
Postopek za dodelitev denarne pomoči rejencem začne po uradni dolžnosti za to pristojen upravni organ Mestne občine Slovenj Gradec.
18.
Vloga za dodelitev splošne denarne pomoči se vloži pri Javnem zavodu Vetrnica Slovenj Gradec, v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec.
Vloga za dodelitev pomoči pri kritju pogrebnih stroškov se vloži na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec, Oddelek za družbene dejavnosti.
19.
Pisno vlogo podajo vlagatelji na za to predpisanih obrazcih, h katerim morajo predložiti ustrezna dokazila. V primeru, da si določena dokazila na podlagi Uredbe o pridobivanju in posredovanju podatkov med organi javne uprave (Uradni list RS, št. 38/02 in 129/03) lahko pridobi upravni organ sam, mu mora stranka to dovoliti s pisno izjavo.
20.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba na župana Mestne občine Slovenj Gradec. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od prejema odločbe na Urad župana Mestne občine Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec oziroma pri organu, ki je odločbo izdal.
Zaradi nujnih ukrepov pritožba ne zadrži izvršitve odločbe.
21.
Pri odločanju o dodelitvi občinske denarne socialne pomoči se poleg določb iz tega pravilnika smiselno uporabljajo vse tiste določbe zakonov, ki urejajo področja, ki so posredno ali neposredno povezani z odločanjem o dodelitvi občinske denarne socialne pomoči.
22.
Občinska denarna socialna pomoč se izplača praviloma v denarju na račun upravičenca oziroma njegovega zakonitega zastopnika.
V upravičenih primerih se občinska denarna socialna pomoč lahko izplača tudi v funkcionalni naravi v obliki plačila računa, bonov ali z naročilnico.
KONČNI DOLOČBI
23.
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju socialno varstvenih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 59/00 in 99/02).
24.
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-55/2009-232
Slovenj Gradec, dne 2. aprila 2009
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Matjaž Zanoškar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti