Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009

Kazalo

746. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje »Loke« v Kisovcu, stran 2595.

Na podlagi 61. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 33/07) in 16. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 109/05 – UPB) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na 16. redni seji dne 2. 3. 2009 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje »Loke« v Kisovcu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje »Loke« v Kisovcu (v nadaljnjem besedilu: OPPN), ki ga je pod številko projekta OPPN 01/08, izdelalo podjetje AKA, d.o.o. Trbovlje v novembru 2008.
Sestavni del tega odloka je celotni OPPN, ki vsebuje besedilo, kartografski del in priloge.
II. UREDITVENO OBMOČJE OPPN Z MEJO UREDITVE
2. člen
Območje urejanja se nahaja v starem trškem jedru Lok, na severnem delu ureditvenega območja naselja Kisovec. Na severu ga omejuje strmo gozdnato pobočje, na jugu območje s centralnimi funkcijami in stanovanji z objekti kmetijske zadruge in gasilskega doma, na vzhodu lokalna cesta Loke–Gamberk–Zaloka z individualno stanovanjsko pozidavo ob njej ter na zahodu sklop individualne stanovanjske pozidave.
Ureditveno območje vključuje zemljišča parc. št. 173/16, 174/2 in 175, vse k.o. Loke. Površina ureditvenega območja je cca 0,3 ha.
III. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
3. člen
Podrobnejša namenska raba območja je območje za stanovanja.
Na obravnavanem zemljišču je stal večstanovanjski objekt Loke 47, ki je bil zaradi dotrajanosti ter funkcionalne neustreznosti odstranjen.
Predmet občinskega podrobnega prostorskega načrta je umestitev v prostor nadomestni večstanovanjski objekt s celotno infrastrukturo ter prometno in zunanjo ureditev območja. Večstanovanjski objekt je tlorisnih dimenzij 50,60 x 16,10 m nad nivojem terena z etažnostjo P+4. Pod nivojem terena sta načrtovani še dve etaži tlorisnih dimenzij 50,60 x 34,70 m, kjer bo zagotovljeno zadostno število parkirnih mest (82 PM), in shrambe za stanovanja. Zunanja ureditev objekta bo obsegala parkirišča za obiskovalce (14 PM), zelene površine in otroško igrišče.
Faktor zazidanosti gradbene parcele je 0,36.
4. člen
Na ureditvenem območju OPPN so dopustni naslednji posegi:
– izgradnja nadomestnega večstanovanjskega objekta;
– izgradnja celotne infrastrukture za potrebe novega objekta;
– izgradnja novega cestnega priključka na lokalno cesto Loke–Gamberk–Zaloka;
– gradnja, rekonstrukcija in vzdrževalna dela komunalnih, energetskih in telekomunikacijskih objektov in naprav;
– izgradnja parkirišč za obiskovalce;
– ureditev zunanjih površin ter postavitev urbane opreme, otroških igral in hortikulturna ureditev.
Pri gradnji objektov se mora obvezno upoštevati:
– velikost in obliko gradbenih parcel;
– gradbeno linijo in lego objekta, položaj objekta na parceli;
– na obravnavanem območju je potrebno upoštevati geološko geomehanski elaborat;
– tlorisni in višinski gabarit s tolerancami ± 5%.
5. člen
Pogoje in usmeritve za projektiranje in gradnjo:
Nadomestna gradnja večstanovanjskega objekta:
+---------------------+----------------------+-----------------+
|Tlorisni gabarit:    |podkleteni garažni del|50,60 x 34,70 m  |
+---------------------+----------------------+-----------------+
|                     |stanovanjski del      |50,60 x 16,10 m  |
+---------------------+----------------------+-----------------+
|Višinski gabarit:    |2K+P+4                |                 |
+---------------------+----------------------+-----------------+
|Absolutna kota       |285,00                |                 |
|pritličja:           |                      |                 |
+---------------------+----------------------+-----------------+
|Streha:              |simetrična dvokapnica naklona 12o, smer |
|                     |slemena S-J, oziroma ravna streha       |
+---------------------+----------------------+-----------------+
|Število stanovanj:   |max. 56               |                 |
+---------------------+----------------------+-----------------+
Oblikovanje objektov je razvidno iz grafičnih prilog – idejne zasnove objektov.
Dopustne tolerance ± 5%.
Odmiki od sosednjih objektov in parcelnih mej so razvidni iz grafičnih prilog.
Dvorišče in okolica objekta naj se izvedejo v protiprašni izvedbi. Prometne in parkirne površine se asfaltirajo. Pohodne površine se tlakujejo in obrobničijo z vrtnimi robniki, prav tako tudi pešpoti v zelenicah.
Na asfaltiranem delu dvorišča je 14 PM širine 2,50 m in dolžine 5,00 m za obiskovalce, dva sta namenjena invalidom predpisane širine 3,50 m.
Ostala okolica objektov naj bo urejena z urbano opremo (klopi, koški...) ter otroškim igriščem in hortikulturno zasajena.
Širine dostopov in nakloni ramp morajo biti prilagojeni invalidnim osebam.
Višina zemljišč na parcelnih mejah naj bo prilagojena sosednjim zemljiščem. Nivojska razlika na parcelnih mejah se premostijo z opornimi zidovi. Višji oporni zid na severnem delu parcele, kjer poteka dovozna cesta, naj bo ozelenjen.
Pri določanju horizontalnih in vertikalnih gabaritov objektov so upoštevani medfasadni odmiki, ki zagotavljajo minimalno osončenje po kriterijih svetlobno tehnične ocene.
V izvedbenem načrtu zunanje ureditve, je potrebno upoštevati Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter več-stanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 97/03).
IV. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO TER GRAJENO JAVNO DOBRO
6. člen
Območje urejanja je komunalno opremljeno. Skladno s pogoji pristojnih nosilcev urejanja prostora se bo objekt priključil na:
– cestno omrežje
– lokalno čistilno napravo
– vodovodno omrežje
– električno omrežje
– telekomunikacijsko omrežje
– kabelsko omrežje
– plinsko omrežje.
CESTNO OMREŽJE
Območje OPPN na vzhodu meji na kategorizirano občinsko lokalno cesto št. 480050 Loke–Gamberk–Zaloka iz katere se uredi tudi dostop in dvosmerni uvoz.
Ob lokalni cesti na vzhodni strani objekta se izvede enostranski hodnik za pešce.
V dveh kletnih etažah objekta bo zadostno število parkirnih mest (82 PM) po normativu glede na število stanovanj. Na asfaltiranem delu dvorišča bo 14 PM širine 2,50 m in dolžine 5,00 m za obiskovalce, dve sta namenjeni invalidom predpisane širine 3,50 m. Parkirišča so locirana za objektom na zahodni strani.
Predvidena je vsa ustrezno vertikalna in horizontalna prometna signalizacija, ki je razvidna iz grafične priloge.
KANALIZACIJA
Odpadne vode se bodo očistile z lokalno čistilno napravo z izpustom v bližnji Graški graben. Lokacija čistilne naprave je razvidna iz grafičnih prilog in bo locirana v zelenici na severni strani objekta. Po izgradnji kolektorskega sistema za naselje Kisovec in centralne čistilne naprave pa bo možen direkten priklop na javno kanalizacijo.
Meteorne vode s strehe, dvorišča in parkirišča je potrebno zbrati preko peskolovov oziroma lovilca olj in jih odvesti v bližnji Graški graben. Mesto priključkov je prikazano v priloženi situaciji v kartografskem delu OPPN.
VODOVOD
Območje Lok je oskrbovano z javnim vodovodom za oskrbo s pitno in požarno vodo.
Mesto priključka na javni vodovod na PE-HD 110 je prikazano v priloženi situaciji. Lokacija merilnega mesta z vso potrebno armaturo bo na javno dostopnem mestu z vgrajenimi daljinskimi odčitalci posameznih porabnikov.
Najbližji nadtalni hidrant DN 80 z oznako I/40 je v oddaljenost manj kot 80 m, s statičnim tlakom 47mVs. V zelenici na severozahodni strani objekta je načrtovan nov nadtalni hidrant DN 80.
ODPADKI
Na območju Občine Zagorje ob Savi poteka sistem ločenega zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov.
Za zbiranje komunalnih odpadkov in za ločeno zbiranje odpadkov se na območju urejanja predvidi prostor za postavitev zabojnikov za odpadke, skladno z občinskim odlokom o ravnanju z odpadki, kot je prikazano v priloženi situaciji.
ENERGETSKO OMREŽJE
Elektroenergetsko omrežje
Preko ureditvenega območja poteka nizkonapetostni nadzemni kabelski vod. Izvedena bo nova kabelska kanalizacija za prestavitev nizkonapetostnega kablovoda.
Elektroenergetski priključek za novogradnjo je načrtovan iz obstoječe TP Loke, ki je izven območja prostorskega načrta. Izvede se kabelska kanalizacija za direkten priključek iz obstoječe TP Loke, kot je razvidno iz priložene situacije in poteka vzporedno z novim plinskim priključkom.
Izgrajena bo kabelska kanalizacija za nizkonapetostni priključek s cevmi velikosti 110 mm. Na fasado objekta se vzida priključna omarica VPMRO 4. Priključek se izvede z zemeljskim kablom XE/00-a 4x70 mm2.
Javna razsvetljava
Obstoječo javno razsvetljavo je potrebno prestaviti. Na obravnavanem območju je predvidena klasična javna razsvetljava. Razpored svetilk je razviden iz priložene situacije komunalnih naprav, svetilke bodo tipizirane, izbor tipa in vrste svetilk bo usklajen z lastnikom javne razsvetljave.
Plinovod
Priklop objekta se izvede na plinovod PE 110 S8, 250 mbar, VEJA KOC«, ki poteka v obrtni coni in je izven območja prostorskega načrta. Priključni plinovod izvede koncesionar Adriaplin d.o.o.
Pri gradnji mora biti objekt ter ostali komunalni vodi oddaljeni od plinovoda pri vzporednem poteku praviloma 1 m vendar ne manj kot 0,5 m, pri križanju (višinski odmik) pa praviloma 0,5 m vendar ne manj kot 0,2 m. Dovoljen kot križanja komunalnih vodov s plinovodom je od 30° do 90°. Potek načrtovanega plinovoda je razviden iz priložene situacije v M 1:500.
Telekomunikacijska infrastruktura
Po južnem robu območja prostorskega načrta in po vzhodni strani lokalne ceste poteka obstoječi TK zemeljski kabel.
Novi objekt bo priključen na telefonsko omrežje, ki se izvede s TK kabelsko kanalizacijo s PVC cevmi in ustreznimi TK jaški s tipskimi pokrovi; upoštevati je treba zasnovo TK zemeljskega omrežja.
Obstoječe TK omrežje je glede na pozidavo ustrezno zaščititi ali prestaviti na osnovi projektne rešitve.
Za priključitev objekta na TK omrežje je potrebno izdelati projektno rešitev, katera mora biti potrjena s strani Telekoma Slovenije.
KKS
Na območju prostorskega načrta je na obstoječem električnem drogu kabel za kabelsko komunikacijski sistem. Izvedena bo nova kabelska kanalizacija do objekta iz stigma cevi 110 mm do vhoda, ki se zaključi v betonskem jašku premera 60 cm z ustreznim LTŽ pokrovom. Ob vhodu se izvede podometna INOX KKS omarico 830 x 600 x 120 mm na fasadi objekta. Potek nove KKS kabelske kanalizacije je razviden iz priložene situacije.
V. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
7. člen
V obravnavanem območju urejanja, za katerega je predlagana izdelava OPPN, ni evidentiranih enot kulturne dediščine, ki bi bile zavedene v Register nepremične kulturne dediščine.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJA NARAVE
8. člen
Pri izdelavi OPPN je bil kot najpomembnejši kriterij upoštevan pogoj, da načrtovana gradnja ne bo kvarno vplivala na naravno in bivalno okolje.
Varstvo vode in podzemnih voda
Ureditveno območje OPPN se nahaja izven vodovarstvenega območja.
Ohranjanje narave in naravnih vrednot
Na obravnavanem območju OPPN ni naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij pomembnih za biotsko raznovrstnost.
Ureditve v območju kmetijskih zemljišč
Na obravnavanem območju ni kmetijskih zemljišč.
Varovanje tal
Za začasne prometne in gradbene površine se uporabi površine na katerih so tla manj kvalitetna.
Prst se odstrani in deponira na robu izkopa ter se uporabi za sanacijo razgaljenih površin. Prst se odstrani in premesti na drugo lokacijo tako, da ne pride do onesnaženja s škodljivimi snovmi in manj kvalitetnim materialom. Deponije prsti se izvede tako, da se ohrani njena rodovitnost in količina, pri tem ne sme priti do mešanja mrtvice in živice.
Varstvo pred hrupom
Ureditveno območje občinskega podrobnega prostorskega načrta leži, glede na Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, v III. območju varstva pred hrupom.
V III. območju varstva pred hrupom je dovoljena mejna raven hrupa 60 (dBA) podnevi in 50 (dBA) ponoči.
V času gradnje ne smejo biti presežene ravni hrupa, določene v predpisih, ki urejajo hrup v naravnem in življenjskem okolju. Upoštevani morajo biti ukrepi za varovanje pred hrupom. V času gradnje se čas obratovanja hrupnih operacij omeji na najmanjšo možno mero.
Varstvo zraka
Za izboljšanje kakovosti zraka je potrebno izvesti načrtovano plinifikacijo območja ter ozeleniti proste površin tudi z visokoraslo vegetacijo.
V času gradnje se zagotovi varstvo zraka z:
– vlaženjem sipkih materialov in nezaščitenih površin,
– preprečevanjem raznosa materialov z gradbišča,
– čiščenjem vozil pri vožnji z gradbišča na javne prometne površine,
– prekrivanjem sipkih tovorov pri transportu po javnih prometnih površinah,
Ravnanje z odpadki
V času gradnje in v času obratovanja je treba z odpadki ravnati skladno s Pravilnikom o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih.
V času gradnje je treba uvesti sistem ločenega zbiranja gradbenih in drugih odpadkov glede na možnosti ponovne uporabe posameznih frakcij. Neuporabne preostanke gradbenih odpadkov in gradbenih odpadkov iz zemeljskih izkopov je treba odlagati na odlagališčih, skladno s predpisi o ravnanju z odpadki.
Oddane odpadke je treba spremljati preko evidenčnih listov in voditi predpisane evidence.
Nevarne odpadke je treba skladiščiti v zaprti posodi in jih redno predajati pooblaščenemu odjemalcu nevarnih odpadkov, skladno s predpisi o ravnanju z nevarnimi odpadki.
Za zbiranje komunalnih odpadkov in za ločeno zbiranje odpadkov se na območju urejanja predvidi prostor za postavitev kontejnerjev, skladno z občinskim odlokom o ravnanju z odpadki.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER ZA VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM
9. člen
V podrobnem načrtu so upoštevani prostorski ukrepi varstva pred požarom, v skladu z določili Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93, 87/01, 105/06 in 3/07) in Pravilnika o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05 in 14/07).
Zagotovljen je dovoz po utrjenih prometnih površinah, ki bi ob morebitnem požaru omogočile gasilcem dovoz, dostop in postavitev vseh potrebnih gasilskih in reševalnih sredstev na zunanjih površinah objekta.
Zagotovljeni so zadostni odmiki med posameznimi obstoječimi in novozgrajenimi objekti.
Za evakuacijo je zagotovljeno zadosti prostih zunanjih površin. Kot evakuacijski prostor v primeru požara lahko služijo tudi urejene parkirne površine.
Najbližji nadtalni hidrant DN 80 z oznako I/40 je v oddaljenost manj kot 80 m, s statičnim tlakom 47mVs. V zelenici na severozahodni strani objekta je načrtovan nov nadtalni hidrant DN 80, tako da se požar gasi z najmanj dveh zunanjih hidrantov. Količina vode na en požar ne glede na odpornost objekta proti požaru v sklopu naselja za število prebivalcev do 5000 znaša 10 l/s (Pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov, Uradni list SFRJ, št. 30/91).
V podrobnem načrtu so upoštevani in prikazani prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi varstva pred požarom, zlasti pa:
– pogoji za varen umik ljudi in premoženja iz objekta so zagotovljeni z ustrezno dimenzioniranimi, razmeščenimi in označenimi izhodi, ki vodijo do zunanjih evakuacijskih poti, na predvidena zbirna mesta, izven cone nevarnosti
– potrebni odmiki med objekti so zagotovljeni tako, da je onemogočeno širjenje in prenos požara z objekta na objekt
– prometne in delovne površine za intervencijska vozila so zagotovljene z ustreznimi dostopnimi potmi, dovoznimi potmi za gasilska vozila, postavitvenimi in delovnimi površinami, zadostno nosilnostjo vozišč in ustreznim režimom prometa
– vire za zadostno oskrbo z vodo za gašenje bodo omogočile načrtovane rešitve.
Investitorji objektov, za katere je ob upoštevanju Priloge 1 iz Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o študiji požarne varnosti (Uradni list RS, št. 28/05, 66/06-odločba US in 132/06), obvezna izdelava študije požarne varnosti, so pri izdelavi projektne dokumentacije PGD, pred vložitvijo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja dolžni pridobiti požarno soglasje k projektnim rešitvam od uprave RS za zaščito in reševanje.
Iz grafičnih prilog so razvidni vsi intervencijski dostopi in dovozi, predvidene tehnične rešitve požarne zaščite, glavni izhodi za evakuacijo, predvidena zbirna mesta evakuiranih ter sistem zunanjega hidrantnega omrežja.
Ukrepi in zahteve v zvezi s požarno zaščito se smiselno uporabijo tudi v primeru drugih nesreč, kot so katastrofalni potres ali vojna, ob upoštevanju veljavnih predpisov, ki veljajo za objekt, ki se projektira.
Na osnovi izračuna požarne obremenitve je pri projektiranju in izvedbi objektov upoštevati takšne materiale in naprave, ki ustrezajo varnosti objekta in njegovih naprav pred požarom.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE TER DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE OPPN
10. člen
Izvedba načrtovanih posegov na območju OPPN se izvede v eni fazi.
Obveznosti investitorjev in izvajalcev so podrobneje navedene v tekstualnem delu OPPN.
IX. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
11. člen
Pri realizaciji OPPN so dopustna odstopanja od načrtovanih rešitev, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, komunalnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer izkažejo rešitve, ki so primernejše z tehničnega, okoljevarstvenega ali prostorskega vidika. Navedena odstopanja so dovoljena le, če z njimi soglašajo pristojni upravljavci.
Tlorisni in višinski gabariti načrtovanih objektov lahko odstopajo do ± 5% v vse smeri.
X. USMERITVE ZA DOLOČITEV MERIL IN POGOJEV PO PRENEHANJU VELJAVNOSTI OPPN
12. člen
Po izvedbi z OPPN predvidene ureditve so v območju tega OPPN na objektu dopustna redna in investicijsko – vzdrževalna dela.
XI. KONČNE DOLOČBE
13. člen
OPPN je stalno na vpogled pri Oddelku za okolje in prostor Občine Zagorje ob Savi.
Nadzorstvo nad izvajanjem tega OPPN opravlja pristojna služba občinske uprave.
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-1/2008
Zagorje ob Savi, dne 2. marca 2009
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti