Uradni list

Številka 115
Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008

Kazalo

4980. Pravilnik o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem, stran 15307.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2) in 16. člena Statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99 … 23/07) je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem na 21. redni seji dne 26. 11. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem, namen dodelitve, kriteriji za določitev višine denarnih pomoči ter postopek uveljavljanja in dodelitve denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem.
2. člen
(denarna socialna pomoč)
Denarna socialna pomoč po tem pravilniku je denarna pomoč, ki se upravičencu dodeli praviloma enkrat letno kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske prosilca. Pomoč se praviloma izplača v enkratnem znesku.
3. člen
(zagotovitev sredstev)
Sredstva za denarne socialne pomoči se zagotovijo v vsakoletnem proračunom Občine Ravne na Koroškem. Denarne pomoči se dodeljujejo do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih popolnih vlog v tekočem letu.
II. NAMEN DENARNIH POMOČI IN UPRAVIČENCI DO PREJEMA POMOČI
4. člen
(namen denarnih pomoči)
Denarna pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam se na osnovi kriterijev iz III. poglavja tega pravilnika dodeli:
– za doplačilo nakupa šolskih potrebščin ali za kritje drugih izobraževalnih stroškov otrok iz socialno ogroženih družin,
– za nakup ozimnice in kurjave ter nujno potrebnih artiklov socialno ogroženim posameznikom in družinam,
– za doplačilo najemnine za stanovanja socialno ogroženim posameznikom in družinam,
– za doplačilo nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo iz socialno ogroženih družin,
– za kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti posameznikov in družin.
Sredstva za pomoč pri kritju pogrebnih stroškov, pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč in požarov ter za nakup naprav oziroma pripomočkov za invalidno osebo večje vrednosti se dodelijo v skladu z določili V. poglavja tega pravilniku.
5. člen
(upravičenci do prejema denarne pomoči)
Upravičenci do prejema denarne pomoči po tem pravilniku so tisti občani, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Ravne na Koroškem in ki v Občini Ravne na Koroškem dejansko tudi stalno prebivajo.
Do enkratne denarne pomoči so upravičeni posamezniki in družine, katerih dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa za dodelitev denarne socialne pomoči, določene z Zakonom o socialnem varstvu, za več kot 50%, z upoštevanjem dejanskih materialnih oziroma socialnih razmer upravičenca.
Upravičenci do denarne pomoči morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– da jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti, ki ni nastala po lastni krivdi, nujno potrebna pomoč občine,
– da so v tekočem letu izkoristili vse zakonske in druge možnosti za rešitev socialne stiske,
– da izpolnjujejo druge pogoje, ki jih predvidevata Zakon o socialnem varstvu in ta pravilnik.
Za trenutno materialno ogroženost štejejo posledice utemeljenih okoliščin, ki ogrožajo ali bi lahko ogrožale preživetje posameznika ali družine: dolgotrajna bolezen, invalidnost, nesposobnost za pridobitno delo, smrt v družini, elementarne nesreče in druge posebne okoliščine.
III. VIŠINA DENARNE POMOČI IN IZJEME PRI DODELJEVANJU
6. člen
(višine denarne pomoči in kriteriji)
Osnova za določitev višine denarne pomoči je minimalni dohodek posameznika ali družine, katerega višina se določi po merilih Zakona o socialnem varstvu. Kot dohodek štejejo vsi dohodki in prejemki po Zakonu o socialnem varstvu, ki so jih upravičenec in njegovi družinski člani pridobili v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka.
Osnovni znesek denarne pomoči posameznikom ali družinam za posamezno leto, ki se dodeli na osnovi odločitve komisije za vrednotenje vlog za dodelitev denarne pomoči, znaša najmanj 50% zneska minimalnega dohodka iz Zakona o socialnem varstvu. Upravičencem do socialne pomoči se lahko v posameznem letu dodeli največ 200% osnovnega zneska denarne pomoči.
Višina denarne pomoči za posameznega družinskega člana se v razmerju do osnovnega zneska denarne pomoči določi po naslednjih merilih:
– prva odrasla oseba v družini: 100% osnovnega zneska,
– vsaka naslednja odrasla oseba v družini: 70% osnovnega zneska,
– otrok do 18 let in polnoletni otrok, ki so ga starši dolžni preživljati zaradi rednega šolanja: 50% osnovnega zneska.
Višina denarne pomoči za enostarševsko družino se poveča za 50% osnovnega zneska denarne pomoči.
Denarna pomoč se dodeljuje po naslednjih kriterijih:
– za doplačilo nakupa šolskih potrebščin ali za kritje drugih izobraževalnih stroškov otrok iz socialno ogroženih družin: do višine osnovnega zneska denarne pomoči,
– za nakup ozimnice in kurjave ter nujno potrebnih prehrambenih artiklov socialno ogroženim posameznikom in družinam: do višine osnovnega zneska denarne pomoči,
– za doplačilo najemnine za stanovanja socialno ogroženim posameznikom in družinam: do 150% osnovnega zneska denarne pomoči,
– za doplačilo nakupa osebnih pripomočkov ali naprav za invalidno osebo iz socialno ogroženih družin: do 200% osnovnega zneska denarne pomoči,
– za kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti posameznikov in družin: do 200% osnovnega zneska denarne pomoči.
7. člen
(izjeme pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči)
Izjemoma se lahko pri posameznem primeru odločanja o upravičenosti do denarne pomoči oziroma o višini denarne pomoči upoštevajo tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj posameznika ali družine. V takem primeru se:
1. denarna pomoč ne dodeli oziroma se dodeli nižji znesek od določenega, če se ugotovi, da je dejanski socialni položaj posameznika ali družine boljši, kot izhaja iz izkazanega dohodka (materialnega stanja) v vlogi prosilca za socialno pomoč;
2. lahko dodeli do 50% višji znesek od določenega, če se ugotovi, da posameznik ali družina živi v izjemno hudi materialni stiski in to izkazuje z ustreznimi potrdili; izjemna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana dosega le do 75% cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika;
3. lahko denarna pomoč posameznikom ali družinam, ki živijo v izjemno hudi materialni stiski in to izkazujejo z ustreznimi potrdili, izjemoma podeli dvakrat v letu; izjemna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana dosega le do 75% cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika;
4. lahko dodeli enkratna denarna pomoč, če se ugotovi, da posameznik ali družina kljub preseganju cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika, živi v težkih socialnih razmerah; izjemna pomoč po tej točki se lahko dodeli posameznikom ali družinam, katerih dohodek na družinskega člana ne presega cenzusa, določenega v 5. členu tega pravilnika, za več kot 25%.
O izjemah pri dodeljevanju denarnih pomoči odloča komisija za vodenje postopka dodelitve enkratnih denarnih pomoči, po predhodno pridobljenem mnenju Centra za socialno delo za vsak posamezen primer posebej.
IV. POSTOPEK PRI UVELJAVLJANJU IN DODELITVI DENARNIH POMOČI
8. člen
(javni razpis)
Postopek za dodelitev denarne pomoči po tem pravilniku se prične z javnim razpisom, ki ga občina vsako leto objavi po sprejetju občinskega proračuna.
9. člen
(obrazec vloge)
Pravico do denarne pomoči po tem pravilniku uveljavlja vlagatelj pri občinski upravi s pisno vlogo na predpisanem obrazcu »Vloga za dodelitev enkratne denarne socialne pomoči«, ki je priloga k temu pravilniku. Vlagatelj dvigne obrazec na sedežu Občine Ravne na Koroškem, Gačnikova pot 5, ali ga pridobi na spletni strani Občine Ravne na Koroškem, www.ravne.si.
Vlogi iz prejšnjega odstavka mora vlagatelj priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih upravni organ in komisija potrebujeta pri vodenju postopka in so navedena kot priloge k vlogi.
10. člen
(komisija za vrednotenje vlog)
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne socialne pomoči vodi komisija za vrednotenje vlog za dodelitev denarne pomoči, ki jo imenuje župan Občine Ravne na Koroškem. Komisijo sestavljajo: predsednik Odbora za zdravstvo in socialno varstvo pri Občinskem svetu Občine Ravne na Koroškem, kot predsednik komisije, predstavnik Centra za socialno delo Ravne na Koroškem in predstavnik strokovne službe Občine Ravne na Koroškem, kot člana komisije.
Strokovna in administrativna dela v zvezi postopkom opravlja pristojna služba Občinske uprave Občine Ravne na Koroškem.
11. člen
(odločba in postopek pritožbe)
O upravičenosti in višini pomoči izda občinske uprava na osnovi predloga komisije odločbo o dodelitvi denarne pomoči ali zavrnitvi vloge, v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku, v roku 30 dni od prejema popolne vloge.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan Občine Ravne na Koroškem. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe.
12. člen
(nakazilo denarne pomoči)
Denarna socialna pomoč se praviloma nakaže upravičencu na njegov osebni račun, razen za letovanja otrok ter v primerih, ko strokovna služba Centra za socialno delo Ravne na Koroškem oceni, da pomoč ne bi bila namensko uporabljena. V takih primerih se sredstva nakažejo neposredno drugi osebi ali ustanovi (izvajalec, dobavitelj, šola, organizator …).
Doplačilo zdravstvenih storitev se odobri v skladu z določili Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, plačilo najemnine za stanovanja pa v skladu z Zakonom o socialnem varstvu.
V. POMOČ PRI NESREČAH IN KRITJU POGREBNIH STROŠKOV
13. člen
(pomoč pri nesrečah in nakupu pripomočkov)
Denarno pomoč za premostitev trenutne materialne ogroženosti je mogoče dodeliti tudi v primerih, ko vlagatelj presega cenzus po 5. členu tega pravilnika, in sicer:
– v primeru, ko je utrpel veliko škodo zaradi naravnih nesreč ali požara,
– za nakup naprav oziroma pripomočkov za invalidno osebo večje vrednosti.
O dodelitvi denarne pomoči in višini pomoči v takih primerih odloča Občinski svet Občine Ravne na Koroškem.
14. člen
(pogrebni stroški)
Občina Ravne na Koroškem sofinancira povrnitev pogrebnih stroškov v primerih, kot jih določa Zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč. Pogrebni stroški zajemajo običajne in primerne stroške pokopa ter morebitni prevoz umrlega. Iz proračuna Občine Ravne na Koroškem se povrnejo stroški tisti osebi ali organizaciji, ki je pokop organizirala oziroma upravljavcu pokopališča največ v višini, kot to priznava in izplačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
15. člen
(odobritev plačila pogrebnih stroškov)
Iz sredstev proračuna Občine Ravne na Koroškem se odobri doplačilo pogrebnih stroškov za pokojnika:
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Ravne na Koroškem in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov, nima premoženja in zavezancev oziroma dedičev, ki bi bili dolžni kriti pogrebne stroške;
– ki je imel stalno prebivališče na območju Občine Ravne na Koroškem in je bil prejemnik denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali ni imel lastnih prihodkov in zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa;
– ki je bil najden, oziroma je umrl na območju Občine Ravne na Koroškem in za njega ni bilo mogoče ugotoviti občine stalnega prebivališča.
Šteje se, da zavezanci oziroma dediči niso sposobni poravnati stroškov pokopa, kadar so tudi sami upravičeni do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu ali nimajo lastnih prihodkov.
16. člen
(odklonitev plačila pogrebnih stroškov)
Kljub izkazanemu dohodku dedičev lahko občina na podlagi ocene Centra za socialno delo o dejanskem materialnem stanju dedičev in zavezancev odkloni plačilo pogrebnih stroškov.
Občina lahko odkloni plačilo pogrebnih stroškov tudi v primeru, ko je bil pokojnik lastnik nepremičnega ali premičnega premoženja.
Če je bil pokojnik lastnik nepremičnega in premičnega premoženja in dediči niso sposobni poravnati pogrebnih stroškov, jih za pokojnika poravna Občina Ravne na Koroškem. V takem primeru lahko občina priglasi terjatev iz naslova plačila pogrebnih stroškov v zapuščinskem postopku po pokojniku.
VI. KONČNE DOLOČBE
17. člen
(uporaba zakonskih določil)
Pri odločanju o dodelitvi denarne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tiste zakonske določbe, ki urejajo področje socialnega varstva in se nanašajo na denarno socialno pomoč.
18. člen
(prenehanje veljavnosti dosedanjega pravilnika)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 30/07).
19. člen
(začetek veljavnosti pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-1-0276/2008
Ravne na Koroškem, dne 26. novembra 2008
Župan
Občine Ravne na Koroškem
Tomaž Rožen l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti