Uradni list

Številka 115
Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 115/2008 z dne 5. 12. 2008

Kazalo

4978. Pravilnik o pogojih, merilih in postopku za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v Mestni občini Ljubljana, stran 15293.

Na podlagi 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 97/01 – ZSDP, 110/02 – ZGO-1, 15/03 – ZOPA), Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00 in 31/00), 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 66/07 – uradno prečiščeno besedilo) in Strategije razvoja športa v Mestni občini Ljubljana od 2008 do 2012 z dne 4. 2. 2008 je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 22. seji dne 24. 11. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o pogojih, merilih in postopku za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v Mestni občini Ljubljana
1. Splošna določila
1. člen
(namen)
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila in postopek za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v Mestni občini Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOL) in uporabo javnih športnih objektov MOL ter poročanje in nadzor nad izvajanjem letnega programa športa.
Ta pravilnik opredeljuje tudi prednostne športne panoge iz vidika uresničevanja Strategije razvoja športa v MOL od 2008 do 2012.
2. člen
(pomen uporabljenih izrazov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
– izvajalec letnega programa športa v MOL je lahko vsakdo, ki je izbran na razpisu MOL, na podlagi tega pravilnika. Izvajalcu letnega programa športa v MOL se lahko poleg statusa izvajalca letnega programa športa v MOL na podlagi tega pravilnika odobri tudi:
– sofinanciranje posameznega programa;
– uporabo javnih športnih objektov.
– konzorcij izvajalcev letnega programa športa v MOL sestavljajo izvajalci letnega programa športa v MOL, ki se za potrebe izvedbe enega ali več programov povežejo z namenom učinkovitega izvajanja programa in poslovodenja. Člani konzorcija izmed sebe določijo nosilca konzorcija.
– športna panoga po tem pravilniku je tista panoga, ki je opredeljena v Pogojih, pravilih in kriterijih za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji in ima nacionalno panožno športno zvezo z uradnim tekmovalnim sistemom v katerem lahko športniki oziroma ekipe napredujejo v tekmovalne sisteme mednarodnih športnih zvez.
– področja letnega programa športa opredeljujejo programi:
– interesni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov;
– športne vzgoje otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport;
– kakovostnega športa;
– vrhunskega športa;
– športne vzgoje otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport – mestne panožne športne šole;
– športne rekreacije;
– športa invalidov;
– delovanja športnih zvez in društev;
– izobraževanja, usposabljanja in spopolnjevanja ter štipendiranja na področju športa;
– informacijskega sistema na področju športa in založništva na področju športa;
– velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev;
– mednarodne dejavnosti.
– skupine športnih panog so štiri, v katerih so združeni športi s sorodnimi značilnostmi:
– I. skupina: izvajalci, ki izpeljujejo programe v individualnih športih, v katerih športniki tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalne panožne športne zveze za naslov državnega prvaka;
– II. skupina: izvajalci, ki izpeljujejo programe v kolektivnih športih, v katerih športniki tekmujejo v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalne panožne športne zveze za naslov ekipnega državnega prvaka;
– III. skupina: izvajalci, ki izpeljujejo različne športno – rekreativne programe;
– IV. skupina: izvajalci miselnih iger.
– mreža javnih športnih objektov obsega pokrite in nepokrite športne površine v upravljanju Športno rekreacijskega centra Tivoli. V mreži javnih športnih objektov so tudi pokrite in nepokrite športne površine v upravljanju vrtcev in osnovnih šol, vendar v času, ko ne poteka redni program vzgoje oziroma izobraževanja.
– domicil po tem pravilniku zagotavlja športnemu društvu oziroma športni zvezi vzpostavitev sedeža v mreži javnih športnih objektov ter prednostno uporabo prostora na športnem objektu, kolikor na športnem objektu obstaja prostor.
– uporaba prostora v mreži javnih športnih objektov za izvajalce letnega programa športa v MOL pomeni, da lahko upravljavci športnih objektov izvajalcem zaračunavajo le stroške obratovanja športnega objekta in ne najemnine.
– mestna panožna športna šola je program, ki se izvaja v športnih društvih na mestni ravni in je opredeljen:
– s primernim kadrom;
– z ustreznim programom in materialnimi možnostmi za izpeljavo tega programa;
– z organiziranim sodelovanjem s šolskim sistemom.
3. člen
(letni program športa)
Mestni svet MOL sprejme letni program športa, s katerim se po posameznih skupinah športnih panog in področjih letnega programa športa v MOL opredeli obseg finančnih sredstev za izvedbo letnega programa športa v MOL. Izvajalce letnega programa športa v MOL (v nadaljnjem besedilu: izvajalci) se izbere na podlagi javnega razpisa.
4. člen
(izvajalci programov)
Na razpis za izbor izvajalcev lahko kandidirajo izvajalci, ki so opredeljeni v določilih 8. člena Zakona o športu. Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri izvajanju letnega programa športa.
Na razpis ne morejo kandidirati nacionalne panožne športne zveze, druge nacionalne športne zveze ter medobčinske športne in regijske športne zveze, razen za programe usposabljanja in spopolnjevanja ob pogoju vnaprejšnje potrditve programov s strani Strokovnega sveta za šport Republike Slovenije.
Pravico do pridobitve statusa izvajalca ter sofinanciranja programov in uporabe mreže javnih športnih objektov imajo izvajalci, ki:
– imajo sedež oziroma stalno prebivališče v MOL, delujejo za območje MOL in izvajajo dejavnost pretežno za prebivalce MOL z državljanstvom Republike Slovenije;
– so registrirani za izvajanje dejavnosti v športu;
– imajo zagotovljene kadrovske in organizacijske pogoje za uresničevanje na razpis prijavljenih programov;
– imajo status športnega društva, katerih člani plačujejo članarino, in imajo urejeno zbirko članstva in udeležencev programov;
– imajo status športnega društva in v kolektivnih športih s svojimi ekipami igrajo domače tekme na območju MOL, razen v primeru, da tega zaradi objektivnih razlogov ne morejo;
– imajo poravnane vse obveznosti do MOL;
– delujejo najmanj dve leti;
– izpolnjujejo druge pogoje, določene s tem pravilnikom.
Status izvajalca lahko dobi vsak izvajalec, ki ustreza pogojem iz prejšnjega odstavka tega člena in ki se mu:
– sofinancira program iz proračuna MOL;
– dodeli uporaba javnega športnega prostora ali
– v postopku vrednotenja programov po merilih prejme vsaj 40% točk.
Na razpis lahko s programi na posameznih področjih kandidirajo tudi izvajalci, ki so združeni v konzorcij znotraj posamezne športne panoge, pri čemer morajo v vlogi na razpis s konzorcijsko pogodbo oziroma izjavo opredeliti vlogo vsakega posameznega člana konzorcija in način financiranja programa, s katerim kandidirajo. Konzorcij se v postopku vrednotenja obravnava kot vloga enega vlagatelja.
Z izvajalci se sklene pogodba. Seznam izvajalcev z lokacijami izvajanja programov se objavi na spletni strani MOL. Izvajalci morajo v svojih komunikacijskih sredstvih s člani in drugimi javnostmi navajati, da program sofinancira MOL.
2. Razvrščanje in vrednotenje športnih panog
5. člen
(področja letnega programa športa)
Z razvrščanjem in vrednotenjem športnih panog se športnim panogam opredeli obseg in prednostno sofinanciranje ter uporaba mreže javnih športnih objektov za naslednje programe:
– drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov;
– drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami;
– programi športne vzgoje otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport;
– programi kakovostnega športa;
– programi vrhunskega športa;
– programi športne rekreacije;
– programi športa invalidov;
– programi velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev.
6. člen
(razvrščanje športnih panog)
Športne panoge se razvršča vsako leto na podlagi objektivnih kazalnikov in podatkov, ki jih organ Mestne uprave MOL, pristojen za šport, (v nadaljevanju: pristojni organ) pridobi od Olimpijskega komiteja Slovenije in nacionalnih panožnih športnih zvez ter od vlagateljev na razpis MOL. Uporabijo se podatki za predhodno koledarsko leto od leta, za katerega je objavljen razpis.
Podatki za razvrščanje in vrednotenje športnih panog se nanašajo samo na športnike, ki nastopajo v tekmovalnih sistemih, in za športna društva s sedežem v MOL.
7. člen
(prednostne športne panoge)
Prednostne športne panoge po tem pravilniku so: alpsko smučanje, atletika, gimnastika (športna in ritmična), hokej, judo, kajak kanu – slalom, kolesarstvo, košarka, namizni tenis, nogomet, odbojka, plavanje, rokomet, rugby, smučarski skoki, smučarski teki, tenis in vaterpolo.
Župan lahko za posamezno prednostno športno panogo imenuje strokovno komisijo, z namenom spremljanja razvoja športne panoge in oblikovanja ukrepov za njen hitrejši razvoj. Strokovna komisija predlaga ukrepe pristojnemu organu.
8. člen
(prednost izvajalcev v prednostnih športnih panogah)
Izvajalci v prednostnih športnih panogah iz prejšnjega člena tega pravilnika imajo po tem pravilniku prednost:
– pri sofinanciranju stroškov dela trenerjev v mestnih panožnih športnih šolah za otroke in mladino, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport;
– pri sofinanciranju programov in uporabi mreže javnih športnih objektov na področju kakovostnega in vrhunskega športa.
9. člen
(merila za obseg in prednostno sofinanciranje posameznih športnih panog)
Posamezne športne panoge se vrednoti na podlagi naslednjih meril razširjenosti in kakovosti:
------------------------------------------------------------
                Merilo                  Število točk
------------------------------------------------------------
Razširjenost    – število registriranih    en registriran =
                tekmovalcev športne                0,1 točke
                panoge za športna
                društva, ki tekmujejo v
                uradnih tekmovalnih
                sistemih, s sedežem v
                MOL
------------------------------------------------------------
                – število društev, ki   eno društvo = 5 točk
                nastopa v uradnem
                tekmovalnem sistemu
                nacionalne panožne
                športne zveze najmanj
                tri leta
------------------------------------------------------------
Kakovost        uspešnost športnikov,
                ki nastopajo v
                tekmovalnih sistemih za
                športna društva s
                sedežem v MOL, na
                tekmovanjih v preteklem
                koledarskem letu
------------------------------------------------------------
                – število kolajn na        kolajna = 15 točk
                olimpijskih igrah,
                svetovnih in evropskih
                prvenstvih najvišje
                kakovostne ravni v
                mladinskih in članskih
                kategorijah
------------------------------------------------------------
                – število               svetovni razred = 50
                kategoriziranih                         točk
                športnikov svetovnega,   mednarodni razred =
                mednarodnega in                      40 točk
                perspektivnega razreda   perspektivni razred
                po zadnji veljavni                 = 30 točk
                kategorizaciji
------------------------------------------------------------
                – število                 mladinski razred =
                kategoriziranih                      10 točk
                športnikov mladinskega   državni razred = 10
                in državnega razreda                    točk
------------------------------------------------------------
Na področju ocenjevanja kakovosti s pomočjo meril število kolajn in število kategoriziranih športnikov, se pri kolektivnih športih oziroma ekipnih nastopih v individualnih športih upošteva število kategoriziranih športnikov oziroma število kolajn na ekipo.
10. člen
(skupine športnih panog po značilnostih tekmovanj)
Pri razvrščanju in vrednotenju športnih panog iz prejšnjega člena tega pravilnika se športne panoge, glede na značilnosti tekmovanj, razvrstijo v tri skupine, kot to izhaja iz dokumenta »Pogoji, pravila in kriteriji za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji«.
Razpisna komisija, ki jo po tem pravilniku imenuje župan MOL, lahko posamezni prednostni športni panogi dodeli do 20% več točk, kot jih prejme po določilih prejšnjega člena tega pravilnika, vendar le ob več kot 70% soglasju vseh članov razpisne komisije.
Doseženo število točk, ki jih je dosegla posamezna športna panoga z merili iz prejšnjega člena tega pravilnika, se pomnoži z naslednjimi faktorji:
-------------------------------------------------------------
Športne panoge                                       Faktor
-------------------------------------------------------------
Tekmovanja 1. skupine za športne panoge: alpsko       1,0
smučanje, atletika, gimnastika, hokej, jadranje,
judo, kajak kanu – slalom, kolesarstvo – cestno,
košarka, namizni tenis, nogomet, odbojka,
plavanje, rokomet, smučanje – biatlon, smučarski
skoki, smučarski teki, strelstvo, tenis,
vaterpolo, veslanje
-------------------------------------------------------------
Tekmovanja 2. skupine za športne panoge: atletika     0,3
– cestni tek, atletika – gorski tek, atletika –
kros, avtomobilizem – rally, badminton, balinanje,
baseball, bilijard – pool, bob, boks, bowling,
drsanje – umetnostno, dviganje uteži, gimnastika –
aerobika, golf, hokej na travi, kajak kanu – mirne
vode, kajak kanu – spust, karate, kegljanje,
kolesarstvo – bmx, kolesarstvo – gorsko,
kolesarstvo – steza, konjeništvo – dresura,
konjeništvo – presk. ovir, letalstvo – klasično
padalstvo, lokostrelstvo – tarčno, nogomet – mali,
odbojka na mivki, planinstvo – športno plezanje,
ples – st in la, rokoborba – grško rimski slog,
rugby, sabljanje, smučanje – akrobatsko, smučanje
– deskanje, squash, taekwondo – wtf, triatlon
-------------------------------------------------------------
Tekmovanja 3. skupine za športne panoge:              0,1
avtomobilizem – cestno hitrostno, avtomobilizem –
gorsko hitrostni, avtomobilizem – karting, drsanje
– kratke proge, duatlon, floorball, hokej in line,
ju – jitsu, kegljanje na ledu, kikboks – wako,
kotalkanje – hitrostno rolanje, kotalkanje –
umetnostno, letalstvo – akrobatsko letenje,
letalstvo – balonarstvo, letalstvo – jadralno
letenje, letalstvo – jadralno padalstvo, letalstvo
– motorni zmaji, letalstvo – motorno letenje,
letalstvo – padalstvo skup. likovni skoki,
letalstvo – para ski, letalstvo – ultra lahka
letala, lokostrelstvo – poljsko, motociklizem –
cestno hitrostni, motociklizem – motokros,
motociklizem – speedway, orientacija – gorsko
kolesarstvo, orientacija – tek, planinstvo – ledno
plezanje, planinstvo – tekmovalno turno smučanje,
ples – akrobatski r&r, ples – break dance, ples –
disko, ples – electric boogie, ples – hip hop,
ples – step, ples – šov, potapljanje – hitrostno,
potapljanje – plavanje s plavutmi, potapljanje –
podvodna orientacija, potapljanje – podvodni
hokej, potapljanje – podvodni lov, ribištvo –
kasting, ribištvo – sladkovodni ribolov, ribištvo
– športni ribolov na morju, sambo, sankanje –
naravne proge, sankanje – umetne proge, skeleton,
smučanje – nordijska kombinacija, smučanje –
telemark, taekwondo – itf
-------------------------------------------------------------
11. člen
(opredelitev obsega sofinanciranja programov posameznih športnih panog)
Z letnim programom športa se po posameznih področjih letnega programa športa iz 2. člena tega pravilnika opredeli največji možni obseg sredstev, ki se nameni za izvajanje programov po posameznih skupinah športnih panog iz 2. člena tega pravilnika.
Na podlagi vrednotenja programov športnih panog se izračuna skupno število točk, ki jih programi posamezne športne panoge prejmejo na podlagi meril iz 9. in 10. člena tega pravilnika.
Zatem se izračuna vrednost točke za posamezno področje letnega programa športa, ločeno po posameznih skupinah programov športnih panog. Vrednost točke se izračuna tako, da se sredstva področja letnega programa športa posamezne skupine programov športnih panog deli z vsoto točk, ki so jih prejeli vsi programi te skupine na podlagi vrednotenja po določilih 9. in 10. člena tega pravilnika.
Sredstva, ki jih lahko prejmejo izvajalci programov posamezne športne panoge na posameznem področju letnega programa športa, se izračuna tako, da se vrednost točke, izražene v eurih, pomnoži s številom točk, ki so jih izvajalci programov te športne panoge prejeli na podlagi vrednotenja določilih 9. in 10. člena tega pravilnika.
Za programe posamezne športne panoge ne more biti namenjeno manj kot 75% in več kot 150% sredstev glede na predhodno leto. Kolikor programi določene športne panoge v predhodnem letu niso bili sofinancirani, se upošteva zadnje leto, v katerem so ti programi bili sofinancirani.
3. Merila za izbor izvajalcev in sofinanciranje programov
3.1. Interesna športna vzgoja otrok, mladine in študentov
3.1.1. Zlati sonček, Krpan in Ciciban planinec
12. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Izvajalcem posameznih programov športnih panog se lahko za naloge v okviru športnih programov Zlati sonček, Krpan in Ciciban planinec sofinancira propagandno gradivo, strokovni kader in najem do 60 ur uporabe objekta na skupino, ki lahko obsega do 20 otrok.
Podrobna določila o predmetu in obsegu vadbe ter številu otrok se določijo v razpisu, glede na specifiko programa oziroma naloge.
Pristojni organ v sodelovanju z ministrstvom, pristojnim za šport, zagotavlja gradivo (knjižice, nalepke), diplome in plakete, potrebne za izvedbo programa.
13. člen
(pogoji za prijavo na razpis)
Na razpis se lahko prijavijo izvajalci posameznih nalog, ki za vodenje programov iz prvega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika zagotovijo strokovni kader, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno-organizacijskega dela v športu.
14. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje posamezne naloge v okviru programov Zlati sonček, Krpan in Ciciban planinec so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                          Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa na udeleženca                         0–40
Reference s področja učenja za razpisane            0–30
posebne naloge programov Zlati sonček, Krpan in
Ciciban planinec
Dodatni program za izvedbo programov Zlati          0–20
sonček, Krpan in Ciciban planinec (praktične
nagrade, medijska podpora ...)
Povezovanje programov Zlati sonček, Krpan in        0–10
Ciciban planinec s programi športnih društev
(programi otrok in mladih, usmerjeni v
kakovostni in vrhunski šport)
-------------------------------------------------------------
Za izvajanje posamezne naloge se izbere vloga izvajalca, ki zbere največje število točk.
15. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Orientacijska višina sofinanciranja izvedbe posameznih nalog v programih Zlati sonček, Krpan in Ciciban planinec se opredeli z letnim programom športa in razpisom.
3.1.2. Naučimo se plavati
16. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Program Naučimo se plavati se izvaja v okviru plavalne šole večstopenjsko ter z vsebino in pravili, ki jih pred začetkom šolskega leta objavi pristojni organ.
Izvajalcem se sofinancirajo stroški organizacije, izvedbe, strokovnega kadra na skupino, v kateri je največ 10 otrok, ter uporabe objekta.
Športni objekt za izvedbo programa Naučimo se plavati zagotavljajo javni zavodi s področja športa, katerih ustanovitelj je MOL (v nadaljevanju: javni zavod). Poleg tega lahko navedeni javni zavodi v koordinaciji s pristojnim organom, zagotavljajo še organizacijo in izvedbo programa ter strokovni kader.
17. člen
(pogoji za prijavo na razpis)
Na razpis se lahko prijavijo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– izvajalec mora imeti v svojih aktih opredeljeno izvajanje športno tekmovalne dejavnosti in mora biti včlanjen v nacionalno panožno športno zvezo s področja plavanja;
– za vodenje programa mora izvajalec zagotoviti strokovni kader, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno-organizacijskega dela v športu;
– za izpeljavo-izvedbo programa mora izvajalec zagotoviti ustrezen strokovni kader z ustrezno licenco za poučevanje plavanja.
18. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programa Naučimo se plavati so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa na udeleženca                        0–40
Reference s področja učenja plavanja za            0–20
otroke in mladino
Reference s področja organizacije in izvedbe       0–20
zahtevnejših športnih programov
Zadostno število stalnega in usposobljenega        0–20
strokovnega kadra z ustrezno licenco
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 70 do 100 točk.
19. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programa Naučimo se plavati)
Obseg sofinanciranja se določi v letnem programu športa, ki ga sprejme Mestni svet MOL. Izbranim izvajalcem se sofinancira program, ki ga po posameznih vadbenih skupinah v predlogu letnega programa športa opredeli pristojni organ, v višini 100% vrednosti, opredeljene v razpisu. Kolikor je izbrani program izvajalca sofinanciran še iz drugih javnih sredstev, se višina sofinanciranja za ta del zmanjša.
3.1.3. Šolska športna tekmovanja in druga tekmovanja
20. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Šolska športna tekmovanja so programi tekmovanj, ki se izvajajo v osnovnih in srednjih šolah v posameznih športnih panogah z vsebino in pravili, ki jih pred začetkom šolskega leta pristojni organ objavi v tekmovalnih pravilih.
Druga tekmovanja so tekmovanja, ki se po tem pravilniku lahko izvajajo za otroke stare do 12 let z namenom animacije in nadaljnjega vključevanja v kakovostni in vrhunski šport.
Po tem pravilniku se izvajalcem sofinancirajo stroški organizacije (izvedba programa, propagandno gradivo) in strokovni kader (sodniki).
21. člen
(pogoji za prijavo na razpis)
Na razpis se lahko prijavijo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– za izvedbo šolskih športnih tekmovanj mora biti izvajalec registriran za opravljanje športne dejavnosti oziroma mora biti včlanjen v nacionalno panožno športno zvezo;
– za izvajanje programa mora izvajalec zagotoviti odgovorno osebo, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno-organizacijskega dela v športu;
– za izvedbo programa mora izvajalec zagotoviti ustrezen sodniški in drug kader z licenco nacionalne panožne športne zveze.
22. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov šolskih športnih tekmovanj in drugih tekmovanj so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa na udeleženca                        0–40
Reference s področja izvajanja tekmovanj za        0–30
otroke in mladino (kadrovska struktura
izvajalcev, izvajanje tekmovanj v
preteklosti)
Dodatni program za izvedbo tekmovanj               0–20
(praktične nagrade, medijska podpora ...)
Povezovanje šolskih športnih tekmovanj s           0–10
programi športnih društev (programi otrok in
mladih, usmerjeni v kakovostni in vrhunski
šport)
-------------------------------------------------------------
Za izvedbo programa v posamezni športni panogi se izbere vloga izvajalca, ki zbere največje število točk.
23. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Obseg sofinanciranja programa se določi v letnem programu športa. Izbranim izvajalcem se sofinancira program v višini 100% vrednosti opredeljene v razpisu. Kolikor je izbrani program izvajalca sofinanciran še iz drugih javnih sredstev, se višina sofinanciranja za ta del zmanjša.
24. člen
(nagrade za tekmovanja in dosežke)
Nagrade za tekmovanja in dosežke udeležencev ter zavarovanje udeležencev zagotavlja pristojni organ oziroma javni zavod.
3.1.4. Drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov
25. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancirajo se drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov, ki so določeni v letnem programu športa. Izvajalcem se sofinancira:
– strokovni kader in objekt za izvedbo do 80 ur interesne športne vzgoje na skupino, v kateri je največ 20 udeležencev (otrok, mladih ali študentov);
– strokovni kader in objekt za izvedbo do 80 ur interesne športne vzgoje v času po pouku ali v pouka prostih dnevih (počitniški programi).
26. člen
(pogoji za prijavo na razpis)
Na razpis za sofinanciranje se lahko prijavijo izvajalci, ki za vodenje programov iz prejšnjega člena tega pravilnika zagotovijo strokovni kader, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno – organizacijskega dela v športu.
27. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje drugih, do 80 urnih programov športne vzgoje otrok, mladine in študentov so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa za udeleženca                        0–40
Število vadbenih skupin v posameznem               0–20
programu v predhodnem letu
Kakovost 80 urnih programov in reference           0–20
izvajalca programa
Kolikor izvajalec izvaja tudi programe na          0–20
področju športne vzgoje otrok in mladine,
usmerjene v kakovostni in vrhunski šport,
ter programe kakovostnega in vrhunskega
športa, se programe vrednoti z deležem točk,
ki jih je športna panoga prejela v postopku
razvrščanja in vrednotenja na podlagi 9. in
10. člena tega pravilnika.
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Ostali izvajalci lahko pridobijo status izvajalca letnega programa športa.
28. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Sofinancirajo se vadbene skupine izbranih programov s povprečnim številom vadečih v obsegu do 80 ur programa. Povprečno število vadečih se izračuna tako, da se vsota vseh vadečih v izbranih programih po določilih prejšnjega člena tega pravilnika deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov.
Obseg višine sofinanciranja vadbene skupine s povprečnim številom vadečih vključenih v izbrane programe izvajalca se določi tako, da se:
– 30% sredstev s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov« razdeli za vadbene skupine. Sredstva se posameznim vadbenim skupinam programa dodeli tako, da se vrednost točke na vadbeno skupino pomnoži s številom vadbenih skupin izbranega programa izvajalca. Vrednost točke na vadbeno skupino se izračuna tako, da se sredstva s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov« deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov;
– preostalih 70% sredstev s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov« se razdeli izbranim programom izvajalcev na podlagi vrednotenja po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika. Na podlagi vrednotenja programov se izračuna skupno število točk, ki jih prejme posamezni izvajalec. Zatem se izračuna vrednost točke na program izražene v eurih. Vrednost točke na program se izračuna tako, da se sredstva s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov« deli z vsoto točk, ki so jih prejeli vsi izbrani programi. Sredstva se izbranemu programu dodeli tako, da se vrednost točke programa izražene v eurih pomnoži s številom točk, ki jih je program prejel z vrednotenjem po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika.
3.1.5. Drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami
29. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancirajo se drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami, ki so določeni v letnem programu športa. Izvajalcem se sofinancira strokovni kader in objekt za izvedbo do 80 ur programa športne vzgoje otrok in mladine na skupino, v kateri je največ 10 udeležencev (otrok ali mladih).
30. člen
(pogoji za prijavo na razpis)
Na razpis se lahko prijavijo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– za vodenje programa mora izvajalec zagotoviti strokovni kader, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno – organizacijskega dela v športu;
– izvajalec mora z ustreznimi zdravstvenimi potrdili dokazati, da gre za otroke in mladino s posebnimi potrebami.
31. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje drugih, do 80 urnih programov športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami so:
------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
------------------------------------------------------------
Cena programa za udeleženca                        0–40
Število vadbenih skupin v posameznem programu      0–20
v predhodnem letu
Kakovost 80 urnih programov in reference           0–20
izvajalca programa
Kolikor izvajalec izvaja tudi programe na          0–20
področju športne vzgoje otrok in mladine,
usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, ter
programe kakovostnega in vrhunskega športa,
se programe vrednoti z deležem točk, ki jih
je športna panoga prejela v postopku
razvrščanja in vrednotenja na podlagi 9. in
10. člena tega pravilnika.
------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Ostali izvajalci lahko pridobijo status izvajalca letnega programa športa.
32. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Sofinancirajo se vadbene skupine izbranih programov s povprečnim številom vadečih v obsegu do 80 ur programa. Povprečno število vadečih se izračuna tako, da se vsota vseh vadečih v programih, izbranih po določilih prejšnjega člena tega pravilnika, deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov.
Obseg višine sofinanciranja vadbene skupine s povprečnim številom vadečih vsakega izbranega programa izvajalca se določi tako, da se:
– 30% sredstev s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami« razdeli za vadbene skupine. Sredstva se posameznim vadbenim skupinam programa dodeli tako, da se vrednost točke na vadbeno skupino pomnoži s številom vadbenih skupin izbranega programa izvajalca. Vrednost točke na vadbeno skupino se izračuna tako, da se sredstva s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami« deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov;
– preostalih 70% sredstev s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami« se razdeli izbranim programom izvajalcev na podlagi vrednotenja po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika. Na podlagi vrednotenja programov se izračuna skupno število točk, ki jih prejme posamezni izvajalec. Zatem se izračuna vrednost točke na program izražene v eurih. Vrednost točke na program se izračuna tako, da se sredstva s področja »Drugi do 80 urni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami« deli z vsoto točk, ki so jih prejeli vsi izbrani programi. Sredstva se izbranemu programu dodeli tako, da se vrednost točke programa izražene v eurih pomnoži s številom točk, ki jih je program prejel z vrednotenjem po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika.
3.2. Programi športne vzgoje otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport, ter programi kakovostnega in vrhunskega športa
3.2.1. Programi vadbe
33. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Programi vadbe se sofinancirajo na naslednjih področjih letnega programa športa:
– športna vzgoja otrok in mladih, usmerjena v kakovostni in vrhunski šport,
– kakovostni šport,
– vrhunski šport,
v katerih so vključeni registrirani športniki, ki nastopajo v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih panožnih športnih zvez.
Na razpis lahko kandidirajo izvajalci s programi vadbe v posameznih športnih panogah, ki izvajajo vsaj en program športne vzgoje otrok in mladine, usmerjen v kakovostni in vrhunski šport oziroma vsaj en program kakovostnega ali vrhunskega športa v okviru uradnega tekmovalnega sistema nacionalne ali mednarodne športne zveze v eni izmed petih starostnih kategorij, ki so opredeljene v nadaljevanju. Starostne meje starostnih kategorij so opredeljene v tekmovalnih pravilnikih posamezne športne panoge.
Izvajalcem na področju programov športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, se lahko sofinancira objekt, strokovni kader, materialne stroške programa (stroški materiala, blaga in storitev), meritve in spremljanje treniranosti ter nezgodno zavarovanje. Na razpis lahko kandidirajo izvajalci s programi, v katere so vključeni registrirani športniki, v starostnih kategorijah:
– cicibani, cicibanke v obsegu do 240 ur z največ enim programom;
– mlajši dečki in deklice v obsegu od 240 do 400 ur;
– starejši dečki in deklice v obsegu od 300 do 800 ur;
– mladinci in mladinke kot jih opredeljujejo pravila posameznih panogah v obsegu od 400 do 1100 ur.
Izvajalcem na področju programov kakovostnega športa prednostnih športnih panog se lahko sofinancira najemnina objekta. Izvajalcem na področju programov kakovostnega športa ostalih športnih panog se omogoča uporaba javnih športnih objektov. Na razpis lahko kandidirajo izvajalci s programi, v katere so vključeni registrirani športniki, v starostni kategoriji člani in članice v kakovostnem športu v obsegu do 320 ur.
Izvajalcem na področju programov vrhunskega športa prednostnih športnih panog, ki imajo športnike s statusom mednarodnega, svetovnega ali perspektivnega razreda, se lahko sofinancira vadba športnikov ter omogoča uporaba javnih športnih objektov. Izvajalcem na področju programov vrhunskega športa ostalih športnih panog se omogoča uporaba javnih športnih objektov. Na razpis lahko kandidirajo izvajalci s programi, v katere so vključeni registrirani športniki, v starostni kategoriji člani in članice v vrhunskem športu v obsegu do 1200 ur.
34. člen
(merila za sofinanciranje)
Izvajalce znotraj posamezne športne panoge se izbere posebej za vsako posamezno področje letnega programa športa iz prejšnjega člena tega pravilnika na podlagi naslednjih meril:
+---------------+------------+----------------------------------+
|               |            |              Faktor              |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|Merilo         |Število točk|Programi  |Programi    |Programi  |
|               |            |športne   |kakovostnega|vrhunskega|
|               |            |vzgoje    |športa      |športa    |
|               |            |otrok in  |            |          |
|               |            |mladine,  |            |          |
|               |            |usmerjeni |            |          |
|               |            |v         |            |          |
|               |            |kakovostni|            |          |
|               |            |in        |            |          |
|               |            |vrhunski  |            |          |
|               |            |šport     |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|obseg programa |       vsaka|       0,3|         0,1|       0,1|
|– število      |registracija|          |            |          |
|registriranih  |       = 0,1|          |            |          |
|tekmovalcev    |            |          |            |          |
|društva        |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|uspešnost na   |            |       0,1|           0|       0,5|
|mednarodnih    |            |          |            |          |
|tekmovanjih v  |kolajna = 50|          |            |          |
|preteklem      |            |          |            |          |
|koledarskem    |            |          |            |          |
|letu           |            |          |            |          |
|– število      |    svetovni|          |            |          |
|kolajn na      | razred = 25|          |            |          |
|olimpijskih    |  mednarodni|          |            |          |
|igrah,         | razred = 20|          |            |          |
|svetovnih in   |perspektivni|          |            |          |
|evropskih      | razred = 30|          |            |          |
|prvenstvih     |            |          |            |          |
|najvišje       |            |          |            |          |
|kakovostne     |            |          |            |          |
|ravni v        |            |          |            |          |
|mladinskih in  |            |          |            |          |
|članskih       |            |          |            |          |
|kategorijah    |            |          |            |          |
|– število      |            |          |            |          |
|kategoriziranih|            |          |            |          |
|športnikov     |            |          |            |          |
|svetovnega,    |            |          |            |          |
|mednarodnega in|            |          |            |          |
|perspektivnega |            |          |            |          |
|razreda po     |            |          |            |          |
|zadnji veljavni|            |          |            |          |
|kategorizaciji |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|uspešnost na   |            |       0,2|         0,5|         0|
|mednarodnih    |            |          |            |          |
|oziroma        |            |          |            |          |
|državnih       |   mladinski|          |            |          |
|prvenstvih v   | razred = 10|          |            |          |
|preteklem      |     državni|          |            |          |
|koledarskem    | razred = 10|          |            |          |
|letu           |            |          |            |          |
|– število      |uvrstitev 6.|          |            |          |
|kategoriziranih|       mesto|          |            |          |
|športnikov     |in bolje = 5|          |            |          |
|mladinskega in |            |          |            |          |
|državnega      |            |          |            |          |
|razreda po     |            |          |            |          |
|zadnji veljavni|            |          |            |          |
|kategorizaciji |            |          |            |          |
|– samo za      |            |          |            |          |
|kolektivne     |            |          |            |          |
|športne panoge |            |          |            |          |
|končna         |            |          |            |          |
|uvrstitev na   |            |          |            |          |
|državnih       |            |          |            |          |
|tekmovanji     |            |          |            |          |
|najvišje       |            |          |            |          |
|stopnje (1.    |            |          |            |          |
|liga, pokalno  |            |          |            |          |
|tekmovanje)    |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|Izvajanje      |          20|       0,1|         0,3|       0,3|
|programa v     |            |          |            |          |
|okviru mestnih |            |          |            |          |
|športnih zvez  |            |          |            |          |
|(s             |            |          |            |          |
|tradicionalnimi|            |          |            |          |
|športnimi      |            |          |            |          |
|blagovnimi     |            |          |            |          |
|znamkami)      |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|Izvajanje      |        0–10|       0,1|           0|         0|
|programa v     |            |          |            |          |
|vsaki starostni|            |          |            |          |
|kategoriji iz  |            |          |            |          |
|prejšnjega     |            |          |            |          |
|člena tega     |            |          |            |          |
|pravilnika po  |            |          |            |          |
|najmanj en     |            |          |            |          |
|program        |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
|Izvajanje      |            |       0,2|         0,1|       0,1|
|programov      |            |          |            |          |
|izvajalca na   |          15|          |            |          |
|področjih:     |            |          |            |          |
|– interesne    |           5|          |            |          |
|športne vzgoje |            |          |            |          |
|otrok, mladine |            |          |            |          |
|in študentov   |            |          |            |          |
|– športne      |            |          |            |          |
|rekreacije     |            |          |            |          |
+---------------+------------+----------+------------+----------+
Na področju ocenjevanja s pomočjo meril število kolajn in število kategoriziranih športnikov se pri kolektivnih športih oziroma ekipnih nastopih v individualnih športih upošteva število kategoriziranih športnikov oziroma število kolajn na ekipo.
Na podlagi vrednotenja iz zgornje preglednice se v vsaki posamezni športni panogi za vsako od treh področij iz prejšnjega člena tega pravilnika izračuna število točk, ki jih je posamezni program dosegel. Na podlagi tega se izdela prednostna lestvica programov.
35. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Obseg višine sofinanciranja programov izvajalca za športno panogo na posameznem področju iz prvega odstavke 33. člena tega pravilnika (športna vzgoja otrok in mladine, usmerjena v kakovostni in vrhunski šport, kakovostni šport, vrhunski šport) se določi tako, da se:
– 30% sredstev, ki jih je prejela posamezna športna panoga po določilih 11. člena tega pravilnika, razdeli za registrirane tekmovalce posameznega izvajalca. Sredstva se posameznim izvajalcem dodeli tako, da se vrednost točke na registriranega tekmovalca športne panoge pomnoži s številom registriranih tekmovalcev izvajalca. Vrednost točke se izračuna tako, da se sredstva za registrirane tekmovalce deli s skupnim številom vseh registriranih tekmovalcev vseh izbranih izvajalcev posamezne športne panoge;
– preostalih 70% sredstev se razdeli izbranim programom izvajalcev za uspešnost po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika. Na podlagi vrednotenja programov izvajalcev se izračuna skupno število točk, ki jih prejme posamezni izvajalec. Zatem se izračuna vrednost točke po športnih panogah za posamezno področje letnega programa športa. Vrednost točke se izračuna tako, da se sredstva, ki jih je prejela športna panoga po posameznem področju letnega programa športa, deli z vsoto točk, ki so jih prejeli programi izvajalcev posamezne športne panoge, na podlagi vrednotenja po določilih prejšnjega člena tega pravilnika. Sredstva, ki jih prejme izvajalec programa na posameznem področju letnega programa športa, se izračuna tako, da se vrednost točke izražene v eurih pomnoži s številom točk, ki jih je izvajalec programa prejel na podlagi vrednotenja po določilih prejšnjega člena tega pravilnika.
Kolikor MOL izvajalcu prednostne športne panoge za izvedbo programa ne more zagotavljati prostora v mreži javnih športnih objektov, lahko razpisna komisija do 15% poveča število točk, ki jih je program prejel na podlagi vrednotenja po določilih prejšnjega člena tega pravilnika, vendar le ob več kot 70% soglasju vseh članov razpisne komisije.
Izvajalec, ki je upravičen do sofinanciranja programa iz proračuna MOL, ne more prejeti manj kot 75% in več kot 150% sredstev glede na predhodno leto. Kolikor program izvajalca v predhodnem letu ni bil sofinanciran, se upošteva zadnje leto, v katerem je bil sofinanciran.
3.2.2. Programi mestnih panožnih športnih šol otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport
36. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
S programi mestnih panožnih športnih šol se sofinancirajo stroški dela zaposlenih trenerjev v programih športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, ki jih izvajajo športna društva, ki so vključena v uradni tekmovalni sistem nacionalnih oziroma mednarodnih panožnih športnih zvez.
Izvajalcem se sofinancirajo stroški dela trenerjev v programih športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport prednostnih športnih panog, v obsegu najmanj 20 ur na teden, ob izpolnjevanju naslednjih pogojev:
– izvajalec predloži mnenje najvišjega strokovnega organa panožne športne zveze o izvajalcu in trenerju za program posamezne mestne panožne športne šole;
– najvišji strokovni organ panožne športne zveze sprejme dolgoročen program organiziranosti in delovanja mestnih panožnih športnih šol za posamezno športno panogo;
– izvajalec sprejme individualen štiriletni program za posamezno mestno panožno športno šolo, namenjen izključno športni vzgoji otrok in mladine, usmerjen v kakovostni in vrhunski šport, in v katerem so opredeljeni program dela, cilji, podatki o športnikih, vključenih v program, materialni in prostorski pogoji za izvajanje programa;
– program iz prejšnje alineje tega odstavka izvaja trener z ustrezno izobrazbo športne smeri oziroma oseba, ki lahko delo opravlja v skladu s 65. členom Zakona o športu;
– pri izvajanju programa sodelujejo strokovni delavci z ustrezno strokovno izobrazbo oziroma ustrezno usposobljenostjo;
– izvajalec za namen financiranja zaposlenega trenerja ne prejema drugih javnih sredstev.
37. člen
(trajanje sofinanciranja)
V izbranih programih mestnih panožnih športnih šol se stroški dela trenerjev sofinancirajo za obdobje največ štirih let.
Za možnost nadaljevanja sofinanciranja programov mestnih panožnih športnih šol, katerih sofinanciranje poteka v skladu s pogodbo, morajo izvajalci vsako leto predložiti poročilo o delu ter finančno poročilo za preteklo leto in mnenje najvišjega strokovnega organa panožne športne zveze o programu, izvajalcu in trenerju. Te programe se ne vrednoti po merilih iz 38. člena tega pravilnika.
38. člen
(merila za sofinanciranje)
Posamezne vloge za sofinanciranje stroškov dela trenerjev v programih mestnih panožnih športnih šol, ki izpolnjujejo pogoje iz 36. člena tega pravilnika, se ovrednotijo na podlagi naslednjih meril:
+----------------------------+--------------------+------------+
|Merilo                      |Opis merila         |   Število  |
|                            |                    |    točk    |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Uspešnost prednostne        |Športne panoge v    |     30     |
|športne panoge po           |prvi četrtini       |            |
|vrednotenju iz 9. in 10.    |kakovosti           |            |
|člena tega pravilnika,      +--------------------+------------+
|ločeno za I. in II. skupino |Športne panoge v    |     15     |
|                            |drugi četrtini      |            |
|                            |kakovosti           |            |
|                            +--------------------+------------+
|                            |Športne panoge v    |     10     |
|                            |tretji četrtini     |            |
|                            |kakovosti           |            |
|                            +--------------------+------------+
|                            |Športne panoge v    |      5     |
|                            |četrti četrtini     |            |
|                            |kakovosti           |            |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Deficitarnost panoge        |Maksimalno število  |    0–15    |
|                            |točk (15) prejme    |            |
|                            |vloga v panogi, v   |            |
|                            |kateri MOL ne       |            |
|                            |sofinancira nobenega|            |
|                            |strokovnega delavca.|            |
|                            |Za vsakega          |            |
|                            |sofinanciranega     |            |
|                            |strokovnega delavca |            |
|                            |v panogi prejme     |            |
|                            |vloga po eno točko  |            |
|                            |manj.               |            |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Dolgoročni program          |Ocena kakovosti     |    0–10    |
|organiziranosti in          |programa            |            |
|delovanja mestnih panožnih  |                    |            |
|športnih šol za posamezno   |                    |            |
|športno panogo              |                    |            |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Prednostni vrstni red       |Program je prvi po  |    0–15    |
|programov mestnih panožnih  |prednostnem vrstnem |            |
|športnih šol                |redu, ki ga določa  |            |
|                            |najvišji strokovni  |            |
|                            |organ športne zveze.|            |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Čas in vrsta delovnega      |Izvajalec trenerja  |    0–10    |
|razmerja trenerja           |zaposluje za polni  |            |
|                            |delovni čas za delo |            |
|                            |v klubu (nedoločen  |            |
|                            |čas 10 točk, določen|            |
|                            |čas 8 točk, druge   |            |
|                            |oblike zaposlitve 6 |            |
|                            |točk).              |            |
+----------------------------+--------------------+------------+
|Izvajalec izvaja programe s |Interesni programi  |    0–20.   |
|področij interesne športne  |športne vzgoje otrok|            |
|vzgoje otrok in mladine ter |in mladine (0 – 15  |            |
|športne rekreacije          |točk), športna      |            |
|                            |rekreacija (0 – 5   |            |
|                            |točk).              |            |
+----------------------------+--------------------+------------+
39. člen
(izbor programov)
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Izbere in sofinancira se stroške dela trenerjev v programih mestnih panožnih športnih šol, navedenih v vlogah, ki so pri vrednotenju zbrale višje število točk ozirom so na podlagi doseženih točk višje na prednostni lestvici. Število izbranih in sofinanciranih stroškov dela trenerjev je omejeno z obsegom sredstev, določenih v letnem programu športa za programe mestnih panožnih športnih šol.
40. člen
(višina sofinanciranja)
Obseg sofinanciranja stroškov dela trenerjev za koledarsko leto se določi v letnem programu športa, ki ga sprejme Mestni svet MOL. Sofinancira se strošek dela trenerjev v višini 100% vrednosti povprečne bruto plače v Sloveniji v prvem polletju koledarskega leta, v katerem se sprejema letni program športa, oziroma prvem polletju preteklega koledarskega leta, če se letni program športa sprejema tekom prvega polletja tekočega koledarskega leta.
3.3. Programi športne rekreacije
3.3.1. Programi vadbe
41. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Izvajalcem se za izvedbo do 80 ur programa vadbe na skupino, ki šteje do 20 članov in članic, v različnih športnih panogah sofinancira najemnina objekta. Izvajalcem se za izvedbo programa, namenjenega socialno in zdravstveno ogroženim ter občanom, starejšim od 65 let, sofinancira tudi strokovni kader.
Na razpis za sofinanciranje se lahko prijavijo izvajalci, ki za vodenje programov iz prvega odstavka tega člena zagotovijo strokovni kader, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno-organizacijskega dela v športu.
42. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov na področju vadbe so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                          Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa za udeleženca                         0–40
Število vadbenih skupin v posameznem programu       0–20
v predhodnem letu
Kakovost programov in reference izvajalca           0–20
programa
Kolikor izvajalec izvaja tudi programe na           0–20
področju športne vzgoje otrok in mladine,
usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, ter
programe kakovostnega in vrhunskega športa, se
programe vrednoti z deležem točk, ki jih je
športna panoga prejela v postopku razvrščanja
in vrednotenja na podlagi 9. in 10. člena tega
pravilnika.
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Ostali izvajalci lahko pridobijo status izvajalca letnega programa športa.
43. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Sofinancirajo se vadbene skupine izbranih programov s povprečnim številom vadečih v obsegu do 80 ur programa. Povprečno število vadečih se izračuna tako, da se vsota vseh vadečih v izbranih programih po določilih 42. člena tega pravilnika deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov.
Obseg višine sofinanciranja vadbene skupine s povprečnim številom vadečih vsakega izbranega programa izvajalca se določi tako, da se:
– 30% sredstev s področja »Programi vadbe športne rekreacije« razdeli za vadbene skupine. Sredstva se posameznim vadbenim skupinam programa dodeli tako, da se vrednost točke na vadbeno skupino pomnoži s številom vadbenih skupin izbranega programa izvajalca. Vrednost točke na vadbeno skupino se izračuna tako, da se sredstva s področja »Programi vadbe športne rekreacije« deli s številom vseh vadbenih skupin vseh izbranih programov;
– preostalih 70% sredstev s področja »Programi vadbe športne rekreacije« se razdeli izbranim programom izvajalcev na podlagi vrednotenja po merilih iz 42. člena tega pravilnika. Na podlagi vrednotenja programov se izračuna skupno število točk, ki jih prejme posamezni izvajalec. Zatem se izračuna vrednost točke na program izražene v eurih. Vrednost točke na program se izračuna tako, da se sredstva s področja »Programi vadbe športne rekreacije« deli z vsoto točk, ki so jih prejeli vsi izbrani programi. Sredstva se izbranemu programu dodeli tako, da se vrednost točke programa izražene v eurih pomnoži s številom točk, ki jih je program prejel z vrednotenjem po merilih iz 42. člena tega pravilnika.
3.3.2. Programi prireditev in projekti animacije
44. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Izvajalcem se sofinancira izvedbo naslednjih programov prednostnih športno rekreativnih prireditev:
– Ljubljanski maraton;
– Maraton Franja;
– Pohod ob žici.
Poleg naštetih prednostnih športno rekreativnih prireditev se izvajalcem sofinancirajo tudi:
– druge velike športno rekreativne prireditve v MOL;
– drugi projekti animacije za pospeševanje vključevanja prebivalcev MOL v športnorekreativne programe, ki jih v razpisu opredeli MOL.
Pogoji, ki jih morajo izvajalci izpolnjevati za izvedbo športno rekreativnih prireditev:
– izvajalec mora imeti v svojih aktih opredeljeno izvajanje športne dejavnosti;
– za vodenje programa mora izvajalec zagotoviti odgovorno osebo, ki mora imeti visokošolsko izobrazbo športne smeri ali ustrezno usposobljenost za opravljanje strokovno-organizacijskega dela v športu;
– za izpeljavo – izvedbo programa mora izvajalec zagotoviti ustrezen sodniški in drug kader z licenco panožne zveze.
45. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov na področju prireditev in projektov animacije so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                        Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa za udeleženca                       0–40
Reference                                         0–20
Kakovost prireditev in zagotavljanje              0–20
trajnosti izvedbe programa
Zagotavljanje medijske odmevnosti                 0–20
-------------------------------------------------------------
Izberejo in sofinancirajo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Ostali izvajalci lahko pridobijo status izvajalca letnega programa športa.
46. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Razdelitev sredstev v eurih za posamezno vlogo, ki se je uvrstila v sofinanciranje na področju »druge velike športno rekreativne prireditve in drugi projekti animacije«, se izvede na podlagi zmnožka števila doseženih točk posamezne vloge po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika in vrednostjo točke izražene v eurih.
Vrednost točke izražene v eurih se izračuna tako, da se razpisana sredstva na področju »druge velike športno rekreativne prireditve in drugi projekti animacije« deli z vsoto točk vseh vlog, ki so bile izbrane po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika.
47. člen
(opredelitev višine sofinanciranja prireditev Ljubljanski maraton, Maraton Franja in Pohod ob žici)
Izbere in sofinancira se program izvajalca, ki je pri vrednotenju zbral najvišje število točk. Obseg sofinanciranja programa se določi v letnem programu športa. Sofinancirajo se izbrani programi izvajalcev v višini 100% vrednosti, opredeljenih v razpisu.
3.4. Programi športa invalidov
48. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Izvajalcem se za izvedbo do 80 ur programa na skupino, v kateri je največ 10 invalidov, sofinancira uporaba objekta in strokovni kader.
49. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov na področju športa invalidov so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa za udeleženca                        0–40
Število vadbenih skupin v posameznem programu      0–20
v predhodnem letu
Kakovost programov in reference izvajalca          0–20
programa
Kolikor izvajalec izvaja tudi programe na          0–20
področju športne vzgoje otrok in mladine,
usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, ter
programe kakovostnega in vrhunskega športa, se
programe vrednoti z deležem točk, ki jih je
športna panoga prejela v postopku razvrščanja
in vrednotenja na podlagi 9. in 10. člena tega
pravilnika.
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 60 do 100 točk. Ostali izvajalci lahko pridobijo status izvajalca letnega programa športa.
50. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Sofinancirajo se vadbene skupine izbranih programov s povprečnim številom vadečih, v obsegu do 80 ur programa. Povprečno število vadečih se izračuna tako, da se vsota vseh vadečih v izbranih programih po določilih prejšnjega člena tega pravilnika deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov.
Obseg višine sofinanciranja vadbene skupine s povprečnim številom vadečih vsakega izbranega programa izvajalca se določi tako, da se:
– 30% sredstev s področja »Programi športa invalidov« razdeli za vadbene skupine. Sredstva se posameznim vadbenim skupinam programa dodeli tako, da se vrednost točke na vadbeno skupino pomnoži s številom vadbenih skupin izbranega programa izvajalca. Vrednost točke na vadbeno skupino se izračuna tako, da se sredstva s področja »Programi športa invalidov« deli s številom vseh vadbenih skupin izbranih programov;
– preostalih 70% sredstev s področja »Programi športa invalidov« se razdeli izbranim programom izvajalcev na podlagi vrednotenja po merilih iz 49. člena tega pravilnika. Na podlagi vrednotenja programov se izračuna skupno število točk, ki jih prejme posamezni izvajalec. Zatem se izračuna vrednost točke na program izražene v eurih. Vrednost točke na program se izračuna tako, da se sredstva s področja »Programi športa invalidov« deli z vsoto točk, ki so jih prejeli vsi izbrani programi. Sredstva se izbranemu programu dodeli tako, da se vrednost točke programa izražene v eurih pomnoži s številom točk, ki jih je program prejel z vrednotenjem po merilih iz 49. člena tega pravilnika.
3.5. Delovanje športnih društev in zvez športnih društev
51. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancira se delovanje športnih društev in zvez športnih društev, ki so bila ustanovljena pred letom, za katerega je objavljen razpis.
Za sofinanciranje delovanja lahko kandidirajo športna društva s sedežem v MOL in zveze športnih društev, ki so jih ta društva ustanovila. Sofinancirajo se stroški dela in poslovodenja ter izvajanje naslednjih poslovnih funkcij:
– podpora trženju;
– ravnanje s člani;
– ravnanje s financami in računovodenje;
– ravnanje s kadri.
52. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje delovanja športnih društev in zvez športnih društev so:
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Merilo             |Opis merila                 | Število točk|
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Velikost športnih  |Število športnih društev s  |     0–40    |
|društev oziroma    |sedežem v MOL, ki z izjavo  |             |
|zvez športnih      |potrdijo, da bodo v letu    |             |
|društev            |2008 izvajala svoje programe|             |
|                   |v okviru zveze športnih     |             |
|                   |društev. (0–25 točk)        |             |
|                   |Povprečno število zaposlenih|             |
|                   |kadrov izvajalca v          |             |
|                   |predhodnem letu od objave   |             |
|                   |razpisa, ki so opravljali   |             |
|                   |naloge na področju          |             |
|                   |poslovodenja. (0–15 točk)   |             |
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Tradicija          |Število let delovanja       |     0–10    |
|izvajalca          |izvajalca                   |             |
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Program športnih   |Število programov, ki jih   |     0–20    |
|društev oziroma    |izvajalec koordinira za     |             |
|zvez športnih      |športna društva (0–10 točk) |             |
|društev            |Kakovost programov, ki jih  |             |
|                   |izvajalec koordinira za     |             |
|                   |športna društva (0–10 točk) |             |
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Podpora na         |Obseg podpore, ki se izvaja |     0–20    |
|področju           |za športna društva na       |             |
|poslovodenja       |področju izvajanja nekaterih|             |
|                   |poslovnih funkcij           |             |
|                   |– podpora trženju (0–5 točk)|             |
|                   |– ravnanje s člani (0–5     |             |
|                   |točk)                       |             |
|                   |– ravnanje s financami in   |             |
|                   |računovodenje (0–5 točk)    |             |
|                   |– ravnanje s kadri (0–5     |             |
|                   |točk)                       |             |
+-------------------+----------------------------+-------------+
|Pomen športnih     |Število športnikov oziroma  |     0–10    |
|društev oziroma    |ekip, ki nastopajo v        |             |
|zvez športnih      |mednarodnih tekmovalnih     |             |
|društev            |sistemih. (0–10 točk)       |             |
+-------------------+----------------------------+-------------+
Izberejo in sofinancirajo se vloge izvajalcev, ki zberejo najmanj 60 od 100 točk.
53. člen
(opredelitev višine sofinanciranja delovanja)
Razdelitev sredstev za sofinanciranje področja delovanja športnih društev in zvez športnih društev se izvede na podlagi zmnožka točk, ki jih je prejela vloga iz drugega odstavka prejšnjega člena tega pravilnika, in števila zaposlenih v predhodnem letu, ki so delovali na področju poslovodenja. Dobljen rezultat se pomnoži z vrednostjo točke. Vrednost točke se izračuna tako, da se razpisana sredstva na področju »Delovanje športnih društev in zvez športnih društev« deli z vsoto točk vseh izbranih vlog, ki so prejele več kot 60 točk.
3.6. Programi izobraževanja, usposabljanja in spopolnjevanja strokovnih kadrov ter njihovo štipendiranje
54. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancirajo se programi izobraževanja, usposabljanja in spopolnjevanja strokovnih kadrov ter njihovo štipendiranje, ki jih v razpisu opredeli MOL.
Kolikor se program izvajalca sofinancira iz drugih javnih sredstev, mora izvajalec v vlogi to izkazati z ustreznim potrdilom.
Kolikor usposabljanje oziroma spopolnjevanje kot manjkajoči program ni potrjen s strani Strokovnega sveta za šport RS, veljajo pogoji, ki jih določi MOL z razpisom.
Na razpis se lahko prijavi izvajalec, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– je nosilec strokovnega usposabljanja oziroma ima kot izvajalec urejeno pogodbeno razmerje z nosilcem, razen v primeru, da MOL z razpisom določi drugače;
– program strokovnega usposabljanja je potrjen s strani ustrezne strokovne institucije, kar izvajalec dokaže s potrdilom.
55. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov izobraževanja, usposabljanja in spopolnjevanja strokovnih kadrov ter njihovo štipendiranje so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena                                               0–50
Reference predavateljev                            0–30
Strokovna podporna literatura (tiskana ali         0–20
elektronska)
-------------------------------------------------------------
Izbere se vloga, ki zbere največ točk.
56. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Obseg sofinanciranja posameznih izobraževanj, usposabljanj in spopolnjevanj se določi v letnem programu športa. Sofinancirajo se izbrani programi izvajalcev v višini 100% vrednosti, opredeljene v razpisu. Kolikor je izbrani program izvajalca sofinanciran še iz drugih javnih sredstev, se višina sofinanciranja za ta del zmanjša.
3.7. Informacijski sistem na področju športa in založništvo na področju športa
57. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancira se razvoj sodobnih informacijskih sistemov in nakup tehnologije izvajalcem programov na področju športa. S sredstvi za založniško dejavnost se sofinancirajo programi založništva v športu na vseh medijih.
Sofinancirajo se programi, ki uvajajo in posodabljajo informacijske sisteme na področju športa, in programi na področju založništva, ki so določeni v letnem programu športa. Pogoji se opredelijo z razpisom.
58. člen
(merila za sofinanciranje na področju informacijskih sistemov)
Merila za sofinanciranje programov na področju informacijskih sistemov so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                        Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena                                              0–60
Reference                                         0–30
Kakovost programa                                 0–10
-------------------------------------------------------------
Izbere se vloga, ki zbere največ točk.
59. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Obseg sofinanciranja na področju »Informacijski sistemi« se določi v letnem programu športa, ki ga sprejme Mestni svet MOL. Sofinancirajo se izbrani programi izvajalcev v višini 100% vrednosti, opredeljene v razpisu.
60. člen
(merila za sofinanciranje na področju založništva)
Merila za sofinanciranje programov na področju založništva so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                        Število točk
-------------------------------------------------------------
Cena programa (cena publikacije)                  0–60
Reference                                         0–30
Kakovost publikacije                              0–10
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 70 do 100 točk.
61. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Razdelitev sredstev v eurih za posamezno vlogo, ki se je uvrstila v sofinanciranje na področju »Programi založništva«, se izvede na podlagi zmnožka doseženih točk posamezne vloge po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika in vrednostjo točke, izražene v eurih.
Vrednost točke, izražene v eurih, se izračuna tako, da se razpisana sredstva na področju »Programov založništva« deli z vsoto točk vseh vlog, ki so bile izbrane po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika.
3.8. Velika mednarodna tekmovanja in prireditve
62. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancirajo se materialni stroški (stroški materiala, blaga in storitev) za tista mednarodna tekmovanja in prireditve, ki se izvajajo na območju MOL in so uvrščene v letni program športa, ter druga tekmovanja in prireditve, katerih izvajalci se prijavijo na razpis. V letni program športa se lahko uvrstijo velika mednarodna tekmovanja kot so svetovna in evropska prvenstva, svetovni pokali in zaključki mednarodnih ligaških tekmovanj.
Na razpis lahko kandidirajo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– najmanj eno leto pred izvedbo tekmovanja oziroma prireditve mora izvajalec pridobiti soglasje za izvedbo tekmovanja od pristojnega organa;
– za tekmovanja, pri katerih tekmovalni sistem ne omogoča izbora kraja in izvajalca eno leto pred začetkom tekmovanja, mora izvajalec pridobiti soglasje od pristojnega organa najkasneje v 8 dneh po tem, ko je bil s strani mednarodne organizacije izbran za izvajalca;
– kolikor gre za velike mednarodne prireditve, morajo izvajalci predložiti še soglasje po določilih 53. člena Zakona o športu.
63. člen
(merila za sofinanciranje)
Merila za sofinanciranje programov na področju velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                          Število točk
-------------------------------------------------------------
Reference izvajalca                                 0–20
Množičnost (število držav udeleženk tekmovanja)     0–10
Zagotavljanje medijske odmevnosti                   0–40
Kolikor izvajalec izvaja tudi programe na           0–20
področju športne vzgoje otrok in mladine,
usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, ter
programe kakovostnega in vrhunskega športa, se
programe vrednoti z deležem točk, ki jih je
športna panoga prejela v postopku razvrščanja
in vrednotenja na podlagi 9. in 10. člena tega
pravilnika.
-------------------------------------------------------------
Izberejo se vloge izvajalcev, ki zberejo od 70 do 100 točk.
64. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Razdelitev sredstev v eurih za posamezno vlogo, ki se je uvrstila v sofinanciranje na področju »Velika mednarodna tekmovanja in prireditve«, se izvede na podlagi zmnožka doseženih točk posamezne vloge po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika in vrednostjo točke izražene v eurih.
Vrednost točke izražene v eurih se izračuna tako, da se razpisana sredstva na področju »Velika mednarodna tekmovanja in prireditve« deli z vsoto točk vseh vlog, ki so bile izbrane po merilih iz prejšnjega člena tega pravilnika.
3.9. Mednarodna dejavnost
65. člen
(predmet sofinanciranja in pogoji)
Sofinancirajo se dejanski stroški (stroški blaga in storitev) za programe mednarodne dejavnosti, ki so določeni v letnem programu športa in v katerih nastopajo športniki, izbrani v reprezentanco MOL.
Na razpis za sofinanciranje programov iz prvega odstavka tega člena se lahko prijavi izvajalec, ki združuje športna društva iz več športnih panog in lahko na podlagi tega zagotovi kakovosten izbor športnikov za nastope v reprezentanci MOL.
66. člen
(merila za dodelitev sredstev)
Merila za sofinanciranje programov na področju mednarodne dejavnosti so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Število društev, ki jih izvajalec združuje         0–10
Reference izvajalca (zagotavljanje                 0–20
kakovostne logistike in izbora športnikov)
Kadrovska struktura (trenerji – selektorji         0–20
za izbor mestne reprezentance)
Cena programa na udeleženca                        0–50
-------------------------------------------------------------
67. člen
(opredelitev višine sofinanciranja programov)
Izbere in sofinancira se program izvajalca, ki je pri vrednotenju zbral najvišje število točk. Obseg sofinanciranja programa se določi v letnem programu športa. Sofinancira se izbrani program izvajalca v višini 100% vrednosti, opredeljene v razpisu.
4. Merila za dodeljevanje domicila športnim društvom in športnim zvezam ter uporabe mreže javnih športnih objektov
68. člen
(domicil športnih društev)
Domicil se dodeli športnim društvom in športnim zvezam z namenom prednostne uporabe poslovnih prostorov za vzpostavitev sedeža društva oziroma zveze in z namenom prednostne uporabe prostora v mreži javnih športnih objektov za izvajanje programov društva oziroma zveze.
Domicil na posameznem športnem objektu se ugotavlja in dodeljuje za dobo enega leta.
69. člen
(merila za dodelitev domicila)
Merila za ugotavljanje in dodeljevanje domicila na posameznem športnem objektu so:
-------------------------------------------------------------
Merilo                                         Število točk
-------------------------------------------------------------
Tradicija športnega društva oziroma zveze          0–50
– število let delovanja – 0–10 točk
– število let izvajanja programa na javnem
športnem objektu za katerega izvajalec
kandidira za domicil – 0–40 točk
Množičnost (število članov posameznikov            0–20
društva ali zveze)
Kakovost programa izvajalca, ki se izvaja na       0–30
objektu
-------------------------------------------------------------
Domicil na posameznem športnem objektu se dodeli izvajalcem, katerih vloge zberejo od 60 do 100 točk.
Športna društva in športne zveze, ki so izvajalci letnega programa športa in ki so hkrati upravičeni do domicila ter s tem uporabe poslovnih prostorov za vzpostavitev sedeža društva, plačujejo stroške obratovanja, ki jih v pogodbi o uporabi določi upravljavec športnega objekta. Upravljavec zagotovi uporabo poslovnega prostora za eno delovno mesto v izmeri največ 10 m2.
Če je na posameznem objektu do domicila upravičenih več izvajalcev in je poslovni prostor omejen, se najprej dodeli uporaba prostora izvajalcem, ki imajo na podlagi vrednotenja po določilih prvega odstavka tega člena več točk.
Uporaba poslovnega prostora na objektu se dodeli samo v primeru, ko objekt omogoča prostor.
70. člen
(uporaba prostora v mreži javnih športnih objektov)
Ko je izvajalcem dodeljen domicil na posameznih športnih objektih, se za izvedbo programov dodeli še uporaba prostora v mreži javnih športnih objektov.
Obseg uporabe športnih objektov, izražen v urah po posameznih vadbenih enotah, ki bodo na uporabo v mreži javnih športnih objektov za izvedbo letnega programa športa v prihodnjem letu, in namen uporabe športnih objektov opredelijo upravljavci športnih objektov in pristojni organ. Z obsegom se opredeli število ur uporabe prostora za obdobje ene športne sezone, z namenom pa se opredeli športno panogo, ki se lahko na športnem objektu prednostno izvaja.
Skupni obseg prostih kapacitet po posameznih vadbenih enotah v mreži javnih športnih objektov in namen uporabe športnih objektov se za izvedbo letnega programa športa opredelita in objavita z razpisom. Po tem pravilniku se dodeljuje uporaba prostora na vadbenih oziroma tekmovalnih površinah. Vse ostale pogoje uporabe spremljevalnega prostora določa posamezni upravljavec.
Za izvedbo interesnih programov športne vzgoje otrok in mladine pristojni organ v sodelovanju z upravljavci športnih objektov opredeli obseg uporabe prostora v mreži javnih športnih objektov.
Prednost pri uporabi prostora v mreži javnih športnih objektov imajo programi interesne športne vzgoje otrok in mladine ter programi športne vzgoje otrok in mladih, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport.
Področja letnega programa športa, za katere se uporablja dodeljevanje prostora v mreži javnih športnih objektov, in okvirni termini, v katerih se za izvajanje programov namenja prostor, so:.
-------------------------------------------------------------
Področja letnega programa športa  Okvirni termin
-------------------------------------------------------------
drugi do 80 urni interesni        v času po pouku do 20. ure
programi športne vzgoje otrok,    in v pouka prostih dnevih
mladine in študentov
programi športne vzgoje otrok in
mladine, usmerjeni v kakovostni in
vrhunski šport
-------------------------------------------------------------
programi kakovostnega in          v času po izvedbi
vrhunskega športa                 interesnih programov
programi športne rekreacije in    športne vzgoje otrok in
športa invalidov                  mladine in programov otrok
                                  in mladine, usmerjenih v
                                  kakovostni in vrhunski
                                  šport, do 23. ure
-------------------------------------------------------------
velika mednarodna tekmovanja in   v skladu s programom
prireditve                        velikega mednarodnega
                                  tekmovanja
-------------------------------------------------------------
71. člen
(način in pogoji dodeljevanja uporabe prostorov na športnih objektih)
Uporaba prostora na posameznih športnih objektih se dodeli vadbenim skupinam izbranih programov izvajalcev na podlagi vrednotenja programov iz 27., 31., 34., 42., 49. in 63. člena tega pravilnika, na naslednjih področjih letnega programa športa:
– drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok, mladine in študentov;
– drugi do 80 urni interesni programi športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami;
– programi športne vzgoje otrok in mladine, usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport;
– programi kakovostnega in vrhunskega športa;
– programi športne rekreacije;
– programi športa invalidov;
– programi velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev.
Na podlagi števila točk, ki so jih programi izvajalcev dosegli v postopku vrednotenja na posameznem področju letnega programa športa, in vlog izvajalcev za uporabo športnih objektov, se na posameznih športnih objektih izdela prednostni vrstni red, na podlagi katerega se posameznim izvajalcem programov določi obseg uporabe športnih objektov izražen v urah.
Če se izvajalcu ne sofinancira programa, je do uporabe prostora na športnem objektu upravičen, če v postopku vrednotenja programa doseže vsaj 20% možnih točk.
Izvajalec ima na objektu, kjer ima domicil, prednost pred drugimi izvajalci programov iste ravni brez domicila.
Dodeljene ure za izvedbo programov na športnem objektu lahko izvajalec uporabi tudi za izvedbo tekmovanj, ki so v urniku nacionalne oziroma mednarodne panožne športne zveze, v obsegu do 10% dodeljenih ur. Izvajalec je za izvedbo tekmovanja upravljavcu dolžan plačati stroške, ki niso vključeni v uporabi prostora za namene vadbe (obratovalne stroške in stroške priprave prostora za tekmovanje).
Kolikor na objektu, na katerem ima izvajalec domicil, ni mogoče izvajati tekmovanj, lahko upravljavec športnega objekta prerazporedi izvajalca na drug javni športni objekt.
Za izvedbo velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev, ki so izbrana po tem pravilniku na podlagi meril iz 62. in 63. člena tega pravilnika, izvajalci za uporabo javnih športnih objektov krijejo obratovalne stroške in stroške priprave športnega objekta, ki nastanejo z izvedbo in zaradi izvedbe programa tekmovanja.
Razpisna komisija lahko programe izvajalcev v postopku dodeljevanja uporabe prostora prerazporedi tudi na športni objekt, za katerega izvajalec ni vložil vloge za uporabo prostora, kolikor je na tem objektu prostor še nerazporejen.
V okviru razpisa se uporaba javnih športnih objektov dodeli za športno sezono, ki se praviloma začne 1. septembra tekočega koledarskega leta, za katerega je izveden razpis, in konča 31. avgusta prihodnjega koledarskega leta.
5. Postopek izvedbe javnega razpisa za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa
72. člen
(priprava razpisa)
Pristojni organ vsako leto na podlagi sprejetega letnega programa športa izvede javni razpis, na podlagi katerega se izberejo in sofinancirajo izvajalci letnega programa športa.
Razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani MOL. Razpisna dokumentacija je od dneva objave razpisa objavljena na spletni strani MOL in v pisni obliki dosegljiva na sedežu pristojnega organa.
73. člen
(razpisna komisija)
Župan MOL pred izvedbo razpisa s sklepom imenuje sedem člansko razpisno komisijo, ki vodi postopek razpisa. V komisiji morata biti vsaj dva člana predstavnika uporabnikov in en član predstavnik upravljavca javnih športnih objektov. Vsaj trije člani komisije morajo imeti izobrazbo s področja športa oziroma ustrezno usposobljenost s področja športa in vsaj 10 let izkušenj na področju športa, ki omogočajo strokovno presojo vlog.
74. člen
(postopek izbora izvajalcev interesnih programov športa otrok in mladine)
Razpis za izbor izvajalcev letnega programa športa na področju interesnih programov športa (Zlati sonček, Ciciban planinec in Krpan, Naučimo se plavati in Šolska športna tekmovanja) za prihodnje šolsko leto objavi pristojni organ najkasneje do 15. marca tekočega leta.
6. Poročanje in nadzor nad izvajanjem letnega programa športa
75. člen
(poročilo in zahtevek za izplačilo)
Izvajalci letnega programa športa, ki so imeli programe sofinancirane iz proračuna MOL, poročajo o izvedbi programov ob polletju oziroma ob prvem zahtevku za izplačilo. Izvajalci letnega programa športa pristojnemu organu posredujejo poročilo in zahtevek za izplačilo osebno oziroma s priporočeno pošto.
Izvajalci letnega programa športa v MOL morajo vsa dokazila o namenski porabi sredstev posredovati najkasneje z zadnjim zahtevkom za izplačilo.
V programih, kjer je predmet sofinanciranja strošek strokovnega kadra, lahko izvajalci kot dokazilo o namenski rabi sredstev navedejo tudi volontersko delo v višini do 20% vseh stroškov dela strokovnega kadra.
Do 30. marca tekočega leta morajo izvajalci pristojnemu organu posredovati zaključno poročilo, ki vsebuje računovodske izkaze s pojasnili, in poročilo o uresničevanju ciljev izvedenih programov v preteklem koledarskem letu.
76. člen
(neresnični podatki)
Kolikor se z nadzorom ugotovi, da so bili podatki v vlogah na razpis ali v poročilih o izvedbi programa neresnični, mora izvajalec vrniti celotna prejeta sredstva in protivrednost uporabe prostora v mreži javnih športnih objektov, oboje z zakonitimi obrestmi.
77. člen
(izvajalec nadzora)
Pristojni organ izvaja nadzor nad realizacijo programa in namensko porabo sredstev ob vsakem plačilnem zahtevku. Lahko pa izvaja nadzor tudi na mestu, kjer se program izvaja.
7. Prehodna in končna določila
78. člen
(razpored ur in prednostno sofinanciranje stroškov dela trenerjev)
V obdobju do 31. 8. 2009 se uporablja razpored ur uporabe športnih objektov, ki so bile dodeljene na podlagi javnega razpisa v koledarskem letu 2008.
V prvem letu uporabe teh meril se prednostno sofinancira stroške dela trenerjev, ki so bili iz sredstev MOL sofinancirani v koledarskem letu 2008, zato se merilo deficitarnosti panoge iz 38. člena tega pravilnika ne uporabi.
79. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 671-417/2008-6
Ljubljana, dne 24. novembra 2008
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti