Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2008 z dne 17. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2008 z dne 17. 10. 2008

Kazalo

4212. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o strokovnem usposabljanju in preverjanju znanja iz fitomedicine, stran 13367.

Na podlagi četrtega odstavka 5. člena in drugega odstavka 9. člena Zakona o fitofarmacevtskih sredstvih (Uradni list RS, št. 35/07 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o strokovnem usposabljanju in preverjanju znanja iz fitomedicine
1. člen
V Pravilniku o strokovnem usposabljanju in preverjanju znanja iz fitomedicine (Uradni list RS, št. 36/02, 41/04, 17/05 in 92/06) se 4. člen spremeni tako, da se glasi:
»4. člen
(usposabljanje prodajalcev FFS in izvajalcev varstva rastlin)
Usposabljanje prodajalcev FFS in izvajalcev varstva rastlin organizira izvajalec usposabljanja iz 5. člena tega pravilnika.
Osnovno usposabljanje prodajalcev FFS in izvajalcev varstva rastlin sestavljata tečaj in pisno preverjanje znanja iz fitomedicine (v nadaljnjem besedilu: preverjanje znanja). Tečaj traja najmanj 20 šolskih ur za prodajalce FFS oziroma 15 šolskih ur za izvajalce varstva rastlin. Udeležba na tečaju za prodajalce FFS in za izvajalce varstva rastlin je obvezna.
Na usposabljanje za prodajalce FFS se lahko prijavi le kandidat, ki izpolnjuje pogoje glede izobrazbe za prodajalca FFS v skladu s predpisom, ki ureja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati pravne in fizične osebe za promet s fitofarmacevtskimi sredstvi.
Prodajalcu FFS se veljavnost potrdila podaljša za tri leta od datuma izdaje potrdila oziroma njegovega podaljšanja, če se v zadnjem letu pred potekom njegove veljavnosti udeleži obnovitvenega tečaja o vsebinah iz 8. člena tega pravilnika.
Izvajalcu varstva rastlin se veljavnost potrdila podaljša za pet let od datuma izdaje potrdila oziroma njegovega podaljšanja, če se v zadnjem letu pred potekom njegove veljavnosti udeleži obnovitvenega tečaja o vsebinah iz 8. člena tega pravilnika ali najmanj enega predavanja s področja fitomedicine, varnega ravnanja s FFS ali drugega področja, ki se nanaša na vsebine iz 8. člena tega pravilnika, v trajanju najmanj treh šolskih ur, in ga organizira izvajalec usposabljanja iz 5. člena tega pravilnika po letnem programu, ki ga odobri strokovna skupina.
Iz opravičljivih razlogov (npr. porodniški dopust, več kot tridesetdnevni bolniški stalež) se lahko prodajalec FFS ali izvajalec varstva rastlin udeleži obnovitvenega tečaja o vsebinah iz 8. člena tega pravilnika v enem letu po poteku veljavnosti potrdila. Veljavnost potrdila se v tem primeru podaljša za tri leta za prodajalca FFS in za pet let za izvajalca varstva rastlin od datuma izdaje potrdila oziroma njegovega podaljšanja.
Če prodajalec FFS oziroma izvajalec varstva rastlin zamudi rok za podaljšanje veljavnosti potrdila iz četrtega, petega oziroma šestega odstavka tega člena, se mora ponovno udeležiti osnovnega usposabljanja iz drugega odstavka tega člena.«.
2. člen
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
»5. člen
(pogoji za izvajalce usposabljanja)
Izvajalci usposabljanja predavateljev fitomedicine, odgovornih oseb, prodajalcev FFS in izvajalcev varstva rastlin (v nadaljnjem besedilu: izvajalci usposabljanja) so pooblaščene organizacije, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
1. zagotovijo najmanj tri predavatelje, ki izpolnjujejo pogoje iz 6. člena tega pravilnika,
2. so registrirane za dejavnost izobraževanja,
3. zagotovijo ustrezne tehnične in učne pripomočke za teoretično in praktično izvedbo usposabljanja,
4. zagotovijo ustrezne prostore in opremo za teoretično in praktično izvedbo usposabljanja,
5. zagotovijo gradivo iz 9. člena tega pravilnika,
6. zagotovijo seznam izpitnih vprašanj za preverjanje znanja iz fitomedicine, glede na strokovne vsebine,
7. predložijo druge informacije, ki zagotavljajo kakovostno izvedbo usposabljanja,
8. razpišejo najmanj dve usposabljanji z izpitnimi roki iz prvega odstavka 12. člena tega pravilnika letno, enega v spomladanskem in drugega v jesenskem času,
9. za vsako izvedbo osnovnega usposabljanja razpišejo omejitev števila kandidatov in zbiranje prijav do zapolnitev prostih mest do največ 60 slušateljev,
10. zagotovijo ustrezno opremo in vodenje evidenc o opravljenih usposabljanjih, opravljenih izpitih oziroma preverjanjih znanja ter izdanih potrdilih.«.
3. člen
V prvem odstavku 7. člena se drugi stavek spremeni tako, da se glasi: »Izvajalec usposabljanja se lahko prijavi za izvajanje enega ali več vrst usposabljanj za predavatelje fitomedicine, odgovorne osebe, prodajalce FFS oziroma izvajalce varstva rastlin.«.
V drugem odstavku se za prvim stavkom doda naslednje besedilo:
»Strokovno skupino sestavljajo strokovnjaki s področja fitomedicine, kmetijske mehanizacije, okolja, zdravja, kemikalij ali drugega področja, povezanega z vsebino in namenom usposabljanja, ter najmanj petletnimi delovnimi izkušnjami s področja usposabljanja oziroma izobraževanja. Član strokovne skupine ne more biti vodilna ali vodstvena oseba izvajalca, ki izvaja usposabljanje po pooblastilu v skladu z zakonom o fitofarmacevtskih sredstvih.«.
4. člen
V prvem odstavku 8. člena se beseda »oziroma« nadomesti z besedo »in«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Vsebina osnovnega usposabljanja obsega najmanj znanja o:
– uporabi FFS in varnem ravnanju z njimi,
– vsebini etikete FFS,
– uporabi zaščitne opreme pri nanašanju FFS,
– dolžnostih uporabnikov FFS in posledicah nepravilne uporabe,
– postopkih preprečevanja onesnaženja in varovanja okolja pri ravnanju s FFS,
– skladiščenju, odstranjevanju odpadkov in ustreznem ravnanju v primeru nesreč pri rokovanju s FFS,
– načinih nanašanja FFS, napravah za nanašanje FFS in ravnanju z njimi, izračunih porabe vode na ha in odmerka,
– zdravstvenem varstvu rastlin,
– predpisih s področja FFS z navedbo virov, kjer so dostopne najnovejše informacije,
– varovanju in pomenu čebel in koristnih organizmov ter drugih neciljnih organizmov.«.
Za tretjim odstavkom se doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»Osnovno in nadaljnje usposabljanje vsebuje tudi praktični prikaz odmerjanja in priprave škropiva, ravnanja z napravami za nanašanje FFS, nanašanja FFS, računanja odmerka glede na površino parcele, količino vode in hitrost premikanja, priprave embalaže za oddajo med odpadno embalažo oziroma čiščenja naprave za nanašanje FFS.«.
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek.
5. člen
V prvem odstavku 10. člena se pika nadomesti z vejico in doda besedilo »najmanj 30 dni pred vsako izvedbo usposabljanja.«.
6. člen
V prvem odstavku 11. člena se pika nadomesti z vejico in doda besedilo »najmanj 15 dni pred razpisanim rokom usposabljanja oziroma preverjanja znanja.«.
7. člen
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
»14. člen
(potrdilo o opravljenem izpitu oziroma preverjanju znanja)
Predavatelji fitomedicine, odgovorne osebe, prodajalci FFS in izvajalci varstva rastlin prejmejo po uspešno opravljenem izpitu oziroma preverjanju znanja potrdilo.
Potrdilo iz prejšnjega odstavka ima obliko izkaznice na dvodelnem obrazcu na formatu papirja A5, ki je določena v Prilogi 4, ki je sestavni del tega pravilnika. Robovi izkaznice v obrazcu so perforirani, da se po tiskanju lahko odtrgajo od obrazca. Udeleženec usposabljanja prejme izkaznico, izvajalec usposabljanja obdrži in arhivira zgornji del obrazca.
Potrdilo za predavatelje fitomedicine velja 3 leta od datuma izdaje in se izda, če kandidat za predavatelja fitomedicine izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika.
Potrdilo za odgovorne osebe in prodajalce FFS velja 3 leta od datuma izdaje in se izda, če kandidat izpolnjuje pogoje glede izobrazbe v skladu s predpisom, ki ureja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati pravne in fizične osebe za promet s FFS, in če uspešno opravi usposabljanje iz 3. in 4. člena tega pravilnika. Potrdilo za izvajalce varstva rastlin velja 5 let od datuma izdaje in se izda, če kandidat uspešno opravi usposabljanje iz 4. člena tega pravilnika. Potrdilo lahko uporablja le imetnik.
Odgovorne osebe iz četrtega odstavka 3. člena tega pravilnika, ki nimajo ustrezne kmetijske izobrazbe, prejmejo po uspešno opravljenem izpitu potrdilo, v katerega se vpiše zaznamek, da velja to potrdilo samo za zastopstvo brez fizične prodaje FFS.
Izvajalci varstva rastlin, ki imajo najmanj V. stopnjo izobrazbe kmetijstva – rastlinske smeri, lahko pridobijo pri izvajalcih usposabljanja potrdilo brez opravljanja osnovnega usposabljanja na podlagi pisne prošnje, dokazila o izobrazbi in dokazila o plačani pristojbini.
Uprava založi in razdeli izvajalcem usposabljanja potrdila iz drugega odstavka tega člena.
Potrdilo izda izvajalec osnovnega usposabljanja, pri katerem je udeleženec opravljal izpit oziroma preverjanje znanja. Predavatelji fitomedicine, odgovorne osebe, prodajalci FFS in izvajalci varstva rastlin lahko veljavnost potrdila podaljšajo pri kateremkoli izvajalcu usposabljanja, ki je pooblaščen za izvajanje usposabljanj enake stopnje.
V primeru izgube ali uničenja potrdila mora imetnik pri izvajalcu usposabljanja, ki mu je potrdilo izdal, podati pisno izjavo o izgubi oziroma uničenju, na podlagi katere izvajalec usposabljanja potrdilo prekliče v evidenci o opravljenih izpitih. Pisna izjava mora vsebovati osebno ime, naslov prebivališča, EMŠO, izjavo o izgubi ali uničenju in podpis. Šele po preklicu starega potrdila se lahko izda nadomestno potrdilo z oznako »DVOJNIK«. Pristojbino za izdajo nadomestnega potrdila plača imetnik.
Potrdilo, ki je bilo izdano za višjo stopnjo usposabljanja, se šteje za potrdilo, ki je bilo izdano za nižjo stopnjo usposabljanja. Stopnje usposabljanja od višje proti nižji si sledijo v naslednjem vrstnem redu: usposabljanje za predavatelje fitomedicine, usposabljanje za odgovorne osebe, usposabljanje za prodajalce FFS, usposabljanje za izvajalce varstva rastlin.«.
8. člen
Drugi odstavek 15. člena se spremeni, tako da se glasi:
»Opravljeni izpiti oziroma preverjanja znanja se pred izdajo potrdila ali pred podaljšanjem njegove veljavnosti vpišejo v evidenco o opravljenih izpitih oziroma preverjanjih znanja, ki se vodi v elektronski obliki pri upravi ter vsebuje najmanj naslednje podatke: zaporedno številko, osebno ime kandidata, EMŠO, KMG MID številko kmetijskega gospodarstva, naslov in poštno številko stalnega prebivališča, naslov in telefonsko številko za obveščanje, podatke o dosedanji zaključeni izobrazbi (stopnja končane izobrazbe, izobraževalna ustanova, šolski oziroma študijski program, smer, datum in kraj izdaje zaključnega spričevala oziroma diplome; podatki o datumu in kraju izdaje zaključnega spričevala oziroma diplome se za izvajalca varstva rastlin ne vodijo), vrsto tečaja (za predavatelja fitomedicine, odgovorno osebo, prodajalca fitofarmacevtskih sredstev ali izvajalca varstva rastlin), datum opravljanja izpita ali datum preverjanja znanja, datum izdaje in številko potrdila, rezultat izpita oziroma preverjanja znanja ter osebno ime vpisnika podatkov.«.
9. člen
Drugi odstavek 18. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Cena osnovnega in nadaljnjega usposabljanja za predavatelje fitomedicine, odgovorne osebe, prodajalce FFS, izvajalce varstva rastlin skupaj z izpitom oziroma preverjanjem znanja ne sme presegati najvišje dovoljene cene, ki jo v pogodbi z izvajalci usposabljanja določi uprava.«.
Četrti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Gradivo iz 9. člena tega pravilnika ni vključeno v ceno usposabljanja izvajalcev varstva rastlin in zanje ni obvezno.«.
10. člen
Črtata se prilogi 2 in 2A.
11. člen
Doda se priloga 4, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
PREHODNE DOLOČBE
12. člen
(obnovitveni tečaj)
Izvajalci varstva rastlin, ki so pridobili potrdilo o pridobitvi znanja iz fitomedicine za izvajalce ukrepov oziroma zadnjič podaljšali njegovo veljavnost pred 31. 12. 2004, morajo opraviti obnovitveni tečaj v skladu s 4. členom tega pravilnika najpozneje do 31. 12. 2009, na podlagi katerega prejmejo novo potrdilo iz priloge 4.
Izvajalci varstva rastlin, ki so pridobili potrdilo o pridobitvi znanja iz fitomedicine za izvajalce ukrepov oziroma zadnjič podaljšali njegovo veljavnost v času od 1. 1. 2005 do 1. 9. 2006, morajo opraviti obnovitveni tečaj v skladu s 4. členom tega pravilnika najpozneje v roku petih let od datuma izdaje oziroma zadnjega podaljšanja veljavnosti potrdila, na podlagi katerega prejmejo novo potrdilo iz priloge 4.
Izvajalci varstva rastlin, ki so pridobili potrdilo o pridobitvi znanja iz fitomedicine za izvajalce ukrepov v času od 1. 9. 2006 do uveljavitve tega pravilnika, morajo opraviti obnovitveni tečaj v skladu s 4. členom tega pravilnika najpozneje v roku petih let od datuma izdaje potrdila, na podlagi katerega prejmejo novo potrdilo iz priloge 4.
13. člen
(programi usposabljanja)
Izvajalci usposabljanja morajo prilagoditi programe usposabljanja v skladu z novim drugim odstavkom 15. člena pravilnika najpozneje v enem letu po uveljavitvi tega pravilnika.
14. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 07-224/2008
Ljubljana, dne 7. oktobra 2008
EVA 2008-2311-0140
Iztok Jarc l.r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti