Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008

Kazalo

4015. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu ´´SR-CE´´ – Mladinski center, stran 12860.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) je Mestni svet Mestne občine Celje na seji dne 30. 9. 2008 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu ''SR-CE'' – Mladinski center
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s srednjeročnim družbenim planom Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 48/90 in 25/98 in 86/01) Mestni svet sprejme Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu ''SR-CE'' – Mladinski center (Uradni list SRS, št. 25/80) po projektu št. 31-2008, ki ga je izdelal biro URBANISTI, d.o.o.
2. člen
1. člen Odloka o zazidalnem načrtu ''SR-CE'' – Mladinski center (Uradni list SRS, št. 25/80) se spremeni in dopolni tako, da se na koncu doda nov odstavek, ki glasi:
»Zazidalni načrt se spremeni in dopolni po projektu, ki ga je pod št. 31-2008 izdelal biro Urbanisti, d.o.o. Spremembe in dopolnitve se nanašajo na zemljišča s parcelnimi št. 1684/1, 1684/2, 1726/5, vse k.o. Spodnja Hudinja in podajajo urbanistično arhitektonske pogoje za ohranitev objekta Mladinskega centra Celje s spremljajočimi institucijami, ki je po osnovnem zazidalnem načrtu predviden za rušenje ter dokončna ureditev celotnega območja tega objekta.«
3. člen
Za 1. členom se dodajo nova poglavja s členi, ki glasijo:
»VSEBINA AKTA
1.a člen
Projekt iz 2. člena tega odloka vsebuje besedilo in kartografski del.
Tekstualni del obsega naslednje vsebine:
– opis prostorske ureditve, ki se načrtuje s spremembami in dopolnitvami zazidalnega načrta
– ureditveno območje
– umestitev načrtovane ureditve v prostor
– zasnova projektnih rešitev prometne, energetske, komunalne in druge gospodarske infrastrukture in obveznost priključevanja objektov nanjo
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine ter trajnostno rabo naravnih dobrin
– rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
– načrt parcelacije
– etapnost izvedbe prostorske ureditve ter drugi pogoji in zahteve za izvajanje
– velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
– usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta roki za izvedbo prostorske ureditve in za pridobitev zemljišč.
Kartografski del obsega naslednje vsebine:
GRAFIČNI NAČRT 1: ''Izsek iz občinskega prostorskega plana''
GRAFIČNI NAČRT 2: ''Izsek iz zazidalnega načrta''
GRAFIČNI NAČRT 3: ''Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem''
GRAFIČNI NAČRT 4: ''Zazidalna situacija''
GRAFIČNI NAČRT 5: ''Zasnova gospodarske infrastrukture ''
GRAFIČNI NAČRT 6: ''Načrt parcelacije''
GRAFIČNI NAČRT 7: ''Vplivi in povezave s sosednjimi območji''
Sestavni del tega odloka so tudi naslednje priloge:
– Geodetski načrt s certifikatom
– Idejna zasnova
– Smernice nosilcev urejanja prostora
– Mnenja nosilcev urejanja prostora
– Podatki o lastnikih zemljišč.
UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
1.b člen
(opis vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji)
Obravnavano območje se nahaja na samem robu starega mestnega jedra in spada pod vplivno območje sosednje cerkve ter kompleksa poslovnih objektov. Dostop do območja je iz križišča na njegovi jugozahodni strani. V ta objekt se usmerjajo centralne dejavnosti, tako kot tudi v samem mestnem jedru in sosednjih objektih. Ureditev celotnega območja tako vsebinsko kot arhitekturno prispeva k reurbanizaciji starega mestnega jedra.
1.c člen
(opis rešitev načrtovanih objektov in površin)
Znotraj ureditvenega območja je dovoljena ohranitev obstoječih objektov ter ureditev celotne okolice. Dovoljena je tudi sprememba namembnosti, in sicer v storitvene, poslovne, gostinske, namestitvene, kulturne in ostale mestotvorne dejavnosti ter prireditve, ki se vežejo na dejavnost izobraževanja in mladinskega centra. Obstoječi objekti se lahko rekonstruirajo, adaptirajo, prenavljajo in sanirajo. Predvidena je tudi ureditev atrija, ki se lahko delno zagradi in vključi k obstoječi stavbi.
1.č člen
(lokacijski pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
Znotraj območja urejanja so dovoljene dejavnosti in prejšnjega člena.
Stavbe
Dopustne so rekonstrukcije, sanacije, adaptacije in prenove stavb.
Pri objektu 'A' je dovoljena tudi nadomestna oziroma novogradnja in sicer v okvirnih obstoječih gabaritih z možnostjo povečanja volumna oziroma dozidave do 10%.
Pri objektu 'B' je potrebno v celoti ohraniti oz prenoviti primarno zunanjo podobo z enakimi materiali, in sicer: arkade v pritličju, zastekljen leseni hodnik v nadstropju, primarne okenske in vratne odprtine vključno s stavbnim pohištvom. Za potrebe funkcionalne izrabe podstrešja je možno obstoječe, utilitalne line nekoliko povečati in zastekliti. Tako je možno zvišati sleme objekta na najvišjo obstoječo višino slemena objekta 'B', pri čemer je potrebno ohraniti streho v istem naklonu in obliki. Potezo lin je potrebno zaključiti meter do meter in pol od poslikanega zatrepa, ki je obrnjen na Levstikovo ulico.
Atrij
Znotraj območja urejanja je predvidena tudi ureditev atrija, ki se lahko delno ogradi in vključi k obstoječi stavbi, pri čemer pa je potrebno zagotoviti zvočno izolacijo. Višina zagraditve atrija ne sme presegati višine strešnega venca obstoječih objektov. Vse načrtovane dozidave je smiselno locirati ob objekt 'A' na severozahodnem delu atrija. Del atrija pa bi bilo smiselno ohraniti nepozidan ali ga oblikovati kot zastekljeno atrijsko površino. Obstoječi drevesi je smiselno ohraniti ter vključiti v celostno zasnovo atrija.
Geomehanski pogoji in usmeritve
Pred kakršnimikoli posegi je potrebno pridobiti geološko poročilo.
Pogoji za postavitev enostavnih objektov
Nezahtevne ter enostavne objekte je dovoljeno postavljati znotraj opredeljene parcele. Dovoljena je postavitev urbane opreme ter začasnih objektov namenjenih sezonski ponudbi ter prireditvam. Dovoljena je postavitev protihrupne ograje ob južnem robu ureditvenega območja ob Levstikovi ulici, ki pa mora biti oblikovana mestotvorno. Lahko je transparentna in delno izzidana. Pri tem pa mora funkcijsko in fizično ločiti prostor atrija od hodnika za pešce. Ta ograja bo smiselni del in element predvidenega atrija.
ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV PROMETNE, ENERGETSKE, KOMUNALNE IN DRUGE GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE IN OBVEZNOST PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NANJO
1.d člen
Prometna infrastruktura
Stavbe bodo imele intervencijski ter servisni dovoz preko lokalne dovozne ceste, ob kateri se uredijo parkirišča za funkcionalno ovirane osebe. Potrebna parkirna mesta za opravljanje dejavnosti so predvidena na javnih parkiriščih.
Energetska infrastruktura
Energija za napajanje obstoječih ter predvidenih objektov je že na voljo na NN zbiralkah v TP »Upravno poslopje«.
Telekomunikacijska infrastruktura
Pri posegih v prostor je potrebno upoštevati trase TK omrežja. Trase so na razpolago pri upravljavcu Telekom Slovenija. Za priključitev novih objektov na javno TK omrežje je potrebno predvideti in vrisati idejne trase TK vodov. Del trase, ki poteka skozi ureditveno območje se prestavi.
Plinovod
Na obravnavanem območju je zgrajeno nizkotlačno plinovodno omrežje v upravljanju sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in hišni priključni plinovodi. Vsi obstoječi objekti ter predviden prizidek bodo za potrebe po ogrevanju ter uporabo v gostinstvu praviloma uporabljali zemeljski plin.
Meteorna in fekalna kanalizacija
Komunalne odpadne vode se speljejo preko obstoječega priključka v javni kanal. V primeru dotrajanosti kanalskega priključka se le ta obnovi. Interna kanalizacija, ki poteka skozi prostore pod nivojem terena, mora biti izvedena brez priključkov in brez prekinitev. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča. Odvajanje padavinskih voda z utrjenih površin in streh je potrebno predvideti na tak način, da bo v čim večji meri zmanjšan odtok padavinskih voda z urbanih površin. Poleg tega morajo biti padavinske vode s streh in ostalih tlakovanih površin speljane preko peskolovov, vodnih zadrževalnikov in skupnega zbirnega jaška meteorne in fekalne kanalizacije v javno kanalizacijo z enim priključkom.
Vodovod
Oskrba obstoječih in predvidenih objektov z vodo je iz javnega vodovodnega omrežja, ki se nahaja v bližini objektov in je del Osrednjega vodovodnega sistema Celje.
Obveznost priključevanja
Obstoječi objekti so že priključeni na vso gospodarsko infrastrukturo. Nanjo se mora priključiti tudi predviden atrij.
REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJE NARAVE, VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
1.e člen
Varstvo voda
Obstoječi objekti so že priključeni na javni kanalizacijski sistem, ravno tako se mora priključiti tudi predviden atrij. Odpadne komunalne vode se bodo odvajale v javno kanalizacijsko omrežje ter dalje v skupno čistilno napravo.
Varstvo pred hrupom
Na podlagi Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) sodi območje v III. območje varstva pred hrupom, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa. Za to območje veljajo mejne dnevne ravni hrupa 60 dBA in mejne nočne ravni 50 dBA.
Ukrepi za varovanje objektov in območij pred prekomernim hrupom morajo biti izvedeni v skladu s predpisi. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
Varstvo zraka
Predvideni objekti ne smejo predstavljati možnosti povečanja onesnaženja zraka. Za potrebe po toplotni energiji je predvidena uporaba plinovodnega omrežja. S tem bo kvaliteta zraka ostala na sprejemljivi ravni.
Ravnanje z odpadki
Za vsak poslovni objekt je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen prostor v ali ob objektu kamor se postavijo zabojniki za mešane komunalne odpadke in odjemno mesto, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Predvideni način odvoza odpadkov mora ustrezati tehnologiji zbiranja in odvažanja odpadkov, ki jo uporablja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
Varstvo tal
Rodovitni del prsti, ki bo odstranjen med gradnjo je potrebno ustrezno deponirati ter uporabiti za ureditev zelenic ter ostalih zelenih površin.
Ohranjanje narave
Na obravnavanem območju se ne nahajajo naravne vrednote. Zato ni potrebno pridobiti naravovarstvenih pogojev in naravovarstvenih soglasij.
Varstvo kulturne dediščine
Stavba ''B'' je valorizirana in zavarovana kot kulturna dediščina. Pred kakršnimikoli posegi v prostor znotraj ureditvenega območja je potrebno pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Celje.
Pred vsemi posegi v zemeljski plasti znotraj ureditvenega območja so obvezne predhodne zavarovalne arheološke raziskave, ki jih na osnovi projektne dokumentacije konkretizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Celje.
REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
1.f člen
Pri pripravi akta so v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št 105/06) upoštevani ustrezni prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi. Z ustrezno razmestitvijo objektov in z odmiki med njimi so ustvarjeni pogoji za požarno ločitev objektov, zagotovljeni so pogoji za omejevanja širjenja ognja ob požaru ter pogoji za varen umik ljudi in premoženja. Urejene so prometne in delovne površine za intervencijska vozila. Oskrba za gašenje z vodo je predvidena preko nadzemnih hidrantov, izvedenih skladno s Pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list RS, št 30/91). Pri nadaljnjem projektiranju je potrebno upoštevati Zakon o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št 105/06) ter Pravilnik o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05, 14/07).
Obravnavano območje spada v območje 7. stopnje potresne ogroženosti, temu primerno pa je potrebno prilagoditi način gradnje. Pri gradnji novih objektov je potrebno ojačati prvo ploščo. Pri nadaljnjem načrtovanju je potrebno upoštevati dejstvo, da je območje ob visokih vodah vodotoka Savinja lahko poplavljeno, zato je potrebno predvideti vse potrebne ukrepe, da v primeru poplave ne bo prišlo do škodljivih vplivov na vode in vodni režim, da se ne bo poslabšala poplavna varnost območja in da ne bo prišlo do drugih škodljivih vplivov na okolje in načrtovane objekte. Kote terena obravnavanega zemljišča ni dopustno dvigniti nad koto sosednjih zemljišč.
NAČRT PARCELACIJE
1.g člen
Načrt parcelacije vsebuje načrt gradbenih parcel in je prikazan v grafičnem načrtu parcelacije. Določena je skupna gradbena parcela za celoten kompleks.
DOPUSTNA ODSTOPANJA OD NAČRTOVANIH REŠITEV
1.h člen
Pri nadaljnjem načrtovanju objektov je dovoljeno spreminjanje tlorisnih gabaritov v okviru opredeljene rekonstrukcije po ZGO -1 ter glede na mnenje ZVKD.
Dopustna so odstopanja od posameznih tehničnih rešitev, če se pri nadaljnjem podrobnejšem načrtovanju poiščejo primernejše rešitve, ki pa ne smejo vplivati na izvedbo zazidalnega načrta in ne smejo poslabšati prostorskih in okoljskih razmer.
Dovoljena so odstopanja od tras vodov gospodarske infrastrukture, kolikor to zahteva prilagoditev terenu, obstoječim trasam vodov in naprav in sami tehnologiji izvedbe.
Odstopanja od rešitev določenih s tem odlokom ne smejo biti v nasprotju z javnim interesom. Z odstopanji morajo soglašati organi in organizacije, ki jih le ta zadevajo.
Na severni strani objekta je možno zagotoviti parkirišča.
KONČNE DOLOČBE
2. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled na Oddelku za okolje in prostor Mestne občine Celje.
3. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
4. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-00018/2007
Celje, dne 30. septembra 2008
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti