Uradni list

Številka 125
Uradni list RS, št. 125/2007 z dne 29. 12. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 125/2007 z dne 29. 12. 2007

Kazalo

6373. Pravilnik o financiranju ljubiteljske kulture na področju Občine Poljčane, stran 18588.

Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB1, Uradni list RS, št. 100/05), Zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture (ZUJIK-UPB1, Uradni list RS, št. 77/07) in 17. člena Statuta Občine Poljčane (Uradni list RS, št. 5/07) je Občinski svet Občine Poljčane na 11. redni seji dne 20. 12. 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o financiranju ljubiteljske kulture na področju Občine Poljčane
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Predmet tega pravilnika je delitev sredstev za ljubiteljsko kulturo, ki jih Občina Poljčane na osnovi zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture, zagotavlja v vsakoletnem občinskem proračunu.
S tem pravilnikom Občinski svet Občine Poljčane določa pogoje, merila in postopke za vrednotenje in razdelitev sredstev namenjenih ljubiteljski kulturi v Občini Poljčane, ki se zagotavljajo v občinskem proračunu.
2. člen
Občinski svet Občine Poljčane po sprejemu vsakoletnega proračuna sprejme Program ljubiteljske kulture Občine Poljčane, v katerem določi razdelitev proračunskih sredstev, namenjenih ljubiteljski kulturi.
Program ljubiteljske kulture natančno določa obseg sredstev za:
– sofinanciranje programov ljubiteljske kulture in delovanje društev,
– sofinanciranje drugih materialnih stroškov programov ljubiteljske kulture,
– sofinanciranje prostorov za izvajanje dejavnosti in določi vrsto revij, tekmovanj, razstav in drugih vsebin programov, ki so upoštevane pri točkovanju programov po tem pravilniku.
Za organizacijo določenih prireditev, revij in tekmovanj, izobraževanje kadrov in druge programe, ki v tem pravilniku niso opredeljeni, pa poleg obsega sredstev določi tudi pogoje, merila in način razdelitve sredstev.
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI ZA PRIDOBITEV SREDSTEV ZA SOFINANCIRANJE LJUBITELJSKE KULTURE
3. člen
Za kulturne ljubiteljske dejavnosti se štejejo vse oblike ustvarjanja, posredovanja in varovanja kulturnih vrednot na področju književne, glasbene, plesne, gledališke, likovne, filmske in video dejavnosti, varstva kulturne in naravne dediščine, razstavne in knjižnične dejavnosti ter založništva, kinematografije, radia in televizije in na drugih področjih, ki se izvajajo neprofesionalno in neprofitno.
4. člen
Za sofinanciranje ljubiteljske kulture lahko kandidirajo naslednji nosilci in izvajalci kulturne dejavnosti:
– kulturna društva, ki so registrirani v skladu z določili Zakona o društvih.
Izvajalci morajo za kandidaturo za sofinanciranje ljubiteljske kulture izpolnjevati še naslednje pogoje:
– imajo sedež v Občini Poljčane,
– imajo materialne, kadrovske in organizacijske pogoje za izvajanje dejavnosti na področju ljubiteljske kulture,
– delujejo najmanj eno leto.
Za sofinanciranje Zveze kulturnih društev (v nadaljevanju ZKD), katere člani so tudi kulturna društva Občine Poljčane in za sofinanciranje Javnega sklada za kulturne dejavnosti (v nadaljevanju JSKD) Slovenska Bistrica, se v vsakoletnem proračunu Občine Poljčane zagotavljajo posebna sredstva, zato dejavnost in programi ZKD in JSKD niso predmet sofinanciranja po tem pravilniku.
III. JAVNI RAZPIS
5. člen
Občinska proračunska sredstva namenjena ljubiteljski kulturi lahko izvajalci pridobijo le na osnovi kandidature na javnem razpisu.
Posamezni izvajalci lahko na razpisu za proračunska sredstva lokalne skupnosti za določen program kandidirajo le enkrat.
6. člen
Javni razpis objavi Občina Poljčane po sprejemu vsakoletnega proračuna lokalne skupnosti in po sprejemu vsakoletnega programa ljubiteljske kulture. Razpisna dokumentacija mora biti pripravljena na način, ki bo omogočil zbiranje vseh potrebnih podatkov za vrednotenje programov in razdelitev sredstev.
Razpisna dokumentacija se pošlje vsem društvom s področja ljubiteljske kulture na območju Občine Poljčane in se objavi na spletni strani Občine. Obvestilo o javnem razpisu se objavi v enem javnem mediju.
Razpisna dokumentacija mora biti na razpolago potencialnim kandidatom najmanj 20 dni pred rokom za oddajo prijave.
Pri razdelitvi razpoložljivih sredstev se upoštevajo le kandidature, ki so v celoti izpolnile pogoje, določene z razpisno dokumentacijo.
Občina Poljčane najkasneje v roku 30 dni od roka za oddajo prijave na javni razpis objavi predlog razdelitve proračunskih sredstev vseh udeležencev javnega razpisa za ljubiteljsko kulturo Občine Poljčane. Kandidati na javnem razpisu lahko v roku 8 dni vložijo pripombe na podan predlog.
Utemeljene pripombe se upoštevajo pri končni razdelitvi proračunskih sredstev za ljubiteljsko kulturo Občine Poljčane, ki jo s sklepom sprejme župan. S posameznimi upravičenci se sklenejo ustrezne pogodbe.
IV. KOMISIJA ZA VODENJE POSTOPKA JAVNEGA RAZPISA ZA SOFINANCIRANJE PROGRAMOV LJUBITELJSKE KULTURE
7. člen
Vodenje postopka javnega razpisa za sofinanciranje programov ljubiteljske kulture, prispelih na javni razpis, opravi tri članska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan občine.
Naloge komisije so:
– odpiranje vlog, ki so prispele na javni razpis,
– ugotavljanje formalnih pogojev vlagateljev,
– vrednotenje programov s področja ljubiteljske kulture, skladno z merili,
– določitev višine in namena dodeljenih sredstev posameznim izvajalcem,
– sestava zapisnika o delu,
– obravnava pritožbe vlagateljev,
– sodeluje pri pripravi pravilnika,
– izvedba ostalih nalog, ki jih določi župan.
8. člen
Po preteku razpisnega roka komisija odpre dostavljene in pravilno označene vloge po vrstnem redu, kot so bile predložene ter ugotovi njihovo popolnost. Vlagatelji, ki v predpisanem roku oddajo formalno nepopolne vloge, lahko le-te dopolnijo v roku 8 dni od prejema pisnega poziva za dopolnitev vloge. Nepopolnih vlog komisija po tem roku ne obravnava in jih s sklepom zavrže.
Komisija opravi pregled popolnih vlog in jih vrednoti na podlagi pogojev, ki so navedeni v razpisni dokumentaciji, in v skladu z Merili za sofinanciranje programov ljubiteljske kulture, ki so priloga tega pravilnika.
Komisija predlog razdelitve posreduje županu Občine Poljčane.
V. VSEBINE IN OBSEG SOFINANCIRAJA IZ SREDSTEV LOKALNE SKUPNOSTI
9. člen
S sredstvi občinskega proračuna Občine Poljčane se po tem pravilniku sofinancirajo:
1. Programi ljubiteljske kulture:
– pevski zbori in komorne skupine, ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo in izvajajo program z najmanj 40 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva), ter so v preteklem letu izvedli najmanj en samostojni koncert ali vsaj tri krat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup oblek (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture.
– godbe na pihala z najmanj 40 ur vaj letno in tamburaške skupine z najmanj 40 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva), ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo in izvajajo program ter so v preteklem letu izvedli najmanj en samostojni koncert ali vsaj tri krat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup instrumentov in oblek (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture. Ne sofinancira se nabava notnega materiala.
– ljudski pevci in godci, ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo in izvajajo program z najmanj 20 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva) in so v preteklem letu najmanj pet krat javno nastopili (dokazila) in zapisujejo izvirne ljudske pesmi iz svojega lokalnega področja. Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup oblek (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture.
– folklorne skupine, ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo, raziskujejo običaje, narodne noše in plese iz svojega avtentičnega okolja in izvajajo program z najmanj 40 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva) ter so v preteklem letu najmanj pet krat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup oblek, rekvizitov in instrumentov (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture.
– mažoretke in druge plesne skupine, ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo, ki izvajajo program z najmanj 40 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva) ter so v preteklem letu najmanj pet krat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup oblek (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture.
– gledališke in lutkovne skupine, ki delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo in izvajajo program z najmanj 40 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva), so v preteklem letu izvedli vsaj eno samostojno predstavo ali vsaj trikrat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih revijah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancira nakup oblek in rekvizitov za gledališke skupine (30% plačanih računov), rekviziti za lutkovne skupine (30% plačanih računov) ter drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture.
– recitatorske skupine, ki jih sestavlja najmanj 5 članov in delujejo kot samostojna sekcija društva ali samostojno društvo in izvajajo program z najmanj 20 ur vaj letno (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva) ter so v preteklem letu izvedli eno samostojno literarno predstavo ali najmanj pet krat javno nastopili (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in število posameznih nastopov v preteklem letu.
– likovna, keramičarska, fotografska in video dejavnost, ki se izvaja v okviru samostojne sekcije društva ali samostojnega društva in vključuje najmanj 5 članov. Člani se redno, vsaj enkrat mesečno srečujejo ob nastajajočih in končanih delih posameznih članov (predložiti je potrebno datumsko listo vaj, podpisano s strani predsednika sekcije in društva) in so v preteklem letu izvedli vsaj eno samostojno skupno razstavo ali vsaj trikrat javno razstavljali ali vsaj petkrat javno prikazali svoje delo (dokazila). Sofinancira se izvedba programa glede na število udeležencev v programu in nastopi v preteklem letu na določenih območnih, medobmočnih, državnih in mednarodnih likovnih kolonijah in razstavah iz programskega področja. Dodatno se lahko sofinancirajo stroški rekvizitov (30% plačanih računov) in drugi materialni stroški programa, po usmeritvah vsakoletnega programa ljubiteljske kulture. Ne financira se potrošni material (barva, čopiči, platna …).
– Drugi programi, v skladu z vsakoletnim programom ljubiteljske kulture.
2. Delovanje društev se sofinancira glede na število aktivnih članov in aktivnih sekcij društva, na podlagi dokazila o plačilu članarine (fotokopija blagajniških prejemkov ali fotokopija pologa na transakcijski račun).
3. Društvom se za izvajanje programov sofinancirajo tudi stroški vezani na objekte, v katerih izvajajo dejavnost. Pri tem se upoštevajo dejanski funkcionalni stroški, stroški najema oziroma stroški tekočega vzdrževanja lastnih prostorov v preteklem koledarskem letu. Kot dokazilo se upoštevajo že plačani računi. Obseg sredstev za sofinanciranje prostorov za izvajanje dejavnosti se določi z vsakoletnim programom ljubiteljske kulture. Med upravičence se sredstva delijo v enakem odstotkovnem deležu glede na dejanske stroške, dokumentirane v prijavi na razpis.
Društvo ne more svojim sekcijam zaračunavati najemnine.
Sredstva za investicije v objekte, v katerih se izvaja dejavnost ljubiteljske kulture, se zagotavljajo v občinskem proračunu na posebni postavki.
4. Organizacija določenih območnih in medobmočnih revij in srečanj, državnih tekmovanj ter lokalnih prireditev, na katerih sodelujeta vsaj 2 različni kulturni društvi. Sofinancira se lahko objekt za izvedbo revije, srečanja, tekmovanja, oziroma prireditve in drugi materialni stroški, nastali z organizacijo.
Program ljubiteljske kulture lahko določi, da se s sredstvi lokalne skupnosti sofinancirajo tudi sodelovanja z društvi ali tekmovanja na področju ljubiteljske kulture v tujini. Za mednarodno sodelovanje ali tekmovanje je potrebno, po predhodni prijavi na razpis o sofinanciranju ljubiteljske kulture na področju Občine Poljčane, predložiti do 1. decembra tekočega leta tudi potrdila in že plačane račune tekočega leta.
Lokalna skupnost posebej zagotavlja sredstva za sofinanciranje izvedbe prireditev ob podelitvah javnih priznanj, določenih s programom ljubiteljske kulture, za dosežke na področju ljubiteljske kulture ter ob obletnicah društev za 10, 20, 30 ... let delovanja.
5. Izobraževanje kadrov. Za sredstva lahko kandidirajo društva ljubiteljske kulture, za sofinanciranje izobraževalnih programov, ki jih organizirajo za to dejavnost registrirane in pooblaščene institucije.
Vsebine, določene v 4. in 5. točki tega člena se sofinancirajo v obsegu in na način, določen v vsakoletnem programu ljubiteljske kulture. Sredstva se društvom realizirajo na osnovi dokazil o nastanku obveznosti iz naslova organizacije in izvedbe prireditev oziroma izobraževanja.
Za sofinanciranje vsebin, določenih v točkah 1, 2, in 3 se upoštevajo podatki za preteklo koledarsko leto, za točke 4 in 5 pa za tekoče leto.
10. člen
Osnova za obseg sofinanciranja ljubiteljske kulture so merila, ki so priloga temu pravilniku. Merila določajo maksimalni obseg financiranja programov, v skladu s 1. in 2. točko 9. člena tega pravilnika. Dejanski obseg sofinanciranja se določi po sprejemu proračuna lokalne skupnosti in programa ljubiteljske kulture. Izvajalec je opravičen pridobiti točke le za namen znotraj vsebine programa, za katerega v razpisu izkaže dejansko nastajanje stroškov in ta pravilnik zanj predvideva sofinanciranje.
Vrednost točke se določi v sorazmernem deležu glede na skupno število točk in glede na višino namenskih sredstev za sofinanciranje programov ljubiteljske kulture in delovanje društev, določenih s Programom ljubiteljske kulture v Občini Poljčane za vsako proračunsko obdobje posebej.
VI. NADZOR
11. člen
Izvajalci programov morajo najkasneje do 30.11. tekočega leta podati Občini Poljčane letno poročilo o izvedbi programov v tekočem letu. Tako pridobljeni podatki služijo kot osnova za pripravo letnega programa ljubiteljske kulture za naslednje leto.
12. člen
Nadzor nad namembnostjo in smotrnostjo poslovanja in porabe dodeljenih sredstev opravlja občinska uprava Občine Poljčane.
VII. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Ta pravilnika začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Poljčane, dne 20. decembra 2007
Župan
Občine Poljčane
Stanislav Kovačič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti